Klawiatury mechaniczne
Back to Komputery i akcesoria#641 DJGraco
Ma, ma hotswapa oczywiście.
#642 camila
Więc bierzcie i piszcie z tego wszyscy.
#643 Adasadula
Ja może jak w święta wyrwę po taniości i zrobię sobie taki prezencik to opiszę jak wrażenia :D.
-- (camila):
Więc bierzcie i piszcie z tego wszyscy.
--
#644 tomecki
Słuchajcie, Keychron, normalnie, myśli o nas. Znalazłem domyślną mapę klawiszy dla różnych klawiatur od nich przygotowaną dla niewidomych. Opisane są tam różności w rodzaju: gdzie są przerwy między klawiszami, układ klawiatury, do czego służą suwaczki itd. https://www.keychron.com/pages/keychron-keyboard-layout-text-version?srsltid=AfmBOor_ih8lmeMvwPoYbPceYy1sWSR_Mfs35Yb3CKWJK4myHqm0usbK
#645 proszczok2137
ja mam thocka v2 wersje bezprzewodową, dosłownie od premiery, jak narazie jest wszystko ok, najbardziej jaram się 2.4 działa to jak w logitechu w końcu mozna leżeć w wyrze i nie przerywa.
#646 camila
ja jeszcze chciałabym kupić słuchawki na 2.4 ghz. To dopiero był luksus, z bezprzewodową klawiaturą włącznie ;)
#647 DJGraco
Siemano ziomano. Niebawem czas testowania znów najdzie. Generalnie nie zamawiam każdego nowego switcha jaki wyjdzie, ale ostatnia propozycja od Gaterona mnie szczególnie zainteresowała. Mianowicie mówimy tu o serii Gateron Full POM mechanicalswitch set. Konkretnie wariant Mint. Jest to kremowy, cichy switch liniowy czyli czegoś co poszukiwałem w alternatywie dla Akko.
Nie jest tak ciężki jak black, chyba nie zrobili jeszcze cięższej cichszej wersji a szkoda. Ich brzmienia możecie posłuchać tu.
Zamierzam sobie takie silenty właśnie wsadzić na klawisze funkcyjne, no ale jeszcze ich nie zamawiam.
https://www.youtube.com/watch?v=T8D000iVwJ8
#648 camila
A ja się kuźwa zastanawiam nad modem z taśmą kaptonową, oraz poronem pomiędzy pcb a plate / EVA. Ze trzy warstwy tego kaptonu, i durocki zamiast stockowych stabilizatorów.
Zamiast navy, które bardz lubię - po prostu, bo chcę przetestować coś nowego, zachorowałam na everglide aquaking v3 w wersji 67g, lub Jeszcze myślałam o Vertex v1 (to z liniowych topów), a z tactile - Gazzew u4t, które trudno dostać w Polsce. Ewentualnie mój poprzedni tactile faworyt to - jak wiecie - TTC Bluishwhite, ale teraz wyszła wersja v2. Chciałabym zobaczyć co i jak.
#649 patricus
wczoraj dostałem logitech c1 G413 TKL SE.
ma kontekstowy, dobże się na niej gra, switche fajne.
polecam
#650 camila
A ja na urodziny zafundowałam sobie beznarzędziowego customa, którego mog.ę wybebeszyć do baterii, włącznie z jej wymianą, bez śrubokręta. i jestem zachwycona <3 ale będzie modowane, już jest na biurku, i macie nagranko. ;)
https://www.dropbox.com/scl/fi/mcsde9hzgrc0oukirq4ln/Vodkey-Crush-80.WAV?rlkey=7ftj8gm2epdbv55b90glkfmyf&dl=1
I link do produktu:
https://www.wobkey.com/products/crush-80-reboot
#651 DJGraco
Hehe, też miałem tu pisać bo ja z kolei zamówiłem gaterony full pom silent Mint. Właśnie dzisiaj przyszły, myślę że to może troszkę zastąpić moje blacki które mam teraz. Są one jak najbardziej spoko, ale szukałem czegoś bardziej cichszego na klawisze funkcyjne.
EDIT: pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne, jest i gładko i cicho jak chciałem. Więc wygląda na to że moja intuicja mnie nie zawiodła. Myślałem że będą lżejsze ale nie czuję wielkiej różnicy w stosunku do blacków. Wiadomo są troszkę lżejsze ale nie przeszkadza mi to.
#652 camila
Co myślicie o dźwięku tej klawiatury? :D
#653 midzi
Dźwięk bardzo fajny, ale brak fullsize to oznacza, że sprzęt nie dla mnie. Może kiedyś się zdecydują na pełną to pewnie bym mocno rozważał. :)
#654 misiek
Jaka cena tych gateronów?
#655 DJGraco
Za pełny komplet 110 sztuk jakieś 250 zł.
Ale można mniej nabyć, 5, 45 albo 90, albo np pojedynczo jak byśmy chcieli jakąś niestandardową ilość switchy wziąć.
Bezpośrednio od Gaterona może być taniej, ale wiadomo jak to z polską dystrybucją, podniosą coś zawsze na cenie. Tam od nich nie zamawiałem nigdy więc nie wiem jak z wysyłką. Ale i tak będę musiał sound testa nagrać, bo w ten weekend będę mieć średnie możliwości. Tu na YT jest do posłuchani.
A co do nagrania @Camili to odsłucham dzisiaj na spokojnie i się poodnoszę.
https://www.youtube.com/watch?v=T8D000iVwJ8&t=92s
#656 camila
ja do tej crush 80 zamówiłam ttc bluishwhite i ttc brother. Te pierwsze były w paru polskich sklepach ale nagle ich nie ma, a tych drugich nie było w ogóle, więc zamówiłam bezpośrednio od producenta. Jeszcze zastanawiam się nad drugą partią ink black v2, bo te, które miałam siedzą w innym buildzie i chcę je wykorzystać jako nawigacyjne.
#657 DJGraco
Wow. Brzmienie bardzo fajne no i sama koncepcja również.
A jak droga wysyłka? Sama klawa w przeliczeniu na polskie wyszła około 600 złotych. Mówię około bo to różne są te przeliczniki.
Jak to się przedstawia od strony programistycznej, tj, jaki to jest soft, czy Qmk czy zmk i jak wygląda remapping klawiszy?
Oczywiście jej nie kupiłem :D tylko pytam bo jestem ciekaw.
#658 misiek
Ooo mamuńciu
#659 DJGraco
No i jeszcze jedno pytanie,. jakie ta klawa ma domyślne keycapy, jaki profil?
#660 camila
Domyślne keycapy - cherry. Nie low profile, obudowa waży pond 2 kg, rozjebałam plate, więc będę musiała wymienić na drugi plate w komplecie albo wydrukować na drukarce. inny, albo wsadzić switche bezpośrednio na pcb i jebać te dwa miejsca, który mi wypadły w plate. :D Można tak, i to nie jest jakaś zbrodnia :D