Zegarki dla niewidomych.

Zegarki mówiące

Started by lukasz1993258 693 posts last post 2 years ago Closed Page 2 of 35

Transcription

No bo tych zegarków niestety już w Artixie nie ma od bardzo długiego czasu, bo ja ostatni raz ten zegarek nabyłem w 2016 roku i to jeszcze w wakacje, a potem już było ciężko i chyba do tej pory nie ma, musiałbym wejść na stan Artixu i zobaczyć czy jeszcze coś można z tych zegarków nabyć, ale raczej już nie.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Co do tych zegarków właśnie z ITX, tutaj miałem dwa. Jeden miałem kupiony w 2014 chyba roku i tak do 2015, 16 nie działał. Nie, chyba do 2015, bo potem się zepsuł, coś tam się stało, nie wiem co, nie pamiętam co się tam stało. No i drugi, w 2015 wakacje, był kupiony i to do 2019 działał. W tym 2017 miał ostatni raz zmienianą baterię, a od 2019 to z zegarmistrzem. Z zegarmistrzem, byłem u dwóch zegarmistrzów to obaj powiedzieli, że się nie nadaje do naprawy, ale co się zepsuło to już nie powiedzieli, tylko powiedzieli, że się nie nadaje.

Transcription

No to jeżeli chodzi o ten rodzaj zegarków mówiących, to ja pierwsze miałem ogólnie w 2015 roku i to na samym świętym początku, jak jeszcze mieszkałem w Sosnowcu. I pamiętam, że on wyglądem był taki wklęsły, on miał takie wgłębienie, takie szybkie. No takie wgłębienie miał w szybce, pamiętam. No ale co się z nim potem stało, to naprawdę nie mogę sobie za wszelką cenę tego przypomnieć. No i drugi taki sam zegarek miałem już w 2016 roku, jak już mieszkałem w Warszawie, ale już nie było tego wgłębienia. Ale cóż, i tego nie mam, i tamtego nie mam. A fajne były, naprawdę mi się ten zegarek podobał też. Może on był fajny, straszny. Ale cóż, nie wiem, może zobaczę zaraz na OLX-ie. Może... Może jakieś zegarki jeszcze są z ciekawości. No w sumie mógłbym sprawdzić, czy jakiś zegarek taki jest. Może by się coś znalazło, no bo fajna sprawa. Niby teraz są te iPhone'owskie zegarki, niby można ten, ale to czasami do takich wspomnień wrócić warto, co by nie mówić.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

To znaczy to nie było wgłębienie, tylko to była taka ramka wokół tej szybki. I ja właśnie opomniałem takie z ramką. No i tyle.

Transcription

Ja ogólnie, jeżeli chodzi o jakikolwiek rodzaj zegarków mówiących, czy to z głosem damskim, czy z głosem męskim, osobiście wolałem zawsze mieć z tymi ramkami. No bo te takie zegarki mówiące na przykład co był kogut, czyli z głosem damskim, te z taką normalną szybką to się je łatwo uszkadzało. Łatwo było ułamać te dwa takie, a w sumie cztery takie bolce i już paska się nie zamontowało. A te zaś z tą ramką to były prawie że nie do starcia, ale tam natomiast był minus z guzikami co się naciskało, bo taki guzik potrafił wylecieć ze środka i było ciężko. Dziękuję.

Transcription

Mi się nigdy nie zdarzyło, żeby w zegarku mówiącym wyleciał przycisk. Chociaż nie, w jednym mi się zdarzyło, że ten przycisk od chodziny wyleciał, ale uwożyliśmy go na miejsce i jakoś tam działa.

Transcription

A mi się w tych początkowych zegarkach mówiących właśnie zdarzało coś takiego, nawet że się sprężyna w środku od przycisku potrafiła wyrobić.

Transcription

o, no to bardzo interesujące, bardzo ciekawe

Transcription

Ja nie wiem czy to takie bardzo ciekawe i interesujące, Markusie, bo jak wtedy miałem 10-11 lat i miałem chyba drugi, swój czy trzeci zegarek mówiący z damskim głosem z tych takich normalnych, standardowych no to jak się głównie wyrabiała w środku ta sprężyna, bo ja zazwyczaj miałem manię używania przycisku od włączania, no to czasami się zdarzało tak, że on się sam włączał kiedy chciał bo wystarczyło tylko tknąć i on już się włączał ale za to na szczęście mój tata zawsze jakoś to wymieniał więc z tym najmniejszego problemu nie było żeby to wymienić, no ale ja tych zegarków miałem tyle, że to przekraczało wszelkie ludzkie pojęcia już nie wspominając tego ile tych zegarków było zalanych bo też miałem takie różne odchyły i zegarek chlup do wody, chlup do wody, chlup do wody niektóre działały, w niektórych się kończyło to tym nawet, że w wyświetlaczu pół cyfr nie było, pół były

Transcription

No to ja ani jednego zegarka mówiącego nie zalałem wodą. Chociaż właśnie ciekawe jak byś taki zegarek mówiący zachowywał, gdyby go wodą zalać.

Transcription

Zależy od tego jak długo był pod wodą, jeżeli byłby pod wodą na przykład 15-20 minut to by przez parę minut jeszcze działał, potem by zaparował i by nie działał przez jakiś czas. Ale potem po jakimś czasie by zaczął z powrotem działać. Właśnie te zegarki zadziwiająco się zachowywały, one nie działały przez jakiś czas dopóki nie wyschły, ale po czym po jakimś czasie działały.

Transcription

Ale to każdy zagadek się tak samo zachowywał, nawet te z głosem męskim albo te z arctiksu, co były, bo ja, tak jak mówię, żadnego nie zalawiam wodą, więc nie miałem okazji przetestować, zresztą ja w ogóle żadnego sprzętu wodą nie zalewam, bo się wtedy psuje i tak dalej, najlepiej dbać o sprzęt chyba.

Transcription

Ale kiedy ja zalewałem, to byłem mały, potem już dorosłem, więc przestał bym. Nie wiem, Markusie, bo ja zalewałem tylko te z damskim głosem, więc... No nie mam pojęcia, jakby to było w przypadku innych zegarków.

Transcription

Witam Was bardzo serdecznie. Dzisiaj napłynę sobie nowiutki zegarek mówiący z filmu Altix. Ten zegarek po raz pierwszy w ogóle widzę w swoim życiu. Oczywiście za chwilę go tutaj zaprezentuję, tylko na razie chcę o nim trochę coś opowiedzieć. Ponieważ to jest jeden z chyba najbardziej łatwiejszych zegarków mówiących, jakie kiedykolwiek mogłem widzieć w swoim życiu. I też tutaj zaraz Wam pokażę dlaczego. Na początku powiem w ten sposób, że on jest na bransulecie, którą się łatwo zapinę, bo bransoleta jest taka jak normalny pasek, więc zapina się go tak jak normalny pasek. I teraz tutaj taka ciekawostka. Generalnie nas obchodzą tylko i wyłącznie dwa przyciski. Tutaj są tak naprawdę no bo są tutaj dwa przyciski przyczyn. Ten środkowy jest do kręcenia i regulowania, ponieważ ten zegarek jeszcze ma wskazówki. To jest taka ciekawostka właśnie. On mówi jeszcze ma wskazówki, tylko że no ja wskazówki tutaj mam póki co przestawione, ponieważ no nie są mi potrzebne wskazówki, więc wskazówki zupełnie inną godzinę wskazują niż jest ustawiona przeze mnie. I tak jak mówię jeżeli chodzi o nas, to nas interesują tylko i wyłącznie dwa przyciski. Czyli te po samej lewej i po samej prawej stronie. O zależności od tego w jaki sposób go zapinacie. Ponieważ ja mam zapiętego go na lewej ręce, no to te przyciski mam na samej górze. I tak jak wspomniałem, nas interesują tylko przyciski po lewej i po prawej stronie. Jak naciśniemy po lewej stronie przycisk, to do wiemy się, która jest godzina. Jak go naciśniemy drugi raz, to wiemy się jaka jest data. I posłuchajmy sobie jak on teraz mówi. Dokładnie. I zaraz będzie piknięcie. A teraz jeszcze raz naciśniemy ten przycisk. Czyli, że mamy dziesiąty czerwca. I teraz tym przyciskiem po prawej stronie po prostu, gdy go naciśniemy, wchodzimy bezpośrednio już w funkcję. Czyli mamy coś takiego jak ustaw godzinę, ustaw minutę, ustaw rok. Ja to już wszystko mam poustawiane tutaj. Ustaw data. Raport godzinowy. I zobaczymy jak to działa. No i ustawiliśmy sobie raport godzinowy. I zobaczymy o godzinie trzynastej. Czy mi oświadczy przemilowiec, która jest godzina. I jeszcze tutaj coś wam pokażę na sam koniec. Raport godziny. Raport godziny. Raport rok. Raport miesiąc. Raport data. Data. Raport godziny. Raport godziny. Raport godziny. Raport godziny. Raport godziny. No i tyle właśnie. Właściwie tutaj w nim jest. Także on jest bardzo łatwy w obsłudze. I zobaczymy sobie czy on o trzynastej powie nam, która jest godzina, bo powinien co godzinę teraz mówić. Zegarek kosztował 119 złotych, jakby ktoś pytał. A jeżeli ktoś by miał z was pytania, no to proszę bardzo śmiało możecie pytać. Ja w miarę możliwości postaram się tutaj na te pytania wam odpowiedzieć, a tymczasem kończę ten film. A jeżeli ktoś by miał z was pytania, no to proszę bardzo śmiało możecie pytać. Ja w miarę możliwości postaram się tutaj na te pytania wam odpowiedzieć, a tymczasem kończę ten film. Ja w miarę możliwości postaram się tutaj na te pytania, no to proszę bardzo śmiało możecie pytać. Ja w miarę możliwości postaram się tutaj na te pytania, no to proszę bardzo śmiało możecie pytać.

Transcription

No bardzo fajny ten nowy model Ciekawi mnie tylko na jaką tą materię jest zasilany I jakim syntezatorem mówi bo nie mogę poznać Ale fajny podoba mi się I jaka cena mniej więcej jego Kupiłbym sobie go

Transcription

Więc tak, odpowiadając na Twoje pytanie, to powiem w ten sposób. Cena 119 zł, syntezator, nie wiem jaki, ale bardzo mi się podoba. Fajny. No i co, no najfajniejsze w nim jest to, że nie tylko operuje się tymi dwoma przyciskami tak naprawdę. Jest tak prosty, że prostszy i to się chyba już go zrobić nie dało, naprawdę.

Transcription

No dobra, a taka jeszcze jedna sprawa, bo na stronie piszę, że ten zegarek obsługuje tryb 12 i 24 godzinowy. To jak się włącza tryb 12 godzinowy w nim?

Transcription

Do tego jeszcze nie doszedłbym jak się tutaj włącza tryb dwunastogodzinny, no bo nie wiem gdzie to jeszcze można zrobić, tak jak ja mówię, tutaj są dwa przyciski, którymi tylko się operuje, a nie wiem, bo poza ustawieniami to nic takiego nie ma, żeby go przestawić na tryb dwunastogodzinny. No tak jak mówiłem już tutaj, on ma jeszcze wskazówki, jak się go przyłoży do ucha, to on tyka, a więc tak mniej więcej to wygląda, ale no jak dla mnie, no to tego nigdzie nie ma, żeby go przestawić na tryb dwunastogodzinny, wnajmniej ja nigdzie tego nie widzę. Także no, tak to mi się stało. Niestety na chwilę obecną działa, znaczy wygląda, przepraszam, ale tak jak mówiłem, ten zegarek mi się bardzo podoba, jest fajny, także każdemu mógłbym go z czystym brzmieniem polecić.

Transcription

Ciekawi mnie jaki ten zegarek ma dźwięk alarmu i jak działa ten raport godzinowy

Transcription

Jak będzie godzina 9, to wówczas postaram się to wszystko nagrać, jest 8.25, teoretycznie mam jeszcze pół godziny, więc myślę, że zdążę się szybko przemyć i postaram się nagrać zarówno raport godzinowy, jak i oczywiście nagram też alarm, bo alarmu też jeszcze sam osobiście nie sprawdzałem, a więc postaram się tutaj to uczynić, także ja póki co idę się kąpać szybko i zapauzuję, a potem odezwę się tutaj już jak będzie bliżej godziny 9 i jeszcze ustawię alarm na godzinę 9.01. Także Markusie czekaj z niecierpliwością, ja w tym błądzie. To dogram, teraz zrobię pauzę, a potem po szybkiej kąpieli przyjdę już i to zrobię, także czekaj. Dobra, wyrobiłem się, jest 8.59, zaraz będzie raport godzinowy, a o 9.01 będzie alarm, także ja na razie nic nie mówię, żebyś sobie mógł usłyszeć jak to działa i jak to działa. Mniej więcej tutaj wygląda, także ja się już nie odzywam i wsłuchajmy się w raport. Tak, i właśnie przed chwilą był właśnie ten raport. No i po tym jest takie pyknięcie, parę sekund później. Ale jak słychać oznaj miłoszem i boby zrzeł się z dziewiąta. Teraz czekamy jeszcze minutkę i zaraz powinien włączyć się alarm. Minus w tym zegarku tego alarmu niestety jest taki, że no jakby to powiedzieć nie ma możliwości włączenia drzemki. Także ja znowu nic nie mówię. No i co? Zaraz się włączy alarm. Tak właśnie brzmi alarm. Nie mówi godziny jak słychać, jest tylko pykanie. No i tak właśnie ten alarm. Zobaczcie, co sobie brzmi w tym zegarku. Gieść dziewiąta zero jeden. Aha. Czyli... Wygląda na to, że ten alarm jest... Nie wiem jak to jest zrobione, ale... On chyba przez krótki czas tylko dzwoni i podeszła. Nie wiem jak to jest zrobione, ale on chyba przez krótki czas tylko dzwoni i podeszła. Nie wiem jak to jest zrobione, ale on chyba przez krótki czas tylko dzwoni i podeszła. I potem już niestety nie dzwoni. I potem już niestety nie dzwoni. I potem już niestety nie dzwoni. Gieść dziewiąta zero dwa. No, czyli on tylko dzwoni przez minutę. I potem już nie dzwoni. I teraz będzie pyknięcie. I teraz będzie pyknięcie. No i co tu jeszcze Ci mogę, Markusie, pokazać? No i co tu jeszcze Ci mogę, Markusie, pokazać? Dobrze. Ja teraz ten alarm wyłączę. Ja teraz ten alarm wyłączę. Ja teraz ten alarm wyłączę. Ustew godzina. Ustew luta. Ustew rok. Ustew miesiąc. Ustew data. Ustew alarm godzina. Ustew alarm godzina. Ustew alarm luta. No tutaj niestety nie możemy sprawdzić... No tutaj niestety nie możemy sprawdzić... Ustew alarm. Tutaj niestety nie możemy sprawdzić, na którą jest aran ustawiony. Tutaj niestety nie możemy sprawdzić, na którą jest aran ustawiony. i to jest jeden poważny minus tego zegarka. I to jest jeden poważny minus tego zegarka. nie ma jak sprawdzić. nie ma jak sprawdzić. Bo jak wejdziemy na alarm bo jak wejdziemy na alarm no to tym guzikiem ustawiamy go już tak jakby nanowo, więc musimy po prostu wyłączać i włączać alarm, żeby sprawdzić, na jaką godzinę on jest ustawiony. żeby sprawdzić, na jaką godzinę on jest ustawiony. Nie czyta roku! Jak ustawiamy rok to czyta ale no nie czyta no wiadomo. Nie czyta zbytnio roku, także no niestety to też jest taki poważny minus, no i ten minus taki, że nie ma tej drzemki, no niestety, no trochę szkoda, ale no nie można mieć wszystkiego, no tamten zegarek z bransoletą, co miałem kiedyś, to szkoda, że już go nie można nigdzie kupić, bo fajny też był. A ten też jest fajny, także jakbyś kiedyś chciał, to sobie go możesz kupić w Artixie, no tutaj nie ma formatu 12 lub 24 godzinnego, to Ci muszę na wstępie powiedzieć, bynajmniej tutaj nigdzie czegoś takiego nie ma, także no tyle Ci mogę mniej więcej, Markusie, powiedzieć. No myślę, że to co mogłem, to pokazałem, jeżeli chodzi o ten zegarek, no niestety stopniowo. Supera też w tym zegarku nie ma, także no tak to już niestety jest, no tak jak mówię, nie można mieć, prawdę mówiąc, prawdę wszystkiego. Jakbyś miał do mnie pytanie, no to pytania to śmiało wal, ja postaram się na nie odpowiedzieć. Cześć.