EltenLink

Co teraz czytacie?

Back to Literatura

#821 Kat

Jeszcze jest "Głowa Kasandry" Marka Baranieckiego bodajże i "Samotność anioła zagłady" Roberta Szmitta i chyba jego też jest "Odchłań" i "Apokalipsa według pana Jana". U mnie praktycznie wszystkie czekają na przeczytanie.
"O, i jeszcze mi się przypomniało, że jest cykl "Kompleks 7215" czy jakoś tak, Bartka Biedrzyckiego, w sumie jest całkiem niczego sobie.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2021-01-28 20:25

#822 zywek

kompleks znam.

2021-02-01 17:53

#823 Zuzler

Kilka godzin temu zaczęłam czyać "Włam się do umysłu" Radka Kotarskiego. Nie wiem jeszcze czy mi się to podoba, ale wygląda w miarę interesująco, więc nie porzucam. Może sama nauczę się z tej książki czegoś o uczeniu się? :)

2021-02-01 19:24

#824 skrzypenka

Czytam pisma wybrane Emila Jaquesa-Dalcrozea

Große Operndiva?
2021-02-01 20:05

#825 balteam

Włam się @zuzler nawet ciekawa, gorzej jak zwykle z praktyką.
masz jakiś txt? ja mam czarnodruk, ale wersja txt bym nie pogardził.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
Edited 2021-02-01 21:43

#826 Zuzler

Nie, mam audiobook.

2021-02-03 10:46

#827 majkmik1981

A ja skończyłem właśnie na jutrzejsze zajęcia z dziećmi książkę „Dwie mamy Oskara”.

Taka krótka sobie bajeczka o nie dyskryminowaniu.

2021-02-14 16:59

#828 cinkciarzpl

Zuzler, mam toto w kolejce.
Aktualnie ludowa historia polski. Pouczająca lektura.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2021-02-17 17:40

#829 balteam

ostatnio przeczytałem Poweirnik światła, składa się z 5 części, jedna z lepszych książek jakie czytałem, wielopiętrowe intrygi, osyć szybka akcja. Jest to książka fantazy, nektóre bezczelne nawiązania do starożytności :D

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2021-02-17 17:43

#830 camila

u mnie na grubo teraz idzie struktura teorii socjologicznej i antropologia. Buee...

ENFP
2021-02-17 17:45

#831 cinkciarzpl

Antropologia to był najnudniejszy przedmiot na studiach. Prowadził je jeszcze taki hm. Specyficzny koleś. Ale NTG więc ende tu. :D

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2021-02-17 18:00

#832 camila

Jak słyszę o Durgheimie to mnie krew nagła zalewa :-D

ENFP
2021-02-17 20:55

#833 nuno69

Czekam na premierę trzeciego tomu "Legend Of The Condor Heroes" na Amazonie, bo dwa pierwsze połknąłem jeden po drugim. Między czasie przebiła się jakaś "Podróż na Zachód" i odświerzyłem "Wiedźmina", chociaż z Wieźkiem jest jak z dziewicami. Ten drugi raz to już nie to samo... :/

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2021-02-17 21:03

#834 Monte

Ooo maaaatkooooo! Tylko nie Durkheim! I Comte! I Spencer! Niech licho porwie wszystkich wielkich socjologów!

Give me a sign.
2021-02-17 22:32

#835 Zuzler

A ja tak spokojnie, acz nadal klasycznie: "Portret Doriana Graya". No, zobaczymy co z tego będzie. Łatwa książeczka, wbrew pozorom, to nie jest.

2021-02-18 03:06

#836 camila

Comte był jeszcze spoko, bo on dał podwaliny pod socjologię, ale odjeżdżał mocno :-D

ENFP
2021-02-18 08:48

#837 Celtic1002

Hej, odkopuję temat. :)
Przeczytałam ostatnio biografię o Annie Przybylskiej w interpretacji Anny Dereszowskiej. :)
Żadna książka tak dawno mnie nie wciągnęła jak ta. :)
Cała historia, od początku do końca... Coś niesamowitego.
Szczerze mówiąc, łatwiej by mi się pisało pewnie ten wpis, gdybym go pisała świeżo po przeczytaniu, a nie po miesiacu od przeczytania, natomiast refleksję mam jedną.
Dziennikarze niektórzy dziwnymi ludźmi są. Bo Ania tak bardzo chroniła prywatności, a niiewiele osób to rozumiało. I szkoda, że tak młodo umarła. Naprawdę, wielka szkoda...

"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska
2021-03-14 18:35

#838 zywek

Halo, a ja znowu szukam, a niemogę znaleźć wątku o szukaczach... Ksiażki, dobrego sf albo coś pokrewnego... z jakimiś udziałami naszego smętnego kraju.

2021-03-14 20:23

#839 Kat

Czytałeś "Czarne słońce Jakuba Żulczyka?
-- (zywek):
Halo, a ja znowu szukam, a niemogę znaleźć wątku o szukaczach... Ksiażki, dobrego sf albo coś pokrewnego... z jakimiś udziałami naszego smętnego kraju.

--
-- (zywek):

--

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2021-03-16 17:57

#840 zywek

O, jeszcze nie.

2021-03-19 01:18