EltenLink

Co teraz czytacie?

Back to Literatura

#1841 Zuzler

Też sobie odświeżyłam również częściowo 1 część, ale chyba jednak sobie daruję resztę tej części i zapewne całego cyklu. W sensie neuroatypowości zastanowiła mnie sama Bella. Czy to dziewczę nie może być w gruncie rzeczy wysoko funkcjonującą autystką?

2026-03-10 02:40

#1842 skrzypenka

Ano właśnie. Mam podobne odczucia.
Czytam teraz tę "akademię wampirów" i książka wciąga, nie powiem, ale jest też w tym cyklu wiele rzeczy, która mnie denerwuje. Bohaterka ma 17 lat i seks jej w głowie. NO nie tylko, ale nie będę spojlować.

-- (Kat):
Cóż, patologiczne w najlepszym razie. Bo tak, mamy sobie całkiem przeciętne dziewczątko z tendencją do ładowania się w kłopoty wszelkiej maści, pomijając już fakt, że z niewiadomych względów owo dziewczę rozkochuje w sobie conajmniej kilku chłopaków, w tym tego jedynego. Trochę nie rozumiem tego, bo w szkole w Phoenix nie była ani popularna, ani przebojowa, a tu nagle jest niemalże numerem 1. Sama Bella? Jest nastolatką, a ten wiek ma swoje prawa, ale szału dostaję, gdy po raz kolejny dowiaduję się o nieziemskiej urodzie Edwarda, a już zasłonę milczenia spuszczę litościwie na każdą scenę, w której panna Swann traci ducha niemalże gdy wampir ją całuje. Bosz, ileż można, rozumiem - raz, dwa, a nawet trzy, ale serio? Ciągle? To się robi absurdalne w pewnym momencie. Póki co wypowiem się o pierwszym tomie tego cyklu, bo czytałam już dawno - Zuzia miała chyba ze 2 lata, no to dawno było, w związku z czym szczegóły nie są tak wyraziste, poza tym chcę się choć przez chwilę połudzić, że panna Swann jakoś się rozwinie, niemniej zdaję sobie sprawę, że to tylko moje pobożne życzenie, a biorąc pod uwagę jak bardzo mąciła w głowie Jacobowi... Dobra, wiek i te sprawy, może jeszcze da się jej to wybaczyć, ale nie jestem pewna, czy rzeczywiście, czy to znowu moje tylko pobożne życzenie w tej materii.
I jest też on - ponad stuletni wampir, który do tej pory nie znalazł swojej drugiej połówki. Nasz obłędnie przystojny wamp nie wydaje się być szczęśliwą istotą, dopiero poznając Bellę coś się zmienia, bo okazuje się, że panna Swann nie jest mu obojętna, choć początek wcale tego nie zapowiada. Cóż, Edward nawet próbuje być dojrzały, tyle, że niespecjalnie mu to wychodzi, ale biorąc pod uwagę fakt, że chłop się zakochał, to może i nie ma się czemu dziwić. W zasadzie stwierdzę, że on ją, cholera, początkowo stalkował, to wystawanie pod oknem, obserwowanie jej, no stalking pełną gębą. I jest też rodzina Cullenów, którzy niemal od pierwszego wejrzenia pokochali Bellę, a przynajmniej większość, Rosalie można z tego grona wielbicieli panny Swannwykluczyć i dobrze, bo nudno by było. Co do matki Belli - myślę, że cierpiała na ADHD, a może nawet AUDHD, czy jakoś tak, natomiast Charlie, choć mieszka z Bellą, niby jakaś relacja ich łączy, to mam wrażenie, jest trochę takim ojcem nieobecnym, niby jest, niby się stara, ale w gruncie rzeczy, sam próbuje przywyknąć do bycia ojcem na pełen etat. To chyba tyle ode mnie w temacie "Zmierzchu".

--

Große Operndiva?
2026-03-10 06:24

#1843 balteam

Wampirze książki dawno temu czytałem, oczywiście wszystkie klpią podobne motywy. Stu letni wampir rozkochuje jakąś osiemnastkę w sobie i takie tam.
Ciekawe, że jak czterdziestoletni facet znajdzie sobie osiemnastkę, to prawie pedofil, a taki stu letni wampir, albo i trzystuletni to już nie :D
Inna sprawa, że te wampiry jakby serio żyły 100 lat, to nie wiem o czym by gadały z taką osiemnastką, jednak różnica wieku, przeżyć, powinny robić swoje.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2026-03-10 09:34

#1844 Kat

W sumie może tak być, dlaczego nie.
-- (Zuzler):
Też sobie odświeżyłam również częściowo 1 część, ale chyba jednak sobie daruję resztę tej części i zapewne całego cyklu. W sensie neuroatypowości zastanowiła mnie sama Bella. Czy to dziewczę nie może być w gruncie rzeczy wysoko funkcjonującą autystką?

--

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2026-03-10 11:47

#1845 Zuzler

Koochana, jest mnóstwo 17-latek, którym seks w głowie. :)

2026-03-10 11:52

#1846 skrzypenka

Wiem, wiem, ale wiesz, co innego, gdy się z tymi nastolatkami o tym rozmawia przelotnie, a co innego, gdy książki tym ociekają. :D

Große Operndiva?
2026-03-10 19:53

#1847 lwica

Trzy zaczęte to za mało, wczoraj dołożyłam sobie "uzależnieni, jak narkotyki skrzywdziły moją rodzinę". Elizabeth Burton Phillips.
Tyle dobrego, że tę akurat czytam na linijce, miła odmiana od synstezy. :)

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2026-03-11 08:25

#1848 wrzos33

A ja dziś zacznę:
Kobiety - Kristin Hannah.

2026-03-11 09:48

#1849 Julitka

O, ja bardzo lubię Hannah, ale opis tej akurat książki mnie nie porwał.
-- (wrzos33):
A ja dziś zacznę:

--

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2026-03-11 12:36

#1850 wrzos33

Ja też bardzo lubię tę pisarkę, przeczytałam chyba wszystkie jej powieści, ta jest już ostatnia. Miłym dodatkiem jest lektorka, Pani Dereszowska.

-- (Julitka):
O, ja bardzo lubię Hannah, ale opis tej akurat książki mnie nie porwał.
-- (wrzos33):
A ja dziś zacznę:

--

--

2026-03-11 13:45

#1851 Kat

Okazuje się, że na nowego Mroza muszę czekać jeszcze 2 tygodnie, więc postanowiłam, że pociągnę ten nieszczęsny cykl czyt. "Zmierzch", czyli "Księżyc w nowiu". Po wyjeździe Cullenów Bella popada w depresję, po czym budzą się w dziewczynie skłonności do zachowań ryzykownych, to chyba tyle, jeśli o jej rozwój chodzi, a do tego jeszcze mącenie w głowie Jacobowi, straszne to jest, bo z jednej strony kocha Edka, a z drugiej - rozważa potencjalny związek z Jacobem, a jemu, jak widać, dużo nie trzeba, żeby się zakochać, bo to właśnie w końcu się dzieje. Czy można tu dodać coś więcej? Raczej nie, a może inaczej: o ile w tomie poprzednim Bella pakuje się w kłopoty nijako zupełnie przypadkowo, tak tu - robi to na własne życzenie, a już skakanie z tego klifu? Boże, gdybym była Jacobem, najpierw uratowałabym jej życie, a później - spuściła wpier***dol.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
2026-03-11 20:52

#1852 Numernabis

Tak, na pierwszy odcinek Mroza, a kolejne co tydzień. Się wzięli na sposób, za każdy jeden odcinek tyle kasy co za całego audiobooka i zamiast 40 50 zł to przy 9 odcinkach mają 360 - 450 zł

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-03-11 21:17

#1853 Kat

Polityka Audioteki bywa irytująca w tym względzie niestety.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
2026-03-11 22:22

#1854 Numernabis

Nie tylko audioteka ak robi, np. Emik Go mieli audiobook, nie superprodukcję sprzedawaną nako część 1 i część 2, każda kosztowała około 40 zł, o ile pamiętam 39 zł, a na legimi ten sam tytuł był sprzedawany w całości za 39 zł. Najlepsze jest w tym to, że teEmpik Go podzielił to na żywca, nie było tam żadnego koniec części pierwszej, a w drugiej część druga tylko po prostu, sprzedali połowę wycinając reztę plików, a te resztę sprzedali jako część drugą, masakra.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-03-11 22:26

#1855 Kat

O widzisz, Empik Go nie mam akurat, ale co jedni, to cwańsi, na to wychodzi, a ty człowieku, płacz i płać, jeśli ci zależy na danej pozycji, a nie zapomnij o abonamencie przypadkiem, bo bez tego, to nie, to drożej jeszcze będzie.
-- (Numernabis):
Nie tylko audioteka ak robi, np. Emik Go mieli audiobook, nie superprodukcję sprzedawaną nako część 1 i część 2, każda kosztowała około 40 zł, o ile pamiętam 39 zł, a na legimi ten sam tytuł był sprzedawany w całości za 39 zł. Najlepsze jest w tym to, że teEmpik Go podzielił to na żywca, nie było tam żadnego koniec części pierwszej, a w drugiej część druga tylko po prostu, sprzedali połowę wycinając reztę plików, a te resztę sprzedali jako część drugą, masakra.

--

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
2026-03-11 22:53

#1856 Numernabis

Dokładnie

2026-03-11 22:58

#1857 Julitka

Skończyłam cały cykl "Czary codzienności" Agnieszki Krawczyk. No miłe to było, fajne czytadło, kilka ciekawych pomysłów na wątki, bo o wątkach chyba nie może tu być mowy ciekawych, naprawdę fajna rozrywka, ale tak żeby wniosło to coś do mojego życia poza miłym czasem wolnym, to ja nie powiem.
Zresztą jeden z najgorzej zarysowanych wątków osoby niewidomej, z jakim się spotkałam.

2026-03-12 09:54

#1858 MarOlk

Bret Easton Ellis - "American psycho". Książka poryta jak pole po bronowaniu.

2026-03-14 14:07

#1859 Julitka

Cherezińska, "Korona śniegu i krwi".

2026-03-16 15:37

#1860 lwica

W weekend przeczytałam w formie papierowej "ABC, powieść kryminalna" Agaty Christie, polecam bardzo. :)

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2026-03-16 17:37