Klawiatury mechaniczne
Back to Komputery i akcesoria#541 camila
Mogę polecić drewniane podkładki pod nadgarstki, bo po 1. Wyglądająspoko, po 2. Są spoko do wysokoprofilowych klawiatur, po 3. Skóra się aż tak nie poci na nich, ponieważ to drewno.
Przełączniki to Gateron Melodic, Deskmat, który bardzo wpływa na dźwięk klawiatury to Endorfy Crystal w wersji XL, (Na klawiaturę full size i myszkę) - duży i wygodny. I co tak stuka? moja bransoletka, a raczej zawieszka na niej :) przepraszam.
#542 Adasadula
Aaa, to spoko, myślałem że to coś czy ja wiem, przy klawiaturze xd. Sory za głupie pytanie, faktycznie wgl nie pomyślałem o jakiejś branzoletce a to tak brzmi :D. No ja tą drewnianą podkładkę mam właśnie poniekąt wmontowaną w tą szufladkje, a jak w drugim mieszkaniu jestem na hehe emigracji to mam moją g915 która jest bardzo niska i podkładka mi nie potrzebna ;), ale jak mówiłem przy zwykłej wysokiej to dla mnie niezbędne.
-- (camila):
Mogę polecić drewniane podkładki pod nadgarstki, bo po 1. Wyglądająspoko, po 2. Są spoko do wysokoprofilowych klawiatur, po 3. Skóra się aż tak nie poci na nich, ponieważ to drewno.
Przełączniki to Gateron Melodic, Deskmat, który bardzo wpływa na dźwięk klawiatury to Endorfy Crystal w wersji XL, (Na klawiaturę full size i myszkę) - duży i wygodny. I co tak stuka? moja bransoletka, a raczej zawieszka na niej :) przepraszam.
--
#543 misiek
A podkładki pod biurkiem pod nogi też macie?
#544 camila
Ja ni mam, choć czasem by się serio przydała :D
#545 Adasadula
Ja se giry o ramę kosza na śmiecie opieram, więc można powiedzieć że jeszcze jak, tak jak pan jezus powiedział, taak, baardzo, mam.
-- (misiek):
A podkładki pod biurkiem pod nogi też macie?
--
#546 midzi
@misiek Tobie za to by się przydała podkładka pod dupę, bo ewidentnie piecze z zazdrości, że ktoś ma jakąś zajawkę na coś.
#547 camila
@midzi dzięki za ten telefon i mail. Napisałam do nich - zamówiłam nowy egzemplarz i zapomniałam ndopisac numeru mieszkania, bo w adresie bo leciałam na Autofillu xD
#548 guliwer
Nie odbierajcie mojego wpisu jako czepianie się czy coś, bo serio się zastanawiam.
Wiem że nie powinno się tak stać, bo w końcu ta klawiatura ma tą możliwość żeby zmieniać sobie przełączniki.
Tylko tak się zastanawiam czy to była jakaś wada fabryczna, czy np miało wpływ na to częste wyciąganie tych przełączników, albo że np Kamila coś krzywo wyciągała, złapała czy coś.
wiem że to gdybanie.
Sam pewnie byłbym mocno wkur... i pewnie bym się nad tym sam zastanawiał, czy to ja coś źle zrobiłem, czy była wada.
#549 midzi
@guliwer: Ja stawiam na jakieś zbyt mocne szarpnięcie, coś w ten deseń. Ze sprzętem, w którym możesz samodzielnie coś zrobić niestety, ale zawsze jest ryzyko.
#550 camila
Nie, zbyt często swapowałam, ale robiłam po prostu to, do czego ten sprzęt jest kurwa stworzony, więc wtf? Okazało się, że padło w ogóle całe pcb. Nie wiem, czy z winy serwisanta, czy z po prostu uszkodzenie się rozrosło, ale to już nieważne.
Poza tym to shift, wyciąganie przełącznika tak blisko stabilizatora jest zawsze związane z ryzykiem. Wyciągalam przełącznik Gaterona tak, jak zawsze - czyli nie podkątem, tylko prosto, delikatnie, i usłyszałam takie chrupnięcie. W tym wypadku doszło do przerwania łączności padów / gniazda / ścieżek na pcb.
#551 DJGraco
No niestety pady PCB w Keychronach to ostatnio ich zmora.
Ja wyczytałem o różnych niedociągnięciach, słabe lutowanie gniazd na pcb, różne dziwne awarie. Ciężko powiedzieć.
Oczywiście to tylko sprzęt, i każdy scenariusz uszkodzenia wygląda inaczej.
Nie mniej piszę o tym, bo dość dużo użytkowników reddita zgłaszało niedociągnięcia w PCB Keychrona.
Ale mógł to tylko być nieszczęśliwy wypadek przy pracy. Ja swapowałem we swojej, może nie tak bardzo jak Ty, ale nie miałem puki co takiej sytuacji żeby mi się coś oderwało.
Mam wrażenie że podwójne aktywacje od momentu zwiększenia reakcji debounce prawie przestały mieć miejsce.
#552 camila
Ale zamówiłam drugi egzemplarz i ostateczne modyfikacje bez swapowania będą takie:
Kalih box navy na alfanumerycznych plus numpad i może klawisze makr, a do reszty - zamówiłam prosto od producenta Kalih Box Whiteowl, taki szlachetny smaczek, którego w pl raczej nie ma. Nie wiem ile będę na nie czekać, ale... ;) Whiteowl są takie bardziej chrupiące w dźwięku i cięższe niż white. To wszystko ;) @graco jak długo czekałeś na wysył od kalih?
#553 misiek
Jak hemorojdy to do lekarza musisz.
-- (midzi):
@misiek Tobie za to by się przydała podkładka pod dupę, bo ewidentnie piecze z zazdrości, że ktoś ma jakąś zajawkę na coś.
--
#554 camila
Jak chcesz komuś pocisnąć to może najpierw się wyedukuj.
#555 DJGraco
Zadziwiająco szybko. Teraz już nie pamiętam, ale sam towar wysłali dość szybko a tym Yun Express szło coś ponad tydzień.
Edit, o widzę że whiteowl się już wyprzedały nawet na oficjalnej stronie kailha.
#556 camila
O kurde, to w takim razie miałam jakieś szczęście :D
#557 KaelaMensha2000
Witajcie,
Czy ktoś używa klawiatury z klikiem i do czego może się przydać?
#558 DJGraco
No, w zasadzie nie rozumiem pytania. Raczej wszyscy używają klawiatury z klikiem. A do czego się może przydać?
Do obsługi komputera :)
#559 KaelaMensha2000
Przecież nie każda klawiatura mechaniczna ma klik, w takim razie nie było pytania
#560 guliwer
Może źle rozumiem pytanie, ale wg mnie chodzi o ten klik w niebieskich albo brązowych przełącznikach.
Chodzi o to że ten klik pojawia się w momencie aktywacji klawisza, czyli bodaj na poziomie 2mm mówię o tych standardowych przełącznikach od Sherry MX.
Dalsze wciskanie nic nie powoduje tak naprawdę, bo już sygnał poszedł.
Ten klik to efekt konstrukcji takiego przełącznika, jedni to lubią inni nie.
Jeszcze po przekroczeniu tych 2mm zwiększa się opór tego przełącznika.
Tak się zastanawiam ile ludzi faktycznie pisze do dwóch mm i puszcza klawisz, czy nie jest tak że ludzie głównie lubią te klawiatury dla kliku a i tak walą do dechy:)
-- (KaelaMensha2000):
Przecież nie każda klawiatura mechaniczna ma klik, w takim razie nie było pytania
--