EltenLink

Co teraz czytacie?

Back to Literatura

#841 Zuzler

Czytam aktualnie "Opóźnienie może ulec zmianie" Marcina Antosza.
Autor, który sam jest maszynistą, opowiada przystępnie dla szarego ludzika i po prostu ciekawie o pracy na kolei, typowym dniu pracy maszynisty i pociągu. I nie szczędzi kolejowych ciekawostek, od spraw w zasadzie w miarę oczywistych, jak np, że jeśli dostaniemy miejscówkę z numerkiem 5 lub 6, będziemy mieć miejsce przy oknie, aż po takie, których przeciętny człowiek wiedzieć raczej nie ma skąd, np. że w tym zawodzie kwestią czasu jest to, że dojdzie do jakiegoś wypadku.
Generalnie polecam. Gdyby nie to, że autor trochę za często wyraża swoje prywatne poglądy, nie miałabym nic książce do zarzucenia. :)

Edited 2021-08-10 06:50

#842 Lowca_Androidow

Aktualnie na tapecie u mnie Pandemia kłamstw. Szokująca prawda o skorumpowanym świecie nauki i epidemiach, których mogliśmy uniknąć autorstwa Kent Heckenlively, Judy Mikovits
Świetnie pokazane w jak głębokiej dupie mają nas koncerny szczepionkowe i rządy, gdzie liczą się jedynie miliardy przychodów, a nie zdrowie ludzkie.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2021-08-10 17:32

#843 Postukujacy

Ja ostatnio czytam serię książek pt. "Syn Gondoru". Uniwersum Śrudziemia, ale nie jest to twórczośc Tolkiena, choć bohaterowie i klimat ten sam. Wspaniale się to czyta, lekko i można się nieźle uśmiać momentami. Według mnie, pięknie pokazane są tutaj też momenty dojrzewania i podejmowania odpowiedzialności. No i te kłótnie. Jak oni się fantastycznie tutaj kłócą!
Gorąco polecam.

A tak dodatkowo to w zupełnie swobodnym tempie powtarzam sobie całość Wiedźmina, od opowiadań począwszy.

INFP
2021-08-17 12:34

#844 zywek

A ja sobie znalazłem coś co się zwie "Takeshi kovacs"

2021-08-17 23:29

#845 Postukujacy

Właśnie trafiłem na kolejną książkę autora Andy Weir pt. "Projekt Hail mary". Nie wiem jezcze o czym to, ale spróbuję wcisnąć gdzieś między wszystko a wszystko, bo "marsjanin" i to o księżycowymmieście było doskonałe. Lubię takie książki. Autor genialny, gdybym miał więcej czasu to bym próbował dorwać audiobooka, ciekawe czy też Jacek Rozenek czyta. Ci Panowie choć pewnie się nie znają, współpracują bosko: jeden coś dobrze napisze, drugi to fantastycznie przeczyta.

INFP
2021-09-12 03:29

#846 Lowca_Androidow

@Postukujacy, świetna pozycja, czytałem, można powiedzieć, że w stylu Marsjanina :)
Jeśli chodzi o audiobooki to jest jeszcze jedna pozycja tego autora pt. Artemis

Ja aktualnie czytam trzeci tom z Cyklu Jason Bourne, "Ultimatum Bourne'a" w nowym wydaniu wydany przez audiotekę

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
Edited 2021-09-12 11:58

#847 Kat

aktualnie u mnie na tapecie jest "ostrze" autorstwa Joe Abercrombiego, jest to pierwszy tom cyklu "pierwsze prawo".

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2021-09-12 15:50

#848 Postukujacy

@Lowca:
Tak, właśnie to księżycowe miasto czyli "Artemiz" o tą książkę mi chodziło. No to przeczytane mam wszystkie trzy, zniecierpliwością czekam na kolejne.

INFP
2021-09-13 20:57

#849 zywek

Ekspansję ktoś czytał? Wie, czy następne będą czy to już koniec po 8 tomach?

2021-09-14 08:40

#850 Lowca_Androidow

Właśnie zabieram się za czternasty tom Chyłki, ale z ogromnym wqrwieniem, bo Mróz chyba zwariował, albo ma złych doradców, na pewno w ten sposób nie przyoszczędzi, bo śmiem twierdzić, że na tym straci, do tej pory lektorem był Krzysztof Gosztyła, który stworzył odpowiedni klimat tego cyklu, stworzył Chyłkę i Zordona takimi jakimi są, a tu nagle jako lektor czternastego tomu pojawia się Adam Bauman, masakra.

2021-09-15 19:18

#851 Zuzler

U mnie na tapecie, uwaga uwaga... "Emancypantki" Prusa. Kurna, jakie to jest cudownie ironiczne! Muszę przyznać osobom, piszącym po grupach książkowych rację: Prus naprawdę miał poczucie humoru. <3

2021-09-15 23:30

#852 Celtic1002

Czytam Biografię Kamili Skolimowskiej. Serio, świetnie się czyta. <3

"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska
2021-09-18 19:28

#853 cinkciarzpl

Też przeczytałem ostatnio, choć dla mikola to nowości tam mało. Ale przystępna, to fakt.
-- (Zuzler):
Czytam aktualnie "Opóźnienie może ulec zmianie" Marcina Antosza.
Autor, który sam jest maszynistą, opowiada przystępnie dla szarego ludzika i po prostu ciekawie o pracy na kolei, typowym dniu pracy maszynisty i pociągu. I nie szczędzi kolejowych ciekawostek, od spraw w zasadzie w miarę oczywistych, jak np, że jeśli dostaniemy miejscówkę z numerkiem 5 lub 6, będziemy mieć miejsce przy oknie, aż po takie, których przeciętny człowiek wiedzieć raczej nie ma skąd, np. że w tym zawodzie kwestią czasu jest to, że dojdzie do jakiegoś wypadku.
Generalnie polecam. Gdyby nie to, że autor trochę za często wyraża swoje prywatne poglądy, nie miałabym nic książce do zarzucenia. :)

--

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2021-09-21 10:23

#854 cinkciarzpl

"Co robić przed końcem świata" Tomasza Stawiszyńskiego. Filozof, czy raczej popularyzator filozofowania, publicysta. Ciekawe obserwacje ma.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2021-09-21 10:26

#855 Zuzler

Nie wątpię, że nowości tam mało dla zainteresowanych głębiej tematem, ale dla osoby raczkującej... :)

2021-09-21 13:06

#856 camila

Czytam właśnie ból, mózg, opioidy i zagadki medycyny, coś nowego co wyszło, pana? Anestezjologa Abdul-Ghaaliq Lalkhen. Chyba pierwsze to imiona, a drugie to nazwisko, mam nadzieję. :D :D
Dupy nie urwało, ale z kimś takim chciałabym mieć wykłady <3

ENFP
Edited 2021-10-04 12:32

#857 dariusz.1991 Archived

Kilka dyskusji o rzekomej wyższości nowych technologii nad starszymi rozwiązaniami skłoniło mnie do odświeżenia sobie opowiadania Dyżur Janusza Zajdla. Jak ten człowiek to wszystko przewidział? I to przebywając za żelazną kurtyną?

2021-11-04 15:25

#858 Lowca_Androidow

To tak jak w bodaj 63 roku Lem w książce "Powrót z gwiazd" przedstawił ebooka oraz książki czytane prze syntezę mowy gdzie można wybrać tempo, głos oraz ton głosu :)

2021-11-04 15:59

#859 dariusz.1991 Archived

Nie to miałem na myśli, ale przeczytaj to malutkie opowiadanie koniecznie. Chodziło mi o techniczne zniewolenie. Aplikacja od tego, brajl niepotrzebny, bo totupoint przecież istnieje etc.

2021-11-04 16:05

#860 Lowca_Androidow

No tak, ale chodzi ogólnie o fakt rzewidywania pewnych przyszłościowych technologi czy to faktycznych urządzeń, lotwó, układów planetarnych czy jak we wspomnianym opowiadaniu - zniewolenia technologicznego.

2021-11-04 16:19