Niewidomi w literaturze
Back to Literatura#101 Zuzler
Z Antygony jakiś? Nie pamiętam zbytnio
#102 pajper
On w wielu dramatach (i nie tylko) się pojawiał, także w Antygonie.
Niewidomy wróżbita.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#103 Mimi
Edyp, jak chciał sobie obniżyć komfort życia to wyłupił sobie oczy.Tejrezjasz oślepł, bo świntuszek, podglądał boginię w kąpieli. I w Biblii też mamy parę epizodycznych niewidomych lub oślepionych. A jeszcze, nie wspominaliśmy o oślepionym Jurandzie z "Krzyżaków". W "Ostatnich dniach Pompejów" mamy niewidomą niewolnicę, która kocha młodego patrycjusza.
#104 matius
Oślepiony w Bibli np. był Tobit, ojciec Tobiasza.
#105 Zuzler
No taaak. Jak można było o Jurandzie nie pamiętać!
#106 Mimi
W Biblii oczy wyłupili też Samsonowi.
#107 misiek
O ile w ogóle istniał.
--Cytat (jamajka):
Homer był niewidomy. :p
--Koniec cytatu
#108 pajper
A ja nie widzę żadnych przesłanek, by nie istniał.
Po pierwsze, spójność Iliady i Odysei jest tak duża, że wątpliwe, by pisało je wielu autorów.
A po drugie, nie rozumiem, czemu negujemy istnienie geniuszy literatów dawniej.
Kreślimy Homera, kreślimy Szekspira - ale na jakiej przesłance?
Argumenty o tym, że wątpliwym jest, by tyle wątków zdołali umieścić są... śmieszne.
Moim zdaniem to dziwne zadufanie, że współczesny człowiek jest mądrzejszy czy bardziej wszechstronny.
Cytat:
"Pozdrawiam was wszystkie. A o mnie pamiętajcie, gdy przyjdzie jakiś człowiek obcy, co świata doświadczył, i zapyta: Dziewczęta, który jest wam najmilszy z aojdów, co tu przychodzą? Wtedy wszystkie razem odpowiecie: Ślepiec, który mieszka na skalistym Chios – jego pieśni będą zawsze najpiękniejsze"
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#109 Elanor
Akurat w tej dyskusji, to czy istniał, czy nie, nie ma, drodzy panowie, znaczenia
Naprawdę nikt nie wspomniał o Jurandzie?
#110 magdar1999
Wydaję mi się, że Jurand był już wspomniany, ale pojawiła się tylko wzmianka i tyle, bez żadnego podchwycenia wątku tej postaci w tym temacie.
#111 Nowiczok
W trylogii www.wzrok, www.wiedza, www.wolność Robert Sawyer głównym bohaterem uczynił niewidomą od urodzenia nastolatkę, matematyczną geniuszkę, która dzięki implantowi odzyskuje wzrok.
Na szczęście nie odzyskuje go na piętnastej stronie powieści tylko gdzieś daleko za połową książki. I nie odbywa się to pstryknięciem palców.
Te problemy sprawiają, że dziewczyna łapie kontakt z nowo powstałą sztuczną inteligencją i na różne sposoby jej pomaga.
Autorowi zaliczam na plus, że przez większą część tomu pierwszego, bohaterka jest niewidoma a Sawyer stara się jak umie oddać jej funkcjonowanie w tym stanie.
Drugi plus daję pisarzowi za to, że zastanowił się jakie problemy spotkają niewidomego, który odzyskuje wzrok. Ojciec bohaterki przestawia jej czcionkę w Wordzie z czarno-druku na brajl by jej się szybciej czytało.
Tam jest więcej takich smaczków, ale czytałem dwa pierwsze tomy trzy lata temu, więc sporo w pamięci się zatarło.
No właśnie dwa, pierwsze tomy.
Czy ktoś mógłby podzielić się trzecim?
#112 Mimi
W "Małych zielonych ludzikach" jest ociemniały naukowiec.
#113 Monia01
Ktoś pisał tu o "Pieśni lodu i ognia"? Tam jest ślepa dziewczynka
🇺🇦 🇵🇱
#114 Elanor
A wspominał ktoś o "Dziwnych losach Jane Eyre" i ociemniałym przez jakiś czas panu Rochesterze?
#115 Zuzler
Tak, ktoś to zrobił.
#116 annabeth
W gwiezdnych wojnach jest też niewidoma torgutanska padawanka, W sumie natknęłam się na to przez czysty przypadek. A co do seriali, w na wspólnej też jest jakaś niewidoma dziewczyna która trenuje jakis sport i zakochuje się w swoim trenerze. Przewidywalne do granic mozliwosci. :D
#117 skrzypenka
Paweł Miszczuk "na skraju nocy", w tej książce jest taki pan Romski niewidomy, ale to postać epizodyczna.
#118 misiek
Moja mama twierdzi, że żygać jej się chce jak na nią patrzy. Podobno roszczeniowy pempek świata, któremu się wszystko należy. Do tego rozchwiana emocjonalnie. Niby straciła wzrok kilka lat temu, ale nie wiem czemu.
--Cytat (annabeth):
W gwiezdnych wojnach jest też niewidoma torgutanska padawanka, W sumie natknęłam się na to przez czysty przypadek. A co do seriali, w na wspólnej też jest jakaś niewidoma dziewczyna która trenuje jakis sport i zakochuje się w swoim trenerze. Przewidywalne do granic mozliwosci. :D
--Koniec cytatu
#119 Mimi
W "Wybawieniu" J. A. Olssona jest ociemniała Eva córka pastora.
#120 Zuzler
W książce "Panna nikt" bardzo epizodycznie pojawia się ociemniały dziadzio.