Zegarki dla niewidomych.

Zegarki mówiące

Started by lukasz1993258 693 posts last post 2 years ago Closed Page 14 of 35

Transcription

Samemu będzie Ci ciężko, trzeba tam otworzyć tą kopertę i tam w środku jest taki zaczask pod którym jest bateria i ją po prostu trzeba wymienić, a wzór baterii jaka tam wchodzi to CR2025

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

No dobrze, dobrze wiedzieć. A czy jak na położeniu baterii radykowo łojzona, to on od razu po włożeniu baterii jakoś zasygnalizuje, że bateria jest dobrze włożona? Czy po prostu nie będzie żadnego dźwięku? Czy będzie jakaś sygnalizacja? Nie wiem, czy budzik się kończy albo coś.

Transcription

Nie mam pojęcia jak to jest właśnie w tych zegarkach, wiem tylko, że mają taki sam układ jak te poprzednie zegarki mówiąc z damskim głosem, no po prostu trzeba byłoby naciskać i sprawdzać czy mówi czy nie, to jest jedyne wyjście.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Nie no, dlatego pytałem o to czy jest jakaś sygnalizacja, bo chciałem po prostu wiedzieć jak to jest, ale z racji tego, że moja mama pojechała do miasta gdzie jest zegarmistrz, to dałem jej ten zegarek, żeby mi ten zegarmistrz mi zrobił. No bo sam raczej tego nie zrobię. Nie wymienię sam baterii. Szkoda, bo chciałbym zobaczyć jak to wygląda na środku.

Transcription

17 01 16 01 17 01 alarm wyłączony alarm wyłączony 6 30 drzemka wyłączona 6 30 dziś moja mama była u zegarmistrza podałem jej ten zegarek no i mam zmienioną baterię 10 złotych zapłaciła to jest najbardziej wyraźnie mówiący zegarek tym wojstrzom jakoś zaczynam się do niego przyzwyczajać kiedyś go nosiłem jak byłem w gimnazjum potem go odłożyłem do szuflady i tak sobie leżał a dzisiaj go znowu założyłem może dzisiaj mnie obudzi od tej 6 30 nie zrobi mi znowu tego psikusa co wczoraj bo wczoraj chciałem nastawić na tą 6 30 budzikiem i chciałem sprawdzić potem godzinę i zaczęło trzeszczeć ale dzisiaj czekam na jutrzejszą godzinę i pobudkę od tego wujsuna

Transcription

A i coraz bardziej mnie zaczyna interesować ten tempus. Jak tego tempusa się nosi, jak ten tempus sprawuje się z rumenu. Chciałbym by jakoś zobaczyć tego tempusa, nie widziałem go nigdy. Może kiedyś go zobaczę. I usłyszę.

Transcription

A jeszcze co do tego mojego zegarka VoiceZone Czy VoiceZone nie wiem jak się tak mówi To strasznie dziwnie się zachował bo Po wymianie baterii jak go dostałem Mamą przyjechała do domu To tak Była 13.40 na jednym czasie Na tym drugim, tym bliżej timera Timer był ustawiony na minutę A powinien się zresetować Buzik był na 6.30 ustawiony Też się powinien zresetować po wymianie A drugi czas pokazywał ten No druga strefa czasowa była na 22.40 Ustawiona Także dziwnie się zachował bo powinien się zresetować A on tak jakby zapamiętał część ustawień Pierwszy raz mi się tak zdarzyło Żeby zegarek pamiętał ustawienia po wymianie baterii

Transcription

Bardzo dziwne.

Transcription

No dziwne, mnie to też właśnie zaskoczyło, że ustawienia zostały niektóre zachowane, a niektóre nie.

Transcription

Tak sobie pomyślałem, że może to po prostu wyglądać tak, że może on po jakiś czasie się jakby sam zrestartuje do końca, jak nie ma baterii, nie wiem. Ale fakt faktem, zjawisko dziwne.

Transcription

Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia a propos zegarków mówiących. Tym razem chodzi o ten pierwszy, ten z fanatijkami, z kogutem. Jak można zrobić tak, żeby ten zegarek zaczął odliczać takie... Nie wiem jak to wyjaśnić, takie... Żeby było odliczanie i potem był taki... Jak to można zrobić? Czy w ogóle się da?

Transcription

Dzień dobry, dzień dobry. Sprawa jest taka, że długo mnie to nie było z powodu, w których już widziałem, że mam dostęp do komputera chyba dwa lub trzy razy w tygodniu, ale to nie zawsze tak się dzieje, bo mam dużo zajęć i innych tego typu pierdołów, że tak powiem. Po pierwsze, chodzi Ci chyba o ten stoper. Kiedyś takie coś było. Nie pamiętam dokładnie, jak się to robiło, bo ja tego zegarka już nie miałem w ręku od dużo czasu. Odliczam. Chyba to o to Ci chodzi, tak? No nie wiem. Po drugie, ja sobie tak pomyślałem, bo tu jest tyle tak malutko tych zegarków w Polsce, tak? I nie są może tak dostępne, znaczy nie są tak, nie są tak może lubiane. Tak się zastanawiam. Dużo osób, których znam, noszą zegarki Braille'owskie. Różne, jakieś starsze, jakieś nowsze, klasyczne, bo nawet Wam powiem, że zegarki Braille'owskie, zresztą chyba pominę to i założę nowy temat dotyczący, dotyczący zegarków Braille'owskich, okej? W pocycie. Nie miałem czasu wrzucić to, tego filmiku, ale dzisiaj go wrzucę. O tym zepsutym zegarku angielskim. O.

Time to exterminate.

Transcription

po czwarte z tym resortowaniem się to ja też tak miałem w refleksie jak mi bateria padła, ale to wiadomo, nie? że się resortuje do godziny 12 albo, znaczy tak miałem a później jak mi zegar mi nastawił już tę baterię wsadził mi nową, to też tak miałem raz jak nim potrząsnąłem i się tak, ta bateria tam musiała się odtyknąć i ty ty ty ty i się zrestartował także jeżeli się komuś restartuje zegarek a bateria jest wymieniona, to chyba jest źle dokręcona bateria i to tylko taki powód, albo komputerek się psuje w środku ta płytka rdzeniowa, czy jak to się tam nazywa co jest odpowiedzialne za mowę, no w tym razie, zaraz postaram się wrzucić filmik

Time to exterminate.

Transcription

14.39 15.39 16.40 17.40 18.40 19.40 20.00 20.00 20.00

Time to exterminate.

Transcription

Dobry ten filmik Rzucał nim A co do tego to mi nie chodzi o stoper, tylko mi chodzi o to, że Ktoś gdzieś pokazywał na forum, czy tam na Gdzieś tam widziałem, że jak się bateria wyczerpywała w tych starych, w tych pierwszych To jak się nim puknęło, czy coś tam robiło To on tak włączał się kogut i potem tak odliczał I potem było takie trzeszczenie, taki szum jakby I jak takie coś można zrobić, o to mi chodzi Mi się nigdy nie zdarzyło takie coś, tylko gdzieś widziałem to Na blogu ktoś pokazywał I tak to było, czy gdzieś tam

Transcription

zepsute zepsute to było bo te zegarki z tymi melodijkami one miały różne i obce użyłem przekleństwa na forum przepraszam różne miały że tak powiem kłodziochwiki mój jak mówiłem jak już był stary to na przykład właśnie się nie puknęło coś się z nim stało zero zero i się dziwnie a tej pani co mówiłem czy to mojego kolegi nie pamiętam już kogo to właśnie 17 45 także one miały kłodziochwiki różne dlatego chyba też je wycofano bo miały naprawdę problemy działać działały ale na przykład jak się wsadziło do wody taki zegarek to on dopiero wariował to było miska z wodą zegarek zanurzony w misce i nieszczęście gotowe a co do tego filmiku to też miałem taką taką taką wody wody wody wody właśnie też tak się śmiałem na pierwszym razem on młotkiem to walił nie nie rzucał tylko młotkiem to walił bo to jest jak chcę się wpisać na youtubie żeby wam ktoś widzący powiedział co tam jest na ekranie bo też jest zabawne podobno to talking watch hammer test talking wyatycychy hyammer test przecież zresztą chyba znacie angielski To jest... to eksperymenty, eksperymenty z sprzętami, okej, ale tam jakoś on coś tam podobno z kotem wyprawiał czy coś. No nie oglądajcie tego lepiej. No. A! I zaglądnijcie na mój temat o zegarkach Braille'owskich dla niewidomych.

Time to exterminate.

Transcription

A tak się spytam, jak się zachował taki zegarek mówiąc wrzucony do wody, bo ja nigdy nie wrzucałem swoich do wody, mogłyś mi to jakoś opisać?

Transcription

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa AaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamReal... . One! i pękło szkiełko plastik pod szkiełkiem była folijka pod folijką było takie coś pod tym czymś były takie kabelki ale jeszcze działało jeszcze działało musiałem jak dopiero przeciągnąłem ten kabelek to tylko zrobił k i już tak go przerwałem uszkodziłem go jeszcze bardziej i wyleciała z niego bateria i później miałem sny koszmarne o zegarkach mówiących to było straszne że aż później miałem ochotę taką miałem manię po tym po tym zdarzeniu że chciałem nagrać horror o zegarkach mówiących oni po ciebie przyjdą nie zapomną o tobie nigdy zegarki mówiące wyjdą ze śmietnika choćbyś je wyrzucił na wysypisko przyjdą po ciebie zasną ci trzeszczeć do ucha dostaniesz szału bo one przejmą kontrolę nad twoim mózgiem i twój mózg zacznie zdychać z dnia na dzień z minuty na minutę z godziny na godzinę zamieniać się w zegarek mówiący i staniesz się nim kiedy wypinie bije godzina dwunasta i pełnia księżyca będzie wtedy twój los będzie policony w minutach i sekundach w godzinach tygodniach i latach ha ha ha

Time to exterminate.

Transcription

Witajcie, długo mnie tutaj nie było z przyczyn, że tak powiem, niezależnych ode mnie. W związku z powyższym tutaj chcę poruszyć parę takich tematów odnośnie zegarków, które zostały tu poruszone. Więc pozwolę sobie na odrobinę takich małych, że tak powiem, żeby to inaczej, nie wiem jak to inaczej sformułować, wspomnień. Więc może zaczniemy od tego, właściwie od pierwszego pytania Markusa, bo ja wiem, o co Markusowi chodziło. Ja nie wiem, czy nawet gdzieś tego wpisu nie mam, bo te zegarki mówiące z kogutem i z melodikami, faktycznie czasami... czasami miały coś takiego, że kiedy materia już nie dawała, że tak powiem, z sobą rady i kiedy on już zaczął trochę tak momentami głupieć, no to faktycznie była taka sytuacja, że on potrafił odliczać i nagle był ten taki dźwięk, o którym była mowa. Drugie pytanie. Co się działo z zegarkami mówiącymi, jeżeli się wsadzało do wody? Powiem tak, ja tak jak już tutaj wspominałem, niejednokrotnie zresztą, ja wrzucałem do wody zegarki mówiące właśnie z tym damskim głosem. No i pod wodą faktycznie mówiły. Nie było z tym problemu, fakt faktem, cicho. Cicho przez sekundę mówiły, ale mówiły potem, jak się wyjmowało te zegarki z wody, no to po jakimś paru sekundach i już zegarek normalnie gadał tak, jak powinien gadać. Ale jak się te zegarki wiadomo trzymało bardzo długo w wodzie, gdzieś 15, 20, nawet do 30 minut, no to już wtedy był problem, no bo po jakieś pół godzince, do godzinki czasu te zegarki przestały działać. Ponieważ woda dochodziła do baterii, parowały i no nie mówiły przez jakiś długi czas. W sensie trzeba było je wtedy rozkręcić, wszystko rozkręcić i po prostu suszyć i suszyć. Tylko to zawsze kończyło się już tym, że po prostu, jeżeli chodzi o wyświetlacz elektroniczny, znaczy cyfrowy, bo tam wiadomo był wyświetlacz cyfrowy. No to wówczas wtedy, no to już, no co by to nie mówić. Niestety, ale było pół, znaczy pół cyfr było, pół nie, no bo on już był uszkodzony. Nie wiem, jak to byłoby w przypadku tych zegarków z ZOOM, czyli z tym męskim głosem, bo akurat tych zegarków miałem trochę mało i jakoś, no nie było okazji też, żeby spróbować taki eksperyment zrobić. No wiesz, tam mówiąc, tylko mam teraz ten zegarek mówiący, o którym tu już niejednokrotnie byłam mówić. No i chyba już na sam koniec powiem jeszcze taką a propos ciekawostkę, że to nagranie, które wrzuciłeś z tym zegarkiem, Eksterminatorze, to po prostu piękne. Powiem szczerze, aż mi się przypomniały stare czasy.

Transcription

Mam taką wiedzę... ooo, pewnie...