Inne(Dyskusja ogólna)

krudkofalarstwo i nasłuch słóżb

Started by kokos 154 posts last post 2 years ago Page 1 of 8

witam czy ktoś interesuje się tym tematem? Ja posiadam radio telefon baofeng uv5r i mogę słuchać policji pkp taksówek oraz kontroli lotów radio jest do pewnego stopnia udźwiękowione jak będą jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć tak jak umiem pozdrawiam.

#2 1 like

Skąd je zdobyc? Też bym głównie chciał słuchać kontroli lotów itd.

allegro około 123 zł z przesyłką

Podasz model?

#5 1 like

I w ogólepodaj trochę więcej danych typu jak, co mówi i gdzie... Czy da się na mówiąco ustawiać częstotliwości itd

model jest w pierwszym wpisie muwi jak wprowadzasz częstotliwość do wyboru angielski lub chiński oko jedynie przyda się do ustawienia kroku przeskoku skanowania

Duże to to jest?
Ma anteny kierunkowe czy jakje ustawiać, żęby najlepiej skanować?

małe mniejsze od iphone ale grupsze ma antene fabryczną 17 cm ale można dokupić dłuszszą 40 cm

A jak z ustawianiem do stacji nadawczej?

nie mam pojęcia poprostu wpisujesz częstotliwość z neta i działa musisz poszukać spisu częstotliwości do twojej miejscowości

To ja znam częstotliwości, ale chodzi mi generalnie jak je ustawić, żeby najlepiej działało,znaczy odbierało sygnał.

musisz mu znaleść dobre miejsce albo przy oknie albo gdzieś na youtube masz mnustwo prezentacji

Ci co mają stanowisko w mieście to wogóle mają fajnie na tych fabrycznych antenkach nawet. Wiele też zależy od stopnia cyfryzacji służb w danym mieście. Są takie, gdzie prawie nic nie uświadczysz po za pkp i lotnictwem bo wszystko inne już cyfrą leci a są takie gdzie odbierzesz bez problemu straż pożarną, pogotowie, policję głównie prewencję, energetykę, rużne ochrony galerii itp. Kokos, a lotnictwo to odbierasz co konkretnie? I czy odbierasz obie strony? Do mnie dolatuje tylko Atis z ławicy a i to strasznie zaszumiony i w dobre warunki.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

tam on puszcza samoloty na ziemię to jest jakiś delta cośtam

ATIS to są informacje pogodowe

#16 1 like

Żywek, dokładnie. Wogóle z tym lotnictwem to nie jest tak chop. Trzeba mieszkać albo bardzo blisko nadajnika albo być bardzo wysoko. :D
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Nie no nie zawsze. O ile wierze ciężko uchwycić, tak przydrożne samoloty już nie. Mozesz nie slyszeć odpwiedzi wierzy, ale mozesz mieć szczęście i słyszeć lecący samolot :D. Zresztą ja będę leciał ogólnie samolotem teraz, to będę chciał słuchać, o kontrola gada :D

OOOOO! Fajny wątek, Radio to jedno z moich zainteresowań i jedno z tych najbardziej, chociaż ja udeżam raczej w nasłuch stacji numerycznych, wszelkich sygnałów niewiadomego pochodzenia i próbuję słuchać krótkofalowców ale niestety warunki mi nie pozwalają. W bloku z numerycznych jedynie udaje mi się wyciągnąć E06, E07, XPA, XPA2 ostatnio códem chyba jakimś i X06. Z numerycznych raczej szukam tych głosowych, a nie cyfry.
Do nasłuchów służb etc może być dobra jeszcze tzw. Karta telewizyjna z odpowiednio przekonfigurowanymi sterownikami.
Co do krótkofalarstwa wspomnianego w tytule... Chciałbym się kiedyś nauczyć i mieć licencję, ale nie wiem gdzie konkretnie z tym iść, w sensie gdzie jest dobrze dla niewidomych, bo ludzie są różni i problem mogą mieć.
Co do AIR będąc nawet w Poznaniu na domyślnej antenie Tecsuna nie udało mi się nic odebrać, ale może dla tego, że byłem w samochodzie. W Owińskach już nic nie jestem w stanie znaleźć na lotniczych częstotliwościach.
Kiedyś jedynie u siostry 9 KM ode mnie a 40 KM do Poznania odebrałem przez kilka sekund jakiś fragment komunikatu, ale to chyba lecący samolot.
Ogólnie gdy chcę nasłuchiwać to jadę do siostry na wieś z radiem.
Pytanie do nagrywających, czym nagrywacie znalezione sygnały?
Mi służył do tego komputer, Ollympus i Plextalk oraz ewentualnie telefon, lecz od około 2 miesięcy nagrywam wszystko Walkmanem i Radiem na kasety. Tecsuna podłączam po auxie lub gdy nagrywam Walkmanem i auxa pod ręką brak wbudowanym w niego mikrofonem.
Dlaczego? Walkman i radio nie zaśmiecają pasma podczas nagrywania, dyktafony i telefony już niestety tak.
Używam Tecsuna PL660.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Mogłeś nie odebrać, bo akurat nie trafiłeś. Do tego trzeba sporo cierpliwości, głównie żeby namierzyć daną słóżbę a potem to już z górki. Problem tkwi w tym że te komunikaty są krótkie i nie lecą stale, co jest logiczne, więc na pierwszy rzut oka wydaje się że pasmo jest czyste.

Kiedyś troszkę się bawiłem na cbradiu i krótkofalówkami, ale mi przeszło. Generalnie cb było fajne. To taki dawny Skype.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.