EltenLink

Co teraz czytacie?

Back to Literatura

#1921 Zuzler

"Nad Niemnem". Naprawdę fajna rzecz. Te sławne opisy przyrody nie są dla mnie wcale bolesne, po prostu wyłączam się odrobinę na te kilka minut albo próbuję sobie wyobrażać.

2026-04-26 21:10

#1922 Julitka

A ja je lubię. Wyłączam się tylko na propagandę pozytywistyczną, bo aż świeci w oczy. Ale poza tym naprawdę miła, sielankowa lektura.
-- (Zuzler):
"Nad Niemnem". Naprawdę fajna rzecz. Te sławne opisy przyrody nie są dla mnie wcale bolesne, po prostu wyłączam się odrobinę na te kilka minut albo próbuję sobie wyobrażać.

--

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2026-04-26 21:19

#1923 Zuzler

A ja właśnie lubię tę propagandę. No tendencyjnie i czarno-biało, ale przekaz ogółem mi się podoba. Takie "hej do pracy", lubię te klimaty, choć społecznie dziś to oczywiście zupełnie nie to i nie tak. Aczkolwiek myśl, że praca nie hańbi uważam za zdecydowanie uniwersalną.

2026-04-26 23:57

#1924 Zuzler

A "Lalka", którą czytałam wcześniej, to w ogóle miodzio. Tam dużo mniej czerni i bieli i co ją czytam, to odkrywam nowe, niby oczywiste, ale jednak zaskakujące rzeczy. Teraz odkryłam, nie wiem, dlaczego dopiero teraz, ile tam ironii i nieraz moocno ciętego dowcipu. I jeszcze co czytam, to mniej lubię Wokulskiego. Izabeli też nie lubię, ale coraz bardziej doceniam jej przemyślność i inteligencję.

2026-04-27 00:06