Dora Wilk, czy ktoś zna?
Back to Literatura#1 jamajka
Witajcie! Oj nie wiem, nie wiem. Szczerze, nie mam pojęcia, czego się spodziewać, więc pytam.
Ostatnio zafascynowała mnie seria o Dorze Wilk, przenikliwej, zdolnej i pełnej temperamentu policjantce
z Torunia, obdarzonej rzadkim dziedzictwem. Do prawdy, ta mieszanka genów zdziała cuda. I niech was nie
zmyli jej zawód, to nie są kryminały. Ponieważ Dora Wilk jest... wiedźmą. Różnicę między czarownicą a
wiedźmą wyjaśnia prawie na początku swojej historii, by zaraz potem przejść do swoich licznych przeżyć.
Wiedźmy i magowie, istoty magiczne, anioły i diabły, a to wszystko gdzieś tóż, obok nas, w tym przypadku
w środku naszego, zwyczajnego Torunia. Bo kiedy Dora przekracza portal do miasta alternatywnego, Thornu,
nic już nie jest takie samo. :)
No więc jak? Znacie tę serię? A może czytaliście jakieś inne książki Anety Jadowskiej?
#2 matius
Serię tylko kojarzę i może przeczytam.
#3 Elanor
Coś mi to mówi. Możliwe, że gdzieś natknęłam się na recenzję, ale na pewno nie czytałam. W takim układzie
kolejna z pozycji na liście do przeczytania.
#4 jamajka
Oj bardzo, tobie by się spodobała na bank, tak myślę.
#5 pates
dajcie jakiegoś linka do serji.
#6 matius
Zaczołem słuchać pierwszą część na audiotece i ciekawe, ale narazie darmowy fragment słucham i poza tym
najpierw skończę Panią Śmierci.
#7 matius
Skończyłem całe pięć tomów i są żeczy, które mi się nie podobały, ale i są rzeczy dobre. Jako plus bym
dał wyrazistych bohaterów i żaden nie jest płaski. Co przez to rozumiem. Bohaterowie się zmieniają, ich
relacje się rozwijają i są źli również dobrze napisani. Choć bohaterka nie miała szczęścia co do piwnic.
xd Bohaterka również dojżewa do pewnych rzeczy. Podoba mi się w niej to, jaka jest dla przyjaciuł i dla
innych. Polecam.
Napoczątku ilość podwórkowej łaciny mi przeskadzała, ale mam wrażenie, że w późniejszych tomach jest
jej mniej.
#8 jamajka
Jest 6 tomów, nie 5
#9 matius
Moja pomyłka, tak jest sześć. Ostatni jest "Na wojnie nie ma niewinnych"?
#10 jamajka
Tak
#11 matius
No to wszystkie przeczytałem.
#12 jamajka
A opowiadania?
#13 matius
Nie, znam tylko w wilczej skórze, ale nic więcej. Bo to takie krótkie było.
#14 jamajka
Opowiadania też są bardzo fajne, polecam .Dla tych, co nie znają, autorka wydała oprócz części dodatkową
książkę ze zbiorem opowiadań, dziejących się między różnymi częściami, a także przed rozpoczęciem całej
historii.
#15 lwica
Wczoraj zaczęłam, i jak na razie jestem bardzo za. :)
#16 jamajka
Jeśli jużjesteż za, to znaczy, że w dobrym momencie jesteś, bo ja właśnie ten początek miałam taki, że niby nie bardzo, ale za krótko czytałam. Jak drugi raz zaczęłam, w lepszym czasie i dojechałam minimalnie dalej, to jużposzłociągiem do końca. O tyle jest fajnie, że jak się wejdzie w ten świat, to którego bohatera by się nie polubiło, prawdopodobnie można sobie o nim więcej poczytać, bo napisała opowiadanie, albo coś.
#17 Numernabis
a czy można tytuł cyklu i auora, bo jakoś się nie doczytałem
#18 Numernabis
Heksalogia to nie jedyny tytuł i cykl z Dorą.
#19 jamajka
Wiem, o tym pisałam, że dużo jest. Aneta Jadowska to autorka, a tytuł to właśnie nie wiem, czy nie Dora Wilk po prostu, dlatego tak napisałam, nie było osobnego tytułu.
#20 Agata.d
Tak, tytół to cykl z dorą wilk. Ja doszłam do piątego tomu i przeczytałam też część opowiadań, kolejny tom może kiedyś przeczytam, chociaż jest w tej książce sporo rzeczy, które mnie rażą. Ale świat bardzo ciekawie wymyślomy, postać głównej bohaterki też ciekawa, choć jak dla mnie trochę zbyt kontrowersyjna jednak.