Wątki archiwalne

korona wirus

Started by Dominiczkin 846 posts last post 5 years ago Closed Page 23 of 43

Transcription

No tak, tak to wygląda. Ścigają się co do zakażeń.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Co do koronawirusa, to powiem tak, dzisiaj jest 1002 nowe zakażenia, w Lubelskim 100 ileś przypadków nowych.

Transcription

Tylko czekać aż rząd zrobi drugi lockdown. Tylko na to czekać. Może ludzie się w końcu upamiętają i nie będą mieć w dupie tej całej pandemii. Tylko czekać na drugi lockdown.

Transcription

Gdyby szkół nie otwierali, to by nie było takiego wzrostu kwałtownego, a tak to otworzyli szkoły i o, i tysiąc dwa nowe przypadki dzisiaj. Nauka stalna niech wróci, bo będzie wtedy może mniej przypadków.

Transcription

Według mnie rząd chyba niepotrzebnie otwierał tą gospodarkę w kwietniu, przecież wiedzą, że jest pandemia, to zamiast trzymać zamkniętą, zamiast zamknąć gospodarkę do czasu, aż będzie spadać, to nie, to otworzyć w kwietniu gospodarkę i teraz są skutki takie, jakie są, no, czego się spodziewać po naszym rządzie. Zamknęli na marcu, a w maju już otwierali, no.

Transcription

Tak, ale z drugiej strony nie da się tyle trzymać gospodarki zamkniętej, nie da się, gdyż po prostu ludzie i tak już potracili pracę, tak jest coraz gorzej, no fakt, mogli ze szkołami poczekać, zrobić naukę zdalną, ale gospodarki się nie da tyle trzymać zamkniętej, rzeczywiście, szkoły trochę niepotrzebnie, mogli z tymi szkołami trochę jeszcze poczekać, aż totalnie jest w stanie zrobić nauki zdalne, tylko bardziej się przygotować, ale gospodarkę trzeba było otworzyć, no bo, no inaczej to by w końcu, no byłaby po prostu masakra, ludzie by potracili pracę, no byłoby coraz gorzej, więc no coś, za coś trzeba żyć, więc gospodarkę trzeba było otworzyć, szkoły niekoniecznie.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

No tu akurat się zgadzam właśnie z przedmówcą, że no, gospodarki nie można tak długo trzymać w niepewności, bo to może spowodować dla nas bardzo niedobre skutki, jeśli chodzi o to. No, jeśli chodzi o szkoły, no to tutaj akurat mogli poczekać z tym, no ale Ministerstwo Edukacji Narodowej podjęło taką decyzję, że otwierają szkoły i tyle. I tak niektóre szkoły zostały pozamykane potem, bo w niektórych placówkach wykryto właśnie tam na przykład jakieś jednocześnie... W dzielnicy na przykład 4 września właśnie jak było, że wykryto koronawirusa, tam jeszcze gdzieś tam, no, są takie przypadki, no ale skąd mogliśmy wiedzieć jak... No po pierwsze, żeby taki lockdown został wprowadzony, to musiało być ponad 10 tysięcy zarażeń abonamentowych. No i więcej, żeby wprowadzić takie tymczasowe, bo na przykład w Izraelu to 3 tygodnie właśnie wprowadzili. Nie wiem jak teraz jest, bo nie śledzę tego tak wyrywkowo. Z drugiej strony ja się ludziom nie dziwię, dlaczego są przeciwko tej epidemii, bo mają po prostu tego już dosyć. Może, Markusie, słyszałeś w mediach, może nie. Na przykład w RMF-ce o tym mówili, że były protesty w Warszawie, czy tam gdzieś przeciwko właśnie pandemii. Nawet też na Facebooku widziałem nawet taką grupę. No, ludzie mają po prostu... Tego dosyć, tak, a to też idzie w dwie strony, bo Ameryka z Chinami się kłócą i tak dalej. Jeszcze do tego dochodzi... Tego się akurat w mediach nie mówi. Mówi się tylko tak, jak coś się tam ważnego stanie, to wtedy to podadzą. Ale tak to... Tak często się o tym nie mówi. O tych nieciekawych sytuacjach, jeśli chodzi o nasz świecie. Ciągle tego koronawirus, jakby innego tematu nie było. Takie jest moje zdanie. Mam nadzieję, że to minie. Na razie, jak widać, to nie. Ale myślę, że to trzeba czekać i po prostu się... No, nie panikować, tak, bo panika służy tylko temu, żeby po prostu myśleć tylko o takich rzeczach, a nie myśleć rozsądnie. No, to tyle z mojej strony, jeśli chodzi o to. Pozdrawiam.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

Transcription

No i wygląda na to, mieli państwo, że koronawirus znowu atakuje i to z zedwojoną siłą, no.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

No niestety, 910 przypadków, Mazowiecki na pierwszym, Małopolski na trzecim, Wielkopolska na drugim. No, gospodarka musi działać, no może te szkoły mogły być otwarte później, owszem, ale stricte no gospodarka musi działać, bo tak to przecież gdyby gospodarka była zamknięta, no to by po prostu Polska miała poważny kryzys. Już jest kryzys, bo ludzie zwalniają, coraz więcej ludzi zwalniają, mniej płacą z powodu pandemii, znajomemu nie płacą całej pensji, tylko tam o 3, 4 mniej z powodu pandemii, więc już jest kryzys, a co dopiero by było gdyby lockdown był do tej pory, to przecież by była jedna wielka masakra, więc no gospodarka musi działać. No fakt, ludzie mają dość tej pandemii, o to się zgodzę, bo to po prostu się już robi jakaś jedna wielka masakra, ale cóż, no póki co no niestety to jest... Jest jeszcze. Jest. No ja wczoraj zapomniałem maseczki, przez przypadek się zasłoniłem twarz kapturem. Odbijałem bluzę, bo uczyłem się iść do żabki, no i akurat tak wchodzimy, a ja maseczki zapomniałem, bo zapomniałem po prostu, jakoś tak machinalnie wyszedłem, no a imię kaptur, to twarz zasłoniłem kapturem, no i było.

Transcription

No hej, jest to pomysł na obejście maseczek. W świecie zasłaniajmy twarze autokapturami albo jakimiś tam kominami. To jest dobry pomysł Mati. A ja myślę, że koronawirusa naprawdę nie ma na świecie. To jest tylko po co przychodza i tyle.

Transcription

Tak naprawdę można w sumie czymkolwiek zasłonić twarz, nie wiem, szalikiem, chustą, kominiarką, trochę się z tego prześmiewam, że teraz w dobie pandemii można łatwiej napaść na bank, gdyż w banku wiadomo trzeba mieć zasłonięte usta i nos, czyli siłą rzeczy może być prawie całą twarz, no i można napaść na bank. I teraz nikogo nie dziwi, że ktoś wchodzi zamaskowany, czyli po sobie jakiś tam maseczek, kominiarz czy czymkolwiek do banku, no więc łatwiej go napaść. Tak właśnie, tak się śmieję z tego. Teraz kiedyś miałem sytuację, że mnie współdzielni nie poznali, bo byłem w maseczce, no więc ciekawe, ciekawie się po prostu robi. No więc jak ktoś teraz wchodzi w kominiarce, to to jest normalne.

Transcription

No, masz rację kolego, masz rację, że możesz napalić na bank łatwiej. Nawet o to nikt nie pomyślał, wiesz?

Transcription

No tak, jeszcze tak naprawdę rękawiczki założyć, no bo można powiedzieć, że po prostu chodzimy w rękawiczkach, gdyż po prostu, nie wiem, nie chce mi się zarazić, no bo w sumie nawet jest powiedziane, że powinno się chodzić w rękawiczkach, tylko że po prostu jakoś tak, jeszcze nigdy się nie spotkałem z tym, żeby mi kazali rękawiczki założyć. Będą ręce zdenzyfikować, tak, owszem, ale rękawiczki nie, maseczkę, no to wiadomo, że tak, ale rękawiczki nie, no ale teoretycznie bym sobie włożył rękawiczki, założył maseczkę czy kominiarkę, no i odcisków palców się nie da i twarzy nie widać, no tylko jest też inny problem, po prostu wiadomo, że biała laska. No i tu człowiek by był... Był bardzo łatwo rozpoznawalny po białej lasce, teoretycznie, no teoretycznie, bo to wiadomo, ale... Ale szybko by złapali, to wiadomo.

Transcription

Co do rękawiczek, no też się jeszcze nie spotkałem, żeby mi ktoś kazał rękawiczki zakładać w jakiejś tam instytucji, natomiast z tym napadem na bank, no tak, teraz zwodzieje mają troszkę chyba ułatwiony sposób, bo tak czy siak trzeba wyjść w kominiarce albo w maseczce, jakby się chciało coś robić, także żyjemy chyba w takich właśnie czasach, gdzie wszystko jest, jeżeli chodzi o takie rzeczy, łatwe w jakimś stopniu. Natomiast zobaczymy dzisiejszy bilans jaki będzie, bo wczoraj tutaj jak Mati te 25 wspomniał, było 912 osób, nie, 93 chyba, i zobaczymy jak to będzie wyglądać w jakimś domu opieki czy TPS, już nie pamiętam gdzie wykryto koronawirusa i chyba wszyscy go mają.

Transcription

Tak, właśnie dlatego, że po prostu najbardziej ten koronawirus zbiera żliwo w dużych społecznościach, czyli właśnie jakieś szkoły, domy opieki, no pewnie też w jakichś internatach, jak zostały pootwierane. No więc rzeczywiście tych zakażeń może być więcej, gdyż po prostu ludzie się gromadzą w dużych społecznościach, przybywają ze sobą czasami 24 na 7 właśnie w domu opieki, no to dowiadom, że były. Ale teraz zostały pootwierane różne szkoły, to raz, szkoły z internatem, to dwa, no i tutaj mogą być duże przyrosty właśnie z powodu tych, chociażby nawet tych internatów po prostu. No tak, w takich czasach żyjemy, że złodzieje mają łatwiej nawet, żeby kogoś gdzieś tam okraść na mieście, czy w autobusie, czy w tramwaju, no bo teraz tak naprawdę twarz jest zasłonięta, bo musi. No i takie... I złodziej może sobie na więcej pozwolić, no bo nikt twarzy nie zobaczy, no to zobaczy załóżmy jakąś tam sylwetkę, no ale ciężko jest to spoznać po jakiejś sylwetce, ewentualnie po jakimś ubiorze, no chociaż jak jest sztuczny tłok, czy nawet tłok, no to z tym jest po prostu ciężej. Więc tak to wygląda, a wczoraj było 910 przypadków. Za mniej więcej godzinę będzie kolejny raport.

Transcription

A tymczasem prawdopodobnie idzie druga fala zakażania koronawirusa, gdyż po prostu jest teraz sytuacja tego typu, że 14 tysięcy w przypadku Hiszpanii, 10 tysięcy we Francji. Więc druga fala koronawirusa staje się faktem. Także pozdrawiam.

Transcription

A tak, druga fala idzie, to jest akurat prawda, gdzieś coś czytałem w Polsce, że jeszcze nie wyszliśmy z pierwszej fali, na ile to prawda, to nie wiem, bo to ludzie się prześcigają z różnymi dziwnymi wiadomościami, ale może być, że w Polsce też druga fala idzie, gdyż takich zakażeń to jeszcze w sumie nigdy nie było. Tysiąc dwa, dziewięćset dziesięć, najwięcej było dziewięćset trzy, no ale tysiąc dwa to rzeczywiście pobiliśmy rekord przekraczając tysiąc. No więc może być, że w Polsce też druga fala idzie.

Transcription

No i skończy się to tym prawdopodobnie, że znowu zamkną szkoły, dzieciaki będą w domach siedzieć i zaś będzie ogólnokrajowa depresja ludzi, którzy nie będą mieli co z sobą zrobić, bo wszystko będzie pozamykane w większości, bo może wszystkiego nie zamkną, ale pewnie część rzeczy na pewno by zamknęli.

Transcription

no ze szkołami to może być różnie, to jest akurat prawda, że może znowu być powrót do nauki zdalnej nie no mi się wydaje, że całkowicie gospodarki nie zamkną, gdyż po prostu i tak już jest nadszarpnięta ta gospodarka poprzez lockdown, który trwał od marca do maja więc tutaj mi się wydaje, że nie pozamykają znowu tak gdyż to by była jedna wielka masakra, no chyba, że zamkną na jakiś miesiąc miesiąc, może tak, ale no nie na pewno na tyle co było, może na jakiś miesiąc dwa, trzy tygodnie, to być może teoretycznie może być pozamykane jakieś sklepy z ubraniem, jakieś różne rzeczy jakieś restauracje, ale na pewno nie będzie takiego lockdownu jak był między marcem a majem bo nawet gdzieś czytałem, że na to sobie pozwolić nie mogą gdyż po prostu gospodarka polska totalnie padnie po prostu więc ewentualnie na jakiś krótszy okres może być jakiś lockdown no chyba, że rzeczywiście będą jakieś zakażenia rzędu 10 tysięcy na dobę, no to wtedy pewnie coś tam będzie, no póki co nie myślę o żadnym lockdownie, nic takiego nie słyszałem, no ewentualnie jedynie co to są zakazane loty z Polski do Polski do iluś tam krajów to, to tak

Transcription

No wiadomo, że gospodarka nasza nie może już być całkowicie zamrożona, bo już tutaj i tak są pewne ograniczenia i mniejsze wypłaty na przykład w pracach, czy gdzieś tam. Natomiast może być też taka sytuacja, w której po prostu zamkną szkoły, ale tam inne jeszcze będą dalej czynne, bo może być też właśnie tak, że właśnie zamkną szkoły, żeby sprawdzić, czy po tym będzie dalej to rosło, czy będzie malało. Jeśli to dalej rosło, no to wtedy podejrzewam, że wtedy podejmą decyzję właśnie, żeby zamykać dalej. Nie wiadomo, jak to będzie za jakieś parę dni. Na razie za jakieś pół godziny będzie nowy raport, to się sprawdzi.