Klawiatury mechaniczne
Back to Komputery i akcesoria#321 camila
Gasket mount to taki mechanizm, który powoduje, że klawiatura nie jest tak sztywna i pracuje razem z tobą równomiernie rozkładając obciążenie. Tu jest 1,9 kg aluminium, stali i pianek, więc tu ten gasket mount się przydaje. Gasket mount, a dobry gasket mount to różnica.
#322 DJGraco
Ja mam jeszcze takie pytanie dot Keychrona. Jak tam jest rozwiązane to łączenie się poprzez te 2 tryby bluetooth i 2,4 GHz? Czy dongla dostajemy w zestawie?
W Endorfy jest tak, że z boku jest taki przełącznik, który jak się przesunie na dół to jest w trybie bezprzewodowym a jak w górę to przewodowym.
I klawiszami FN+1 (nie numeryczny) do 4 zmienia się tryby. 1,2,3 to jest Bluetooth kolejno 3 urządzenia, żeby sparować klawiatórę trzeba o ile pamiętam przytrzymać dany FN np z 3 na slot 3. A FM+4 to jest właśnie odbiornik 2,4 GHz.
#323 guliwer
W moim Keychronie K5 Max myślę że w innych jest podobnie.
Na górnej ściance tam gdzie jest wejście na kabel usb są 2 przełączniki, jeden przełącza między PC a makiem, drugi Między BT trybem przewodowym i 2,4.
Więc wystarczy przełączyć ten przesuwacz na 2,4 GHZ, dongla miałem z klawiaturą.
Parowanie jak u Ciebie FN + 1 do 3 przez 3 sekundy włącza tryb parowania, Natomiast krótkie naciśnięcie, przełącza na kolejne urządzenia BT.
-- (DJGraco):
Ja mam jeszcze takie pytanie dot Keychrona. Jak tam jest rozwiązane to łączenie się poprzez te 2 tryby bluetooth i 2,4 GHz? Czy dongla dostajemy w zestawie?
W Endorfy jest tak, że z boku jest taki przełącznik, który jak się przesunie na dół to jest w trybie bezprzewodowym a jak w górę to przewodowym.
I klawiszami FN+1 (nie numeryczny) do 4 zmienia się tryby. 1,2,3 to jest Bluetooth kolejno 3 urządzenia, żeby sparować klawiatórę trzeba o ile pamiętam przytrzymać dany FN np z 3 na slot 3. A FM+4 to jest właśnie odbiornik 2,4 GHz.
--
#324 midzi
Tak, dokładnie tak jest. U mnie ten przełącznik trybu łączności ma 3 pozycje licząc od lewej BT, USB i 2,4 GHZ.
#325 camila
No. Całkiem w prawo to 2.4, na środek to kabel/wyłączona, a lewo to bluetooth. W K10 Pro to całkiem w prawo to bluetooth, środek to wyłączona całkowicie, a całkiem w lewo to kabel :D Ogarniesz.
#326 guliwer
Czyli to zależy po prostu czy klawiatura ma 2,4GHZ jeśli ma to jest taki układ a jeśli nie ma to inny, ja w k3 mam tak samo jak w k10
#327 camila
Jestem zadowolona z ich brzmienia, ale jednak myślę, że będę używać finalnie Gateron Melodic na literach i cyfrach, a Gateron Ink Black V2 na funkcyjnych - tak jak teraz. Myślę, że znalazłam mój idealny zestaw, bo myślę, że na stockowych wygłuszeniach te gateronowe klikacze będą pracowały jak należy, póki co dam odpocząć trochę tym gniazdom - w końcu je wygniotłam ;)
Czy wy też tak macie po wymianie przełączników, że musicie dognieść gniazda? To podobno klasyczny problem... Hmmm...
#328 DJGraco
Hm, wygnieść w jakim sensie? Że się one troszkę odkrztałcają czy co?
Ja tak nie miałem we swojej Endorfy, ale nie robiłem aż tylu modyfikacji.
#329 camila
Nie, po prostu jak piny nie stykają to trzeba dognieść przełączniki w socketach.
#330 DJGraco
Aaa. Ale jest przy tym dociskaniu jakieś chrupnięcie czy nie? Bo jeśli nie to nie jest to o czym myślę.
Też myślałem o Melodic, ponadto planuję zamówić kilka sztuk Akko Penguin Silent tak na próbę, bo potrzebuję czegoś w miarę cichego.
#331 camila
Nie nie ma żadnego chrupania ;) Penguin Silent są spoko. Testowałam i są ok. Ty jednak chcesz te Jupiter Brown czy jednak nie?
#332 DJGraco
To nie, ja czasem miałem tak, że nie uważnie docisnąłem switch w gnieździe i po tym było takie chrupnięcie kiedy on wskakiwał na swoje właściwe miejsce. Ale nie wymieniałem z taką dużą częstotliwością to też mogło to troszkę inaczej wyglądać.
A jakiego switch pullera używasz? Takie szczypce, które trza zacisnąć i pociągnąć w górę?
Dla mnie ten, który był dostarczany z Endorfy nie był zbyt wygodny i zamówiłem ostatnio taki z keyspace.store, on jest znacznie dłóższy i wygodniej się za niego chwyta, tlko nie miałem go jeszcze okazji wypróbować, bo nie ma mnie aktualnie w domu.
#333 camila
Szczypce albo najzwyklejsza penseta.
#334 Numernabis
Nie znam się na klawiaturach, zwłaszcza mechanicznych.
Czy to ta sama klawiatura?
https://www.x-kom.pl/p/673817-klawiatura-bezprzewodowa-redragon-k607-aps-pro.html
https://www.ceneo.pl/113384043
A jeśli nie to czym się różnią?
#335 DJGraco
Wygląda na to, że tak to to samo, a przynajmniej opisy tak mówią.
Ze switchy niskoprofilowych nigdy nie korzystałem. Ale chętnie bym obejżał to przy jakiejś okazji
#336 camila
Tak.
#337 Numernabis
Dziękuję.
Opisy mi pasowały tylko te nazwy :)
#338 misiek
Wygnieść docisnąć stopą XD a czasem to ja się zastanawiam czy mam nasrane w głowie :D
#339 camila
Gracjan, żeby cię nie cisnęło tak na tego Q6 max to naprawdę, brałabym ten kompromis. Mało by brakowao, a wzięłabym tę wersję. To samo tylko, że w plastikowej obudowie. Polling Rate również 1000 hz, też hot-swap, jest troszkę lżejsza, też ma USB C, też ma 2,4 i naprawdę nie rozumiem zasadności tego modelu. :D
https://keychronpoland.com/collections/klawiatury-customowe/products/keychron-v6-max-qmk-via-wireless-custom-mechanical-keyboard?variant=49709144932681
#340 DJGraco
Aa nie zauważyłem końcówki jednego postu. Odpowiadając na pytanie, ciężka sprawa, ale raczej nie chcę Jupiter Brown, skoro zbieram do Keychrona, w którym w zasadzie będę je mieć. Przynajmniej kiedy będę kupować taki mam zamiar wybrać wersję w pełni zmontowaną na brownach właśnie. Banana mogą być zbyt ciężkie chociaż ja tam nie miałem porównania z cięższymi to nie wiem. Musiałbym porównać parametry Kailhów BOX Brown, bo to do nich mam odniesienie.