Sprzęt gospodarstwa domowego wszelkiego rodzaju
Back to W domu#121 CzarnyPies
No właśnie, gdzie?
-- (zywek):
O, gdzie mogę kupić taki obracalny obierak?
--
#122 MarOlk
Może bym zmienił zdanie jakbym tego zaczął używać, ale wydaje mi się, że nie polubiłbym urządzenia, po którym trzeba poprawiać, tzn obcinać końcówki i wydłubywać oczka po kiełkach.
#123 tomecki
#124 grzezlo
Ale pociągnięcie obieraczką dookoła ziemniaka, to nawet bez tej maszynki jest robota na 10 sekund, a odpada nabijanie na bolec w taki sposób, żeby trafić w środek ciężkości i żeby się równomiernie obrócił w tej maszynce.
Najwięcej czasu zajmują właśnie końcówki i oczka, tudzież wyszukiwanie pominiętych fragmentów.
Więc idei urządzenia nie rozumiem, ale jeśli się komuś sprawdza, to świetnie.
#125 tomecki
Nie musi się tak bardzo równomiernie obracać, bo nóż jest na sprężynie. Część oczek też daje radę. Osobiście nie udawało mi się tak fajnie ziemniakiem obracać żeby łupina tworzyła spiralę metrowej lub większej długości.
#126 jamajka
No właśnie, jedni umieją jakośtam to szybko zrobić, inni nie. Czyli, jak napisałeś, jak się komuś sprawdza, to akurat dobrze. Też nie słyszałam o tym, tak w sumie.
#127 Agata.d
Ciekawy ten obierak. W prawdzie rzadko obieram ziemniaki, ale myślę, że znacznie skróciło by mi to pracę. No i do obierania owoców chyba też by się przydał, zwłaszcza tych ciężkich, jak na przykład mango.
#128 Julitka
Mango miałoby chyba zbyt grubą skórę...
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#129 sanklip
Mango to ja tą zwykłą obieraczką golę, tylko trzeba umieć sobie wyczuć, jak głęboko możemy tą skórę podważyć i zdjąć.
Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.
Heilung -
"Norupo".
#130 Agata.d
Jak to robisz? Ja próbowałam, ale mi się nie udało.
-- (sanklip):
Mango to ja tą zwykłą obieraczką golę, tylko trzeba umieć sobie wyczuć, jak głęboko możemy tą skórę podważyć i zdjąć.
--
#131 sanklip
No tak, że raz wyjdzie, a raz nie. Na szczęście udanych prób na koncie mam więcej, inaczej zaprzestałabym tego czynu.
Sekret tkwi w odpowiednim ustawieniu obieraczki i sile nacisku, ale nie wiem, jak to wytłumaczyć inaczej - trzeba byłoby pokazać.
Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.
Heilung -
"Norupo".