Zegarki dla niewidomych.

Zegarki mówiące

Started by lukasz1993258 693 posts last post 2 years ago Closed Page 20 of 35

no to właśnie dokładnie taki widziałem na tej stronie w 2016 roku.
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Tak, to jest to, tylko o to mi chodzi, że ta próbka jest właśnie z głosem damskim, no i mam nadzieję, że to jest to. Nie wiem, za mało upływać w ciemno, a się okaże, że to nie to. Nie wiem, próbka sugeruje, że to jest to, że to jest z głosem damskim. Czyli o takim mi chodzi właśnie.

Transcription

Słuchaj, zawsze możesz zadzwonić do Lumenu i poprosić, żeby ci pokazali jak ten zegarek gada. Myślę, że to nie będzie problematyczne. Ale tak mi się wydaje, że chyba tutaj w tym opisie nie widziałem, żeby było coś napisane o melodijkach. A poza tym, tak jak mówię, no minęło sporo lat, więc ja nie wiem, czy jeszcze ten zegarek będzie. A poza tym pięć tych kosztuje, to musiał stanieć. Nie wiem, ciężko mi jest się, że tak powiem, tej kwestii zorientować, bo naprawdę nie wiem. Nie wiem, nie wiem, raczej wątpliwa, żeby to był z głosem damskim. Wątpliwe, przepraszam, wątpliwe.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Czyli to mam się przygotować na to, że to będzie zegarek taki? Dwudziesta czwarta, trzydzieści trzy. Jak ja już mam takie dwa, to co? Kupować trzeci taki sam? Nie wiem. Ewentualnie przełożyć mechanizm mówiących, tylko nie wiem czy się da. Na pięćdziesiąt złotych wyrzucane błoto, że tak powiem.

Transcription

No wiesz no Musisz jakby zdecydować No i musisz się liczyć z tym, że jeżeli taki zegarek zamówisz No to może być tak Że to będzie z głosem męskim Niestety i no cóż Ale raczej jestem niemal pewny, że tak będzie Więc musisz sam podjąć decyzję Ewentualnie mówię, próbować do nich zadzwonić I poprosić o prezentację do telefonu Chociaż Muszą się zgodzić, a nie muszą Dziękuję

Transcription

Byłem dzisiaj u zegarmistrza w sprawie tego mojego zegarka z włosem damskim, żeby zmienić obudowę. Powiedział, że takiego obudowy z ramką nie ma, że postara się coś zamówić, ale nie wie, czy znajdzie. Jak zamówi, to może wtedy przełożymy ten mechanizm, przełożymy ten mechanizm, żeby był ten włos damski. Ale nie wiem, no, pójdę jutro do innego zegarmistrza w innym mieście, to zobaczymy, co ten inny zegarmistrz powie. Bo na pewno takie obudowy są takie z ramką, a ten zegarmistrz powiedział, że nie ma. Chyba, że przestali produkować, nie wiem. Takie obudowy z ramką, nie wiem. Zastanawiające trochę.

Transcription

Jeszcze jeden wpis ode mnie. Był w tym lutym w zagranicznej z karyfiskusem męskim, ale powiedział Pan, że nie będzie pasowała ta mechanizm, bo inaczej są przyciski rozmieszczone. Jeden na dole, jeden na górze, coś tam, nie wiem, jakiś tak dziwny tłumaczył. No w każdym razie nie chciał zmieniać. Powiedział, że nie pasuje do tego, co miał.

Transcription

no jak dla mnie by to pasowało bez problemu, no ale cóż nie wiem, może faktycznie może się, może faktycznie się mylę ale nie wiem no próbuj dalej tylko tyle mogę Ci powiedzieć na ten temat

Transcription

Mam taką nową sprawę. Mam te swoje dwa zegarki mówiące z nańskim głosem. Tylko nie jedna rzecz dziwi. Jeden był kupiony w 2012, drugi w 2016. I teraz o co mi chodzi? Chodzi mi o to, że ten z 2016 takiego wyraźnień mówił. A to jest ten sam głos. I teraz pokażę. Najpierw ten w 2012, co był kupiony. 11.33 A teraz ten drugi. 11.33 Niby to samo, ale mi się wydaje, że albo coś jest z kreślnikiem, w którym się nie tak, albo nie wiem o co chodzi. Bo odsyła się różnica. Ja przynajmniej słyszę, że jeden jest taki stumiany, drugi jest wyraźniejszy. Nie wiem od czego to zależy. Oba modele wyglądają tak samo. Są z ramką.

Transcription

Powiem tak Też wielokrotnie z takimi przypadkami się spotkałem O których ty mówisz I szczerze powiedziawszy Mówiąc tak wprost nie wiem gdzie jest przyczyna Bo faktycznie takie przypadki się zdarzały Nawet w tych zegarkach z głosem damskim Natomiast Gdzie jest przyczyna tego tak jak mówię Nie wiem Może po prostu W tym zegarku z 2012 roku Po prostu głośnik jest lepszy Nie wiem Ale jest różnica Faktycznie różnica jest

Transcription

Mi to aż tak nie przeszkadza, po prostu chciałem się dowiedzieć, co to jest przyczyna, ale skoro nie wiesz, no to trudno. Ale tak jak mówię, mi to nie przeszkadza. Chciałem po prostu z jakiejś ciekawości spytać. Bo te oba zegarki działają i to nawet bardzo dobrze.

Transcription

Nie no, tak jak mówię, po prostu nawet w sklepie kiedyś jak byłem, a jeszcze były właśnie te zegarki z głosem damskim i pamiętam, że tam sprzedawca miał w sumie cztery chyba egzemplarze tych zegarków, no to właśnie trzy z tych czterech egzemplarzy właśnie mówiło właśnie takim bardziej wyrazistym głosem, a czwarty no to takim faktycznie tak jak ty mówisz, przytłumionym. I nie wiem skąd to się bierze. Dziękuję.

Transcription

A co do tego co mówiłem wcześniej, czyli o tej zmianie obudowy, bo w tym jednym zegarku, w moim z Głosem Gdańskim się oszkodziła ta część, otrzymał pasek niestety. Byłem u drugiego zegarmistrza we wtorek i powiedział to samo co ten pierwszy, czyli że musi być taki sam model. I powiedział, że znajdzie, żeby na czwartek być. Nie byliśmy niestety, ale ten zegarmistrz pierwszy, co był w poniedziałek powiedział mi, że za tydzień może coś znajdzie. Czyli, że w poniedziałek albo żeby do niego dzwonić, albo żeby po prostu, albo on będzie dzwonił jak coś znajdzie. No czekam. Czekam cierpliwie. Może coś się uda, a jak nie, no to będę musiał mieć taki zegarek jaki mam, czyli po prostu bez możliwości noszenia. Chociaż szkoda go, bo fajny jest. Chciałbym go trochę czasami ponosić, powspominać sobie dzieciństwo, no ale cóż. Będę musiał się zadowolić innymi. Wszak mam jeszcze jeden zegarek z Głosem Gdańskim, ale jak on się uszkodzi, to już w ogóle będę bez głosu, bez tych zegareków z Głosem Gdańskim. A szkoda mi, naprawdę. Bo fajne były. Znaczy, dzieciństwo mi się przypomina. Nic nie jest wieczne, niestety.

Transcription

No to dawaj znać, bo szczerze powiedziawszy to sam jestem ciekawy jaki z tego werdykt wyjdzie, naprawdę.

Transcription

Dobrze, to jak coś będę wiedział, to w poniedziałek może, jak będę coś wiedział, czy się uda znaleźć tą obudowę, taki sam model, to dam znać. Na razie czekam. Jeszcze dzisiaj, jutro i niedzielę do czekania, ale ja jestem cierpliwy, więc nie potrzebuję tego za wielka czarna gwałty, bo mam przecież inne. Ale miałem gotek dosyć długo, bo w 2010 roku go dostałem. No to dosyć długo ten pasek trzymał, no i w końcu w sobotę go założyłem. Parę sekund ponosiłem i za chwilę odpadła ta część, zatrzymał pasek i dziękuję, koniec noszenia.

Transcription

To po prostu dałaś znać jakby co i tyle. A to już się miało prawo wyrobić, no bo skoro go dostałeś w 2010 roku, no to trochę lat minęło. Dekada.

Transcription

No, bo ja dbam o zegarki, nie rzucam nimi co chwila, nie psuję, nie wkładam do wody, wolę nie eksperymentować. Jak dostaję zegarek, który kupuję, to po prostu trzymam go, no, czasem go założę, to nie ważne jaki model. Tak po prostu trzymam jakoś tak z sentymentu, żeby kolekcjonować, nie wiem. Już myślę, że tak jak mówiłem, gdzieś tam dziewięć zegarek mi się pozbierało. No, liczę na to, że się uda, że... ... ...by będą jeszcze takie obudowy, no po prostu, no. A jak nie, no to trudno. Albo ten zegarek pójdzie do śmieci, chociaż szkoda mi go po prostu, albo będzie taki kieszonkowy. A czy te paski, te paski, co się dopasowują do ręki, to czy one też tak odpadają, jak te zwykłe, czy nie? To chyba chodzi o bransoletę taką rozciąganą, nie? Ja bym chciał, no się tak zastanawiam sobie, czy do takich plastikowych będą te bransolety, czy te paski takie, co się dopasowują do ręki, czy będą w sumie pasować, czy nie będą tak wypadać, jak te zwykłe. No, chciałbym jednak zobaczyć, jak to działa. I czy będzie właśnie taki pasek się sprawdzić. I czy się sprawdzi, ile taki pasek by wytrzymał ewentualnie. Może bym poprosił tego zegarmistrza, żeby mi włożył taki pasek, nie wiem. Bo skoro te zwykłe są takie, że się psują i odpadają te uszy, no to może te paski takie, takie, co się dopasowują do ręki, o których Ty kiedyś mówiłeś, to może one będą lepsze. No nie wiem, jeszcze się zastanawiam. Jaki pasek wybrać ewentualnie. Czy mieć ten, co miałem oryginalnie, czy zmienić na jakiś nowy. No skoro nowa obudowa, to i nowy pasek, a tamten pasek już jest taki twardy i niewygodny. Jak go zakładałem, to po prostu strasznie mnie ściskał w rękę. Nawet jak założyłem na najluźniejszą dziurkę. Więc nie wiem, zastanawiam się jeszcze nad tym paskiem, czy zmienić, czy nie. Czy zostawić ten, co byłem. A jak zmienić to na jaki pasek. Czy taki zwykły, czy taki, co się dopasowuje do ręki.

Transcription

Ja bym tego zegarka nie wyrzucał, no bo jednak go szkoda, skoro działa, a jeśli faktycznie się okaże, że nie będzie dało się zrobić, żeby ten zegarek po prostu miał ten pasek, no to chociaż go trzymaj tak po prostu, no bo szkoda go wyrzucać, no bo jak działa, no to szkoda, naprawdę szkoda go wyrzucać, bo takich egzemplarzy to już się po prostu nie nabędzie. I odpowiadając na Twoje drugie pytanie, no to to jest tak po prostu, że tak, masz rację, chodzi mi o bransoletę i ta bransoleta nie powinna wypadać, jak się ją zamontuje, oczywiście jeśli będziesz o to dbać, ale fakt faktem, tak jak już tutaj wielokrotnie wspominałem, uważam, że to jest lepsze rozwiązanie niż te całe paski, no bo te paski po jakimś czasie się wyrabiają, no i potem jest problem, żeby właśnie to zrobić, żeby to nie wypadało, bo tak gdzieś jak po jakimś czasie to już będzie wypadać, bo to się wyrabia po prostu, no i niestety tak już to na chwilę obecną wygląda.

Transcription

No dobra, to nie będę wyrzucał. Tylko się zastanawiam, czy właśnie te bransolety to będą pasować do plastikowych, bo jednak te z zegarki, te z gusem damskim są plastikowe. I tak samo te z męskim. Bo bransolety to raczej chyba przy metalowych, tak jak przy tych z Artixu, to tamte, jak powiedziałem, bransolety. Przy metalowych, przy tych z Artixu i przy tym, co pokazywałem, co po angielsku mówi. A tak to w plastikowych, no to miałem paski, tylko nie wiem, czy właśnie te bransolety będą pasować do plastikowej obudowy. Czy to nie będzie jakoś ten... Bo bransoleta metalowa, a zegarek plastikowy, no to tak trochę może wyglądać dziwnie. Ale nie wiem. Najwyżej... Czyli nowy, nowy pasek sobie wezmę, o ile się da zrobić tą obudowę. Nową, jak będzie. No i co, no i... Nadal czekam, mam zdać poniedziałek. Co tam wyszło.

Transcription

Ja powiem tak, ja kiedyś miałem właśnie w tym damskim zegarku z damskim głosem bransolety i jakoś to pasowało, tylko po prostu lepiej, żebyś poszedł z tym do zegarmistrza i faktycznie lepiej, żeby on jakby podjął decyzję, czy tak się da, ale myślę, że tak się da, no bo mi to tata kiedyś robił, więc pójdź, dowiedz się co i jak, może jednak ci się szczęście uśmiechnie. A to jak wygląda z tą bransoletą, czy że to jest w zegarku plastikowym bransoleta, to ja bym się tym w ogóle nie przejmował, bo jakby nie patrzeć, to ty z tego korzystasz, a nie inni. No a poza tym teraz już żyjemy w takich czasach, że bardzo mało, kto właśnie korzysta z zegarków mówiących już, no bo wiadomo, że technologia poszła do przodu, w związku z powyższym większość przerzuciło się na telefony.