Anty piosenka.
Back to Muzyka#301 daszekmdn
Kolędy to kolejne wykluczenie. Szukasz ich na siłę chcąc mi coś udowodnić chyba.
#302 magmar
Kolędy tak, ale pastorałki?\
Przecież to ordynarne sięganie po covery.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
#303 Zuzler
To może lepiej wypisz po prostu listę bez wykluczeń? Będzie krótsza.
#304 balteam
Co z tym komponowaniem muzyki? Przecież jak bierzesz kogoś nutę, to też oszukujesz, bo grasz na czyichś emocjach :)
I serio ciekawi mnie ta lista gdzie ktoś nie powinien mieć cudzych tekstów, dla mnie bez różnicy czy ktoś zaśpiewa dobry tekst z emocjami i dobrym głosem, czy sam go napisze. Aktor jak dobrze zagra rolę, to też nikt nie mówi, że to sztuczne.
No i co do tej prawdziwości tekstów, to sporo raperów, ma teksty w tym sensie prawdziwe, że sami piszą, no ale też kolorują ładnie.
Bodajże Wini mówił, że raperzy w latach dziewięćdziesiątych w Usa nawijali o tym jak miliony wydają na lewo i prawo, robili teledyski z drogimi zegarkami i autami, a potem je znowu oddawali do wypożyczalni :P
Dalej tylko w rapie dostrzegam to, że fajnie jak tekst jest twój.
No, ale z drugiej strony jeśli bym umiał rapować, napisał bym prozą z dwie zwrotki i z kimś bym siedział nad tym tekstem i on by stworzył dobre zwrotki, to wg twojej terminologii chyba też by to podpadało pod sztuczność, wg mnie nie.
#305 tomecki
Czyli wychodzi na to, że w sumie to jeśli dobrze śpiewasz, ale pisać tekstów ani muzyki nie umiesz to sorry, wypad ze sceny albo mimo wszystko pisz jak umiesz, a jeśli będzie słabo to cóż... ważne, że twoje, a że kiepskie to co tam.
#306 magmar
Uczestnicy ścieżki wstydźcie się!
Zarabiacie na Coverach!
Jak tak możecie!
Oszuści jeden z drugą!
#307 daszekmdn
Nie będę może tego komentował. Wyraziłem swoją opinię, nie będę się rozdrabniał specjalnie na gatunki bo jednemu z drugim się bardzo nudzi i chcę wypisywać 6839 różnych odchyłów od normy. Od każdej reguły są wyjątki.
PS: Tomecki, w punkt. Liczy się prawdziwość w muzyce.
#308 tomecki
No nieee. Zdecydowanie wolę słuchać dobrych tekstów,bo hm... są dobre, a czy opisują stan pana Iksińskiego, który to pisał czy pana Kowalskiego, który to śpiewał to mnie tam rybka. Jeśli pan Kowalski to zaśpiewał dobrze i trafia to do mnie to niby czego miałbym się czepiać?
#309 balteam
Tyle jest wyjątków od tego co Daszek piszesz, że trzeba sięraczej wysilić żeby znaleźć te nisze gdzie tekst jest tylko istotny jeśli go śpiewa twórca utworu.
#310 jamajka
Ale czytasz to,co ja sama chciałam napisać. A takie teksty do radiów może pisać jej mnóstwo osób. Poza tym, np. nawet po tekstach jest subjektywnie, ja mogę powiedzieć, że wcale głupia nie musi być, tylko ma taki i taki charakter. A i tak wiem, że połowa to biznes i pewnie ktoś jej pisał, żeby w ucho wpadało.
-- (magmar):
To ocena subiektywna.
Czy trzeba przeczytać biografię artysty żeby wiedzieć, co ma do powiedzenia.
Piosenki są niejako wypadkową doświadczeń, wrażliwości, estetyki.
Nie znam CIę, ale czytam Twoje blogowe wpisy i wiem, że masz coś do powiedzenia.
Tak samo słucham piosenek Sanah i też swoje wiem.
-- (jamajka):
A jest za głupia, ponieważ nie lubisz, jak śpiewa, czy ponieważ serio poczytałaś, co mówi i jak i tak uważasz?
--
--
#311 jamajka
Nie myl faktów, nikt nie mówił, że wielkąartystkąjest, zapytałam tylko o głupotę.
-- (magmar):
Z obserwacji wnioskuję, że Sanah albo jest tak cwana, albo ma za sobą macherów od losu specjalistów od śpiewu i mas.
Nie zazdroszczę jej, ale niech mnie nikt nie przekonuje, że Sanah wielką artystką jest.
--
#312 jamajka
A kt oci każe siępochylać? Myci nie każemytego rozkminiać przez 15 wpisów, ja tylko chciałam podyskutować chwilę i to w ogóle trochęofftop swojądrogą, o ocenianiu ludzi.
-- (magmar):
A czy ja muszę się nad każdym badziewiem pochylać?
--
#313 jamajka
Ale czasami może artysta wyrazić emocje, nawet, jak ktośmuw tekście pomaga. Poczytaj sobie trochę wywiadów o tym, jak wyglądają współprace z songwriterami, albo lepiej pooglądaj makingofy takich rzeczy. Często właśnie ci artyści mają w tym udział, mówią o swoich emocjach i uczuciach, ktoś im to tylko pomaga ubraćw słowa. To tak, jak z autobiografiami, pisanym ijednak przy współpracy. To jest fajna dyskusja, warta wg. mnie nawet osobnego wątku, ale nie jest taka czarnobiała, jak przedstawiasz.
-- (daszekmdn):
Wolę wszystko co jest własne i prawdziwe. Opera sama w sobie jest zupełnie czymś innym z gatunku, tak jak muzyka klasyczna. O rapie akurat nic nie mówiłem. Oszustwem, bo muzyka dla mnie ma być wyrażeniem własnych a nie cudzych emocji. Tak samo innymi gatunkami jest wszelkie dance czy podobne, tekst jest tam bardziej dodatkiem, ma być chwytliwy i po to, aby ludzie mogli się pobawić.
--
#314 magmar
Edytowałam wpis o głupocie.
Sanah jest wszędzie, nie widzisz tego medialnego zachwytu?
Gdyby se śpiewała w podrzędnym klubie w Pcimiu słowa bym nie rzekła.
A popatrz ile uzdolnionych osób choć by w szansie na sukces nie może się przebić.
-- (jamajka):
Ale czytasz to,co ja sama chciałam napisać. A takie teksty do radiów może pisać jej mnóstwo osób. Poza tym, np. nawet po tekstach jest subjektywnie, ja mogę powiedzieć, że wcale głupia nie musi być, tylko ma taki i taki charakter. A i tak wiem, że połowa to biznes i pewnie ktoś jej pisał, żeby w ucho wpadało.
-- (magmar):
To ocena subiektywna.
Czy trzeba przeczytać biografię artysty żeby wiedzieć, co ma do powiedzenia.
Piosenki są niejako wypadkową doświadczeń, wrażliwości, estetyki.
Nie znam CIę, ale czytam Twoje blogowe wpisy i wiem, że masz coś do powiedzenia.
Tak samo słucham piosenek Sanah i też swoje wiem.
-- (jamajka):
A jest za głupia, ponieważ nie lubisz, jak śpiewa, czy ponieważ serio poczytałaś, co mówi i jak i tak uważasz?
--
--
--
#315 tomecki
Też chciałbym żeby fajne ludzie przebijali się w mediach, ale tak nie było, nie jest i raczej nie będzie, o ile będzie to regulowane przez rynek, a nie np. stosunek do partii lub papierek.
#316 jamajka
Dokładnie, nie ona jedyna tak ma, i w Polsce i za granicątak jest, żeniestety przebicie się, to nie jest wynik tylko i wyłącznie talentu,ale też kontaktów, po prostu szczęścia i paru innych rzeczy.
#317 magmar
Cała machina się nakręca i że tak powiem wszyscy swięci pochyają się nad nią, dobra nie będę wartościować i mnie to bardzo irytuje.
Gdyby śpiewała po wioskach słowa bym nie rzekła, najgorsze, że pochylają się nad nią fachowce od śpiewu.
-- (jamajka):
Dokładnie, nie ona jedyna tak ma, i w Polsce i za granicątak jest, żeniestety przebicie się, to nie jest wynik tylko i wyłącznie talentu,ale też kontaktów, po prostu szczęścia i paru innych rzeczy.
--
#318 wredny
nigdy nie oceniajcie artystów na podstawie ich działań medialnych, bo nie dowiecie się w ten sposób prawdy ,mogę nie lubić piosenek Iksińskiej ale jaką Iksińska jest osobą prywatnie tego nie wiem
#319 magmar
Widocznie wpis się nie przeedytował, WRedny publicznie biję się w pierś. CO jeszcze mogę zrobić.
Przeprosiłam, wiesz, że oryginalny wpis zostaje.
Dobrze, nie będę osądzać intelektu ani jej, ani nikogo innego.
-- (wredny):
nigdy nie oceniajcie artystów na podstawie ich działań medialnych, bo nie dowiecie się w ten sposób prawdy ,mogę nie lubić piosenek Iksińskiej ale jaką Iksińska jest osobą prywatnie tego nie wiem
--
#320 magmar
CHoć z drugiej strony, potem się dziwicie, że media schodzą na psy.
Sanah to część większej całości.
Teraz wartościowy tekst ma mniejszą rację bytu.
A młode pokolenia wychowyją się na takiej Sanah, chcą ją naśladować wokalnie, intelektualnie etc.
A dzieci mają to:
https://www.youtube.com/watch?v=tDftqSaFB2E