EltenLink

Co teraz czytacie?

Back to Literatura

#1001 Monia01

O, też czytałam. Pierwsza część fajna, druga mniej, a zakończenie rozczarowujące :D
-- (lwica):
Gdzie śpiewają raki" Delia Owens

--

🇺🇦 🇵🇱
2022-10-09 18:41

#1002 Numernabis

Aktualnie Obcy w obcym kraju - Robert A. Heinlein oraz trzecia część Świat bez końca - Ken Follett

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-10-09 20:57

#1003 lwica

@Monia01, zaskakujące przede wszystkim. :)
Wczoraj skończyłam statystycznie rzecz biorąc, czyli ile trzeba zjeść czekolady żeby dostać nobla", a dziś zaczęłam "Długą drogę w dół".

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2022-10-10 10:31

#1004 Agata.d

Iluzjonista zaliczony. Jedna z lepszych książek moim zdaniem. Ale wisienką na torcie jest trzecia część trylogii, czyli Ekstremista
. Normalnie to pożarłam. Zaczełam czytać wczoraj wieczorkiem i siedziałam do pierwszej, a rankiem dokończyłam. Cosik mnie ostatnio na pana Mroza wzięło, więc czytam w kręgach władzy. Jak na razie mi się podoba, chociaż miałam obawy przed zaczynaniem książki, w której dużo o polityce, ale jakoś tak to wszystko fajnie opisane, że czyta się z górki.

Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
2022-10-13 22:11

#1005 pates

Ostatnio ciachnąłem sobie trylogie Riordana. Kroniki rodu Kane i Magnusa Chasea i bogów azgardu, polegam każdemu, bardzo przyjemne pozycje i aż szkoda, że mają tylko po 3 części.
Ostatnio też wróciłem do "gobelinu" i szkoda, że 4 część nie jest do kupienia nigdzie, bo książka też bardzo zacna.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2022-10-13 22:26

#1006 EugeniuszPompiusz

W pracy jakiś kryminał, którego, 80 procent stanowi religia, i to w dodatku katolicka.
słabe.

Za to po godzinach, na linijce aktualnie "Memoria de mis putas tristes", Garcii Marqueza, w przekładzie Marrodána Casasa.
Po polsku zwało to się chyba "Rzecz o moich smutnych dziwkach" czy jakoś tak.
potem ten tytuł nieco zmieniono z nowszymi przekładami.
ale koniec tego światowania, następne pewnie "Lapidaria", wszystkie, Kapuścińskiego.
Muszę nadrobić bo nie wszystkie udało mi się do tej pory przeczytać.

Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
2022-10-14 20:26

#1007 Agata.d

Ukończyłam właśnie dziś Wotum nieufności pana Mroza i zaraz zabieram się za większość bezwzględną. Żałuję tylko, że nie mogę pochłonąć książeczki jednym tchem, ale niestety obowiązki mi nie pozwalają na całonocne czytanie, chociaż i tak ostatnimi czasy muszę sobie na nie wykradać chwile. Szkoda, że tak jest, ale cieszę się, że moja czytelnicza passa wróciła, bo miałam okresy w których nie czytałam nic po kilka miesięcy.

Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
2022-10-16 21:51

#1008 EugeniuszPompiusz

"nie ma" - Mariusza Szczygła. genialne, świetne, super

Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
2022-10-17 10:39

#1009 lwica

"Akuszer bogów", drugi tom cyklu o Nikicie.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2022-10-17 12:23

#1010 matius

Dobra trylogia.
-- (lwica):
"Akuszer bogów", drugi tom cyklu o Nikicie.

--

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2022-10-17 12:48

#1011 lwica

Jak wszystko Jadowskiej, szkoda że to ostatnia seria z tego uniwersum, bo wszystko o Dorze i cykl szamański mam już za sobą. :(

2022-10-17 21:27

#1012 matius

znasz: "Kroniki sąsiedzkie"? Czy jakoś tak. Czy też: "kurczaczek i salamandra", "Pruby Ognia i wody"? No i : "Dzikie dziecko miłości"? "Afera na tuzin rysiów".
I jeszcze ze dwa zbiory opowiadań?
-- (lwica):
Jak wszystko JaAdowskiej, szkoda że to ostatnia seria z tego uniwersum, bo wszystko o Dorze i cykl szamański mam już za sobą. :(

--

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2022-10-18 00:16

#1013 lwica

Nie znam z tego tylko Kronik i Afery na tuzin Rysiów

2022-10-18 09:18

#1014 Agata.d

Skończyłam drugi tom W kręgach władzy, czyli większosść bezwzględna. Łojojoj co się w tej książce dzieje. Lubię pana Mroza za te niespodziewane zwroty akcji.

2022-10-18 20:03

#1015 Agata.d

Skończyłam trzeci tom W kręgach władzy i żałuję, że to już koniec. Zaczęłam męczyć Hyłkę i pierwszy tom nawet spoko, ale potem jakoś zaczęła mnie wkurzać ta książka, zwłaszcza alkoholizm głównej bohaterki. Narazie Chyłka idzie w odstawkę, może jeszcze kiedyś do niej wrócę, teraz czytam bardzo fajny cykl Ryszarda Ćwirleja Poznańscy milicjanci. Jestem już na drugim tomie, pierwszy pożarłam szybciutko, niemal jednym kłapnięciem.

2022-11-09 14:00

#1016 Numernabis

Bo Chyłka pierwszy tom nie jest jakoś specjalnie wciągający, wciąga całość jako cykl, bo to jest spójny cykl, jeden tom się kończy, a kolejny to kontynuacja, jedynie sprawy się różnią w poszczególnych częściach.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-11-09 14:47

#1017 lwica

Wiedźmin, chyba jednak się wciągnęłam. :)

2022-11-09 20:27

#1018 Postukujacy

James Oliver Curwood "Dziewczyna spoza szlaku".
Kolejna [przeczytana książeczka z YT, w formie zgranych do postaci cyfrowej kaset. Czyta pan Kozioł, nazwiska nie zapamiętałem, fajnie czyta, 6 godzin z kawałkiem.

Jak książka? a dosyć przyjemne dzieło z krainy pogranicza białych i czerwonoskórych, z wędrówką i pokonywaniem swoich ograniczeń jako motywem przewodnim, intrygą i nutą miłości, piękna i zauroczenia. Mnie się podobało, czasem lubię takie.
5 na 6 :)

INFP
2022-11-17 00:48

#1019 Monte

A ja odświeżam sobie cykl "Dziedzictwo". Czasem fajnie wrócić,do czegoś, co się już czytało.

Give me a sign.
2022-11-17 14:27

#1020 MarOlk

"Prosta sprawa" Chmielarza. Takie proste, kryminalne czytadło. Ale czyta się fajnie.

2022-11-17 14:56