Życie codzienne niewidomych

robienie zakupów nie przez neta.

Started by balteam 343 posts last post 2 years ago Page 8 of 18

@Żywek to zapraszam do Krakowa i na moje osiedle, a zobaczysz, a raczej poczujesz jak to kierowcy zwalniają.
Ja też słyszę jak samochód jest daleko, ale co innego kiedy co jakiś czas jedzie, a co innego jak jadą jeden za drugim , parami i naprawdę często bo to godzina szczytu. Niechodzi o czepianie się - chodzi o zwrócenie uwagi i rozróżnienie samodzielności od braku pokory i wywyższanie się nad innyminiewidomymi cielętami.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

#142 2 likes

WIecie mi się nie bardzo podoba? 129 wpis i troszkę dalej. Już zaczęło być troszkę więcej wypowiadania się na własy temat. Już było spokojnie. ALe nie, przecież trzeba było pobudzić dyskusję jeszcze raz, przyironizować, przygadać. Jeśli nie lubicie, jak wam przygadują, to zostawcie to już i mówcie to, co uważacie. Bo w tym momencie to wygląda tak. Jaki lubicie kolor? I ktoś by powiedział: ja lubię zielony! Ale inni powiedzią: ja lubię zielony, ale tamten kolega, to pisał, że go nie lubi! Ludzie, skupmy się na tej dyskusji, nie wstawiajmy tu jakichś powracających do tamtego komentarzy. WIecie, że nie jesteście gorsi? TO bądźcie ponad tym i nie róbcie sami tego, co krytykujecie.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

#143 1 like

Także jestem za powrotem do dyskusji, Jest kilka twardych stanowisk i wzajemnie siebie nie przekonacie, W każdym razie ja chcę konkrety dlaczego ktoś robi tak a nie inaczej, mam nadzieję, że kolejne wisy to będą jakieś nowości.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Co tu pisać są dwie drogi jedna idziesz do sklepu, podhodzisz do kasy lub ochrony prosisz o pomoc, robisz zakupy płacisz i wychodzisz. Dróga trudniejsza idziesz szukasz co chcesz i kupujesz sam tyle w temacie. Jeszcze w każdej tej sytuacji są wyjątki w pierwszej, że niema ochrony a przy kasie mają cię w nosie i nikt ci nie pomoże więc albo czekasz, albo prosisz kogoś z kupujących czy mugł by pomóc albo przychodzisz później. w drógiej sytuacji jest ten kłopot, że możesz kupić to co nie koniecznie chcesz więc każda sytuacja ma dobrei złe strony. Kto jak robi jego sprawa.

#145 1 like

Dobrze gada, polać mu!
--Cytat (grzegorzm):
Co tu pisać są dwie drogi jedna idziesz do sklepu, podhodzisz do kasy lub ochrony prosisz o pomoc, robisz zakupy płacisz i wychodzisz. Dróga trudniejsza idziesz szukasz co chcesz i kupujesz sam tyle w temacie. Jeszcze w każdej tej sytuacji są wyjątki w pierwszej, że niema ochrony a przy kasie mają cię w nosie i nikt ci nie pomoże więc albo czekasz, albo prosisz kogoś z kupujących czy mugł by pomóc albo przychodzisz później. w drógiej sytuacji jest ten kłopot, że możesz kupić to co nie koniecznie chcesz więc każda sytuacja ma dobrei złe strony. Kto jak robi jego sprawa.

--Koniec cytatu
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Cześć, hm Dziękuję ze swojej strony za tak bużliwą, kreatywną dyskusję. pragnę tą drogą jaką jest ten wontek, by się nie rozdrabniać i nie tworzyć kolejnego wątku tylko na jeden wpis, podzielić się z wami koleżanki i koledzy info, o tym że wczoraj na kolegium redakcyjnym padła propozycja napisania jakiegoś przewodnika zakópów dla niewidomych, a dokładnie dla widzących, o tym jak zachować się w sytuacji gdy spotykamy w sklepie osobę z białą laską, czy psem przewodnikiem.kiedy się ukarze i kto będzie go tworzył, jeszcze dokońca nie wiem ale w poniedziałek na generalce będzie wiadome. Jeszcze raz dziękuję wam zanatchnięcie, kogoś by zqasugerował to.
serdecznie pozdrawiam pies
LINE

Bardzo się cieszę. Obawiam się jednak, że o ile pracownicy większych sklepów będą "zmuszeni" do przeczytania tej pozycji, to pracownicy sklepów mniejszych i prywatnych już nie, a w ogóle - szarzy obywatele, robiący zakupy. Niemniej pomysł bardzo ciekawy!
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

zobaczymy jak wyjdzie.
LINE

dobry pomysł społeczeństwo trzeba informować o potrzebach ludzi niepełnosprawnych nie tylko niewidomych. To kto to przeczyta lub nie no to nie ma na to wpływu, ale jak informacja pujdzie w świat to napewno ktoś się z nią zapozna.

Z doświadczenia wiem, że nie do każdego sklepu chcą wpuszczać z psami. A ich argument to za zwyczaj, bo tak.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Hm, nie ma tamtotaka odpowiedź jak nie o nie gdyby do prasy się dostała kolego łysy to wciągu tygodnia by sklep musiał zamieścić przeprosiny. Tylko że tu są winne obie strony Sklep bo łamie prawo i konwencję onz ale głuwni zainteresowani też nie zgłaszają w więkrzości tych spraw
LINE

moja koleżanka, która ma psa przewodnika po prostu nosi regulamin w którym jest napisane co i jak, i ewentualnie grozi, że na policje zadzwoni i problemów nie ma.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Dashunt- to powiedz to prywaciarzom, dla których głównym argumentem jest, że pies napaskudzi i trzeba po nim sprzątać, albo że dostanie się do jedzenia wyłożonego na sklepie bla bla bla. Na szczęście w mojej okolicy takich sklepów jest mało, no ale się zdarzają.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Rozumiem że piszesz to o tym psie z dodświadczenia? Jeżeli nie to niewarto trzepać piany Kolego łysy, że ktoś , coś powiedział a on nic nawet nie zrobił. Jeżeli masz psa przewodnika, to nie jest tak że ty i pies to sądwa odrębne byty. Pies i podopieczny, to jedno. a jeżeli pies nie może obronić się mówiąc że on wykonuje swoją tylko pracę, to ty jako posiadający dar mowy powinieneś tą sprawę wziąć na siebie.
Gwarantuję że gdyby psy przewodniki umiały muwić to nawet tymi 60 komendami które mogą się nauczyć przekonałyby sklepowego czy kasjera
LINE

Tak- mówię to z doświadczenia. Psa przewodnika jako takiego nie mam, ale posiadam psa, który spokojnie mógłby nim być. Z resztą Pisałem o pewnym eksperymencie jaki przeprowadzałem w wątku Pies przewodnik w jednym z pierwszych postów. Wejdź sobie tam i poczytaj.

Czego tak się oburzasz. Jeżeli pies nie ma certyfikatu na bycie przewodnikiem to nigdzie z nim byś i tak nie wszedł. Gdy ma się takiego psa to cały czas musisz ieć i tak przy sobie dokumenty że on jest twoim asystentem.
Odczułem że się strasznie obruszyłeś a przecież nie o to chodzi.
LINE

Ja się obórzam? Nie wiem czemu tak twierdzisz, ale ok. W każdym razie apropo mojego eksperymentu- w ani jednym sklepie nie zapytano mnie o żaden certyfikat. Za zwyczaj normalnie nas wpuszczano, ale zdarzały się sklepy gdzie nie pozwalano a nawet reagowano ze złością. Osoby, które nas miło traktowały w zamian za swoją życzliwość dostawały słodki upominek. Oczywiście po fakcie dowiadywały się prawdy, że Baster nie jest przewodnikiem, ale priorytetem naszego zadania było to by zobaczyć jak sprzedawcy w sklepach reagują na niewidomego z psem.

#158 1 like

ale ciebie nie powinno obchodzić jak reagują na twojego psa.
Masz regulamin i im pokazujesz a jak nie to dzwonisz po policje i sprawa załatwiona.

Edycja wpisu
potkreślić należy jeżeli masz reguramin przy sobie.

By nie pisać kolejnych oftopików donoszę że pierwsze instrukcje dla mini marketów, mega marketów i galeri odnośnie obsługi do osób z niepełnosprawnościami poszły już do adresatów w całej Polsce. Myśle że będzie służyło
Te instrukcje o których jakiś czas temu wspominałem.
Niestety prócz zaproszonych specjalistów w niniejszym zakresie, do wyrażenia swojegozdania o zakresie pomocy, wydawnictwo zwróciło się o kilka przykładów z foróm i poszło do dróku. Jednak wszystko jest jak należy bosą tylko przytoczone niektóre przykłady jak udzielać między innnymi niewidomym pomocy przy zzakópach, ale bez żadnej identyfikacji po kKowalskim czy Kowalskiej.
LINE

no tak, tak, właśnie pisałem wcześniej, że musisz chodzić z regulaminem.