Historia autentyczna. Rzecz dzieje się w warszawie. Chrzczone jest małe dziecko. Ksiądz się pyta rodziców. No to jakie imię wybraliście dla swojego dziecka? Fiona. Pada odpowiedź rodziców. Fiona? A skąd pochodzi to imię? Pyta się ksiądz. Z bajki, odpowiada ktoś inny. Z jakiej bajki? Pyta dalej ksiądz. Ze shreka. Odpowiada ministrant. A ksiądz się pyta znowu. A kim był schrek? Ogrem, odpowiadają rodzice. A na to ksiądz. Ale ja ogra nie ochrzczę!
Też autentycznie, bo też rodzice przychodzą z dzieckiem do chrztu, ksiądz pyta o imię, a oni na to: - Izaura. Ksiądz mówi, że raczej wybiera się imię świętego, chociaż drugie.No to daje im jakiś modlitewnik i wychodzi, żeby mieli czas na zastanowienie. Jeden z rodziców wpada na pomysł, żeby dać pierwsze z brzegu. Ksiądz przychodzi i pyta, a oni na to: - Kyrie Elejson.
Haha. Dobre. A kiedyś moja koleżanka była świadkiem na mszy, gdzie też chrzczone było dziecko, i też pada pytanie, jakie imie wybraliście dla swojego dziecka, i pada odpowiedź. Kurtyzana. No oczywiście ksiądz się nie zgodził.
Imię kurtyzana to brzmi dumnie i tak fajnie. Dziwię , się , że ksiądz nie zgodził się na takie imię . Widocznie mało w świecie bywał i tylko na prowincji się wychował .
@ Fragles. A wiesz co znaczy to słowo kurtyzana? ZŻeby nie razić niczyichś uszu, powiem tylko, że takim mianem była nazywana kobieta lekkich obyczajów, czyli prostytutka. Wpisz to słowo w googlach, czy coś. Wyskoczy ci może jakieś objaśnienie.
iskierko ! ależ owszem znam i to nawet bardzo dobrze co oznacza słowo kurtyzana . no ale czy ty wiesz jakie teraz dziwne i nader niespotykane rodzice nadają swoim dzieciom.ostatnio słyszałem od znajomego o nadaniu dziwczynce na imię chloe , nie wiem nawet jak czytać takie imię . no cóż mamy takie fajne czasy , że trudno dziwić się takim dziwnym imionom . myślę , że zdrobnienie dla kurtyzany to może być kurti .pozdro.
Tak, tylko niektórzy nie są świadomi, że takim dziwnym imieniem robią dziecku krzywdę przynajmniej w dzieciństwie, bo po osiągnięciu pełnoletności zawsze można sobie imię zmienić. Hlora? Nie wiem czy to nie jest w sumie wyzwisko.
To nie wiem, czy już to pisałam, ale była sobie pewna rodzinka, która chciała nadać dziecku imi ę "a" i teraz dzieciak ma lat bodajże 20 i nie ma imienia. Jak można nazwac dziecko samą literką "a"?
Eureka? Nieźle! To z kolei, ale to chyba w obcych krajach, to nadają dziewczynkom imiona typu: Europa, Afryka. qw ogule dużo jest imion od nazw krajów lub kontynentów. Jedna piosenkarka i aktorka, na którą kiedyś miałam fazę ma na imię China.