Forum

Systemy operacyjne

Forum mieszane

Previous 3 / 10 Next

lukasz1993258

#41 ·

Transcription

Odpowiadając tutaj na Twoje pytanie, to jeśli chodzi o HPK, no to jak go kupowałem, no to on na początku udziewał w miarę dobrze. Jest to samo co ten komputer, bo tam nie ma dysku SSD, tam nie ma 8 giga RAM, tylko są 4, a tutaj jest 8 giga RAM, więc to już jest totalna różnica, moim zdaniem. Dlatego, że tam po prostu, tak jak wspomniałem, na początku system w miarę dobrze chodził, chyba nie było problemów. Tak od paru miesięcy po prostu problem się zaczął poważny, ponieważ, no właśnie, ponieważ niestety, ale gdy uruchamiamy sobie elegancko HPK, no to, fakt, szybko pojawia się komunikat o wpisaniu hasła, bo ja i na komputerze, i na HPK właśnie mam hasło. Więc jak na przykład tutaj wpiszę hasło w komputerze, no to podanie OK już automatycznie się ładuje i to bardzo szybko. Tak, w HPK po wpisaniu hasła następuje cisza, i to dosyć długa, słychać pracę dysku i dopiero po jakimś czasie jest ła, a, do, o, a, nie, e, n, f, a, e, a, a, a, proszę czekać i on się dopiero naładuje coś tam jeszcze robi, robi, robi no bo ja jeszcze zapomniałem tutaj właśnie dodać, że korzystam właśnie z drumboxa, więc tam po prostu zanim się uruchomi, to wszystko, zanim się nfda do końca uruchomi, zanim się drumbox do końca uruchomi, to trochę mija. No ja gdzieś ostatnio obliczyłem to z trzy, cztery, nawet do sześciu minut. No ale już potem jak się przecierpili, że tak powiem te minuty, no to już potem ten komputer elegancko zaczyna działać. Znaczy się ten laptop. I już potem nie ma problemu, można z nim wszystko zrobić, tylko czasami się zdarzy, że, ale to jest bardzo rzadko, że po prostu system się jakoś zwiesi i trzeba go w tym momencie na nowo uruchomić, ale tak ogólnie to on no jako tako działa, więc ja będę musiał za jakiś czas pomyśleć nad tym, żeby tam jakoś nowy system brać, no bo ja na co dzień tego HPK nie używam. Ja go używam tylko wtedy, kiedy właśnie gdzieś wyjeżdżam, czy po prostu jakaś sytuacja jest po prostu. Tak samo jak tutaj jeszcze taką ciekawostkę powiem, i to nie wiem, czy właśnie na HPK jest problem z jakąś aktualizacją czegoś, czy co, ale generalnie sytuacja jest tego typu, że tutaj na przykład, kiedy na stacjonarce podpinam Olympusa na przykład, to bardzo ładnie go wykrywa, nie ma najmniejszego problemu z nim, tak samo jak Blue Yeti też wykrywa, zresztą jak słychać, bo właśnie z Blue Yeti nagrywam, tak na HPK jest to o tyle problematyczne, że on niestety, gdy podpinam Olympusa, no to ten system go niby wykryje, ale czasami jest tak, że on go raz wykryje, raz nie. No i to jest takie dosyć dziwne. Nie wiem, jak jest w przypadku Blue Yeti, bo nie sprawdzałem jeszcze, bo jakoś nie było okazji, żeby komputer laptopa włączał. A, jeszcze co do Olympusa, no to tutaj jak podpinam Olympusa, to normalnie widać... Tutaj mam jakąś nazwę. Mikrofon Audio Control. O, a zaś na HPK jest mikrofon coś tam USB. No i generalnie dziwnie jest, bo raz go wykrywa, raz nie. Z Blue Yeti, tak jak mówiłem, nie wiem jak jest, bo nie sprawdzałem jeszcze, bo tak jak mówiłem, nie miałem okazji włączać HPK jeszcze, odkąd mam Blue Yeti. No i HPK, kiedy po raz ostatni był włączany, no to to było podczas Wielkanocy, czyli gdzieś na przełomie kwietnia. I to był ostatni raz, kiedy włączony był HPK, bo to akurat nawet mi w domu nie było, tylko był kogoś. Co jeszcze? Tutaj w komputerze korzystam z klawiatury bezprzewodowej. Tak tej klawiatury bezprzewodowej za Chiny Ludowej nie chcę na tamtym HPK wykryć. Niby jest ten dźwięk systemu wykrywania urządzenia, ale ta klawiatura tam nie działa. Nawet nie ma komunikatu, że trwa instalowanie coś tam, coś tam, coś tam. Więc tak to wygląda. Więc tam na HPK ewidentnie trzeba będzie, tak mi się wydaje, postawić na nowo system. Ale to dopiero za jakiś czas. No także... Także na razie z mojej strony tyle. Pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Astenka

#42 ·

Transcription

Ja używałam wcześniej Windows 7, a jeszcze wcześniej, dawno, dawno, dawno temu używałam Windows XP. Każdy zapewne go zna, wie jaki był.

Olastenka.

daszekmdn

#43 ·

1 likes
Transcription

Odpowiadając na post Lukiego, ten pierwszy i w ogóle na wstępie, sorry za to, że mi głos tak lata, ale jak mówię cicho, to tak już po prostu mam. Wychodzi na to, w takim razie, że co drugi system od Microsoftu był jakoś tam stabilny. Ja w 8.1 mam szal, bo nie lubię tego manii, ale w ogóle 8.1 ma inny problem. Podczas korzystania z jakiegoś takiego szybszego latania po plikach i folderach, crashuje się NVDA w eksploratorze. Czasami też tak, nawet bez tego latania, tak z dupy. Potrafi się crashować kilkanaście razy pod rząd, patrzeć się co chwilę, aż do restartu i NVDA i eksploratora. Czasami tak się uzawieści, że nic się nie da zrobić, chciał restartować PC.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

lukasz1993258

#44 ·

Transcription

Ja do Was spieszę z informacją, że od stycznia 2020 roku Windows 7 oficjalnie przestanie być wspierany.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

lukasz1993258

#45 ·

Transcription

Witam Was bardzo serdecznie, mili Państwo, w kolejnym moim wpisie tutaj na forum. Informuję Was wszem i wobec, że od dwóch dni mam zainstalowanego Windowsa 10, zarówno jak i na komputerze stacjonarnym, tak i na moim starym HP-ku. I muszę Wam powiedzieć, że jestem lekko zdumiony, gdyż po prostu byłem święcie przekonany, że dziesiątka na HP-ku nie pójdzie, a tymczasem okazało się, że poszła ta dziesiątka właśnie na HP-ku. Co prawda pojawiły się pewne komplikacje, ale jak widać na załączonym obrazku działa bez problemu. Komplikacje po prostu się pojawiły wtedy, kiedy... Rano, żeśmy chcieli przedwczoraj włączyć laptopa, ale niestety nie pomagało włączenie narratora, bo nie działał. Ale potem się okazało po prostu, że były wyciszone głośniki, gdyż po prostu podpiewałem słuchawki i narrator się włączył. Więc muszę Wam powiedzieć, że jestem zdumiony po prostu, że dziesiątka na HP-ku. Działa bez naprawdę najmniejszego problemu. Teraz nawet przy Was go tutaj wyłączę. I teraz go wyłączę, proszę bardzo, przy Was. I... I on już się wyłącza. Jaką Wam jeszcze ciekawostkę zaraz powiem. No i właśnie w tym momencie komputer się wyłączył. Mój laptop już się wyłączył. Wyłączył. I powiem Wam taką właśnie ciekawostkę, o której Wam miałem powiedzieć. To to, że nawet dziwnym trafem na tym komputerze, znaczy na tym systemie, Windows 10, ten laptop w miarę szybciej działa niż na 7. Także na razie dziękuję Państwu tyle. I pozdrawiam.

matid25

#46 ·

Transcription

Laptop i komputer stacjonarny chodzą jak marzenie, więc udało się wszystko pomyślnie przeinstalować.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

lukasz1993258

#47 ·

Transcription

No i świetnie.

lukasz1993258

#48 ·

Transcription

Słuchajcie, bo z racji tego, że ja jestem dopiero osobą początkującą systemu Windows 10 w związku z powyższym mam do Was pytanie takie, czy po prostu, gdy mamy zainstalowany system Windows 10, tak o, to czy po prostu można go jakoś jeszcze bardziej, że tak powiem, sprawić tak, żeby był bardziej dostępny, czy po prostu, wiecie o co chodzi, czy można tutaj, nie wiem, jakieś parę rzeczy, czy można je tutaj jakoś powyłączać, żeby, nie wiem, bardziej go udostępnić, tak jak to na przykład. Tak było w przypadku XPK, bo pamiętam, że kiedyś tam się robiło parę rzeczy, się parę ustawień pozmieniało, więc jeżeli jest jakaś możliwość taka, co by sprawiło, żeby ten Windows jednak trochę bardziej ulepszyć, to znaczy, żeby był bardziej dostępny przez modyfikację pewnych ustawień, to będę Wam wdzięczny za odpowiedź.

matid25

#49 ·

Transcription

Co do dostępnościowych funkcji, to nic mi nie wiadomo, czy coś tam powyłączać, żeby coś było bardziej dostępnego. Jedynie, co mi wiadomo, można zainstalować Classic Shell, który wygląda jak menu Start Windowsa 7. I to można zrobić. Co do jakichś innych funkcji, nic mi nie wiadomo.

lukasz1993258

#50 ·

Transcription

Zainstalować Classic Shell, tylko nie wiem czy ja to w ogóle jeszcze mam, bo kiedyś to miałem, ale czy teraz to mam, to już nie wiem, będę musiał chyba do użytkowniczki Asi się uśmiechnąć, bo ona to miała akurat i tylko ona.

matid25

#51 ·

Transcription

Ja Classic Shell'a posiadam i mogę gdzieś go tam wystawić.

lukasz1993258

#52 ·

Transcription

No, dziękuję Ci za Classic Shara, właśnie go teraz będę sobie elegancko tutaj zainstalować, także dzięki.

lukasz1993258

#53 ·

Transcription

Słuchajcie, mam takie do Was kolejne pytanie. Tyczy się to aplikacji, która nazywa się Microsoft Edge. Czy to jest jakaś wyszukiwarka, czy co to jest? Bo jak ja ją próbuję tutaj włączyć, to jakieś mi tutaj dziwne rzeczy wyskakują i generalnie nie wiem co to dokładnie jest. Więc jakby ktoś mógł coś więcej na temat tej aplikacji powiedzieć, to z góry będę wdzięczny.

matid25

#54 ·

Transcription

Edge to jest po prostu teraz dziesiątkowy Internet Explorer, czyli po prostu to jest zamiast Internet Explorera, gdzie było zawsze w siódemce, ósemce XP, to teraz jest Edge.

lukasz1993258

#55 ·

Transcription

O, no to elegancko, to przynajmniej już wiem co to jest, bo się przed chwilą zastanawiałem co to jest, ale teraz już to po prostu wiem.

lukasz1993258

#56 ·

Transcription

Witam Was, mili Państwo, bardzo serdecznie. Tym razem do Was z takim innym pytaniem. Mianowicie, generalnie sytuacja jest tego typu, że niestety, ale już od pewnego czasu w tym laptopie, z którego obecnie nagrywam, Windows 10 zaczyna strasznie przymulać. Wielokrotnie jest tak, że on się wiesza. Dzisiaj była sytuacja taka, że niestety, ale coś już mu się odwidziało i musiałem go parę razy restartować. Generalnie sytuacja jest tego typu, że po uruchomieniu tego laptopa musiałem z dobre parę minut czekać, aż się uruchomił cały system. Jakby nie wiem, co się stało. Czasami jest tak, że gdy uruchamiamy aplikację, to on się przymula. I teraz pytanie jest takie. Nie wiem, czy to jest, jak myślicie, wina tego, że tu jest dziesiątka, a to jest stary laptop i nie powinno być na nie dziesiątki. Czy wina też? Może być taka, że tu jest dziesiątka w wersji 64-bitowej, a powinna być 32-bitowa, bo tutaj była siódemka. I powiedzcie mi, co to może być? Bo nawet dzisiaj była taka sytuacja, że dopóki nie uruchomiłem go na nowo, a uruchomień było parę, nawet dochodziło do takiej sytuacji, w której niestety, ale nie dało się za wszelką cenę uruchomić Google Chrome. Jeżeli ktoś z was wie, co to może być, czy to trzeba system przeinstalować, czy po prostu trzeba byłoby w nim przeinstalować na siódemkę, czy co, dajcie znać nawet w prywatnej wiadomości. Dziękuję.

matid25

#57 ·

Transcription

Ja bym najlepiej przeinstalował cały system, czyli nie tutaj jak zrobiliśmy, przechodząc 7,5 metrów na 10 metrów, będzie się tol 2009 chyba po prostu skasował z niego wszystko i przeinstalował go bezpośrednio poprzez właściwie z BIOS-a, z płyty, z pędzla i może by go totalnie od zela zainstalować, to powinno jakoś pomóc.

lukasz1993258

#58 ·

Transcription

No cóż, na chwilę obecną niestety nie ma kto pomóc mi to zrobić, no ale być może kiedyś się jakaś tam okazja nadarzy, ale coś czuję, że nie prędko, zważywszy na okoliczności, które teraz są. No a tutaj niestety pytałem się użytkowniczki Gabi, czy znałaby ewentualnie jakiegoś informatyka, czy kogoś, kto by mógł się tego podjąć, no ale niestety nie zna. No cóż, trzeba na razie, póki co, jakoś korzystać z tego, co się ma.

matid25

#59 ·

Transcription

No i zresztą nawet tak naprawdę, jeżeli byś chciał przeinstalować system w tym HPQ, to mógłbyś zrobić to samodzielnie, ale on się najprawdopodobniej wróci do siódemki, gdyż on był aktualizowany z siódemki do dziesiątki i on najprawdopodobniej po prostu przywróci sobie kopię do siódemki.

lukasz1993258

#60 ·

Transcription

No właśnie wiem, zdaję sobie właśnie z tego sprawę, że taka sytuacja może być, no aczkolwiek mam nadzieję, że takiej sytuacji by nie było, bo jeżeli miałbym tutaj wgrywać to nowo system, to wolałbym szczerze powiedziawszy wgrać ten system od zera, czyli wszystko definitywnie z niego pousuwać, to definitywnie wszystko ma się rozumieć i potem ewentualnie próbować coś utargować.

Previous 3 / 10 Next