[nieaktualne] Decyzja w sprawie dalszego Rozwoju
Back to Archiwum Eltena#21 midzi
@Iwkan, OPP może stać się organizacja, która działa nieprzerwanie przez conajmniej 2 lata, są jeszcze inne obostrzenia:
https://poradnik.ngo.pl/kto-i-na-jakich-warunkach-moze-otrzymac-status-opp
#22 pajper
Dwie sprawy.
Po pierwsze, już pięć osób odpisało na wysłaną przeze mnie wiadomość, nazywając to postanowienie szantażem.
Zapytam retorycznie: czy Spotify czy podobne usługi też szantażują użytkowników? Bo tam się płaci po 240zł rocznie albo i wiecej i jakoś nikt nie narzeka.
Wiem, że Elten to nie Spotify, ale takie porównanie.
Po drugie:
Nie mam możliwości zwrotu środków z Pomagam, nie chcę bawić się w Kickstartera, bo nie jestem firmą.
Jeśli się nie zbierze, zastanowimy się wspólnie, na co tę kwotę przeznaczyć.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#23 Julitka
Na finansowanie serwerów przez miesiąc, dwa, pięć, coby ludzie mogli się skapnąć, że tak, nie ma już, trzeba zwijać manatki. Proste to jak konstrukcja cepa.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#24 pajper
I jeszcze taka mała, przekorna myśl z mojej strony.
Fundacje, stowarzyszenia, dofinansowania... To jest potrzebne, bo inaczej nie byłoby dla nas projektów, prowadnice może byłyby w jakimś muzeum jako ciekawostka, a o języku brajla (SIC) w przestrzeni publicznej moglibyśmy zapomnieć.
Inaczej jednak sprawa wygląda, jak chodzi o potal rodzaju Eltena. Można się starać o finansowanie i to zrobię, jeśli Elten się utrzyma do przyszłego roku, ale jeśli nie jesteśmy w stanie złożyć się po 25zł w skali roku... To też to dziwnie o nas świadczy.
Ja wiem, że Facebooki i Twittery reklamami przekonały nas, że social networks powinny być za darmo, ale... Możemy płacić po 20zł miesięcznie za Spotify, 40zł miesięcznie na Youtube Premium, subskrybować Jawsa i robić wiele innych rzeczy...
Oczywiście, dla jednego Elten jest ważny, dla drugiego, od, ciekawostka, która równie dobrze może zniknąć.
Ja adresuję wpis do pierwszej grupy.
#25 dashunt
Co to jest za dziwny konstrukt: "język brajla"?
To może i gdzieś funkcjonuje język niewidomych?
No przepraszam za wtręt, ale jeżeli niewidomi popełniają takie karygodne błędy językowe to.....--Cytat (pajper):
I jeszcze taka mała, przekorna myśl z mojej strony.
Fundacje, stowarzyszenia, dofinansowania... To jest potrzebne, bo inaczej nie byłoby dla nas projektów, prowadnice może byłyby w jakimś muzeum jako ciekawostka, a o języku brajla (SIC) w przestrzeni publicznej moglibyśmy zapomnieć.
Inaczej jednak sprawa wygląda, jak chodzi o potal rodzaju Eltena. Można się starać o finansowanie i to zrobię, jeśli Elten się utrzyma do przyszłego roku, ale jeśli nie jesteśmy w stanie złożyć się po 25zł w skali roku... To też to dziwnie o nas świadczy.
Ja wiem, że Facebooki i Twittery reklamami przekonały nas, że social networks powinny być za darmo, ale... Możemy płacić po 20zł miesięcznie za Spotify, 40zł miesięcznie na Youtube Premium, subskrybować Jawsa i robić wiele innych rzeczy...
Oczywiście, dla jednego Elten jest ważny, dla drugiego, od, ciekawostka, która równie dobrze może zniknąć.
Ja adresuję wpis do pierwszej grupy.
--Koniec cytatu
#26 balteam
Pajper spokojnie, dużo osób nie korzysta ze spotify, wśród niewidomych pewnie procentowo jeszcze mniej niż u widzących, także nie porównywałbym tych 20 zł/mies do Eltena.
#27 Julitka
@Dashunt Ja Cię proszę, czytaj ze zrozumieniem jednak...
..
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#28 pajper
#29 misiek
Bez urazy, ale teraz faktycznie tak to wygląda. Ile tu już było rozmów na temat wszelkich zbiórek i płatności na Eltena. I prawie nic się nie przyjęło. O zbiórkach na stronach typu pomagam.pl niejednokrotnie były tematy poruszane. Ty jednak zawsze wszystko odrzucałeś, twierdząc że dasz sobie radę bez tego, a teraz gdy już nie masz wyjścia obódziłeś się jak taki misio z zimowego snu i na trzy miesiące przed końcem roku stwierdzasz, że jednak sobie nie poradzisz bez naszego wsparcia. Zakładasz zbiórkę krzycząc do nas płaćcie, bo w przeciwnym razie zamykam Eltena. Przecież mogłeś załorzyć zbiórkę gdy Elten zaczął być stabilny i dochodziły co i raz nowsze funkcje, czyli dwa lata temu. I bez tych wszystkich nerwów i emocji. I nie- ja nie mam zamiaru cię krytykować. To twój program i zrobisz co uważasz, ale gdybyś załorzył tą zbiórkę wcześniej i napisał o tym w innym tonie wyglądałoby to zupełnie inaczej.
--Cytat (pajper):
Dwie sprawy.
Po pierwsze, już pięć osób odpisało na wysłaną przeze mnie wiadomość, nazywając to postanowienie szantażem.
Zapytam retorycznie: czy Spotify czy podobne usługi też szantażują użytkowników? Bo tam się płaci po 240zł rocznie albo i wiecej i jakoś nikt nie narzeka.
Wiem, że Elten to nie Spotify, ale takie porównanie.
Po drugie:
Nie mam możliwości zwrotu środków z Pomagam, nie chcę bawić się w Kickstartera, bo nie jestem firmą.
Jeśli się nie zbierze, zastanowimy się wspólnie, na co tę kwotę przeznaczyć.
--Koniec cytatu
#30 Julitka
Jeżeli chcecie znać prawdę, to jest to jedna z niewielu decyzji, co do której nie mam cienia wątpliwości, że są słuszne. Za dużo już było apeli i próśb. Nie chcecie apeli, nie lubicie apeli, proszę bardzo, jest ultimatum. Bo "zbiórka" była już sobie od co najmniej dwóch lat, tylko nie pod szyldem serwisu pomagam.pl. Było grzeczne proszenie, ładne i oficjalne zestawienia, wylewne podziękowania... Nie zadziałało. Więc jaki ma być niby ten "inny ton"?
#31 grzegorzm
Taki,że urzydkownik, który chce korzystać z eltena jest obowiązany za płacić składkę. Jeżeli nie to albo nie morze używać programu w ogule, albo zograniczonymi funkcjami. Jest tyfloteka i tam sąskładki właśnie chyba po 25 złoty i działa tylko jest smutna,ale niestety prawda, że serwis, który żąda składek musi coś oferować w zamian, coś co jest urzyteczne a niestety jak widać to forum, grópy, youtube, blogi, pisanie wiadomości i co tam jeszcze posiada elten są zbyt mało atrakcyjne dla więkrzości niewidomych. Nie piszę tego, żeby komuś do walić, ale piszę jak to widzę. Z drógiej jednak strony 25 złoty to nie durzo więc może warto za płacić zwyczajnie dla naszej małej społeczności. Ja mam takizamiar, bo w sumie fajnie jest czytać fora czy blogi, bo może to na eltenie na forum czy w grópach dowiem się czegoś co będzie mi potrzebne.
#32 violinist Archived
i bardzo nie odpowiedzialne jest też to, że co w sytuacji kiedy nie zostanie zgromadzona cała kwota?
przecież dawid napisał, że nie ma możliwości zwrotu w razie niepowodzenia...
ludzie ci co wyślą już nie odzyskają swoich pieniędzy a programu ni będzie? to takie troche niezbyt uczciwe i w porządku... tak wiem, można by tu żec, wpłacajac pieniądze sam wyrażasz na to zgodę i liczysz się z ewentualnością, że można stracić te pieniądze, ale to nie jest dobre podejście i wyjście..
#33 violinist Archived
co się stanie z tymi pieniędzmi jeśli dawid i tak zamknie projekt bo nie będzie całęj kwoty?
#34 tomecki
Cokolwiek by się nie działo to od kilku lat Dawid łoży z własnej kieszeni aby to działało. Jeśli ktoś ma ból dupy o 25 zł to hm... z reguły staram się zrozumieć obie strony konfliktu, ale teraz napiszę jeno hwdp.
#35 nuno69
A co mają do tego slóżby porządkowe? No chyba że ostatnie słowo to "polakom" wtedy podpisuję się rękami, nogami i częścią z powiedzonka :P
#36 nuno69
Aa i zaktualizuj info o zbiórce.
#37 dariusz.1991 Archived
Oj Dawid Dawid, mówiłem, iść do mediów. Przynajmniej Kasę byś zebrał, a zj....ka od użytkowników byłaby porównywalna :).
#38 nuno69
No zjebka to dopiero będzie jak projekt się zamknie.
#39 mimazg1
O tak, tak Grzegorzu. Z tego co pamiętam w tym roku składka na tyflotekę wynosiła jakieś 25 zł, ale to super sprawa!
Otwarty projekt otwartym projektem, ale jakoś nigdzie nie widziałam takich oporów przed spułfinansowaniem.
Pozdrawiam
#40 balteam
Ponieważ tam masz książki za które normalnie więcej płacisz pewnie. Tutaj masz pełno darmowych alternatyw.