Klawiatury mechaniczne
Back to Komputery i akcesoria#601 guliwer
Tak się zastanawiam, jakie zalety w codziennym użytkowaniu może mieć klawiatura której test wysyłam poniżej poza graniem:)
https://www.purepc.pl/keychron-q6-he-wireless-test-opinia-recenzja-klawiatura-magnetyczna
#602 DJGraco
No generalnie Q6 He to taki Q6 Max tylko że na magnetycznych switchach.
A co ciekawe cena jest podobna.
Nie mniej ja nie znalazłbym innego zastosowania niż do jakiś zaawansowanych rozgrywek, i tak wolę klasyczne switche.
Chyba różnią się fabrycznymi nakładkami, Q6 Max przychodzi nam w keycapach o profilu KSA a Q6 he w OSA.
#603 camila
Polecałabym durocki - highendowe, są dobrze nasmarowane stockowo, więc w sumie nie musisz nic robić. Wykręcasz stare stabilizatory i wkładasz nowe ;) Durocki są warte swojej ceny.
#604 camila
@piter9521 Endorfy wypuściło teraz nowe klawiatury - z serii celeris z kompaktowym layoutem, w sensie przerwy między sekcjami są wiele mniejsze. Trzeba się przyzwyczaić, ale klawiatura zbiera całkiem dobre recenzje.
#605 camila
Tak Btw - Whiteowl są naprawdę warte polecenia, razem z navy na alfanumerycznym i whiteowl na wszystkim, co funkcyjne i nawigujące to idelny balans. Przynajmniej waga nie dobija na strzałkach, dźwięk też jest niczego sobie. Chciałam dołączyć pogadankę w pliczku audio, ale Elten twierdzi, że "File is too large" :( chyba nie tracicie wiele ;)
#606 DJGraco
Wiesz może ile jest stabów w tym pakiecie, bo nie ogarniam za ile to jest cena i co jest w zestawie. Mało co jest opisane
Nagranie możesz na priv podesłać :D
https://kbcustom.pl/produkt/stabilizatory-durock-v2-pcb-mount-screw-in-clear/
#607 camila
@djgraco stabów jest tyle, ile trzeba, w, obu rozmiarach. Nie musisz się martwić, że będziesz musiał kupć kilka takich zestawów.
Co będzie potrzebne
• zestaw śrubokrętów precyzyjnych (krzyżak + imbus do śrub Q6 Max) - nie polecam tego z zestawu. :D
• pęseta lub plastikowy spudger,
•stabilizatory montowane na śruby (screw-in), więc lutować nie trzeba,
• smar do stabów (np. Krytox 205g0 albo XHT-BDZ do drutów),
• opcjonalnie bandaid mod (taśma/plaster pod stabilizator dla amortyzacji).
Krok po kroku
1. Rozkręć Q6 Max
• Odłącz kabel, wyjmij keycapy i switche w miejscach, gdzie są stabilizatory (spacja, shift, backspace, enter).
• Odwróć klawiaturę i odkręć wszystkie śruby z bottom case.
• Rozdziel górną ramkę z dolną (uważaj na kabel od baterii i PCB!).
2. Dostęp do PCB i plate
• Teraz masz dostęp do stabilizatorów przykręconych do PCB.
• Stockowe Keychrony są też screw-in, więc zobaczysz małe śrubki mocujące staby.
3. Wyjmij stare stabilizatory
• Odkręć każdą śrubkę i delikatnie wyjmij staba z PCB.
• Zwróć uwagę na orientację (gdzie jest nóżka z „klipsem”, a gdzie widełki na drut).
4. Przygotuj Durocki
• Rozłóż nowe stabilizatory: housing, insert, drut.
Nasmaruj:
• prowadnice w housingu (cienko Krytoxem),
• końcówki drutu (XHT-BDZ, żeby nie „tik-takowało”).
• Złóż całość i upewnij się, że drut porusza się płynnie bez klekotu.
5. Montaż Durocków
• Włóż housing w otwór PCB w tym samym kierunku, jak były stockowe.
• Przykręć śrubką do PCB.
• Upewnij się, że siedzi równo i nie podnosi PCB.
6. Test na sucho
• Załóż tylko druty i wciśnij – sprawdź, czy nie ma luzu.
• Możesz też podpiąć płytę na krótko i sprawdzić w QMK/VIA, czy wszystko rejestruje kliknięcia.
7. Złóż klawiaturę
• Podłącz kable, skręć case, włóż switche, załóż keycapy.
• Kliknij parę razy – spacja i shift powinny być stabilne, ciche i butter-smooth.
Tipy od maniaków
• Jeśli chcesz jeszcze lepiej – zrób holee mod: cienka taśma teflonowa na drut przed wsunięciem w housing → absolutnie zero klekotu.
• Keychronowe PCB jest dość ciasne, więc nie dociskaj na chama Durocków – mają siedzieć równo, bez wyginania laminatu.
• Zrób fotkę przed wyjęciem stockowych stabów, żeby pamiętać orientację, jeśli będziesz robił to z kimś. Jeśli sam - po prostu zapamietaj.
Spacebar
• Rozmiar: 6.25U
• Drut: najdłuższy w komplecie Durocków
2.
Lewy Shift
• Rozmiar: 2.25U
• Drut: krótki (standardowy dla 2.25U)
3. Prawy Shift
• Rozmiar: 2.75U
• Drut: średni (2.75U, czasem oznaczany jako „long right shift”)
4.
Enter (ANSI „L-shape” jest tylko w ISO, więc tutaj prostokątny)
• Rozmiar: 2.25U
• Ten sam co lewy shift, tylko inna pozycja.
5.
Backspace
• Rozmiar: 2U
• Najkrótszy drut w komplecie.
Dobra, wyślę wam to tak - kto chce, ten pobierze ;)
https://www.dropbox.com/scl/fi/9ohzitcs3bcbt89yn47cb/Kalih-Box-Navy-vs.-Whhiteowl-Q6-Max.wav?rlkey=sk53fhfk17f8bpzdblv45tzfw&dl=1
#608 DJGraco
Ja się na razie przyzwyczaiłem do liniówek na funkcyjnych, zapewniają mi dyskrecję.
Navy mam wrażenie mają ten click bardziej taki hm, grubszy, głębszy, ale White OWL brzmią też fajnie. Choć mam wrażenie że to taka dopompowana wersja jeszcze tych moich boxów v2, White, które mam. W końcu może dzisiaj zrobię nagranie i tu udostępnię
#609 DJGraco
Finalnie to się okazuje że ta klawa to lepiej brzmi jak leży na wysuwanej półce niż jak ją położyłem na gurze biórka XD.
Nagranie załączam niżej. Zrobiłem je na gurze biórka i próbowałem położyć klawę na takiej piance, którą miałem od czegoś ale to i tak średnio dało efekt.
To takie grzechotanie to spacja, którą mam na Akko. Słychać te staby tam.
#610 camila
To jest Zoom H1E?
#611 DJGraco
Nie, H1N, starsza wersja
#612 DJGraco
A tak btw, polecasz jakieś konkretne marki lub zestawy śrubokrętów precyzyjnych i kluczy imbusowych co by się zaopatrzyć?
Nawet przydałoby mi się to do anten radiowych. Niby mam jakieś, no ale to jednak potrzebne są odpowiednie rozmiary co by końcówki śróby za nad to nie uszkodzić.
#613 camila
Kochany, na to, to ja ci nie odpowiem, ale fajnie by było, gdyby były magnetyczne. Przynajmniej ja lubię ;) wtedy masz pewność, że nic ci nie odskoczy.
#614 DJGraco
No już jestem po udanej transakcji :D
Bardziej to wypowiedzieć się będę mógł za kilka dni jak potestuję przełączniki. Navy mają 3 pinową konstrukcję to już zdążyłem zauważyć i faktycznie są dość ciężkie. Ale samo wciskanie switcha bez keycapa to nie to samo.
Jupiter banana na pewno podobają mi się bardziej od tych brązowych, szkoda że mi się nie udało trafić na Keychrona właśnie z nimi, no, ale przynajmniej teraz mam porównanie. A do czego wykorzystam jeszcze zobaczę.
Teraz to by się przydałaby druga klawa do testów stricte XD.
Dlatego coraz bardziej myślę czy by nie zamówić tego Dark Projecta Celestial, no ale zobaczymy.
#615 misiek
Banana to można zjeść.
#616 DJGraco
Ano prawda i lubię banany :D
#617 camila
Zamów, tylko pamiętaj, że to tkl. TO może bardziej ten Endorfy Celeris?
#618 DJGraco
No zastanowię się na razie to tylko takie moje luźne rozważania, jeszcze nie wiem czy zamówię cokolwiek :D
Aczkolwiek jak już coś od Endorfy miałbym zamawiać to wolałbym poczekać na thoka v2.
Zastanawiam się jedynie czym sięróżni ten układ 1800 od standardowego 100 procent. To że jest gęściej upakowana to ok, ale czy brakuje jakiś klawiszy, czy nie ma przerw między Fami np, no ogólnie co zostało zmienione.
#619 camila
Nie brakuje. Patrzyłam na zrzut z góry.
#620 misiek
Ja też, to podamy sobie ręce?
-- (DJGraco):
Ano prawda i lubię banany :D
--