EltenLink

Klawiatury mechaniczne

Back to Komputery i akcesoria

#301 DJGraco

Zastanawiam się jeszcze czy wersja Barebone Q6 Max posiada przynajmniej stabilizatory już wkręcone na płytkę.
Tak się czysto teoretycznie zastanawiam, bo od przyszłego miesiąca będę sobie na nią zbierać i kilka miesięcy mi to zajmie. Ale myślę że będzie warto, bo po raz mamy solidną metalową konstrukcję, w której praktycznie wszystko można wymienić (nawet pcb) choć ja aż takich modyfikacji nie planuję robić, bardziej tu mam na myśli coś gdyby się popsuło. Po dwa, takie modyfikacje w zakresie mapowania klawiszy, które nie są zależne od systemu operacyjnego tylko w samym oprogramowaniu klawiatury już siedzą.
No i po 3 ten cudowny dźwięk.

2025-02-21 16:44

#302 camila

Posiada, ale mooim zdaniem nie brałabym bare bone ze względu na unikalne dla Q6 max Keycapy.

ENFP
2025-02-21 16:57

#303 DJGraco

Rozważałem po prostu każdą propozycję bo nie wiem czy jak będzie z dostępnością tej klawy za kilka miesięcy. To hodliwy towar jest itd.
Np zwykła Q6 bez funkcji bezprzewodowych jest obecnie dostępna na oficjalnej stronie Keychrona tylko w wersji Barebone z tego co widziałem.
Ale oczywiście jak będzie opcja wpełni zmontowanej to taką zamówię.

2025-02-21 17:52

#304 pates

Na twoikm miejscu zostawił bym co mam teraz, bo i tak nie sprzedasz tego za niewiadomo jakie pieniądze, to jest nierealne po prostu. Ja męczę mojego MX Mechanicala już od 2023 roku tak na prawdę. Co prawda keycapy są jakości takiej se a raczej słabej, ale generalna klawiatura jest bardzo przyjemna, oczywiście nieidealna, no ale jest przede wszystkim low profile czyli to co jak dla mnie ma największy sens po prostu bo jest wygodne. Trochę szkoda tego hod swapa ale nie można mieć wszystkiego. Jak wyjdzie G 915 X na niebieskich no to wiadomo, co mogę brać jako kolejne klikadełko na biurko. Mechnical udowadnia chociaż, że jest niezniszczalny.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2025-02-21 18:39

#305 camila

A może cos innego niskoprofilowego? Nughy Air 90% bodaj? Tylko bardziej polecałabym v2.

ENFP
Edited 2025-02-21 18:43

#306 midzi

@graco, sęk w tym, że różnica w cenie serio nie jest warta tego, żeby nie brać Fully Assembled. Te przełączniki na start są całkiem spoko, a potem możesz zacząć się bawić. :)

2025-02-21 18:44

#307 pates

Nic po niżej full size nie wchodzi w żadnym razie w grę, nigdy, prze nigdy. Już używałem TKL przez jakiś czas z osobnym numpadem, też bezprzewodowym, i nigdy więcej. Tylko 100 procent, niskoprofilowe, mechaniczne i bezprzewodowe na 2,4 ghz, bluetooth do telefonu nie zaszkodzi.

2025-02-21 18:45

#308 camila

Nie, nie sa :D

ENFP
2025-02-21 18:45

#309 camila

To Keychron tez takie robi. Kurwa mac brrzmie juz jak fanboy :D full size i low profile, i wirelesss. Poszukaj.

ENFP
Edited 2025-02-21 18:46

#310 camila

Prosze bardzo: Full size, kompatybilna z via, i bezprzewodowa, i low profile, i hotswap. Czego chciec wiecej?
https://keychronpoland.com/collections/klawiatury-customowe/products/keychron-k5-max-qmk-via-wireless-custom-mechanical-keyboard?variant=49709145882953

ENFP
2025-02-21 18:49

#311 pates

Pewnie i robią, ale na razie chyba domęczę to co mam do śmierci, a raczej jeszcze pociągnie. Fakt 2 keycapy wyłamały swoje mocowania na krzyżaki, ale to do przeżycia, bo to i tak są przyciski z których nie kożystam jakieś dziadostwo. No i zaleta mechanicala jednak taka, że soft jest dostępny. Dziadowski, ale dostępny. Konteksta brak ale to nie problem bo jest prawy windows. Za kilkaset złotych tak do 300 400 jest to godne rozważnia nie ma jakiegoś choinkowego RGB żrącego baterię, wygibasów jak rolki do głośności które i tak regulują systemową a nie jakąś własną, więc są mało praktyczne, no i jednak trwały bydlak.

2025-02-21 18:49

#312 camila

Ja mam podswietlenie na biale ustawione. Lubie jak sie swieci w nocy bo jest klimacik ;)

ENFP
Edited 2025-02-21 18:50

#313 pates

Jak ktoś widzi nie widzę problemu, muwię o perspektywie osoby totalnie niewidomej takiej jak ja której to tylko baterię zjada a po co, skoro bez tego raz na pół roku ładuję klawiaturę i jej to wystarcza a stockowe jednym guziorem wyłączam w appce i co ważne wystarczy że zrobię to raz i potem samo się nie uruchomi na nowo. Sama wygoda logibolda też jest duża bo jak się ma kilka komputerów to można zrobić z tego mini KVM po prostu mając 3 odbiorniki np albo 2 i się przełączać z jednego na drugi. Ogółem uważam że co prawda czasem produkty tej marki są droższe ale wiemy za co płacimy jednak, co nie zmienia faktu, że kiedyś chcę zrobić customa z prawdziwego zdażenia ale wtedy żadnych gasketów, do piachu z tym, wszystko ma być sztywne, metalowe, ciężkie jak cegłówka, stabilne i pancerne jak czołg. Keycapy najlepiej clear bo czemu by nie, jakieś aluminiowe choć to drogie to i tak mi się podoba, ceramika też ciekawy pomysł, no i tak jak mówiłem. Aha, litery i cyfry na blue, reszta na brownach. Do pracy cicho do pisania tak jak ma być czyli energicznie.

2025-02-21 18:53

#314 midzi

Ale w Keychronie przecież da się bez problemu wyłączyć podświetlenie skrótem, o ile dobrze pamiętam fn+tab. Niestety, nie wiesz jaki jest jego stan, no ale to da się sprawdzić przy odrobinie chęci.

Edited 2025-02-21 18:59

#315 pates

Może ze mną coś jest nie tak ale jak coś kupuję to jednak chcę mieć jak największą kontrolę nad tym co posiadam, a tutaj to jednak mam. Skrót też jest ino z aplikacji dostępnie to się robi i to faktycznie działa a klawiaturka trzyma jak powinna. Ogólnie nie żałuję że mam właśnie taką, nie jest idealnie, ale z pewnością jest dobrze.

2025-02-21 19:00

#316 guliwer

Ja mam Keychrona K5 Max. Kupiłem w wersji bez Hot-swap, ale ma wszystko to co chcialem, full size, niskoprofilowe przełączniki 2,4. Jakbym kupił wersję RGB z hot-swap to bym się zastanawiał jakie przełączniki wstawić, czy zmienić itp, a tak nie mam bólu głowy o to. XD.

2025-02-21 19:19

#317 camila

Wszystkie niskoprofilowe wejdą.

ENFP
Edited 2025-02-21 19:20

#318 guliwer

No to oczywiste że wejdą tylko nie w mojej wersji:) Bo moja nie ma Hot-swapa.
-- (camila):
Wszystkie niskoprofilowe wejdą.

--

2025-02-21 21:35

#319 camila

@pates Ale tutaj ze względu na swoją masę muszę powiedzieć, że ten gasket mount mało co czuć, a jeśli, to bardzo minimalnie i rzeczywiście szczególnie na środku konstrukcji czuć, że ta klawiatura jednak pracuje ze mną. Ale też myslę o jego usunięciu.

ENFP
Edited 2025-02-22 00:43

#320 DJGraco

Pewniejak się go usunie metale będą bardziej rezonować. Nie wiem, nie znam się, ale jak Tobie się bardziej by podobał metaliczny dźwięk nie ma problemu.
Tylko nie wiem czy dobrze rozumiem.

2025-02-22 08:15