EltenLink

digitalizacja nagrań

Back to Archiwum

#1 nietoperz

Witam jeśli ktoś ma płyty vinlowe lub kasety magnetofonowe i chciałby je zdigitalizować do wersji cyfrowej to moge to zrobić taka oosoba wysyła mi płyty lub kasety ja to przegrywam na wersje cyfrową oczywiście w przypadku kaset jeśli się nadają do przegrania opłata wynosi tyle ile wyjdzie przesyłka i ewentualny koszt nośnika

2020-02-04 23:05

#2 denis333

A z ciekawości. Jakich narzędzi kolega używa? Czym odszumiasz w przypadku zniekrztałconego dźwięku?

2020-02-04 23:09

#3 nietoperz

jeśli np nagranie z kasety bardzo szumi to pszepuszczam to przez goldwave i osiągam zadowalające efekty a jeśli chodzi o to na czym digitalizuje to używam do kaset magnetofonu połączonego z adapterem sencor stt 211u ktury ma możliwość nagrywania z płyt winlowych z radia i z zewnętrznych urządzeń w wersji cyfrowej na karte sd i potem to zrzucam do kompa i obrabiam jeśli trzeba wcześniej przegrywałem kasety jeszcze bardziej amatorskim sprzętem

2020-02-04 23:15

#4 daszekmdn

Odszumianie w przypadku zniekształconego dźwięku bardziej go zniekształci. Odszumiać powinno się wyłącznie z wysoką wiedzą i różnymi wtyczkami pod Reapera.
Oczywiście nie mówię, żebym takową miał, dlatego nie odszumiam.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2020-02-08 08:53

#5 nietoperz

Ja nagrań z muzyką nie odszumiam ewentualnie próóje coś zrobić z głośnością jeśli jest np nagrany za cicho natomiast jeśli mam nagrany tekst np jakąś książke to ją odszumiam zmieniam bitrate i ewentualnie redukuje basy i jak trzeba to zmieniam format pliku

2020-02-08 15:34

#6 daszekmdn

Bitrate się nie rusza bo nic to nie daje.

2020-02-11 07:31

#7 nietoperz

w przypadku książki można zmienić bitrate a czasami da to tyle że dany plik zajmuje po zmianie mniej miejsca na dysku robiłem to wiele razy więc wiem

2020-02-11 15:18

#8 denis333

Oj nietoperek nietoperek. nie wiem jak inni, ale ja za twoje wypocinki to bym złamanego grosza nie dał. Widac, jakie małe pojęcie masz o temacie.
Dlatego warto przypomnieć, że im bitrate mniejszy, tym plik traci nie tylko na rozmiarze, ale również na jakości dźwięku.

2020-02-11 15:45

#9 nietoperz

przypominam że nie jestem akustykiem ani po żadnej szkole muzycznej w tej kwestji jestem amatorem i jeśli ktoś chce wogule mieć zgrane winyle lub kasety niezależnie od wyniku to może skożystać

2020-02-14 13:31

#10 denis333

Jeśli byś mi to zrobił za darmo, to nie czepiał bym się o nic. Ale rządając kasy za swój brak profesjonalizmu przekraczasz grubo granice dobrego smaku.

2020-02-14 13:34

#11 DJGraco

Noo zgodzę się z tym. Płaci się za coś. Płacąc i wydając własny majątek oczekujemy, że będzie to zrobione profesjonalnie i na najwyższej jakości sprzęcie. No może nie aż tak, ale że będzie dobrze zrobiona. A za to co ty oferujesz to sorry, tylko naiwny da ci kaskę.
Taka jest smutna prawda niestety.

2020-02-14 13:37

#12 nietoperz

Dobze na początku moge zrobić za darmo ale jak zauważyliście ja nie chce dużo jeśli wogule mówimy o kasie tylko tyle żeby się zwróciło za przesyłke a dycha za amortyzacje to uważam że nie jest dużo

2020-02-14 13:38

#13 daszekmdn

Znam osobę, która za zgrywanie bierze tyle samo, (Na forum Elektronika podałeś kwotę 10zł kaseta) a zgrywa na porządnych wysokiej klasy dekach, więc tak, jak na rynek, chcesz za taką jakość dużo.

Edited 2020-02-14 17:47

#14 nietoperz

jak nie chcecie sprawdzić jak to wychodzi to wasza sprawa ja proponóje ale niemoge nikogo zmusić

2020-02-14 17:50

#15 denis333

Nie trzeba sprawwdzać żeby na podstawie wniosków wyciągniętych z twoich poprzednich wypowiedzi stwierdzić, że kompletnie nie znasz się na rzeczy. Umówmy się: Sencor to nie jest wysokiej klasy sprzęt, to też nagrania z tego cuda nie powalą jakości. Równie dobrze idąc twoim tokiem myślenia każden jeden mógł by sobie kupić jakiś przegrywator kaset via usb z alledrogo i próbować zarobić na tym fortunę ;)

2020-02-14 17:56

#16 nietoperz

no to pokasz mi na jakim sprzęcie innym niż sencor zdigitalizujesz płyte vinylową

2020-02-15 07:19

#17 denis333

Na dobrym dowolnym gramofonie podłączonym do interfejsu audio. :P

2020-02-15 08:42

#18 daszekmdn

O to to. A kasety magnetofonowe na dobrych dekach albo magnetofonach również pod interface lub kartą.

Edited 2020-02-15 13:19

#19 misiek

Wzmacniacz, lub nawet magnetofon z auxem, gramofon, karta dźwiękowa i komputer.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2020-02-15 23:48

#20 nietoperz

Zauważcie że są też tacy co mają jeszcze czarne płyty a jusz nie mają gramofonuw a chcieliby muc słuchać nagrań z czarnych płyt

2020-02-16 07:25