Dziwne imiona.
Back to Inne#1 iskierka1983 Archived
Historia autentyczna.
Rzecz dzieje się w warszawie.
Chrzczone jest małe dziecko.
Ksiądz się pyta rodziców.
No to jakie imię wybraliście dla swojego dziecka?
Fiona. Pada odpowiedź rodziców.
Fiona? A skąd pochodzi to imię?
Pyta się ksiądz.
Z bajki, odpowiada ktoś inny.
Z jakiej bajki? Pyta dalej ksiądz.
Ze shreka.
Odpowiada ministrant.
A ksiądz się pyta znowu.
A kim był schrek?
Ogrem, odpowiadają rodzice.
A na to ksiądz.
Ale ja ogra nie ochrzczę!
Czy słyszeliście o jakimś dziwnym imieniu?
#2 nickjonasbrothersfan
Też autentycznie, bo też rodzice przychodzą z dzieckiem do chrztu, ksiądz pyta o imię, a oni na to:
- Izaura.
Ksiądz mówi, że raczej wybiera się imię świętego, chociaż drugie.No to daje im jakiś modlitewnik i wychodzi, żeby mieli czas na zastanowienie. Jeden z rodziców wpada na pomysł, żeby dać pierwsze z brzegu. Ksiądz przychodzi i pyta, a oni na to:
- Kyrie Elejson.
#3 iskierka1983 Archived
Haha. Dobre.
A kiedyś moja koleżanka była świadkiem na mszy, gdzie też chrzczone było dziecko, i też pada pytanie, jakie imie wybraliście dla swojego dziecka, i pada odpowiedź.
Kurtyzana.
No oczywiście ksiądz się nie zgodził.
#4 nickjonasbrothersfan
Albo, słynny polski piosenkarz, Michał Wiśniewski nazwał swoją córeczkę Etienet, drugą chyba Fabien a syna Ksawier.
#5 fragles73
Imię kurtyzana to brzmi dumnie i tak fajnie. Dziwię , się , że ksiądz nie zgodził się na takie imię . Widocznie mało w świecie bywał i tylko na prowincji się wychował .
#6 piotrk77
witam moja znajoma dała swojej curce na imie skajla
#7 iskierka1983 Archived
@ Fragles.
A wiesz co znaczy to słowo kurtyzana?
ZŻeby nie razić niczyichś uszu, powiem tylko, że takim mianem była nazywana kobieta lekkich obyczajów, czyli prostytutka.
Wpisz to słowo w googlach, czy coś.
Wyskoczy ci może jakieś objaśnienie.
#8 misiek
Alfons, Wawżyniec, Winicjusz, Xawery. Fiona? Dziecku napewno bym nie dał, prędzej psu. Kurtyzana? Ciekawe jak by to zdrobnili?
#9 fragles73
iskierko ! ależ owszem znam i to nawet bardzo dobrze co oznacza słowo kurtyzana . no ale czy ty wiesz jakie teraz dziwne i nader niespotykane rodzice nadają swoim dzieciom.ostatnio słyszałem od znajomego o nadaniu dziwczynce na imię chloe , nie wiem nawet jak czytać takie imię . no cóż mamy takie fajne czasy , że trudno dziwić się takim dziwnym imionom . myślę , że zdrobnienie dla kurtyzany to może być kurti .pozdro.
#10 misiek
Tak, tylko niektórzy nie są świadomi, że takim dziwnym imieniem robią dziecku krzywdę przynajmniej w dzieciństwie, bo po osiągnięciu pełnoletności zawsze można sobie imię zmienić. Hlora? Nie wiem czy to nie jest w sumie wyzwisko.
#11 zywek
hmm, żywisław, gdzieś czytalem ze takie imie istnieje, lecz niejestem tego pewien na 100 pro
#12 nickjonasbrothersfan
To nie wiem, czy już to pisałam, ale była sobie pewna rodzinka, która chciała nadać dziecku imi ę "a" i teraz dzieciak ma lat bodajże 20 i nie ma imienia. Jak można nazwac dziecko samą literką "a"?
#13 sanklip
Hm. W Serbii chcieli dzieciakowi dać na imię.... Pistolet! Ostatnio bylłam u lekarza i była tam dziewczynka o imieniu Eureka.
Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.
Heilung -
"Norupo".
#14 nickjonasbrothersfan
Eureka? Nieźle!
To z kolei, ale to chyba w obcych krajach, to nadają dziewczynkom imiona typu: Europa, Afryka. qw ogule dużo jest imion od nazw krajów lub kontynentów. Jedna piosenkarka i aktorka, na którą kiedyś miałam fazę ma na imię China.
#15 iskierka1983 Archived
Ciekawe, co mówicie.
Skaila?
Ktoś podał to imię?
Brzmi nawet ładnie.
D
#16 nuno69
Saturnin. Dziwne imie.
#17 iskierka1983 Archived
Poważne, i cóż... Brzmi jak imię jakiegoś egipskiego boga, czy wojownika.
XD
#18 misiek
Sorki, ale z tą literką A nie jestem w stanie ci uwierzyć.
#19 iskierka1983 Archived
Nie rozumniem co masz na myśli?
-Cytat.
Sorki, ale z tą literką A nie jestem w stanie ci uwierzyć.
- Koniec cytatu.
#20 misiek
Tutaj ktoś pisał, że dziecko nie ma imienia tylko zamiast tego ma literkę A. Chyba dobrze zrozumiałem, ale w to nie wierzę.