EltenLink

Dora Wilk, czy ktoś zna?

Back to Literatura

#21 lwica

Uwielbiam całym lwim sercem i często do tej serii wracam. :) Zarówno do książek, jak i opowiadań wszelkich.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2024-07-27 13:27

#22 matius

Ja przeczytałem takżepozostałe książki dziejące się w tym uniwersum.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2024-07-27 21:38

#23 lalar123

Mnie zniechęciła pierwsza część tylu wulgaryzmów jak żyje nie widziałem doruwnuje tej książce tylko książka leokadia w krainie czarów. Ja rozumiem fascynację Panem Walaszkiem ale nawet on nie urzywa przekleństw jeśli nie musi.

Tak, drodzy słuchacze, wygląda na to, że nawet w przeszłości bez aplikacji ani rusz. Ale Jonasz wie, że to nie jest jego miejsce – choć historia jest fascynująca, ma do załatwienia coś innego…
2024-11-16 20:50

#24 Numernabis

to najwyraźniej nie czytałeś Chyłki
Poza tym wulgaryzmy, a wulgaryzmy to dwia odrębne rodzaje wulgaryzmów, wszystko zależy jak są użyte, w jakim kontekście.
Poza tym tu chodzi o nadanie właściwej formy, przedstawienie właściwego klimatu, czego można oczekwać od świata wampirów i wilkołaków? Przecież nie będą głaskać po główce, a podczas wkurwu nie bedą mówić o kurka wodna, albo uciekaj w podskokach tylko walą z grubej rury. Każda książka musi mieć własny klimat jeśli ma przedstawić środowisko w miarę naturalnie.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Edited 2024-11-16 21:15

#25 Kat

Czy też uściślając - Mroza w ogóle.
-- (Numernabis):
to najwyraźniej nie czytałeś Chyłki
Poza tym wulgaryzmy, a wulgaryzmy to dwia odrębne rodzaje wulgaryzmów, wszystko zależy jak są użyte, w jakim kontekście.
Poza tym tu chodzi o nadanie właściwej formy, przedstawienie właściwego klimatu, czego można oczekwać od świata wampirów i wilkołaków? Przecież nie będą głaskać po główce, a podczas wkurwu nie bedą mówić o kurka wodna, albo uciekaj w podskokach tylko walą z grubej rury. Każda książka musi mieć własny klimat jeśli ma przedstawić środowisko w miarę naturalnie.

--

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2024-11-16 21:43

#26 Numernabis

Tak, ogólnie Mróz nie żałuje sobie, ale Chyłka to taki rozpoznawalny tytuł :)
Sporo wulgaryzmów, wyjątkowo dużo jest w Osiedle RZniw, ale jak tu oddać klimat młodych hiphopowców bez tychże właśnie wulgaryzmów.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2024-11-16 22:21

#27 lalar123

Tak zgoda tylko ja przez takie coś nie ogarniam trochę fabuły. Np. Sapkowski umiał to dawkować tak, że nie było to nużące. A jak słyszysz enty raz ty sukinsynu przepraszam za słowo, to masz wrażenie że komuś się zasób słownictwa kończy. Podziwiam sapkowskiego właśnie za to, że potrafi tak walnąć że asz za skoczy.

Tak, drodzy słuchacze, wygląda na to, że nawet w przeszłości bez aplikacji ani rusz. Ale Jonasz wie, że to nie jest jego miejsce – choć historia jest fascynująca, ma do załatwienia coś innego…
2024-11-22 11:53

#28 Nivellen

Ale sapkowski to inny gatunek, to inny styl, a przede wszystkim inne czasy, Dora Wilk to aktualne czasy, a sapkowski to czasy wiedźminów, rycerstwa itd, wówczas nie było takiego słownictwa.

2024-11-23 16:53

#29 Zuzler

Wszystko było, bo wszystko być mogło. To przecież jest świat wymyślony przez autora. Gdyby Sapkowski postanowił, że bohaterowie będą kurwili, to by kurwili. Ale nie chciał, wolał wprowadzić na to miejsce swoje "zarazy" i "hendożenie", co było zresztą bardzo udanym posunięciem stylistycznym.

Edited 2024-11-23 17:48