EltenLink

Impreza zimowa :P, czyli Ikea VS. Katole

Back to Wątki archiwalne

#381 dariusz.1991 Archived

Wiele osób o tym wie.

2019-12-25 12:51

#382 dariusz.1991 Archived

Poza tym, jeżeli ktoś kto nie widzi spotyka się z brakiem zrozumienia w społeczeństwie, automatycznie stara się wyjaśnić, na co go stać i jak funkcjonuje.

2019-12-25 12:54

#383 magmar Archived

Po co wyjaśniać? Wpis 378.

2019-12-25 13:24

#384 papierek

Jak wiele osób wie, skoro twierdziłeś właśnie, że ludzie używają tego wyrażenia nie wiedząc, że to grzech, czyli tak jak pisał Balteam. Jedyny cierpi szatan, bo nie ma kogo zabrać hehe.
--Cytat (dariusz.1991):
Wiele osób o tym wie.

--Koniec cytatu

po co mi sygnatura?
2019-12-25 13:29

#385 dariusz.1991 Archived

Moim celem było wskazanie na to, że jest to o wiele bardziej niebezpieczne od figurującej w temacie imprezy zimowej.

2019-12-25 13:42

#386 balteam

No, ale proszę o argument jakiś dlaczego uświadomienie jest sensowne, skoro nieuświadomiony nie popełnia grzechu i jednocześnie nie szkodzi innym?

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2019-12-25 13:44

#387 magmar Archived

To dlaczego robisz studia przecież obowiązkowa edukacja kończy się na poziomie podstawowym. Przecież Ty nie musisz nikomu wyrządzać krzywdy.

2019-12-25 13:46

#388 dariusz.1991 Archived

Szkodzi tym, którzy są uświadomieni nie zdając sobie z tego sprawy. Tak jak przeciętny Kowalski działa na szkodę potencjalnego niewidomego robiąc z niego ofiarę losu, każąc mu siedzieć w domu i nie wychodzić pod żadnym pozorem.

2019-12-25 13:46

#389 balteam

@Dariusz, to w tym wypadku robimy ofiarę losu z szatana, bo nikt nie wie, że jeszcze w ten sposób do nas może przyjść i biedny nie może, bo nie mówimy świadomie tej formułki magiczne święta.
Magmar, jak nie pójdę na studia to ja stracę potencjanie, bo będę mieć mniejsze wykształcenie, mniejsze szanse na pracęitd.
Jak natomiast nie zostanę uświadomiony to zyskam, więc nietrafiony argument.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2019-12-25 13:51

#390 magmar Archived

A co po śmierci?

2019-12-25 13:53

#391 dariusz.1991 Archived

Nie, Po prostu dopuszczamy do płynnego mieszania się wartości Chrześcijańskich i świeckich, co samo w sobie powinno się wykluczać. A niech tam jakaś magia, urok, czy chwilowy hedonizm potencjalnie zdominują Narodzenie Chrystusa. Co za różnica!

2019-12-25 13:54

#392 Lowca_Androidow

A gdzie jest napisane, że słowo magia jest grzechem?
Gdzie jest lista słów zdefiniowanych jako grzech?
Nie popadajmy w paranoję chrześcijaństwa, okaże się że jedynie głuchoniemy niewidomy i do tego upośledzony umysłowo nie będzie grzesznym bo nie będzie miał świadomości czynienia grzechu, nie będzie narażony na pokusy wzrokowe, ani słowne, nie będzie też narażony na wszelkie namowy i sugestie słowne, acha, musi jeszcze ni mieć palców, żeby nie stosował alfabetu lorma.

Sam Pan Bóg nie jest bez skazy, wymordował ludzkość zsyłając na ziemię potop, przecież nie utopił tylko grzesznych, zsyłając plagi na niewiernych zabijał przy tym również i wiernych, dobrych ludzi.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
Edited 2019-12-25 13:56

#393 dariusz.1991 Archived

Tłumaczyłem już to wielokrotnie, ale z przyjemnością zrobię to jeszcze raz. Magiczne święta to symbol dewaluacji wartości Chrześcijańskich. Przerzucenie punktu ciężkości ze Zmartwychwstania na jakieś ulotne, chwilowe wrażenie, euforię, czy przyjemność. Rodzinne święta wyraźnie kojarzą się ze spędzeniem czasu w gronie najbliższych. Wesołe z ogólną radością. A magiczne? Tu wszystko się rozmywa.

2019-12-25 13:58

#394 dariusz.1991 Archived

Impreza zimowa to termin stricte ateistyczny, Błogosławione Święta z kolei są stricte Chrześcijańskie. A magiczne to takie coś niedookreślonego. A brak stabilizacji dla wiary jest najgorszy.

2019-12-25 14:01

#395 dariusz.1991 Archived

W ramach wyjaśnienia, impreza zimowa oczywiście w odniesieniu do Wigilii. Nie chodziło mi o kulig, czy rzucanie śnieżkami:).

Edited 2019-12-25 14:04

#396 balteam

@Magmar, po śmierci? Jak będę w niebie, bo nie będę świadomy, że robięgrzech, to chyb cudnie?
Tak, od strony chrześcijańskiej to, że mieszają sięwartości chyba jest dobrym argumentem, ale jakaś świadomość, niespecjalnie.
Zwłaszcza, że się może okazać, że człowiek bardzo świadomy jest w piekle, a mniej zrobił złego niż ten nieświadomy, bo połowa jego grzechów jest nieświadoma.
Mogli byśmy zrobić jakąśgrupę do dyskusji religijnej, tylko z różnymi wontkami. ale nie wiem czy to by miało sens, za mało ludzi do dyskusji długich, no i niekoniecznie komuś też by się chciało szukać jakihś źródeł.
Chociaż ja mogę dyskutować, nawet mnie ciekawią kontrargumenty w niektórych sprawach.

2019-12-25 14:56

#397 dariusz.1991 Archived

Może być tak jak pisałeś. Weźmy za przykład pierwsze przykazanie. Nie każdy wie (Księża niestety nie zawsze o tym mówią. A powinni),że czytanie horoskopów jest poważnym grzechem. Ludzie myślą, no przecież nie ustawiam tarota, nie wywołuję duchów, nie rysuję 666 itp. A co tam. To tylko niewinny horoskop. Tak samo chodzenie do wróżki, czy bawienie się w numerologię. Faktycznie, ktoś nieświadomy może nawet nie zdawać sobie sprawy, jak bardzo oddala się od Boga. I tu wina leży niestety po stronie kościoła, który nie edukuje wiernych w wystarczający sposób.

Edited 2019-12-25 15:06

#398 Lowca_Androidow

Jeśli ktoś horoskop bierze za Boga, no cóż, kolejny przykład nadinterpretacji, to tak jakby uznać, że czytanie książek to grzech.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2019-12-25 18:34

#399 dariusz.1991 Archived

Nie, ale horoskop to powierzenie swoich losów innym siłom, nie związanym z Bogiem. Nie pokładasz ufności w Bogu, tylko w niezwiązanych z Nim mocach.

2019-12-25 18:38

#400 balteam

Tu się mogę zgodzić, jeśli ktoś się sugeruje horoskopami, powiedzmy to level wyżej niż definicja, która jest na poziomie 0.

Edited 2019-12-25 19:04