Witajcie, a propos systemu, a propos komputerów, no, moje Lenovo po miesiącu nie używania odpoczęło i ani razu mi się komputer nie wyłączył, więc, no, to jest ciekawe, może ten komputer poczekuje się od początku, ale teraz nie mam na co narzekać, gdyż w ogóle od tygodnia go używam codziennie i komputer mi się nie wyłączył.
No, więc to jest ciekawe, może mu tam, jak przyjadę do Warszawy, tą pastę uchłodzącą na podprocesor czy coś tam podrzucę, bo może to jest wina tego, no, nie wiem, ale teraz ani się nie zacina, ani się nie wyłącza, więc komputer orzuł.
Mateuszu, ale i tak lepiej sobie pastę wymienić i mieć z tym spokój, bo to różnie to bywa, bo lepiej dmuchasz na zimne i po prostu się kupisz taką pastę i wtedy taki procesor będzie lepiej chłodzony niż ten.
Ale dobrze, że się Tobie nie wyłączył od jakiegoś czasu. Czasami przydaje się taki odpoczynek dla laptopa. Pozdrawiam.
Odpoczynek się owszem przydaje, na przykład ta stacjonarka, która właśnie w tym momencie jest uruchomiona.
Mimo miesięcznego odpoczynku, no to wyje, ale chyba wiem gdzie jest przyczyna, bo trzeba ją przeczyścić.
Skoro to jest o systemach, to mam takie dwa pytania odnośnie Windowsa 10.
Po pierwsze, w Windowsie 10 jest szyfrowanie BitLocker. Taka funkcja.
I do czego ona może się przydać?
A po drugie, w czasie instalacji Windowsa jest opcja naprawy komputera.
I czy ten mechanizm naprawy komputera jest jakkolwiek dostępny dla narratora?
I na czym taka naprawa komputera polega?
No bo instalacja systemu to wiem, że wszystko się czyści itd., a naprawa komputera?
Witajcie ponownie
no to
ja się wypowiem bo
wypowiadałem się ale nie mówię o wszystkim
czyli tak
od 2010
roku 11
jest Windows 7 u mnie
w szkole się jeszcze korzystało
z Windowsa XP
potem
w 2016
przesiadka na Windows 10
powiem tak bardzo bolesne
to było dlatego że nowy laptop
kupiliśmy sobie
i on był z dziesiątką na pokładzie
było to bardzo bolesne
bardzo że tak powiem bolesna przesiadka
bo
różnice były kolosalne
jak dla mnie
no i jeszcze ten eksplorator Windows
ma tą wstążkę której nienawidzę
osobiście
i w Wordzie nienawidzę
i no wszędzie gdzie ona jest po prostu
więc
też twierdzę że 7
była takim ostatnim normalnym
systemem Microsoftu
teraz to wciskają to jest konto
Microsoft na siłę
jedyną zaletą 10
dla mnie jest to
że ma mówiący instalator
jak się włączy narratora
słyszałem że ludzie robią mody
dziesiątki znaczy 7
na dziesiątkowym
instalatorze bo tak się da
coś w tym jest
bo robią po prostu
mody
takie że
widziałem gdzieś obrazy 7
które są na instalatorze
z Windows 10
no ale 7 niestety już
przestała być wspierana
Microsoft uśmiercił ten system
no i
w sumie zainstalował bym go sobie
na domowym kompie gdyby nie to
ale zastanawiam się nad zainstalowaniem
7 na szkolnym laptopie
bo w sumie co jak się hackler
łamie to co ukradnie mi notatki
z lekcji
to nikomu się mu nie przydadzą
Dobra, więc teraz ja jeszcze tutaj co do systemów wypowiem, bo ja powiem tak, ja tutaj na forum wielokrotnie wypowiadałem się co do dziesiątki kiedyś, no bo po prostu ja byłem przeciwko temu systemowi.
I pamiętam, że byłem bardzo przeciwko temu systemowi. Natomiast no cóż, z racji tego, że jak dobrze pamiętam to chyba w styczniu zeszłego roku siódemka już przestała być wspierana, no to już od marca zeszłego roku przeszedłem na dziesiątkę.
Oczywiście na początku przeszedłem na dziesiątkę.
W komputerze stacjonarnym nie była tam dziesiątka instalowana na czysto, w sensie, że dysk był formatowany i instalowana dziesiątka, tylko po prostu tam za pomocą kreatora tam po prostu z siódemki został system przeinstalowany na dziesiątkę.
Tutaj w HP-ku, z którego obecnie nagrywam.
Również to zostało zrobione, ale parę dni później.
Przy czym tutaj no niestety potem zaczęły się poważne problemy z tym systemem, ponieważ no niby zostało to zrobione w identyczny sposób co w stacjonarce, ale tutaj po prostu ten system bardzo wolno działał.
Dlatego w maju został tutaj wymieniony dysk na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski.
Zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy.
Zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy
oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy
oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybszy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybsy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybsy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybsy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybsy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybsy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybsy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybsy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybsy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybsy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybsy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybsy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybsy oraz zostały tutaj dodatkowo dyski na szybsy
oczywiście, bo ktoś mi kiedyś coś napomknął o ten temat, więc jak ktoś coś sm Qin nie ukrywam, fajnie by było gdyby taka nakładka Windowsa 7 była, ponieważ tutaj trochę denerwuje mnie układ np.처럼
Tutaj tego niestety nie ma i czasami to jest naprawdę męczące, żeby tutaj cokolwiek zamknąć.
No i ponoć słyszałem, że da się tak właśnie zrobić, żeby tutaj nakładka siódemki była, żeby menedżer zadań był taki sam jak w siódemce na przykład.
Więc jakby ktoś coś wiedział, no to śmiało możecie w tym wątku się wypowiedzieć i mi coś polecić.
Jeżeli ktoś coś z was wie, no bo kiedyś na ten temat coś tam mi coś ktoś napomknął.
No i fakt faktem, jedna prawda jest niezaprzeczalna.
Dziesiątka ma udźwiękowy narrator, czyli osoba, która jest bardzo dobra w komputerach.
No powiedzmy sobie szczerze, jest bardzo dobra w komputerach.
O, jest w stanie sobie sama tą dziesiątkę na komputerze.
Postawić i tak to tutaj wygląda.
No to myślę, że chyba tyle co tutaj chciałem w tej kwestii powiedzieć.
No i jeszcze taka rzecz na sam koniec, że póki co z tego systemu mi się bardzo dobrze korzysta.
Ale jakby ktoś coś wiedział o tym, o czym wspomniałem w poprzednim poście, dajcie w tym wątku znać.
A ja mam jeszcze taką jedną rzecz do powiedzenia odnośnie Windowsa 10. Bardzo często mam tak, że jeżeli chcę wybrać jakąś sieć Wi-Fi i jestem na połączenia sieciowe okno, to nic w tym oknie nie mogę zrobić.
Ani nie działa nawigacja obiektowa, ani nie działa tabulator, okno staje się niedostępne. Jest to zwykle po prostu, jak wejdę w to okno kilka razy, to tak się właśnie dzieje. I to mnie tak denerwuje w tym systemie, że to jakaś masakra.
Gracjanie, ja Ci powiem w ten sposób, ja mam wtyczkę do NVDA, która nazywa się SYST coś tam, ona powoduje, że pod klawiszem INSERT F11 wchodzisz w listę obszaru powiadomień
i tam po prostu masz te wszystkie ikonki, które są w obszarze powiadomień i w tym momencie najeżdżasz sobie strzałką w dół lub w górę na połączenia sieciowe, dajesz dwa razy TAP, dajesz ENTER i powinno Ci wejść.
A to ja nie wiem, bo mi to chodzi bez zarzutu.
Znaczy, jak jestem gdzieś w jakimś miejscu, gdzie wi-fi jest na hasło, bo tak to to nie muszę z tego korzystać, bo przecież i mój internet mobilny jest zapamiętany i moje wi-fi w domu jest zapamiętany.
Także póki co nie muszę tam wchodzić, ale działa, mówię.
To wszystko pięknie.
Dzień dobry. Używam Windows od dzieciństwa.
Używałem wszystkie wersje Windows od Windows XP do Windows 10.
Wydaje mi się, że najlepsze wersje Windowsa są Windows 7 i Windows 10.
Także używałem Maca, ale nie mogę go używać jak główny komputer,
bo on nie jest fajny do napisania koda niewidomymi, więc kupiłem laptop z Windowsem.
Także ostatnią...
Zacząłem się uczyć Linuxa, bo miałem lekcje o Linuxie na uniwersytecie
i to bardzo mi pomaga, bo teraz wiem trochę komandy Bash, które możemy używać
i...
Próbowałem używać Debian, a także ostatnio zainstalowałem Arch Linux.
On jest bardzo fajny, kiedy chodzi o dostępności.
W ogóle teraz używam Windows, ale wkrótce planuję używać...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Więc to nie będzie źle jeśli będę...
znał Linux.
live
...
...
...
...
Skoro to jest wątek o systemach, to ja mam takie jedno pytanie.
Czy kupowanie kluczy z Allegro jest legalne, czy nie?
Bo mam te swoje dwa komputery, właściwie laptopy.
Na jednym musiałem instalować system, bo mi zapora nie działała.
Zresztą tutaj było poruszone.
Już wszystko działa, nawet klucz jest wpisany ten z konta Microsoft bodajże.
Teraz nie wiem czy oni mi go znowu nie skasują.
Tego klucza.
A na drugim komputerze, na Dellu, mam klucz też chyba z Allegro.
I ten system działa mi od 2018.
I nic się nie działo.
Nie usunęli mi klucza.
To jak to w końcu jest z tym kluczem?
Czy są legalne, czy nie?
Wiesz co, ci szczerze powiem tak
Nie wiem jak to dokładnie jest
Jeżeli chodzi o klucze z Allegra
Więc nie chcę
Cię tutaj wprowadzić w błąd
Natomiast
Co mogę powiedzieć na ten temat
To to
Że ja
Zarówno tutaj w
Asusie
I w HPQ
I na stacjonarce
Mam klucze
Które były wpisywane
Podczas instalacji systemu
Kiedy tutaj
W Asusie był laptop kupowany
Więc mam legalny klucz
W HPQ też
Jak mi w sklepie
Wgrywali system
I w
Stacjonarnym komputerze z Dela
Bo
Każdy
Znaczy w każdym laptopie
Pod baterią powinien być klucz
Systemowy który się wpisuje
Także
No tak to wygląda
Ale tak jak mówię
Jeżeli chodzi o klucze
Z Allegro
No to nie chcę ci wprowadzić w błąd
Więc szczerze powiedziawszy nie wiem
Ale skoro w tym
Drugim
Laptopie
Ci ten klucz działa do tej pory
Bez zarzutu no to
Znaczy że chyba jest legalny
No bo tak to by chyba ci wyskakiwała jakaś
Informacja
No to
Raczej
Na chwilę obecną tyle
No i pozdrawiam
No siema, odnośnie tego klucza i kupowanie na Allegro, na dwoje babka wróżyła, jeżeli zrobisz to umiejętnie, z sensem i z wiedzą, to jak najbardziej nic ci za to nie grozi, w przeciwnym razie możesz odpowiedzieć jedynie z artykułu bodajże 291 odnośnie paserstwa, więc...
Po pierwsze, kupować system na Allegro, nieważne czy to system, czy to office, czy to inne oprogramowanie, to po pierwsze, faktura podstawa to jest raz, weryfikacja sprzedającego to jest dwa, zaświadczenie od sprzedającego, że licencja zostaje przepisana, że on jest właścicielem tej licencji i ją przepisuje na taką i taką osobę.
Tak.
A tym bardziej odsprzedaż licencji, przepisanie ją na inną osobę jest legalne, to też stanowi prawo unijne, więc na dwoje babka wróżyła tutaj.
Dzięki za oglądanie!
Po pierwsze, jeżeli kupujemy takowe oprogramowanie, no to weryfikacja sprzedającego to jest raz, czyli po pierwsze od firmy, a nie od jakiegoś tam Zenka Kowalskiego.
Po drugie, weryfikujemy tą firmę, czy ona w ogóle istnieje, a nawet jeśli już istnieje,
to szukamy sobie numeru telefonu do takiej firmy i tam dzwonimy, bo niektórzy sprzedawcy robią tak, że się na jakąś tam firmę powołują, nie mając z nią w ogóle nic wspólnego.
Ja tak miałem ostatnio przy zakupie Google Pixela 6 Pro, gdzie to niby gość z OLX-a powoływał się tam.
Ja tam na taką i taką tam firmę, to już nieważne jaką, no to co, szukamy firmy, dzwonimy, a tam w ogóle w tej firmie nie wiedzą o takiej transakcji, więc to jest jedna rzecz.
Druga rzecz, faktura. Faktura przy takich zakupach to jest podstawa, bo inaczej możemy beknąć z artykułu bodajże 291,
odnośnie paserstwa, więc to jest kolejna kwestia.
Trzecia kwestia, jeżeli sprzedawca nie ma nic do ukrycia, a wiem, że to się da zrobić, to co teraz powiem, bo sam przypisywałem takową licencję,
to najlepiej napisę do sprzedającego, żeby nam wysłał oświadczenie, że jest właścicielem takiej licencji.
O takim i takim kluczu, z takiego i takiego laptopa, numer seryjny i tak dalej.
I zrzeka się tej licencji na taką i taką osobę.
Ja na przykład kupowałem sobie Hyperbooka.
To jest, że tak powiem, laptop składany na, że tak powiem, parametry na życzenie.
No i...
Hmm.
On był bez systemu.
Ja sobie, za pośrednictwem firmy Microsoft, przepisałem swoją licencję z poprzedniego laptopa na tego.
Także jak najbardziej jest to do wykonania.
Także jak to mówią na dwoje, babka wróżyła.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, czy to jest legalne, czy to jest nielegalne.
Jednym słowem wystarczy myśleć, opowiem tak.
Pozdro.
Pozdro.
Pozdro.