EltenLink

Co teraz czytacie?

Back to Literatura

#961 Agata.d

Ślepnąc od świateł czytałam i mogę polecić.
-- (zywek):
Kończym Wędrowycza. Potem pewnie Ślepnąc od świateł, czy coś tam.

--

Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
2022-08-19 11:25

#962 Kat

Tak dla ścisłości: Powinno być "Z mgły zrodzony", to cykl Brandona Sandersona. Czytałam lata temu i o ile pierwszy tom całkiem mi się podobał, o tyle 2 kolejne jakby sporo mniej.
-- (lalar123):
Ciekawe coto jest zrodzony z mgły. ja czytam dzwoniące cedry rosji władimira megre.

--

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2022-08-21 00:30

#963 EugeniuszPompiusz

Dobra, wątek ma 900 coś postów, a mnie tu jeszcze nie było.:
Zatem tylko to, co uznałem za wartościowe zarówno z pracy jak i z mojej czytaniny z ostatnich paru miesięcy.:
Zacząłem od flagowca, mianowicie "Im Westen nichts Neues" Remarque'a troszkę jako eksperyment, czy tak poważną literaturę już zrozumiem, czy jeszcze warto zaczekać.:
ostatecznie Czeka sobie w Q-readzie na jakichś 40 procentach, tyle mi się udało, potem jednak dałem szansę wersji "Na zachodzie bez zmian",
bo jednak z językiem łatwiej.
Po drodze były jeszcze Kręte ścieżki, tom 1, czyli Rydzyk i przyjaciele, T. Piątka, Pandemia Pawła Kapusty,
Poza tym, tak na czasie, całkiem nie tak dawno wjechały Польові дослідження з українського сексу, (Badania terenowe nad ukraińskim seksem) Oksany zabużko, Polecam, a wcześniej nie miałem przyjemności.

co tam jeszcze.: "tango milonga" Ryszarda Wolańskiego, Heroina T. Piątka, Internat Serhija Żadana, ale tym razem po polsku.
W kolejce mam jeszcze ten zbiór esejów Oksany Zabużko wydany po polsku przed samą wojną, i pozycję, do której podchodzę jak do jeża, bo ciągl;e nie mam na nią wystarczająco dużo czasu, czyli "empuzjon".

Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
2022-08-25 19:59

#964 Agata.d

A ja ostatnio przeczytałam Projekt Riese Remigiusza Mroza. Naprawdę polecam miłośnikom fantastyki. Nie mogłam się oderwać. Z Mgły zrodzonego jak na razie porzuciłam, Coś mi nie leży. Może jeszcze się rozkręci, ale jak na razie nie mam do niego cierpliwości.

Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
2022-09-01 17:38

#965 biedrona333

a ja zaczęłam Remigiusza Mroza cykl Seweryn zaorski tom 2 głosy z zaświatów

2022-09-01 21:41

#966 matius

Projekt Rjese istnieje na prawde, i jest to projek, który był prowadzony przez niemców na terenie Polski w czasie II Wojny Światowej na terenie Gór Sowich i nie tylko.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2022-09-01 21:56

#967 Agata.d

Tak, ale reszta historii jest zmyślona. Opiera się tylko na istnieniu tego projektu.

2022-09-02 10:54

#968 Monte

Od wczoraj czytam książkę Katarzyny Bereniki Miszczuk pt. "Szeptucha". Bardzo ciekawa, czytając ją miałam momenty, że czułam lekki strach, zwłaszcza, że zaczęłam czytać ją wieczorem, ale zobaczymy, jak dalej potoczy się akcja, bo na razie mi się podoba. Autorka w bardzo ciekawy sposób połączyła ludowe wierzenia Słowian ze współczesnością.

Give me a sign.
2022-09-02 12:20

#969 Zuzler

U mnie na tapecie Pilipiuk i jego ostatni wyrób, czyli "Przetaina". Albo się starzeję i niełatwo mnie już zaspokoić, albo ten pan umie lepiej.

Edited 2022-09-02 12:34

#970 Postukujacy

Wiecie, że jak do tej pory nie zapoznałem się z Orwellem i nakreowanym przez niego światem? Dotychczas tylko te hasła, że orwellowski świat i orwellowski świat. Ale jak to było w książce? No więc od wczoraj wieczora/nocy to zmieniam w formie audiobooka "Rok 1984" znalezionego na YT :) lektor bardzo dobrze został dobrany pod to. Taki Chropowaty, lekko nieociosany. Ciężka, ale i mocno inteligentna książka. Jednym słowem: Lubię.

INFP
2022-09-02 12:48

#971 Zuzler

Faktycznie, niełatwy orzech sobie postanowiłeś przegryźć. I słusznie, bo warto.

2022-09-02 12:52

#972 Paulinux

Słuchajcie, zagrzybista książka mi wpadła w łapska. Jak ktoś lubi czytać o różnych krajach i potrzebuje książki na jeden wieczór, ale bez patosu, tylko pisanej z uśmiechem, to polecam:
Nielegalny. Moje dzieciństwo w RPA - Trevor Noah

Happy hacking
2022-09-02 14:44

#973 EugeniuszPompiusz

@Zuzler @postukujacy A wy wiecie, że czytając 1984 jakieś 12 z dojazdem lat temu, nie przeszło mi przez myśl, żeby zrobić to w języku oryginału?
Niniejszym dodałem do listy do przeczytania.
Dziękuję!

Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
2022-09-03 14:25

#974 EugeniuszPompiusz

Namówiony, nadrabiam klasykę, czyli "Czarodziejska Góra", a w międzyczasie autoryzowana biografia Tima Berglinga (Aviciego), i jakiś kryminal z Pracy, któego tytułu nawewt nie pamiętam.
W kolejce nadrabiania klasyki jest "Kubuś Fatalista" ale kiedy to ostatecznie się uda to niczego nie obiecuję.

Edited 2022-09-10 18:50

#975 Numernabis

W kolejce Pandemia kłamstw 2.Ja aktualnie przerabiam "Czarne światła", już drugi tom.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-09-10 19:49

#976 matius

U mnie to kolejka jest długa. Obecnie na tapecie "Świat bez końca" część druga w super produkcji Audioteki.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2022-09-10 20:45

#977 Numernabis

Moja kolejka również, ale podałem najbliższą pozycję jaką zamieerzam przeczytać.
Świat bez końca słuchałem w tej wersji - świetna pozycja.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-09-10 21:12

#978 MarOlk

Wiedźma.com.pl Ewy Białołęckiej. Skrzyżowanie wedrowyczowskich klimatów, kryminału, fantastyki, duchologii, czarownicologii i jeszcze czegoś. Literatura średnich lotów, ale napisana z jajem, fajnym językiem i daje to co ma dawać czyli chwilę relaksu i śmiechu. I ciekawy głos lektorki. Na DZDN jakby kto pytał.

2022-09-11 10:15

#979 Zuzler

To umnie klasyka wysookich lotów przegrała z autobiografią Joanny Chmielewskiej.

2022-09-11 10:53

#980 Zuzler

Moja degradacja umysłowa postępuje. Najpierw Autobiografia Joanny Chmielewskiej, teraz książek dla dzieci mi się zachciało. Byle nie zejść do poziomu "365 dni" czy innego Graya... Szczęśliwie, szykuje mi się w ten weekend restart, więc kto wie, może jak wrócę, wezmę się za coś ambitniejszego. Oczywiście, jeśli coś takiego znajdę i nie znudzą mi się książki dla dzieci. :D

2022-09-15 09:01