Życie codzienne niewidomych

robienie zakupów nie przez neta.

Started by balteam 343 posts last post 2 years ago Page 4 of 18

to się nazywa moim zdaniem. Bez względu na wszystko czy coś mi zajmie godzinę czy dwie to i tak będę robił to sam. Nie wiem kto wygląda dziwniej czy niewidomy z ekspedientem czy sam niewidomy grzebiący na półkach i ok jeżeli da się znaleźć w śrud cherbat konkretną jaką chcę to pytanie jak bo ja nie mam pomysłów. Nie jestem osobą, która chciała by być wyręczana co to to nie. Jeżeli jest jakiś sensowny sposób na z robienie zakópuw w śrud takich samych opakowań to podzielcie się pomysłami. Owszem coś może stać ciągle w tym samym miejscu, ale to się nie często zdarza i nie rozwiązuje to kłopotów z podobnymi opakowaniami. Technologie wspomagające też nic nie pomagają bo obawiam się, że nie zawsze dobrze odczytają opakowanie.

Hm może i ja bredzę, tylko że do h… np., taka biedronka czy lidl szlachetna hwilówko łowcoandroidów, rozumiałbym jeżeli chodzisz tam codziennie bo hleb czy bułki to musisz kupować codziennie, i np. dziś mam ochotę na prszenne, jutro na księżycowe, które leżą po przeciwnej stronie sklepu, a za trzy dni będę miał ochotę na bułki słoneczne to musisz poprosić o pokazanie, ALE POKAZANIE A NIE ZROBIENIE ZAKUPòW CI. Poza tym ogarnij się na drugą stronę sklepu nie wyrzucają co drugi dzień czegoś co leżało przez tydzień np. na początku. Ale ok, rozumiem że możecie nie lubić mierzenia się z wyzwaniami zakupowymi, tylko w takim razie po co w ogóle je robić samemu? Idzie ktoś, to przecież zawsze wam może kupić co chcecie?
Cyt: „[…] Jak chcesz ogarnąć sklep skoro co jakiś czas zmieniająpołożenie artykułów i masz amiar wciąż ogarniać? Ledwie ograrniesz jjakąś setną część sklepu a już Ci ją zmienią.
Wspomagające gadżety - cóż - jesteś w stanie przeczytać opis na artykule, ale tylko jednym z kilkudiziesięciu tysięcy. Masz zamiar każdypodnosić i skanować? To dzisiaj, a jutro już w tym samym miejscu zmaiast herbaty truskawkowej będzie mięta. [...]”
Nawet i bredząc daje rady lidla i biedronkę ogarniać. No chyba że to tylko ja kupuję w miarę to samo sobie, a nie że dziś ta przykładowa cherbata truskawkowa a jutro mam chęć na kupienie cherbaty malinowej. Podtrzymuję swoje zdanie że można przy odrobinie dobrej woliskanować samemu telem pudełkowe produkty. Ale ja już nie będę was przekonywał, bo przecież nie o to chodzi. Tylko piszę że można. A tak nawiasem mówiąc czy nie robicie przegięcia w drugą stronę niż wskazuje tytuł wątku:
hej, jak wam idzie robienie zakupów w dużych sklepach?
Dzisiaj byłem w Lidlu, poprosiłem jedną panią, która też szła zrobić zakupy, aby poprosiła kasjerkę
o pomoc dla mnie. no i kasjerka odmówiła,
no i sobie zacząłem wkońcu z tą panią robić zakupy, no i po jakiejś minucie ochroniarz podszedł, że pomóc
mi może.
Reasumując, pomoc dostałem, ale mogłem nie dostać.
na ile u was kasjerki lub ochroniarze wam pomagają w zakupach chętnie a na ile przez waszą persfazje
a może nie pomogli wam w jakimś sklepie?
Mi w biedronce kiedyś właśnie odmówiono pomocy, ale to była sytuacja hm testowa, czyli po prostu pytałem
się czy by ktoś pomógł jakbym sam przyszedł bez osoby widzącej i mi odmówiono, ale na przykładzie lidla
widać, że może tak by nie było w krytycznej sytuacji.

Fuergressa Ost Drauka

17.03.2018 17:56
1/61
może zeczywiście bredzę jak mówi łowca ale tu jest wyraźne pytanie, jak wam idzie robienie zakupów nie przez neta?

#63 1 like

@Majkmik
Mogę ci tylko powiedzieć na przykładzie moich niedowidzących kolegów, którzy ze mną chodzą po biedrze i razem coś kupujemy, rzeczy zmieniają swoje miejsce, ludzie także czasami opakowania przekładają, np. pierogi do krokietów, mówię o gotowych rzeczach.
No i to się stosunkowo żadko zdarza, ale zmiana miejsca już częściej.
idę do sklepu po to aby zrobić zakupy, niekoniecznie sam, tylko dlatego, że nie ma kto ze mną zrobić chociażby.
No i tak z ciekawości Majkmik powiedz ile ci zajmuje zrobienie większych zakupów?
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#64 1 like

Robienie zakupów samemu tylko po to, aby udowodnić, że dam radę to jest moim zdaniem głupota, to jest właśnie robienie z sibie durnia - tak ja to odbieram - nie chcę tutaj nikogo obrażać, żeby nibyło, ale to jest problem psychologiczny, nie dopuszczanie do siebie świadomości że jestem niepełnosprawny. Czyli wynika z tego że nie zaakceptowałeś do końca swojej ułomności- .
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

#65 1 like

Tak bym nie powiedział. Jeżeli komuś jest tak wygodnie to psoko. jeżeli ktoś opanował metody którymi jest sobie w stanie radzić to ok. Ja tylko nie uważam że proszenie kasjerów o pomoc to jakieś oś co należało by uważać za coś nagannego.

to po kiegourzywać wogule aplikacji wspomagających skoro twierdzisz że się nie zeskanuje?

Ja powiem tak co do aplikacji wspomagających używałem jakiejś darmowej nie używałem tej co kosztuje 300 złoty. może ona działa dobrze.

Super jestem durniem i koniec. A co z innymi "durniami którzy sobie sami też próbują robić zakupy?

hm ja nie używam aplikacji skanującej, nie znam przynajmniej żadnej dobrej na androida, która by mi zeskanowała cokolwiek przynajmniej ze skutecznością 1 do 3 an awet 1 do 5, także ta metoda u mnie odpada.
No i fakt, że to jest bardzo wolna metoda, chyba że seeing ai, to może nie.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

@majkmik napisz ile ci to zajmuje,
no i tak w ogóle ludzie ci chcą pomagać jak sam robisz czy nie?

No i uderz w stół, a nożyce się odezwą.
Skoro tak to odbierasz to znaczy, że faktycznie jesteś durniem.
A po co są te aplikacje, na pewno nie po to, aby stać w sklepie cały dzień i skanować po kolei pojedyncze artykuły w celu znalexienia tego właściwego, a jeszcze wcześniej traafić we właściwą półkę - czyli również musisz poskanować aby wiedzieć czy jesteś we właściwej alejce.
To nie jest radzenie sobie to jest na siłę udawadnianie, że jesteś samodzielny kiedy tak nie jest i nie będzie - należy pogodzić się z faktem, że jesteśmy uzależnieni od osób widzących, a kto tego nie rozumie to faktycznie jest durniem.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

#72 1 like

Troszkę opanowania, jeśli mogę prosić, bo miedzy byciem udowadniającym wszystko durniem, a kimś kompletnie zależnym są jeszcze odcienie szarości. WIęc podyskutujmy, zamiast wymyślać określenia, OK?
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

#73 1 like

Bardzo dużo osób prosi, jak musi, a jak ma sposób, to nie zawsze prosi. WIęc może nie zwracajmy sobie w tak mocny sposób uwagi, kto co do siebie dopuszcza, ob nie chcę nic mówić, ale wiele osób miało tutaj dużo więcej czasu by to do siebie dopuścić, więc pewnie to w jakimś stopniu zrobili. I to, że wyszukują sposoby, nie znaczy, że się kiedyś zabiją, bo uważają, że mogą biegać przez przejazdy. Nie popadajmy w przesadę.

Nie mówimy tutaj o odcieniach. Nie lubię kiedy ktoś obrusza się nie cyztając całości, nie rozumiejąc co się pisze, a skoro tak to nie widzę innego określenia.
Można starać się, można być prawie niezależnym - piszę prawie bo bez tego słowa się nie obejdzie. Osoba niewidoma nie może być i nie będzie - przynajmniej narazie - w pełni niezależna o są sytuacje w których zawsze będzie potrzebaowała oka i kto tego nie rozumie to przepraszam jak takiego nazwać? Nie rozumie bo nie chce zrozumieć. Ja do tej pory sobie świetnie radziłem z komputerami, nie potrzebowałem pomocy, a teraz są sytuacje kiedy potrzebuję oka żeby dokończyć naprawy - ostatnio -rosta sprawa - windows 7 i nie byłęm w stanie samodzielnie uruchomić NVDA Portable bo coś było tak skopane, że nie przechodziłem po katalogach po pierwszej literce bo fokus automatycznie ustawiony zawsze był w polu szukania przez co nie mogłęm przejść na mojego pena w celu uruchomienia nvda i co miałęm zrobić siedziećjeszcze drugie pół dnia czy poprosić kogoś z okiem aby mi kliknął w exeka? Przecież to sie mija z celem, jesteśmy niepełnosprawni i nie ma nic złego, nic uwłaczającego w prośbie o pomoc, nie prosimy o wykonanie za nas pracy, jedynie prosimy o wypożyczenie wzroku.

Dodam jeszcze, żę nie chciałem tutaj nikogo obrazić, tale ja zawsze piszę to co myślę i bez ogródek. Sporo tutaj jest osób które wypowiadają się rozsądnie - wiedzą w czym rzecz i znają swoje możliwości, ale są i tacy którzy tego jak widać nie rozumieją, że mają ograniczenia, a to dla mnie właśnie głupota.

#76 2 likes

Łowca, ja czytam i się zgadzam, że jest problem ze zdawaniem sobie sprawy z ograniczeń. Sama sobie z nich raczej zdaję, tak myślę, chodziło mi tylko o to, że czasami zdarza ci się reagować nieco za wcześnie, jeśli chodzi o zwracanie uwagi na takie rzeczy, bo na prawdę nie wszyscy, którzy szukają pomysłów są takimi udowadniaczami. Uwierz mi, że sama nie lubię, jak ktoś udowadnia na siłę.

Moje wypowiedzi bywają często mocne i wulgarne choć staram się, ja zawsze walę prosto z mostu i albo się to komuś podoba, alb onie. Wiem, że może kstoś się poczuć dotknięty - tych przepraszam, ale czasami trzeba wstrząsnąć żeby się dobrze ułożyło. Nie jestem źróbkiem, mam swoje lata, trochę przeżyłem i życie mi niejednokrotnie dokopało i wciąż mnie po dupie kopie więc nie piszę tego ot tak bo gdzieś wyczytałem, to są moje doświadczenia i jeśli ktoś nie chce korzystać trudno - jego sprawa, każdy ma wolną wolę, ale czasem warto posłuchać starszego choć ci nie zawsze są mądrzejsi hehe

#78 1 like

Ja rozumiem, że warto, co nie znaczy, że inni te swoje doświadczenia piszą tak ot, bo im się zachciało, uwierz, że jest tu wiele osób, którym życie zdążyło dokopać, mimo, że może i krócej żyją.

Nie twierdzę, że nie, ale nie rozumiem po co robić z siebie na siłe zdrowego skoro nim nie jest.

No, bo może Majmik ogarnia to lepiej nirz my, albo to co dla nas jest problemem dla niego nie, w sensie czas jaki zajmuje samemu znalezienie czegoś plus zeskanowanie.
tak czy tak dyskusja fajna, tylko za agresywna faktycznie.