Zegarki dla niewidomych.

Zegarki mówiące

Started by lukasz1993258 693 posts last post 2 years ago Closed Page 24 of 35

Transcription

Ok, a istnieje możliwość wymiany tej sprężynki To jest lewy dolny przycisk, ten co się zmienia tryby Tam, ten timer, alarm i dwie strefy czasowe No i on tak się wciska, tak bardzo lekko się wciska, jest tak trochę wciśnięty, ale wciskac się da Tylko to jest trochę uciążliwe, że inne przyciski się wciskają normalnie, a tylko ten jeden jest taki Taki, że nie czuć w ogóle, że się wciska, o, bo jest wciśnięty po prostu I nie czuć tego, że się wciska I czy istnieje możliwość wymiany tego Czy to trzeba cały zegarek rozbierać, czy co, czy jak

Transcription

Так, есть такая мысль.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Naprawdę te zegarki altxowskie doprowadzają mnie do szału. Ustawiałem swój zegarek altxowski, ten nowy, za 119 złotych, żeby był równo z komputerem, nie? I teraz mi zaczął znowu szwankować. Czyli to swoje... A w rzeczywistości jest... I teraz... Jest... Jest... Jest... Jest... I nawet się nie chcę już ustawiać. To jedyne, co mi zostało to tylko wskazówki. Bo wskazówki działają normalnie. Albo tam net na komputerki, albo nie wiem. A tak niedawno zmieniałem baterie, bo w lutym. To co, tylko 30 minut? A miałem włączone tylko raporty godzinowe. Nic więcej. No i czasami go jeszcze ustawiłem, żeby był równo z komputerem, bo się opóźniał. I tylko tyle. A to wraz zsiadło.

Transcription

Zresztą na dowód tego, że wskazówki działają, to proszę bardzo. Wiecie, ja już tego kompletnie nie rozumiem.

Transcription

Cóż, to po prostu jakby to Ci powiedzieć w taki oto sposób następujący to albo po prostu wadliwy egzemplarz albo faktycznie coś z tym komputerkiem jest nie tak, aczkolwiek no nie wiem bo mój zegarek do tej pory odkąd go kupiłem, a go kupiłem w tamtym roku działa i to jeszcze kupiłem go chyba grubo grubo przed wakacjami nie wiem, trzeba byłoby w tym wątku sprawdzić bo ja go w tym wątku demonstrowałem i tak jak mówię do tej pory jeszcze żadnej baterii nie musiałem wymieniać

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Czyli co, mam kupić sobie nowy zegarek? Czy wymienić mu baterię? Odmowy. Ja też jestem zaskoczony. Inne zegarki to mi po rok, dwa trzymają. A ten... tylko taki krótki czas. 3 miesiące. ... Uważam, że to jest jakaś kpina. Kpina. Po prostu. Ewentualnie... Jak można w tych komputerach sprawdzić? Wszystko jest tam okej. ... No może, nie wiem no. Ja to bym się najchętniej pozbył tej baterii od wskazówek. Żeby działała sama mowa. Jeżeli się tak da. Bo i tak wskazówki mi nie są potrzebne. ... Wskazówki potrafią działać. Na oryginalnej baterii. Jeszcze w ogóle nie była zmieniona bateria od wskazówek. A tutaj mowa... szankuje, no. Ja bym wolał, żeby było na odwrót. Żeby wskazówki nie działały, a mowa żeby działała. ...

Transcription

Powiem Ci tak, spróbuj jeszcze raz wymienić baterie, jeżeli to nie poskutkuje i dalej będą problemy, no to prawdopodobnie to jest troszkę wadliwy egzemplarz jeżeli chodzi o ten zegarek. Co do wskazówek, to już Ci dawno mówiłem, że już te wskazówki wyłączył, że tak powiem, w sensie wyjął baterię, bo jak dla mnie to te wskazówki są po prostu dla nas bezużyteczne. Tym bardziej, że jesteś jedyną osobą, która z tego zegarka korzysta, nikt poza Tobą z osób widzących z tego zegarka nie korzysta. W związku z powyższym te wskazówek... Wskazówki są Ci niepotrzebne.

Transcription

Najprawdopodobniej jutro wymienię tą baterię, no bo jednak z tego zegarka korzystam, nie? Ale jeżeli to nie pomoże, to nie wiem, a to może wyjęto baterię od wskazówek, czy nie?

Transcription

Nie ma objętej bateli od wskazówek, ponieważ nie chce mi się je wyjmować, po prostu musiałbym pójść do zegarmistrza, ale mi się po prostu nie chce na chwilę obecną, więc nie mam, ale jeżeli tak jak mówiłem to nie poskutkuje, no to przykro mi bardzo, będziesz musiał sobie kupić nowy egzemplarz tego zegarka.

Transcription

Albo jakiś inny. Tak swoją drogą to jestem wkurzony tym, że nie robię nowych zegarków. Polska słabo w zegarkach mówiących. Bardzo słabo w zegarkach mówiących. W zasadzie są, mówię o nowych, to są raz, dwa, trzy, cztery, pięć egzemplarzy. Pięć rodzajów. Czyli ten Altix, czyli ten Lumen, czyli ten taki z męskim głosem. Ten co ja mam. I jeszcze jeden taki troszeczkę większy, ale też z męskim głosem. I to się od lat nie zmienia nic. Miało coś tam być, pracowali nad jakimś prototypem nowego zegarka mówiącego. Miał mieć stoper, minutnik. Jak ten Altix miał mieć to, to, to, to, to. A się okazało, że po prostu... To już o tym zaginęło.

Time to exterminate.

Transcription

że tak powiem wprost to Polska dlatego prawdopodobnie nie pracuje nad nowymi zegarkami mówiącymi no bo na dzień dzisiejszy no to wiadomo że są różne rozwiązania iPhone'y Android'y więc teraz co drugi co drugi że tak powiem co drugi co drugi człowiek niewidomy ma iPhone'a no to w tym wypadku no to się zbytnio nie opłaca teraz prawie każdy z nas ma iPhone'a więc czy tam Android'a

Transcription

Mam już baterię zmienioną. Mogę nam odpokazać. Jest szesnasta dwadzieścia jeden. Mam nadzieję, że już takich problemów nie będzie, jakie były tydzień temu.

Transcription

No oby, oby, po prostu musisz obserwować teraz, no tak jak wspominałem do tej pory ten mój zegarek chodzi, a niedługo już będzie rok odkąd ten zegarek mam, już nie pamiętam dokładnie kiedy go kupowałem, musiałbym w tym wątku sprawdzić, a na razie mi się nie chce przetrzepywać wszystkich wpisów po kolei, ale niedługo minie rok, a bateria do tej pory działa, co prawda nie mam go teraz przy sobie, bo nie mam je w domu, ale działa. Dziękuję.

Transcription

Z tymi zegarkami i bateriami to w ogóle jest jakaś klasa, która do tego, że w 2018 zmieniłem sobie baterie do zegarka z autobusu. Gdzieś to był tydzień. No i potem jakoś nie wiem, gdzieś mi się tam wciął. Nie używałem, ale na pewno już w listopadzie 2019, jak się przeprowadzałem z jednego miejsca na drugie, to już ten zegarek nie działał. Będę musiał gdzieś tam radząc radmistrza i zrobić pewien eksperyment właśnie. Zmienić baterie i zobaczyć ile ta bateria jeszcze mi się potrzyma. Na pisaniu na radnym miejscu. No i zresztą się procesuję, bo mam dwa zegarki bezwzględne. Mam ten standardowy, czyli ten z powrótem eltykami i tykaniem. I mam ten z antiksu. Właśnie ten z antiksu chyba myślę, że będzie strasznie bateria w linku potrzyma. Ale gdzieś myślę, albo w tym miesiącu, albo w następnym będę właśnie robił eksperyment, jeżeli chodzi o ten zegarek antiksowski. W ogóle tak szybko odbieram co do tematu niestety. Ale ten moment z antiksu też strasznie mu bardzo krótkowato zatrzymałem. Został zmieniony w styczniu. A mamy maj. I już ten moment kaput. Jeszcze w kwietniu mierzyłem temperaturę. Bo mnie coś tam przemarsło itp. itd. Jeszcze nie wstępowało. 16 kwietnia temperaturę mierzyłem. No a teraz chciałem zmierzyć. Mamy temperaturę 2022. W maju teraz tam 14. Nie, 13 ma. I już ten moment przestał działać. No to będzie tyle.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

Pytanie jest jedno, który zegarek z AltX miałeś, czy ten z 4 alarmami, czy ten co ma tutaj Markus i ja? Odbiegając też od tematu, jeżeli chodzi o termometry mówiące z AltX, to ja nigdy takiego nie miałem, więc na ten temat ciężko mi jest się wypowiedzieć.

Transcription

To jest ten z 4 alarmami, gdyż on został kupiony w sierpniu 2016 roku, czyli no już trochę czasu minęło, tylko że go długo nie używałem, potem chciałem go użyć do masażu, no jakoś tam było, potem znowu zaprzestałem działalności masażu, teraz znowu zaczynam działalność masażu, więc to albo zegarek, albo komórkowy minutnik, to się jeszcze okaże.

Transcription

Nie no jak miałem ten zegarek z czteroma alarmami no to i bateria bym jeszcze nie podała nigdy, a miałem dwa egzemplarze.

Transcription

No właśnie albo ja mam wadliwy zegarek, albo wadliwa bateria, gdyż w 2016 go kupiłem, nie wiem tak naprawdę ile ta bateria otrzymała, bo później go nie używałem, nie używałem, wywiozłem do domu, gdzieś tam się zawieruszył. Dopiero odkopałem go w 2018, już z baterią wyczerpaną, zmieniłem w 2018, no i też tak naprawdę dopiero go odkopałem gdzieś w październiku chyba 2019, więc jakby no tutaj w listopadzie nawet, więc tu jest ciężko powiedzieć ile tak naprawdę ta bateria trzymała. Teraz już tutaj na nowym miejscu zrobię po prostu, ma jakieś tam permanenty po prostu. Test i zobaczymy jak to w ogóle będzie wyglądało, czy to rzeczywiście zegarek, czy to bateria. Ale mi się wydaje, że to bateria, bo zmieniałem w tym z malutnikami, wtedy też baterię w tym samym czasie i on też jakoś padł, tylko no właśnie nie jestem sobie w stanie przypomnieć, kiedy jakby ja się tymi zegarkami bawiłem w sumie. Tak. No ale załóżmy, że w sumie koło roku, no nie wiem, nie wiem jak to w sumie wyglądało, szczerze powiedziawszy, bo potem zarzuciłem i tp. i tyle.

Transcription

Jeżeli chodzi o te zegarki mówiące z 16 melodijkami to zazwyczaj było tak, że jak padały to były jakieś znaki, że padają. Po pierwsze znak był taki, że był wyższy dźwięk. Po drugie jak już te zegarki ewidentnie padały to wystarczyło włączyć godzinę i one już przestały gadać. W przypadku tego Twojego zegarka mówiącego, który jest zademonstrowany w pierwszym poście, no to ja pamiętam chyba, że ten zegarek u mnie padł. Zanim Ty go wziąłeś. Tylko, że ten Twój zegarek nie dawał w ogóle żadnego znaku, że siada bateria. Właśnie. Ja pamiętam, że jak już Ci go oddawałem to on nie działał. I wtedy właśnie ewidentnie siadła w nim bateria. Ten zegarek Twój u mnie długo działał, bo ten zegarek Twój u mnie był bardzo długo. Więc tak to wygląda. Na konferencji dźwiękowej jest parę wpisów wrzuconych. Odnośnie zegarków mówiących z szesnastoma melodijkami. I tam wrzuciłem parę wpisów jak wygląda sytuacja kiedy pada powoli zegarek mówiący właśnie z tymi szesnastoma melodijkami. Te wpisy były wrzucane bodajże w 2018 roku. Jak mi nie umieli pamięć. Ale są. Tylko nie wiem czy Ty tą konferencję dźwiękową masz, ale jest coś takiego. I na blogu też jest wrzucony jeden wpis. Z innym egzemplarzem zegarka mówiącego też z szesnastoma melodijkami. Ale tam była taka sytuacja, że ten zegarek miał niestyk. Wystarczyło go puknąć. No i już w tym momencie cały się restartował. Bateria na bank była dobra. Ale tam jest wrzucony wpis jak ten zegarek zaczął świrować w pewnym momencie. U mnie na blogu. Jak chcesz to sobie możesz to przeczytać. A właściwie wysłuchać. To mniej więcej tak to wyglądało. No a co do tego Twojego zegarka to nam w ogóle znaków nie dało, że bateria się da. Fakt faktem nie podobał mi się tylko ten głośniczek. Bo ewidentnie coś z tym głośniczkiem było u Ciebie nie tak. Zresztą możesz sobie pierwszego wpisu całego posłuchać. Bo ja wtedy kiedy nagrywałem, kiedy utworzyłem ten wątek odnośnie tych zegarków. To ja wtedy miałem dwa egzemplarze tego mówiącego zegarka z kogutem i 16 melodijkami. Jeden był Twój, drugi był mój. Tylko ten mój się zgubił gdzieś. Bo był bez paska. I możesz sobie porównać jak działał mój, a jak działał Twój. Twój działał ciszej, mój działał głośniej. No i ten mój był z ramką chyba. Twój był bez. No to także. Jak na razie tyle. Gdyby coś, to ewentualnie mogę jeszcze podpowiedzieć co można byłoby z tymi zegarkami zrobić. Ale jeżeli teraz bardzo szybko cieszą Cię bateria, to moim zdaniem to jest wada tego zegarka. Wadliwy egzemplarz po prostu. Bo tak jak ja mówiłem już w poprzednim wpisie, że miałem dwa egzemplarze tego zegarka z czterema alarmami. I nigdy mi w tych zegarkach baterie nie siadały. Działały do samego końca. No tylko, że jeden się potem uszkodził, bo się coś z nim stało. A drugi się mróz leciał. Jeden był z ramką, drugi był bez.

Transcription

Aha, no to jeśli nawet tak, no to w takim razie ten z 16mld-kami wytrzymał jakieś 2 lata bateria, no bo ja go wziąłem w 2020 w lipcu, no to już wtedy nie działał, no to czyli około 2 lat, no ten alfiksowski to nie wiem, no będziemy się bawić i testować. To odkąd muszę znaleźć ten z 16mld-kami, bo znowu gdzieś go ciepnąłem, to muszę znaleźć gdzie.