Co teraz czytacie?
Back to Literatura#1001 Monia01
O, też czytałam. Pierwsza część fajna, druga mniej, a zakończenie rozczarowujące :D
-- (lwica):
Gdzie śpiewają raki" Delia Owens
--
🇺🇦 🇵🇱
#1002 Numernabis
Aktualnie Obcy w obcym kraju - Robert A. Heinlein oraz trzecia część Świat bez końca - Ken Follett
#1003 lwica
@Monia01, zaskakujące przede wszystkim. :)
Wczoraj skończyłam statystycznie rzecz biorąc, czyli ile trzeba zjeść czekolady żeby dostać nobla", a dziś zaczęłam "Długą drogę w dół".
#1004 Agata.d
Iluzjonista zaliczony. Jedna z lepszych książek moim zdaniem. Ale wisienką na torcie jest trzecia część trylogii, czyli Ekstremista
. Normalnie to pożarłam. Zaczełam czytać wczoraj wieczorkiem i siedziałam do pierwszej, a rankiem dokończyłam. Cosik mnie ostatnio na pana Mroza wzięło, więc czytam w kręgach władzy. Jak na razie mi się podoba, chociaż miałam obawy przed zaczynaniem książki, w której dużo o polityce, ale jakoś tak to wszystko fajnie opisane, że czyta się z górki.
#1005 pates
Ostatnio ciachnąłem sobie trylogie Riordana. Kroniki rodu Kane i Magnusa Chasea i bogów azgardu, polegam każdemu, bardzo przyjemne pozycje i aż szkoda, że mają tylko po 3 części.
Ostatnio też wróciłem do "gobelinu" i szkoda, że 4 część nie jest do kupienia nigdzie, bo książka też bardzo zacna.
#1006 EugeniuszPompiusz
W pracy jakiś kryminał, którego, 80 procent stanowi religia, i to w dodatku katolicka.
słabe.
Za to po godzinach, na linijce aktualnie "Memoria de mis putas tristes", Garcii Marqueza, w przekładzie Marrodána Casasa.
Po polsku zwało to się chyba "Rzecz o moich smutnych dziwkach" czy jakoś tak.
potem ten tytuł nieco zmieniono z nowszymi przekładami.
ale koniec tego światowania, następne pewnie "Lapidaria", wszystkie, Kapuścińskiego.
Muszę nadrobić bo nie wszystkie udało mi się do tej pory przeczytać.
#1007 Agata.d
Ukończyłam właśnie dziś Wotum nieufności pana Mroza i zaraz zabieram się za większość bezwzględną. Żałuję tylko, że nie mogę pochłonąć książeczki jednym tchem, ale niestety obowiązki mi nie pozwalają na całonocne czytanie, chociaż i tak ostatnimi czasy muszę sobie na nie wykradać chwile. Szkoda, że tak jest, ale cieszę się, że moja czytelnicza passa wróciła, bo miałam okresy w których nie czytałam nic po kilka miesięcy.
#1008 EugeniuszPompiusz
"nie ma" - Mariusza Szczygła. genialne, świetne, super
#1009 lwica
"Akuszer bogów", drugi tom cyklu o Nikicie.
#1010 matius
Dobra trylogia.
-- (lwica):
"Akuszer bogów", drugi tom cyklu o Nikicie.
--
#1011 lwica
Jak wszystko Jadowskiej, szkoda że to ostatnia seria z tego uniwersum, bo wszystko o Dorze i cykl szamański mam już za sobą. :(
#1012 matius
znasz: "Kroniki sąsiedzkie"? Czy jakoś tak. Czy też: "kurczaczek i salamandra", "Pruby Ognia i wody"? No i : "Dzikie dziecko miłości"? "Afera na tuzin rysiów".
I jeszcze ze dwa zbiory opowiadań?
-- (lwica):
Jak wszystko JaAdowskiej, szkoda że to ostatnia seria z tego uniwersum, bo wszystko o Dorze i cykl szamański mam już za sobą. :(
--
#1013 lwica
Nie znam z tego tylko Kronik i Afery na tuzin Rysiów
#1014 Agata.d
Skończyłam drugi tom W kręgach władzy, czyli większosść bezwzględna. Łojojoj co się w tej książce dzieje. Lubię pana Mroza za te niespodziewane zwroty akcji.
#1015 Agata.d
Skończyłam trzeci tom W kręgach władzy i żałuję, że to już koniec. Zaczęłam męczyć Hyłkę i pierwszy tom nawet spoko, ale potem jakoś zaczęła mnie wkurzać ta książka, zwłaszcza alkoholizm głównej bohaterki. Narazie Chyłka idzie w odstawkę, może jeszcze kiedyś do niej wrócę, teraz czytam bardzo fajny cykl Ryszarda Ćwirleja Poznańscy milicjanci. Jestem już na drugim tomie, pierwszy pożarłam szybciutko, niemal jednym kłapnięciem.
#1016 Numernabis
Bo Chyłka pierwszy tom nie jest jakoś specjalnie wciągający, wciąga całość jako cykl, bo to jest spójny cykl, jeden tom się kończy, a kolejny to kontynuacja, jedynie sprawy się różnią w poszczególnych częściach.
#1017 lwica
Wiedźmin, chyba jednak się wciągnęłam. :)
#1018 Postukujacy
James Oliver Curwood "Dziewczyna spoza szlaku".
Kolejna [przeczytana książeczka z YT, w formie zgranych do postaci cyfrowej kaset. Czyta pan Kozioł, nazwiska nie zapamiętałem, fajnie czyta, 6 godzin z kawałkiem.
Jak książka? a dosyć przyjemne dzieło z krainy pogranicza białych i czerwonoskórych, z wędrówką i pokonywaniem swoich ograniczeń jako motywem przewodnim, intrygą i nutą miłości, piękna i zauroczenia. Mnie się podobało, czasem lubię takie.
5 na 6 :)
#1019 Monte
A ja odświeżam sobie cykl "Dziedzictwo". Czasem fajnie wrócić,do czegoś, co się już czytało.
#1020 MarOlk
"Prosta sprawa" Chmielarza. Takie proste, kryminalne czytadło. Ale czyta się fajnie.