EltenLink

Najważniejsze wady Eltena

Started by pajper 143 posts last post 4 years ago Page 5 of 8

Sama aplikacja nie wiem jakie ma wady, ponieważ zbyt dużo jej nie używam, ale jakoś ostatnio mam takie wrażanie, że tematy forumowe się wyczerpały.

#82 1 like

Nie wiem, ale to jest fakt, że o wielu funkcjach się nie wie. Ja np. o przewodniku po dźwiękach,dowiedziałam się parę dni temu. Nie wspominając o mnóstwie funkcji, o których nie mam pojęćia do dziś. :D
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

#83 1 like

Problem chyba w tym, że ludzie, nie zdając sobie sprawy, nawet nie szukają wiedzy. Z tym więc by trzeba zawalczyć, jakoś ich zainteresować samym faktem, że Elten to nie tylko to, co widać na wierzchu, ale i niejedna przydatna, acz skryta między innymui funkcja.

Mnie to np. interesuje, ale nie bardzo wiem jak szukać, a te rzeczy, o których dowiedziałam się ostatno wynikły z czystego przypadku.
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

#85 1 like

Nawet, śmiem postawić hipotezę, ludzie na ogół, w wielu programach nie szukają Bóg wie czego. Szuka taki np. czego do konwersji plików audio albo do przycięcia i złączenia paru plików i do tego mu program potrzebny. A potem wystawia gały na wierzch, bo szukając informacji np. czym wyrównać głośność nagrania, bo nie wiedział, że rozwiązanie cały czas miał na swoim komputerze.

#86 2 likes

A po co szukać? Jest tak, jak napisałaś, ludzi niespecjalnie interesuje, nawet nie wiedzą, że jest coś przydatne, dopuki nie znajdą i się nie zachwycą tym.

-- (Zuzler):
Problem chyba w tym, że ludzie, nie zdając sobie sprawy, nawet nie szukają wiedzy. Z tym więc by trzeba zawalczyć, jakoś ich zainteresować samym faktem, że Elten to nie tylko to, co widać na wierzchu, ale i niejedna przydatna, acz skryta między innymui funkcja.

--
po co mi sygnatura?

O tak, czasami można coś odkryć eksperymentując, ale czasami niewiadomo o co chodzi, np. słynny skrót alt r, który ostatnio otwiera mi jakieś pole za każym razem, a jeszcze się nie zebrałam, żeby sprawdzić co to oznacza i po co to jest. :D

@Papierek, no włąśnie to zależy, czy interesuje, bo ja bym się chętnie podowiadywała, tylko nie bardzo wiadomo jak. :D CHociaż jak miałam przez chwilę pakiet premium, to nic nie odkryłam, i nie skorzystałam z żadnej z tych funkcji.

CO za tym idzie, problem leży w tym, że trzeba ludzi jakby... Zachwycić trochę bardziej nachalnie.

#90 2 likes

Nie jest to może poważna wada i musiałbym się zastanowić dokładniej nad przykładami, ale ogólnie pojawiająca się czasami pewna nieintuicyjność i niekonsekwencja w różnych menu i podmenu. O np. przy zapisywaniu załączników wydaje mi się to czasami jakieś dziwne.

#91 1 like

No o tym też trochę pisałam. DOdawanie zakładek czy załączników przy użyciu ctrl +n, które ma sens, ale intuicyjnym nazwać ich nie można. To, że na forum dostajemy pytanie, czy przerwać pisanie wpisu, a w wiadomościach, na tablicy albo przy komentarzach na blogach już tego nie ma. Fakt, że wszystko jest w "Co nowego", oprócz tego, co dotyczy notatek - to takie trochę ewolucyjne zaszłości. Nieco upierdliwe, ale już nie poważne wady.

#92 1 like

Ludzie sie dziś niczym nie interesują i niczego nie chcą się dowiedzieć. Wszystko muszą mieć podane pod ryło i i tak jeszcze będzie źle. A ten alt+r to jakiś skrót od geforce experience o ile masz, albo od radeona coś.

No dobra, ale to zgłaszajcie te nieścisłości w Księdze Błędów!
-- (pawlink):
Nie jest to może poważna wada i musiałbym się zastanowić dokładniej nad przykładami, ale ogólnie pojawiająca się czasami pewna nieintuicyjność i niekonsekwencja w różnych menu i podmenu. O np. przy zapisywaniu załączników wydaje mi się to czasami jakieś dziwne.

--
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

A co do tego zainteresowania, no to właśnie, jak zainteresować? Nachalne okienko po uruchomieniu zbyjesz Escapem, więc dlaczego nie randomowe porady-tipy, wyskakujące w losowych momentach w programie?
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

@Zywek, co, od czego?
TO otwiera mi jakieś pole w eltenie z takim dzwoneczkiem. :D

Aaaleee... My to robimy.
-- (Julitka):
No dobra, ale to zgłaszajcie te nieścisłości w Księdze Błędów!
-- (pawlink):

--

--

#97 3 likes

Albo wskazówki losowe przy uruchomieniu plus pole wyboru "nie pokazuj tego więcej" czyli klasyka gatunku, z resztą o tym było albo przy pierwszym uruchomieniu konkretnej funkcji jakiś paruzdaniowy opisik, że tu można zrobić jeszcze to i tamto. Tyż do wyłączenia.

#98 1 like

A może taka powiedzmy sekcja w szybkich akcjach z czymś typu porada dnia, gdzie by były te funkcje opisane?
-- (Julitka):
A co do tego zainteresowania, no to właśnie, jak zainteresować? Nachalne okienko po uruchomieniu zbyjesz Escapem, więc dlaczego nie randomowe porady-tipy, wyskakujące w losowych momentach w programie?

--

#99 2 likes

@Zuzler jestem i za twoim pomysłem, i za informacjami wyskakującymi losowo w programie.
MOżna by też było zrobić spis który zwałby się mało znane funkcje czy coś takiego. Zrobić ankietę z informacjami o tym o czym ludzie wiedzą, a o czym nie, i na tej podstawie zrobić spis wiedzy. :D

#100 1 like

Oj, nie zdziwiłabym się, jesli większość ludzi nawet bez szczególnego rozmysłu wyescapuje się z takiego czegoś w pierony.
-- (tomecki):
Albo wskazówki losowe przy uruchomieniu plus pole wyboru "nie pokazuj tego więcej" czyli klasyka gatunku, z resztą o tym było albo przy pierwszym uruchomieniu konkretnej funkcji jakiś paruzdaniowy opisik, że tu można zrobić jeszcze to i tamto. Tyż do wyłączenia.

--