Inne

Dziwne imiona.

Started by iskierka1983 943 posts last post 3 months ago Page 1 of 48

#1 7 likes

Historia autentyczna.
Rzecz dzieje się w warszawie.
Chrzczone jest małe dziecko.
Ksiądz się pyta rodziców.
No to jakie imię wybraliście dla swojego dziecka?
Fiona. Pada odpowiedź rodziców.
Fiona? A skąd pochodzi to imię?
Pyta się ksiądz.
Z bajki, odpowiada ktoś inny.
Z jakiej bajki? Pyta dalej ksiądz.
Ze shreka.
Odpowiada ministrant.
A ksiądz się pyta znowu.
A kim był schrek?
Ogrem, odpowiadają rodzice.
A na to ksiądz.
Ale ja ogra nie ochrzczę!

Czy słyszeliście o jakimś dziwnym imieniu?

#2 4 likes

Też autentycznie, bo też rodzice przychodzą z dzieckiem do chrztu, ksiądz pyta o imię, a oni na to:
- Izaura.
Ksiądz mówi, że raczej wybiera się imię świętego, chociaż drugie.No to daje im jakiś modlitewnik i wychodzi, żeby mieli czas na zastanowienie. Jeden z rodziców wpada na pomysł, żeby dać pierwsze z brzegu. Ksiądz przychodzi i pyta, a oni na to:
- Kyrie Elejson.

#3 2 likes

Haha. Dobre.
A kiedyś moja koleżanka była świadkiem na mszy, gdzie też chrzczone było dziecko, i też pada pytanie, jakie imie wybraliście dla swojego dziecka, i pada odpowiedź.
Kurtyzana.
No oczywiście ksiądz się nie zgodził.

#4 1 like

Albo, słynny polski piosenkarz, Michał Wiśniewski nazwał swoją córeczkę Etienet, drugą chyba Fabien a syna Ksawier.

#5 1 like

Imię kurtyzana to brzmi dumnie i tak fajnie. Dziwię , się , że ksiądz nie zgodził się na takie imię . Widocznie mało w świecie bywał i tylko na prowincji się wychował .

witam moja znajoma dała swojej curce na imie skajla

#7 1 like

@ Fragles.
A wiesz co znaczy to słowo kurtyzana?
ZŻeby nie razić niczyichś uszu, powiem tylko, że takim mianem była nazywana kobieta lekkich obyczajów, czyli prostytutka.
Wpisz to słowo w googlach, czy coś.
Wyskoczy ci może jakieś objaśnienie.

Alfons, Wawżyniec, Winicjusz, Xawery. Fiona? Dziecku napewno bym nie dał, prędzej psu. Kurtyzana? Ciekawe jak by to zdrobnili?
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

iskierko ! ależ owszem znam i to nawet bardzo dobrze co oznacza słowo kurtyzana . no ale czy ty wiesz jakie teraz dziwne i nader niespotykane rodzice nadają swoim dzieciom.ostatnio słyszałem od znajomego o nadaniu dziwczynce na imię chloe , nie wiem nawet jak czytać takie imię . no cóż mamy takie fajne czasy , że trudno dziwić się takim dziwnym imionom . myślę , że zdrobnienie dla kurtyzany to może być kurti .pozdro.

#10 1 like

Tak, tylko niektórzy nie są świadomi, że takim dziwnym imieniem robią dziecku krzywdę przynajmniej w dzieciństwie, bo po osiągnięciu pełnoletności zawsze można sobie imię zmienić. Hlora? Nie wiem czy to nie jest w sumie wyzwisko.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

#11 1 like

hmm, żywisław, gdzieś czytalem ze takie imie istnieje, lecz niejestem tego pewien na 100 pro

To nie wiem, czy już to pisałam, ale była sobie pewna rodzinka, która chciała nadać dziecku imi ę "a" i teraz dzieciak ma lat bodajże 20 i nie ma imienia. Jak można nazwac dziecko samą literką "a"?

#13 1 like

Hm. W Serbii chcieli dzieciakowi dać na imię.... Pistolet! Ostatnio bylłam u lekarza i była tam dziewczynka o imieniu Eureka.
Sygnatura:

Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.

Heilung -
"Norupo".

Eureka? Nieźle!
To z kolei, ale to chyba w obcych krajach, to nadają dziewczynkom imiona typu: Europa, Afryka. qw ogule dużo jest imion od nazw krajów lub kontynentów. Jedna piosenkarka i aktorka, na którą kiedyś miałam fazę ma na imię China.

Ciekawe, co mówicie.
Skaila?
Ktoś podał to imię?
Brzmi nawet ładnie.
D

Saturnin. Dziwne imie.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Poważne, i cóż... Brzmi jak imię jakiegoś egipskiego boga, czy wojownika.
XD

#18 1 like

Sorki, ale z tą literką A nie jestem w stanie ci uwierzyć.

Nie rozumniem co masz na myśli?
-Cytat.

Sorki, ale z tą literką A nie jestem w stanie ci uwierzyć.
- Koniec cytatu.

#20 1 like

Tutaj ktoś pisał, że dziecko nie ma imienia tylko zamiast tego ma literkę A. Chyba dobrze zrozumiałem, ale w to nie wierzę.