Co teraz czytacie?
Back to Literatura#821 Kat
Jeszcze jest "Głowa Kasandry" Marka Baranieckiego bodajże i "Samotność anioła zagłady" Roberta Szmitta i chyba jego też jest "Odchłań" i "Apokalipsa według pana Jana". U mnie praktycznie wszystkie czekają na przeczytanie.
"O, i jeszcze mi się przypomniało, że jest cykl "Kompleks 7215" czy jakoś tak, Bartka Biedrzyckiego, w sumie jest całkiem niczego sobie.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#822 zywek
kompleks znam.
#823 Zuzler
Kilka godzin temu zaczęłam czyać "Włam się do umysłu" Radka Kotarskiego. Nie wiem jeszcze czy mi się to podoba, ale wygląda w miarę interesująco, więc nie porzucam. Może sama nauczę się z tej książki czegoś o uczeniu się? :)
#824 skrzypenka
Czytam pisma wybrane Emila Jaquesa-Dalcrozea
#825 balteam
Włam się @zuzler nawet ciekawa, gorzej jak zwykle z praktyką.
masz jakiś txt? ja mam czarnodruk, ale wersja txt bym nie pogardził.
#826 Zuzler
Nie, mam audiobook.
#827 majkmik1981
A ja skończyłem właśnie na jutrzejsze zajęcia z dziećmi książkę „Dwie mamy Oskara”.
Taka krótka sobie bajeczka o nie dyskryminowaniu.
#828 cinkciarzpl
Zuzler, mam toto w kolejce.
Aktualnie ludowa historia polski. Pouczająca lektura.
#829 balteam
ostatnio przeczytałem Poweirnik światła, składa się z 5 części, jedna z lepszych książek jakie czytałem, wielopiętrowe intrygi, osyć szybka akcja. Jest to książka fantazy, nektóre bezczelne nawiązania do starożytności :D
#830 camila
u mnie na grubo teraz idzie struktura teorii socjologicznej i antropologia. Buee...
#831 cinkciarzpl
Antropologia to był najnudniejszy przedmiot na studiach. Prowadził je jeszcze taki hm. Specyficzny koleś. Ale NTG więc ende tu. :D
#832 camila
Jak słyszę o Durgheimie to mnie krew nagła zalewa :-D
#833 nuno69
Czekam na premierę trzeciego tomu "Legend Of The Condor Heroes" na Amazonie, bo dwa pierwsze połknąłem jeden po drugim. Między czasie przebiła się jakaś "Podróż na Zachód" i odświerzyłem "Wiedźmina", chociaż z Wieźkiem jest jak z dziewicami. Ten drugi raz to już nie to samo... :/
#834 Monte
Ooo maaaatkooooo! Tylko nie Durkheim! I Comte! I Spencer! Niech licho porwie wszystkich wielkich socjologów!
#835 Zuzler
A ja tak spokojnie, acz nadal klasycznie: "Portret Doriana Graya". No, zobaczymy co z tego będzie. Łatwa książeczka, wbrew pozorom, to nie jest.
#836 camila
Comte był jeszcze spoko, bo on dał podwaliny pod socjologię, ale odjeżdżał mocno :-D
#837 Celtic1002
Hej, odkopuję temat. :)
Przeczytałam ostatnio biografię o Annie Przybylskiej w interpretacji Anny Dereszowskiej. :)
Żadna książka tak dawno mnie nie wciągnęła jak ta. :)
Cała historia, od początku do końca... Coś niesamowitego.
Szczerze mówiąc, łatwiej by mi się pisało pewnie ten wpis, gdybym go pisała świeżo po przeczytaniu, a nie po miesiacu od przeczytania, natomiast refleksję mam jedną.
Dziennikarze niektórzy dziwnymi ludźmi są. Bo Ania tak bardzo chroniła prywatności, a niiewiele osób to rozumiało. I szkoda, że tak młodo umarła. Naprawdę, wielka szkoda...
Anna Frankowska
#838 zywek
Halo, a ja znowu szukam, a niemogę znaleźć wątku o szukaczach... Ksiażki, dobrego sf albo coś pokrewnego... z jakimiś udziałami naszego smętnego kraju.
#839 Kat
Czytałeś "Czarne słońce Jakuba Żulczyka?
-- (zywek):
Halo, a ja znowu szukam, a niemogę znaleźć wątku o szukaczach... Ksiażki, dobrego sf albo coś pokrewnego... z jakimiś udziałami naszego smętnego kraju.
--
-- (zywek):
--
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#840 zywek
O, jeszcze nie.