[nieaktualne] Decyzja w sprawie dalszego Rozwoju
Back to Archiwum Eltena#161 midzi
@Julitka nie twierdzę, że nie masz w jakiejś tam części racji, ale nie przesadzajmy. Zbiórki mają to do siebie, że po prostu jeden da tyle, inny da tyle, inny jeszcze nic nie da, bo nie uważa, że projekt jest dla niego coś wart a i tak będzie korzystał, bo za darmo dają. Zebrano ponad 6000PLN, kolejną zbiórkę trzeba będzie po prostu uruchomić wcześniej i systematycznie ludziom o niej przypominać. Wszystko to kwestia odpowiedniej skali działań, tak sądzę.
#162 violinist Archived
dlatego warto wpłacać bezpośrednio na konto a nie jakieś tam zbiurki które jeszcze sempią kasę..
#163 mimazg1
Hm... a ja pragnę zauwarzyć skromnie, że mamy już z moim teraźniejszym wpisem koło 161 wpis w wątku, i ciągle się przewijało pierdaczenie że się nie da, że dużo, mało, że inne takie a tu ktoś wyciąga tak lekką ręką i mówi macie sobie/ Cały wątek powinien oprzeć się na tym, jak doprowadzić własne zwieracze i zewrzeć się do kupy i wpłacić, a jak widać, to tylko takie bajanie. Od nst będzie jakieś jeszczcze kilkaprzelewów, ( no ale to niewiele. Wydaje mi się, nieskromnie, że na samym podniecaniu się, że ktoś nam dał kaskę skończy się i za rok będzie ta sama sytuacja: rety, rety skąd wziąć kase na następny rok!!!!!!!!!!
No ale ponoć niech myślą mądrzejsi.
#164 iwkan
Bardzo się cieszę, że Elten jest uratowany. Zresztą pisałam do Dawida i potwierdzam to tutaj, że razem z mężem będziemy wpłacać 25 złotych co miesiąc, a jeśli się okaże, że mąż nadal będzie pracować, to jeśli sytuacja na to pozwoli będziemy wspierać eltena jak najdłużej się da. I pierwszy miesiąc już wpłaciliśmy. Ale Dziękujemy też temu anonimowemu darczyńcy. Naprawdę wielki szacunek dla niego. A Dawidowi dziękuję za jego pracę i trud jaki musiał włożyćżeby ten elten powstał i mógł się rozwijać.
#165 violinist Archived
no i super. moim zdaniem wątek do zamknięcia..
#166 Julitka
W to, że ludzie będą wpłacać tylko dlatego, że będzie zbiórka otwarta dajmy na to od stycznia nie wierzę, wybacz. Tak naprawdę otwarta była od paru ładnych miesięcy, chyba jeszcze od wakacji. Nie wpłacał prawie nikt. Nagle się zrobił październik, emergency, bo za te dwa miesiące koniec umowy i do domu, no i nagle się ludziom przypomniało, że "jednak trzeba".
Wybacz, ale zbiórki mają to do siebie, że największy rozmach mają na samym początku i samym, samiutkim końcu.
I tak, liczyłam prawdę mówiąc na to, że nagle 30 grudnia okaże się, że widmo zamknięcia projektu jest jak najbardziej realne. Może pewne osoby wtedy by się obudziły.
Mam tu pewne doświadczenie, bo byłam "celem" jednej zbiórki na ICC i (prawie) drugiej.
--Cytat (midzi):
@Julitka nie twierdzę, że nie masz w jakiejś tam części racji, ale nie przesadzajmy. Zbiórki mają to do siebie, że po prostu jeden da tyle, inny da tyle, inny jeszcze nic nie da, bo nie uważa, że projekt jest dla niego coś wart a i tak będzie korzystał, bo za darmo dają. Zebrano ponad 6000PLN, kolejną zbiórkę trzeba będzie po prostu uruchomić wcześniej i systematycznie ludziom o niej przypominać. Wszystko to kwestia odpowiedniej skali działań, tak sądzę.
--Koniec cytatu
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#167 patrykkubaszczyk Archived
no i do archiwum z nim.
--Cytat (violinist):
no i super. moim zdaniem wątek do zamknięcia..
--Koniec cytatu
#168 midzi
@Julitka, dlatego o zbiórce trzeba intensywnie przypominać. To nie jest tak, że zbiórkę się założy i potem ludzie nagle sami z siebie wpłacają. Trzeba motywować choćby dobrym słowem a szczerze mówiąc, to co uskuteczniacie teraz z Dawidem na mnie osobiście działa demotywująco. Znalazł się człowiek, który wpłacił 5000 to pretensje, że nie wszyscy wpłacili. No ludzie...
#169 nuno69
A no, to inna rzecz. ja tak w sumie to dziwię się temu darczyńczy, i bynajmniej nie przez Dawida bo ten robi wiele dobrego
#170 pajper
@midzi Widzę, że różnimy się tu w podejściu do sprawy. Ja jestem bardzo wdzięczny za tę wpłatę, dzięki niej Elten będzie funkcjonował... Ale na rozwoju programu, by to miało sens, powinno zależeć tym, którym zależy: dla kogoś Elten może być zbędny, ok, przyjmuję to. Ale kiedy ktoś uważa go za ważny program, forum, whatever... Fajnie byłoby, gdyby potrafił też coś dać od siebie. I tego zdania nie zmienię: przyzwyczailiśmy się, że wiele nam się należy z zasady.
Żaden to obowiązek, Elten jest i pozostanie darmowy. Ale, tak, czuję lekkie rozczarowanie. I nie idzie tu o jakiegokolwiek konkretnego użytkownika, ale o ogół. Tyle.
Jeśli zbiórka w przyszłym roku się odbędzie, nie mam zamiaru jej promować. Nie dla siebie zbieram, a reszcie powinno zależeć tak samo, co mnie.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#171 misiek
I jak zwykle tutaj, niektórzy zamiast się cieszyć że Elten nie padnie i dalej będzie rozwijany znowu narzekają. Ja napiszę tylko tyle- kimkolwiek jesteś dobry człowieku dziękuję ci za uratowanie tego portalu.
#172 tomecki
Dobra, a czy jest jakikolwiek problem z uruchomieniem akcji na początku roku? Jesli nie to niech sobie wisi możliwość wpłaty. jeśli ktoś coś na początku roku da to tym lepiej, jeśli nie to chyba Elten nic nie traci.
#173 Julitka
Nie nie, problemu nie ma. :)
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#174 tomecki
Czyli zakładając zbiórkę wcześniej można tylko zyskać? W takim razie dość logicznym wydaje się założenie jej od początku roku.
#175 Julitka
Jeżeli nie brać pod uwagę prowizji naliczanej przez serwis, to właściwie tak. Tylko dużo ludzi pyta nas już po tym, jak zbiórka została założona o numer konta, bo nie chcą tej prowizji musieć komuś dać, co niby jest naturalne. Tak jakby ten numer wcześniej też nie był dostępny.
Ale z założeniem zbiórki nie ma problemu.
#176 balteam
hmm, ale czy ten serwis nie nalicza sobie prowizji jak 1 na to się zgodzisz, 2 kwota jest wyższa niż kilka tysięcy? Zarabia coś serwis na starcie zbiórki, np. jak chcesz żeby zbiórka była publiczna itd.
z resztą w pomocy można stworzyć zakładkę wesprzyj Eltena i na stronie i tam dać różne informacje.
#177 daszekmdn
--Cytat (Julitka):
Tylko dużo ludzi pyta nas już po tym, jak zbiórka została założona o numer konta, bo nie chcą tej prowizji musieć komuś dać, co niby jest naturalne. Tak jakby ten numer wcześniej też nie był dostępny.
--Koniec cytatu
Był niby dostępny, ale gdzie? No właśnie. Nie było to jakoś bardzo popularyzowane i o nim mówione.
Gdyby był w widocznym miejscu może faktycznie by to coś dało.
#178 pajper
@balteam
Nie. Pomagam nalicza sobie prowizję 5% od każdej kwoty, plus tu poszła prowizja dla banku za przelew powyżej 3000zł.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#179 Agata.d
No ja też uważam, że nr. konta powinien być dodany w widocznym miejscu, Np. w zakładce pomoc, bo ja go sobie dopiero zapisałam, jak został wklejony na forum.
#180 iskierka1983 Archived
Midzi, like za ten post.
Rozumiem, że ja nic z siebie nie dałam, bo przyznaję, że kożystam, jak wszyscy, ale nie dałam od siebie nic, ale Midzi ma tutaj wiele racji.
Dlaczego nie zdecydowałam się wpłacić ani złotówki?
Dla tego, że jesteśmy, jako społeczność niezgodni, wiele jest tutaj kłótni i przepychanek i zamiast biadolić, że tak ciężko nam jest dawać na rozwój Eltena parę groszy, co też jest ważne, bo wiem, że serwery nie są za darmo, to jednak ważne jest, żeby też nauczyć się szacunku do siebie, do Dawida i programu i powiem Wam to prosto w oczy.
Miałam nadzieję, że ten projekt upadnie, a wiecie czemu?
Dlatego, że zobaczcie. Było klango.
Tam też było spamerstwo i brak tolerancji i szacunku, ale nie na taką skalę, jak na eltenie.
Klango padło, ktoś stworzył alternatywę, no to heja!
Najpierw będzie pięknie, ładnie, a potem kłótnie, przepychanki i osobiste wycieczki.
Zobaczcie co teraz się dzieje, kiedy Elten został zagrożony.
Potrafimy jakoś się jednoczyć, zaczynamy go szanować i ustały wszystkie przepychanki, albo jest ich mniej, zaczęliśmy raptem szanować elten i siebie nawzajem.
Tylko obawiam się, że teraz darczyńca nam podarował ogromny prezent, Elten jest już bezpieczny, tylko, czy my wyciągnęliśmy z tego naukę i zaczniemy szanować to, co ktoś dla nas stworzył i będziemy prowadzili spokojne i kulturalne dyskusje mimo różnicy poglądów, czy po miesiącu znowu zacznie być tak, jak wcześniej, bo jeśli to nas wszystkich nauczy szacunku, to w przyszłości na pewno wpłacę na ten cel parę swoich złotówek, mimo, że mam taką sytuację, że mimo, iż jestem dorosła, to jednak ktoś trzyma pieczę nad moimi finansami, ale wpłacę, tylko chcę być w społeczności, gdzie panuje harmonia i spokój i spokojna dyskusja mimo różnic poglądów i sytuacji, bo już wiele razy chciałam odejść.
Pomyślicie, że jestem niekonsekwentna, dobrze, macie słószność, ale, coś mnie tu ciągnie, coś mnie tu woła, bo tu na Eltenie spotkałam miłość mojego życia, spotkałam przyjaciół, więc też nie mogę powiedzieć, że Elten dla mnie nic nie znaczy, ale poprzez te nasze kłótnie i przepychanki traci swoją najwiękrzą wartość.
Pieniądze są ważne, ale jeśli ktoś zudował przystań dla nas, to to szanujmy i życzę nam wszystkim zrozumienia, szacunku i takiej tolerancji i życzliwości dla innych.
I jeszcze jedno.
Już słyszę Wasze wpisy, że w innych portalach i forach dyskusyjnych też jest hejt i spam, że też są kłótnie i przepychanki.
Tak, są napewno, ale jeśli tam są, to my możemy starać się stworzyć miejsce, w którym nie ma hejtu i kłótny, albo jest ich niewiele, bo rozumiem, że nie da się tak idealnie, bo czasem jakaś drobna sprzeczka wybuchnie, no, ale nie na taką skalę, ludzie!
Jesteśmy wszyscy w podobnej sytuacji, więc starajmy się trzymać razem i wykażmy trochę empatii, zrozumienia i szacunku, tolerancji dla drugiego, który jest taki, jak Wy.
Pokażmy, że jesteśmy inni, że się wspieramy, a nie usprawiedliwiać to, że hejt jest, no to można hejtować, że jest nienawiść, no to my też będziemy nienawidzieć, że jest kłótnia, to my będziemy się kłócić.
To, że coś jest, to nie znaczy, że należy temu przyzwalać.
Koniec mojego kazania, bo już widzę te wpisy, ale proszę, zastanówcie się kochani.
Razem się zastanówmy, co można zrobić, żeby tu było lepiej, bo kasę na utrzymanie serwerów owszem, że trzeba dawać, ale zastanówmy się po co?
Co będzie na tym serwerze?
Czy opłacamy to wszystko po to, żeby było miejsce na nowe kłótnie i niesnaski? Czy może na to, żeby zbudować noą leprzą przystań dla niewidomych i widzących, gdzie każdy poczuje się, jak usiebie, jak w kochającej się rodzinie, z którą chce rozmawiać i dzielić się dobrym słowem i tym, co mamy w sobie dobrego.
Wszystkiego dobrego życzę.
Bądźcie szczęśliwi i pełni radości, dobroci i obfitości wszechświata.
--Cytat (midzi):
@Julitka, dlatego o zbiórce trzeba intensywnie przypominać. To nie jest tak, że zbiórkę się założy i potem ludzie nagle sami z siebie wpłacają. Trzeba motywować choćby dobrym słowem a szczerze mówiąc, to co uskuteczniacie teraz z Dawidem na mnie osobiście działa demotywująco. Znalazł się człowiek, który wpłacił 5000 to pretensje, że nie wszyscy wpłacili. No ludzie...
--Koniec cytatu