EltenLink

Anty piosenka.

Back to Muzyka

#301 daszekmdn

Kolędy to kolejne wykluczenie. Szukasz ich na siłę chcąc mi coś udowodnić chyba.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2022-08-19 17:56

#302 magmar

Kolędy tak, ale pastorałki?\
Przecież to ordynarne sięganie po covery.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2022-08-19 18:00

#303 Zuzler

To może lepiej wypisz po prostu listę bez wykluczeń? Będzie krótsza.

2022-08-19 18:00

#304 balteam

Co z tym komponowaniem muzyki? Przecież jak bierzesz kogoś nutę, to też oszukujesz, bo grasz na czyichś emocjach :)
I serio ciekawi mnie ta lista gdzie ktoś nie powinien mieć cudzych tekstów, dla mnie bez różnicy czy ktoś zaśpiewa dobry tekst z emocjami i dobrym głosem, czy sam go napisze. Aktor jak dobrze zagra rolę, to też nikt nie mówi, że to sztuczne.
No i co do tej prawdziwości tekstów, to sporo raperów, ma teksty w tym sensie prawdziwe, że sami piszą, no ale też kolorują ładnie.
Bodajże Wini mówił, że raperzy w latach dziewięćdziesiątych w Usa nawijali o tym jak miliony wydają na lewo i prawo, robili teledyski z drogimi zegarkami i autami, a potem je znowu oddawali do wypożyczalni :P
Dalej tylko w rapie dostrzegam to, że fajnie jak tekst jest twój.
No, ale z drugiej strony jeśli bym umiał rapować, napisał bym prozą z dwie zwrotki i z kimś bym siedział nad tym tekstem i on by stworzył dobre zwrotki, to wg twojej terminologii chyba też by to podpadało pod sztuczność, wg mnie nie.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2022-08-19 18:10

#305 tomecki

Czyli wychodzi na to, że w sumie to jeśli dobrze śpiewasz, ale pisać tekstów ani muzyki nie umiesz to sorry, wypad ze sceny albo mimo wszystko pisz jak umiesz, a jeśli będzie słabo to cóż... ważne, że twoje, a że kiepskie to co tam.

2022-08-19 23:47

#306 magmar

Uczestnicy ścieżki wstydźcie się!
Zarabiacie na Coverach!
Jak tak możecie!
Oszuści jeden z drugą!

2022-08-19 23:58

#307 daszekmdn

Nie będę może tego komentował. Wyraziłem swoją opinię, nie będę się rozdrabniał specjalnie na gatunki bo jednemu z drugim się bardzo nudzi i chcę wypisywać 6839 różnych odchyłów od normy. Od każdej reguły są wyjątki.
PS: Tomecki, w punkt. Liczy się prawdziwość w muzyce.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edited 2022-08-20 00:28

#308 tomecki

No nieee. Zdecydowanie wolę słuchać dobrych tekstów,bo hm... są dobre, a czy opisują stan pana Iksińskiego, który to pisał czy pana Kowalskiego, który to śpiewał to mnie tam rybka. Jeśli pan Kowalski to zaśpiewał dobrze i trafia to do mnie to niby czego miałbym się czepiać?

2022-08-20 00:52

#309 balteam

Tyle jest wyjątków od tego co Daszek piszesz, że trzeba sięraczej wysilić żeby znaleźć te nisze gdzie tekst jest tylko istotny jeśli go śpiewa twórca utworu.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2022-08-20 15:20

#310 jamajka

Ale czytasz to,co ja sama chciałam napisać. A takie teksty do radiów może pisać jej mnóstwo osób. Poza tym, np. nawet po tekstach jest subjektywnie, ja mogę powiedzieć, że wcale głupia nie musi być, tylko ma taki i taki charakter. A i tak wiem, że połowa to biznes i pewnie ktoś jej pisał, żeby w ucho wpadało.
-- (magmar):
To ocena subiektywna.
Czy trzeba przeczytać biografię artysty żeby wiedzieć, co ma do powiedzenia.
Piosenki są niejako wypadkową doświadczeń, wrażliwości, estetyki.
Nie znam CIę, ale czytam Twoje blogowe wpisy i wiem, że masz coś do powiedzenia.
Tak samo słucham piosenek Sanah i też swoje wiem.

-- (jamajka):
A jest za głupia, ponieważ nie lubisz, jak śpiewa, czy ponieważ serio poczytałaś, co mówi i jak i tak uważasz?

--

--

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2022-08-22 15:21

#311 jamajka

Nie myl faktów, nikt nie mówił, że wielkąartystkąjest, zapytałam tylko o głupotę.
-- (magmar):
Z obserwacji wnioskuję, że Sanah albo jest tak cwana, albo ma za sobą macherów od losu specjalistów od śpiewu i mas.
Nie zazdroszczę jej, ale niech mnie nikt nie przekonuje, że Sanah wielką artystką jest.

--

2022-08-22 15:22

#312 jamajka

A kt oci każe siępochylać? Myci nie każemytego rozkminiać przez 15 wpisów, ja tylko chciałam podyskutować chwilę i to w ogóle trochęofftop swojądrogą, o ocenianiu ludzi.
-- (magmar):
A czy ja muszę się nad każdym badziewiem pochylać?

--

2022-08-22 15:23

#313 jamajka

Ale czasami może artysta wyrazić emocje, nawet, jak ktośmuw tekście pomaga. Poczytaj sobie trochę wywiadów o tym, jak wyglądają współprace z songwriterami, albo lepiej pooglądaj makingofy takich rzeczy. Często właśnie ci artyści mają w tym udział, mówią o swoich emocjach i uczuciach, ktoś im to tylko pomaga ubraćw słowa. To tak, jak z autobiografiami, pisanym ijednak przy współpracy. To jest fajna dyskusja, warta wg. mnie nawet osobnego wątku, ale nie jest taka czarnobiała, jak przedstawiasz.
-- (daszekmdn):
Wolę wszystko co jest własne i prawdziwe. Opera sama w sobie jest zupełnie czymś innym z gatunku, tak jak muzyka klasyczna. O rapie akurat nic nie mówiłem. Oszustwem, bo muzyka dla mnie ma być wyrażeniem własnych a nie cudzych emocji. Tak samo innymi gatunkami jest wszelkie dance czy podobne, tekst jest tam bardziej dodatkiem, ma być chwytliwy i po to, aby ludzie mogli się pobawić.

--

2022-08-22 15:26

#314 magmar

Edytowałam wpis o głupocie.
Sanah jest wszędzie, nie widzisz tego medialnego zachwytu?
Gdyby se śpiewała w podrzędnym klubie w Pcimiu słowa bym nie rzekła.
A popatrz ile uzdolnionych osób choć by w szansie na sukces nie może się przebić.

-- (jamajka):
Ale czytasz to,co ja sama chciałam napisać. A takie teksty do radiów może pisać jej mnóstwo osób. Poza tym, np. nawet po tekstach jest subjektywnie, ja mogę powiedzieć, że wcale głupia nie musi być, tylko ma taki i taki charakter. A i tak wiem, że połowa to biznes i pewnie ktoś jej pisał, żeby w ucho wpadało.
-- (magmar):
To ocena subiektywna.
Czy trzeba przeczytać biografię artysty żeby wiedzieć, co ma do powiedzenia.
Piosenki są niejako wypadkową doświadczeń, wrażliwości, estetyki.
Nie znam CIę, ale czytam Twoje blogowe wpisy i wiem, że masz coś do powiedzenia.
Tak samo słucham piosenek Sanah i też swoje wiem.

-- (jamajka):
A jest za głupia, ponieważ nie lubisz, jak śpiewa, czy ponieważ serio poczytałaś, co mówi i jak i tak uważasz?

--

--

--

2022-08-22 21:49

#315 tomecki

Też chciałbym żeby fajne ludzie przebijali się w mediach, ale tak nie było, nie jest i raczej nie będzie, o ile będzie to regulowane przez rynek, a nie np. stosunek do partii lub papierek.

2022-08-23 00:22

#316 jamajka

Dokładnie, nie ona jedyna tak ma, i w Polsce i za granicątak jest, żeniestety przebicie się, to nie jest wynik tylko i wyłącznie talentu,ale też kontaktów, po prostu szczęścia i paru innych rzeczy.

Edited 2022-08-23 23:05

#317 magmar

Cała machina się nakręca i że tak powiem wszyscy swięci pochyają się nad nią, dobra nie będę wartościować i mnie to bardzo irytuje.
Gdyby śpiewała po wioskach słowa bym nie rzekła, najgorsze, że pochylają się nad nią fachowce od śpiewu.

-- (jamajka):
Dokładnie, nie ona jedyna tak ma, i w Polsce i za granicątak jest, żeniestety przebicie się, to nie jest wynik tylko i wyłącznie talentu,ale też kontaktów, po prostu szczęścia i paru innych rzeczy.

--

2022-08-23 23:27

#318 wredny

nigdy nie oceniajcie artystów na podstawie ich działań medialnych, bo nie dowiecie się w ten sposób prawdy ,mogę nie lubić piosenek Iksińskiej ale jaką Iksińska jest osobą prywatnie tego nie wiem

Orkiestra gra jeszcze tańczą,i drzwi są otwarte dzień warty dnia a to życie zachodu jest warte.
2022-08-25 15:02

#319 magmar

Widocznie wpis się nie przeedytował, WRedny publicznie biję się w pierś. CO jeszcze mogę zrobić.
Przeprosiłam, wiesz, że oryginalny wpis zostaje.
Dobrze, nie będę osądzać intelektu ani jej, ani nikogo innego.

-- (wredny):
nigdy nie oceniajcie artystów na podstawie ich działań medialnych, bo nie dowiecie się w ten sposób prawdy ,mogę nie lubić piosenek Iksińskiej ale jaką Iksińska jest osobą prywatnie tego nie wiem

--

2022-08-25 16:37

#320 magmar

CHoć z drugiej strony, potem się dziwicie, że media schodzą na psy.
Sanah to część większej całości.
Teraz wartościowy tekst ma mniejszą rację bytu.
A młode pokolenia wychowyją się na takiej Sanah, chcą ją naśladować wokalnie, intelektualnie etc.
A dzieci mają to:
https://www.youtube.com/watch?v=tDftqSaFB2E

2022-08-25 19:46