--Cytat (MonikaZarczuk): Ja czytam trzecią część cyklu "Dwór cierni i róż" i nadal mi się podoba. Fantazy, wojna, poświęcenie miłość i dużo humoru. Bohaterka, to oczywiście dorastająca nastolatka, która awansuje z biednej analfabetki do księżnej nad księżnymi hehe. Ale i tak fajnie się czyta.
Hmm, ale co więcej? Świat podzielony na ludzi i ulepszone istoty, piękne i magiczne, między nimi mur. Ona ze świata ludzi wkracza w tamten, a tam także podziały i wojny, ale bohaterowie starają się naprawić cały świat. Jak coś, to pytaj.
Przeczytałem sobie opis na lubimy czytać i nawet OK, ale nie wiem czy mnie by to zainteresowało. Dlatego chciałbym wiedzieć coś więcej. Czyli, czy bohaterowie wyraziści, albo jeden mega a reszta przy nim mróweczki, jaki jest świat, ztopniowo odsłaniany przez autorkę czy wszystko jest proste i nie ma zarysowania.
Hmm, bohaterzy są wyraziści, ale jest ich kilkoro, nie są jednoznaczni, zwroty akcji raczej trudno przewidzieć, ale dużo wątków romantycznych. Jeśli opis Cię nie zainteresował, to książka pewnie też nie.
Przeczytałem najnowszego Dana Browna, "Początek". Taka sobie książeczka. W sensie akcja jak to zawsze u Browna wartka, bohaterowie wyraziści, ale generalnie nic nowego książka nie wnosi. W sensie, Brown bazuje od zawsze chyba na tym samym schemacie, dlatego dużo osób go ostro krytykuje. Potem przeczytałem Milczenie, czyli książkę, na podstawie której Martin Scorsese zrobił swój słynny film. Jeśli ktoś nie oglądał filmu lub nie zna książki, to powiem jedynie, że chodzi o prześladowanie japońskich chrześcijan, oraz zagadnienie apostazji, czyli dobrowolnego wyrzeczenia się wiary. Zarówno książka jak i film są naprawdę mocne. Ostatnio przeczytałem też najnowszego Mroza, a tytuł to miało "Nieodnaleziona". W opisie było, że ta książka to pierwszy polski triller psychologiczny na miarę największych, światowych bestselerów. Zupełnie się z tym nie zgadzam. Czytało mi się ciężko, pomysł mnie zdenerwował, Mróz też chyba zaczyna iść w ilość, a nie jakość. Zdecydowanie to nie jest jego najlepsza odsłona.
Ja już czytam Zaginiona Flota i początek jest obiecujący. Kosmos, statki kosmiczne, nowa technologia, bitwa w kosmosie Oczywiście trzeba to lubić - mnie się podoba, zobaczymy co będzie dalej, jest tego trochę bo 6 części. Oczywiście ja słucham audobooka - czyta M. Popczyński i dość dobrze to robi choć mementami dialogi dziwnie interpretuje, zwłaszcza głównego pohatera.
Skończyłem pierwszy tom z sześciu Zaginionej Floty - jak dla mnie bomba. Akcja rozgrywa się na statku kosmicznym - na flagowcu floty sojuszu NIeulękłym - oczywiście całość to przestrzeń kosmiczna, punkty przeskoku, wróg flota syndyka - bitwy poweitrzne w kosmosie, rozgrywka między głównodowodzącym, a pozostałymi kapitanami jednostek - super.
A ja właśnie skończyłem "Otchłań" księga I. Księga II będzie w maiu tego roku. Ma to być końcówka. Mam nadzieję, że temat Arlena będzie pociągnięty dalej, bo narazie przygotowania do głównej akcji.
@Żywek - podajmi ten tytuł jeśli możesz - oblukam co to jest bo to może być jedna z cyklu nad którymi aktualnie autor pracuje:
cytat: Obecnie pracuje nad dwoma seriami kontynuującymi wątki z serii Zaginiona Flota. Są to: seria The Lost Fleet - "Beyond the Frontier" (bezpośrednia kontynuacja Zaginionej Floty) oraz seria: "The Lost Stars" (Zaginione gwiazdy).