EltenLink

Klawiatury mechaniczne

Back to Komputery i akcesoria

#581 camila

Nie, mówię o tłumieniu, stabilizatory nasmarowane, nie suche, ale nadal chujowe, keychronowe. W końcu przydałoby się zainwestować w coś lepszego. Też macie taki plastikowy fragmencik po prawej stronie klawiatury w prawym górnym rogu? Bo już nie pamiętam czy w starej klawiaturze ten plasticzek miałam wtopiony w aluminiową obudowę.

Encoder - mówię o pokrętle, ze chodzi ciężej, że ma bardziej maślany wcisk, i przełączniki do przełączania trybów 2.4/usb/bt mac/win nie latają, a w poprzednim mi latały, nie wiem, to musi być jakiś nowy batch, bo nawet firmware był z maja 2025.

ENFP
2025-08-13 15:06

#582 DJGraco

No to faktycznie nowa partia. Ja mam z października 2024 (data produkcji).
Tak, też mam ten plastikowy element (jakby zaślepkę po prawej stronie), ale nie wiem czy jest stopiona w metal.
Przełączniki do trybów 2,4 GHz i Mac OS nie wygląają u mnie na rozklekotane. Encoder jak encoder ciężko powiedzieć chodzi jak powinien żadnych nieprawidłowości nie zauważyłem.

Edited 2025-08-13 15:09

#583 camila

ja ni wiem z kiedy, ale kurde zamówiłam kalih box navy w sobotę i nadal nie przyszły, na hardpc.pl. Zastanawiam się nad zadzwonieniem do nich, bo może się okazać że szybciej przyjdą mi przełączniki od Kaliih bezpośrednio xD

ENFP
2025-08-13 21:14

#584 camila

Ale jakaś paczka do mnie idzie, nie wem od kogo :D

ENFP
2025-08-13 21:16

#585 midzi

Jeśli chodzi o ten plastik to masz na myśli to pod encoderem? Bo to jedyne plastikowe, co u mnie jest.

2025-08-13 22:23

#586 camila

Nie, na obudowie, nad klawiszami makr, na krawędzi, przyjrzyj się. :)

ENFP
2025-08-13 22:25

#587 DJGraco

Tak, dokładnie. Ej, to w końcu co zamawiałaś. Navy czy Whiteowl czy i to i to? Przecież navy miałaś w starym Keychronie, chyba ten gościu z nibyserwisu Ci przełączników nie zniszczył, no bez przesady.

2025-08-13 23:32

#588 camila

Jedno i drugie, zostawiłam całą tę klawiaturę tam w pizdu, daj mi spokój, nie chce mi się na chutę jechać po przełączniki. Wiem, że to być może nieekonomiczne, ale jebać to, wolę zamknąć tamten rozdział a przynajmniej panowie jak bedą wiedzieli co z tym zrobić będą mieli fajne przełączniki :D

ENFP
Edited 2025-08-14 10:12

#589 midzi

A dobra, to już wiem o jaki plastik chodzi. Nie zwróciłem na niego uwagi, bo przysłonięty jest ścianką miksera. :)

2025-08-19 00:41

#590 piter9521

Co polecicie na pierwszy raz jeśli chodzi o klawiatury, żeby miało kontekstowy i numeryczną?

2025-09-08 20:34

#591 DJGraco

HM? Endorfy Thock v2 bez dopisku TKL ani 75 procent, nie jestem pewien czy wprowadzony na rynek, w każdym razie na Computexie prezentowali ten model.
Albo
Redragon Wyvern
https://www.x-kom.pl/p/1298276-klawiatura-bezprzewodowa-redragon-wyvern.html
Endorfy Thock v2 też ma Gasketa.
Jedna uwaga, Redragon jest dostarczana domyślnie z liniowymi switchami, które mogą nie przypaźć do gustu jeśli chodzi o samo pisanie. Ale to tylko kwestja gustu, bo np Tobie mogą się spodobać liniówki na literach. W każdym razie jak byś miał dziwne uczucie pod palcami to wartoby było pomyśleć nad zmianą switchy.
Ja swojego pierwszego mechanika kupiłem całkowicie w ciemno i był to dobry wybór jak na tamte czasy, więc sam musisz zdecydować. W Endorfy V2 masz do wyboru kilka różnych rodzajów wmontowanych przełączniików.

Edited 2025-09-08 20:58

#592 DJGraco

No i jeszcze dwa pytania. Standardowy profil czy niski profil? I na jakim systemie operacyjnym będzie używana?

2025-09-08 21:06

#593 piter9521

Na kwestji profilu się jeszcze nie znam, więc chyba standardowy.
System to windows.

-- (DJGraco):
No i jeszcze dwa pytania. Standardowy profil czy niski profil? I na jakim systemie operacyjnym będzie używana?

--

2025-09-09 07:53

#594 DJGraco

Jak masz zorganizowane miejsce pracy? Gdzie zazwyczaj trzymasz klawiaturę? Na np, wysuwanej pułce w biórku, czy bardziej na samym wierzchu i jak wygląda kwestja ułożenia Twoich rąk podczas pisania.

2025-09-09 09:23

#595 piter9521

na wierzchu. Trudno nazwać jednoznacznie ułożenie dłoni.

-- (DJGraco):
Jak masz zorganizowane miejsce pracy? Gdzie zazwyczaj trzymasz klawiaturę? Na np, wysuwanej pułce w biórku, czy bardziej na samym wierzchu i jak wygląda kwestja ułożenia Twoich rąk podczas pisania.

--

2025-09-09 10:23

#596 DJGraco

OK.
Jeszcze zapytam? Jaki budżet? Do ilu?
Tak na prawdę to kwestjabardzo indywidualna co do profilu.
Zazwyczaj jak klawa jest na wierzchu to niski profil może być lepszym wyborem, ale tak jak tu wspomniałem nie jest to regułą.
Wiele zależy od wysokości biórka, wysokości samego siedziska krzesła.
Poza tym nie wszystkie klawy normalnoprofilowe są wysokie.
Przykład, mój MSI wigor GK 50 Elite, ale on nie ma kontekstowego i go nie polecam także ze względu, że słaba personalizacja jest.
Możesz wziąć tego Redragona, do którego Ci dałem linka. Sam nie widziałem go, ale Camila go testowała i poleca.
Ja widziałem Endorfy Thock w wersji pierwszej, v2 nie miałem okazji zobaczyć, ale pewnie będzie wyglądać podobnie. Sama klawa nie jest jakoś bardzo wysoka jak na swój standardowy profil oczywiście.
Endorfy Thock V2 chyba jeszcze nie można kupić, wczoraj się troszkę rozglądałem i nie widziałem żadnych ofert, więc pewnie jeszcze nie wprowadzili na rynek.

Ogólnie moim pierwszym mechanikiem była klawa o standardowym profilu, więc Tobie też bym tak polecał wziąć. Jest to na tyle specyficzny temat, że jak się nie jest totalnie zaznajomionym z tematem to nie warto inwestować w nie wiadomo co, co potem niewiadomo czy się nam spodoba czy nie.
Endorfy Thock v1 na prawdę ma spoko stosunek ceny do jakości, jednak ja poczekałbym na to aż wyjdzie dwujka, bo zapowiada się jeszcze ciekawiej.W porównaniu do jedynki ma być bardziej wygłuszona, ma mieć lepsze stabilizatory, i nie wiem czy nie Gasket mount też. Thock jedynka ma zwykły tray mount.
Endorfy ma gałkę do regulacji głośności, a redragon z tego co wiem to nie ma.
Nie wiem czy jest to dla Ciebie przeszkodą bo wiadomo taki to bajer, ale jednym się bardzo przydaje.
Więcej o tym Redragonie mogłaby powiedzieć @Camila, bo ja nie miałem z tą klawą w ogóle do czynienia.

Edited 2025-09-09 18:25

#597 piter9521

Trudno powiedzieć, ale chyba redragona kupie i na razie zobaczę.
Dzięki za porady.
Może wydzielić jakiś wątek pierwsza klawiatura mechaniczna czy coś.

-- (DJGraco):
OK.
Jeszcze zapytam? Jaki budżet? Do ilu?
Tak na prawdę to kwestjabardzo indywidualna co do profilu.
Zazwyczaj jak klawa jest na wierzchu to niski profil może być lepszym wyborem, ale tak jak tu wspomniałem nie jest to regułą.
Wiele zależy od wysokości biórka, wysokości samego siedziska krzesła.
Poza tym nie wszystkie klawy normalnoprofilowe są wysokie.
Przykład, mój MSI wigor GK 50 Elite, ale on nie ma kontekstowego i go nie polecam także ze względu, że słaba personalizacja jest.
Możesz wziąć tego Redragona, do którego Ci dałem linka. Sam nie widziałem go, ale Camila go testowała i poleca.
Ja widziałem Endorfy Thock w wersji pierwszej, v2 nie miałem okazji zobaczyć, ale pewnie będzie wyglądać podobnie. Sama klawa nie jest jakoś bardzo wysoka jak na swój standardowy profil oczywiście.
Endorfy Thock V2 chyba jeszcze nie można kupić, wczoraj się troszkę rozglądałem i nie widziałem żadnych ofert, więc pewnie jeszcze nie wprowadzili na rynek.

Ogólnie moim pierwszym mechanikiem była klawa o standardowym profilu, więc Tobie też bym tak polecał wziąć. Jest to na tyle specyficzny temat, że jak się nie jest totalnie zaznajomionym z tematem to nie warto inwestować w nie wiadomo co, co potem niewiadomo czy się nam spodoba czy nie.
Endorfy Thock v1 na prawdę ma spoko stosunek ceny do jakości, jednak ja poczekałbym na to aż wyjdzie dwujka, bo zapowiada się jeszcze ciekawiej.W porównaniu do jedynki ma być bardziej wygłuszona, ma mieć lepsze stabilizatory, i nie wiem czy nie Gasket mount też. Thock jedynka ma zwykły tray mount.
Endorfy ma gałkę do regulacji głośności, a redragon z tego co wiem to nie ma.
Nie wiem czy jest to dla Ciebie przeszkodą bo wiadomo taki to bajer, ale jednym się bardzo przydaje.
Więcej o tym Redragonie mogłaby powiedzieć @Camila, bo ja nie miałem z tą klawą w ogóle do czynienia.

--

2025-09-10 08:02

#598 DJGraco

Nie wiem, czy jest sens rozdrabniać się na takie wątki.
Gdyby entuzjastów wśród nas byłoby więcej możnaby nawet grupę na Eltenie stworzyć. Ale to daję tu pomysł do rozważenia heh

Edited 2025-09-10 08:40

#599 DJGraco

Ja w ogóle zastanawiam się nad wymianą stabów? Ma ktoś rozeznanie, poleciłby coś konkretnego? Mi coś takiego wpadło, ale nie wiem ile stabów jest w zestawie, bo nie napisali.
Poza tym nie wiem jak tam wymiana stabilizatorów a niewidomi. Pewnie muszę do tego rozkręcić całą klawiaturę i wyciągnąć pcb?
https://kbcustom.pl/produkt/stabilizatory-durock-v2-pcb-mount-screw-in-clear/

Edited 2025-09-10 16:45

#600 DJGraco

A ja ostatnio znowu swapowałem :D
Ale nie nowe przełączniki tylko dołożyłem sobie White na numpada.
Poza tym reszta bez zmian. Dobrze mi się pracuje na tym duecie.

2025-09-11 10:06