EltenLink

Klawiatury mechaniczne

Back to Komputery i akcesoria

#521 camila

Nie, tylko lewy shift. Już oddałam do elektronika, który ma doświadczenie z klawiaturami. Gdyby to był prawy shift miałabym go w dupie, bo kto go używa? No ale...
Jak wyjmowałam przełącznik to usłyszałam takie chrupnięcie i myślę, że wtedy mogło się poluzowac gniazdo...

ENFP
Edited 2025-07-30 16:18

#522 DJGraco

Co do klawiatur zapasowych to ja mam przecież tego MSIka z białymi Kailami pierwszej generacji, puki jej nie sprzedam oczywiście. Ale tego Dark projecta zobaczę czy kupię jeszcze. Na pewno jak już to właśnie Celestial bo to jest coś ciekawego i interesującego dla mnie i przede wszystkim innego. A Delta to jednak zwyczajna klawa ze zwyczajnymi przełącznikami.

2025-07-30 21:00

#523 camila

Ja ni wiem komu powierzyłam tę klawiaturę. Gość mówi, że ją rozebrał, i mowi, że nie widzi gniazd hotswap, mówie co mogło paść, mówię, że moge przynieść klawiaturę-dawcę, bo i Dark Project i Keychron używają tyych samych gniazd, ewentualnie zapłacić za materiały.
A on: - "myśli pani, że takie gniazda można zdobyć tak po prostu?" Niby serwis komputerowy, ale okazuje się, że nie kazdy, kto ma stację lutowniczą może to robić...

ENFP
Edited 2025-08-02 11:07

#524 camila

I teraz mam dylemat, bo straciłam zaufanie do mojego egzemplarza, który mam: "czy zamówić kolejnąQ6 max, czy przesiąść się na GMMK V3 Pro 100%.

ENFP
2025-08-02 11:08

#525 DJGraco

Hm, ja bym nie zamawiał kolejnej Q6 Max, ciężko powiedzieć dokładnie co się stało, ale można by zrobić zdjęcia wnętrza i wysłać na jakiegoś reddita Keychrona albo cuś.
Tak poza tym co odpisał Shelter? Bo teoretycznie ta klawa powinna być na gwarancji chociaż nie wiem czy to rozebranie jej nie zniwelowało, bo to troszkę jakby inny rodzaj urządzenia, w którym producent wręcz zachęca nas do otworzenia i zrobienia ewentualnych modyfikacji. Dostajemy przecież śróbokręty w zestawie.
Jakiej firmy gniazda hotswap stosuje Keychron? O ile się orientuje są to Gaterony.
Skoro gość mówi, że nie widzi gniazd hotswap to proste, nie miał do czynienia z klawami mechanicznymi wcześniej, albo miał ale bardzo nikłe.
Ja na reddicie czytałem jak doświadczeni użytkownicy lutowali właśnie takie gniazda na płytce od Keychrona bo Twój przypadek nie jest niczym odosobnionym.

Edited 2025-08-02 13:48

#526 camila

Shelter nie odpisał nic, kontakt z nimi jest gorszy niż ze mną jak nie chce mi się z nikim gadać, a ja jednak bym kupiła kolejną bo wszystko mi w niej pasowało.

ENFP
2025-08-02 14:15

#527 camila

Poza tym Keychron i Mac OS to jak nierozerwalne małżeństwo ;)

ENFP
2025-08-02 14:16

#528 DJGraco

Ooo, ciekawe bo mi odpisywali nawet jak miałem jakiś problem i do nich pisałem.
Zrobisz jak uważasz. ja mam jednak nadzieję, że ten Twój egzemplaż da się odratować. Prawda, nie łatwo jest znaleźć osobę o odpowiednich kompetencjach, ale wieżę że Ci się uda i z czyjąś pomocą naprawisz tą klawę.

2025-08-02 14:17

#529 camila

Uwierz mi, lepiej jest kupić nową niż się pierdolić z kilkoma serwisami.

ENFP
2025-08-02 14:18

#530 camila

I mnie też to boli, bo koło mnie nie świeżbi.

ENFP
2025-08-02 14:18

#531 DJGraco

A co zrobisz ze starą? Będzie leżała na cześci ewentualne?

2025-08-02 14:19

#532 camila

Tak, albo jej po prostu ni odbiorę od tego gościa bo szczerze mówiąc boję się teraz co zastanę jak usłyszałam co ma mi do powiedzenia.

ENFP
2025-08-02 14:20

#533 midzi

A pisałaś na tego maila: info@keychronpoland.com

W razie czego to masz jeszcze telefon: +48 501 408 152
Może teraz jest problem w komunikacji z powodu urlopów? Tak czy inaczej ja bym najpierw wypróbował wszelkiemożliwości oficjalnego, autoryzowanego serwisu zanim dałbym komuś grzebać w sprzęcie za taką kasę, no ale stało się, spróbuj, może coś się uda.

2025-08-02 17:06

#534 camila

Nie wiem, wolę się z tym nie pierdolić. Zamówię po prostu nowy egzem plarz.

ENFP
2025-08-08 22:17

#535 camila

Na tym teraz pracuję, przepraszam zaw jakość, i za dziwne stereoo.

ENFP
2025-08-08 22:44

#536 DJGraco

No nie brzmi to źle, wygłuszenie tej klawy jest na prawdę spoko.
Gdyby Dark Project robiło pełnowymiarówki too było by coś.
Ja w sumie zapomniałem tutaj dać swojego sound testa po ostatecznych modyfikacjach, ale to zrobię na dniach, bo nagram to Zoomem, którego teraz nie mam podpiętego do kompa. W każdym razie Kailh Box White v2 na literach i cyfrach, gateron ink blacki na reszcie, oraz na escape Akko Creamy Purple (ten bonusik od KeySpace).

2025-08-09 00:31

#537 Adasadula

Spoko te klikacze, jak by te grzesiowoziemniakowe klawy były fullsize to bym brał i się nie zastanawiał :D, co to tak stuka w tym nagraniu, w chwili gdy pisałaś coś szurało o blat stołu czy tam podłoża na którym stoi klawiatura. Tak z innej beczki, używacie może jakichś podkładek pod nadgarstki do klawiatur? Ja przez brak miejsca w pokoju mam moją na tej śmiesznej wysówanej szufladce jak w biurach :P, i przed miejscem gdzie klawiatura leży jest takie fajne drewniane podniesienie, więc nadgarstki na tym się wygodnie opierają, ale gdy klawiatura leżała jeszcze na biurku bez żadnych szufladek to miałem z tym problem i po dłuższym pisaniu / giercowaniu w coś gdzie ręce musiałem mieć przez cały czas na klawiaturze bolały mnie łapy od tego, szczególnie jeśli klawa była wysokoprofilowa. Macie więc może jakieś podkładki? Jedyną posiadaną przeze mnie jest taka gówniana, wykonana z strasznie syntetycznego tworzywa, coś w rodzaju ekoskóry, którą mi z łaski SPC wrzuciło ;), łapy się w tym zapadają i po pięciu minutach widać że w miejscach gdzie położyłem nadgarstki już się lekko wygniotła, ale moja klawiatura jest bardzo budżetowa jak na swój czas i jej wygodę więc wybaczam im ten nie takt xd. Swoją drogą na wysokość ma ona może 1CM a klawa moja to typowa wysokoprofilówka i sam szkielet to ok 2.5CM więc wygodnego pisania z tym, powodzenia :P

-- (camila):
Na tym teraz pracuję, przepraszam zaw jakość, i za dziwne stereoo.

--

2025-08-09 00:39

#538 DJGraco

Ja właśnie nie mam podkładki, ponieważ mam klawę na wysuwanej półce i ona jest akurat na takiej wysokości że mi się ręce nie męczą i mogę sobie wsuwać i wysuwać półkę. Ponad to q6 max jest dość wysoką klawą i gdyby miał leżeć na biórku to bez podkładki na nadgarstki by się strasznie ręce męczyły.

2025-08-09 00:49

#539 DJGraco

właśnie wziąłem miarkę z szuflady i Keychron jest wysoki bez keycapsów na 2,5 a bliżej tyłu około 3,5 cm. Jest już lekko nachylona domyślnie

2025-08-09 00:52

#540 Adasadula

No to właśnie tak jak moja, typowe wysokoprofilówy jak mówiłem, ja wgl muszę się tymi keychronami zainteresować, fajne opinie słyszałem ostatnio

-- (DJGraco):
Ja właśnie nie mam podkładki, ponieważ mam klawę na wysuwanej półce i ona jest akurat na takiej wysokości że mi się ręce nie męczą i mogę sobie wsuwać i wysuwać półkę. Ponad to q6 max jest dość wysoką klawą i gdyby miał leżeć na biórku to bez podkładki na nadgarstki by się strasznie ręce męczyły.

--

2025-08-09 08:59