Mieszamy

Praca realizatora, pytania o sprzęt i szczegóły roboty

Started by jamajka 32 posts last post 4 years ago Page 1 of 2

#1 2 likes

Hej hej!

Ten wątek założyłam z prostego powodu, mianowicie zaczęłam się uczyć realizacji nagrań i sama widzę, jak bardzo przydaje mi się kontakt z ludźmi, którzy już to skończyli i coś tam już w swoim życiu z tym robią. Chciałabym, aby w tym wątku powstała możliwość zapytania i opowiedzenia o różnych aspektach pracy z dźwiękiem. O zleceniach, o realiach, o często popełnianych błędach itd.

Kto ciekawy, niech pyta. Kto realizator, wypowiedzcie się, co robicie, czy pracujecie w zawodzie, jakiego sprzętu uzywacie... opowiedzcie o sobie po prostu.

Ja zacznę od pytania.

Ostatnio mieliśmy trochę mówione na zajęciach o tym, jak wybierać monitory do odsłuchu, że w ogóle trzeba ich używać, w jakiej odległości od siebie mają być itd. Pytanie: pracujecie na głośnikach? Jakich? Gdzie? A może na słuchawkach też? Wprowadzaliście jakieś zmiany w domu, jak się zainteresowaliście dźwiękiem bardziej konkretnie? WYtłumienia i takie tam? A może pracujecie w studiu jakimś, i tam to po prostu jest? A może macie słuchawki i tyle?

Zapraszam do dyskusji.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

#2 1 like

W pracy mamy teoretycznie studio, chociaż odsłuchowo to brzmi niekoniecznie najlepiej, jednak do nagrywania audiobooków w zupełności wystarczy. W domu mam słuchawki, bo nie mam kasy ani czasu na porządną adaptację pokoju, a to jest baaardzo ważne. Chyba jeszcze ważniejsze od wyboru monitorów.

Powie w ten sposób. Jeśli nie mamy pieniędzy ani zgody na adaptację pomieszczenia pod studio nagrań, to nie warto sobie zawracać łba jakimiś tam monitorami na kiju. lepiej zainwestować w dobre słuchawki za kilkaset złotych, a rzeczy typu rozchodzenie się pogłosu odsłuchiwać na jakichś lepsiejszych głośnikach typu microlab b77. Edifier robi też dobre głośniki z pogranicza konsumenckich a tych już tak bardziej pod studio, ale nie pamiętam teraz dokładnie, jaki model był z tych takich bardziej pro, za w miarę niską cenę.

#4 1 like

No niee, bez przesady. To są głośniki ok, jak na swoją cenę, ale trudno je nazwać generalnie dobrymi. Sorry, ale to jeszcze nie to.

Ale generalnie nie opłaca się kupować monitorów do niedostosowanego pomieszczenia. Bo zagrają gorzej niż takie nazwijmy to konsumenckie.

A to ja muszę mieć zgodę np. na wytłumienie pomieszczenia?

Chodzi o zgodę reszty lokatorów, jeśli chciała byś stworzyć jakieś domowe studio.

Gorzej to nie, ale niekoniecznie lepiej.

Cześć.

Na wytłumienie pomieszczenia adaptacje pomieszczenia na studio nie musisz mieć zgody, sam posiadam własne studio nagrań.

Chodzi raczej o to co w tym studio będziesz robić

Ja oferuje usługi lektorskie oraz nagrania wokalistów, jak i mix gotowergo materiału.

Jeśli jednak w twoim studio chcesz nagrywać cały band, albo saksofon o 23 godzinie, raczej należało by wykupić pomieszczenie albo je wybudować ewentualnie mieć zgodę a to lokatorów a to zgodę na budowę takiego studia więc zależy co chcesz robić, a proponję krok po kroku bo żeby się rzucić trzeba pamiętać, że można upaść.

Co do sprzętu, oraz pracy zapraszam do zakładki studio, gdzie jest opisane wyposażenie mojego studia, a w tyflopodcaście już niebawem opowiem jak osoba niewidoma i mniej więcej z jakich materiałow może sama zaadaptować pomieszczenie na studio.

Opowiem więc o piance akustycznej, wełnie nineralnej, panelach wolno stojących pułapkach basowych itp

https://multilektor.pl/
Zapraszam na mój youtube

https://www.youtube.com/channel/UCxk7p4SeqPz2uPU7m3rmwRA

Zapraszam was na godzinę 19, do posłuchania tyflopodcastu który będzie z moim udziałem.
3 lata temu samodzielnie jako osoba niewidoma, zaadaptowałem pomieszczenie na studio z myślą studio do nagrań lektorskich.
Z czasem inwestycji, rozwija się to do studia, w którym z dobrym skutkiem można nagrać wokal, czy elektryczne instrumenty.
Celem mojej audycji jest pokazanie w jaki sposób osoba niewidoma, może od pomysłu dojść do pierwszego profesjonalnego nagrania lektorskiego, i pokażę jak pomieszczenie brzmiało przed, i po adaptacji.
Z audycji dowiesz się MIN:
co to jest pogłos
Co to są dudnienia
Co to jest i jak się używa wełny mineralnej, jej rodzaje, wygląd, kształt paneli i co to są panele akustyczne
co to jestpianka poliuretanowa
jak działa pianka?
tłumi odbicia dźwięku
czy to tylko mit, czy słyynna pianka akustyczna to ten sam materiał, co nasze łazienkowe gąbki?
czy od wełny mineralnej będziemy kaszleć smarkać, i studio zamieni się w alergen, czy to kolejne bzdury, i kłamstwa, jak to jest z czasem pogłosu, a najważniejsze dla mnie będzie co podkreślę pokazanie że nie trzeba oka aby zbudować studio nagrań.
Często płaci się komuś, kto ma przywiercić dwa kołki tylko dla tego, że nie widzimy, a są metody, aby użyć dwóch materiałów stosowanych w akustyce, dwóch dobrych, a każdego bez oka.
Pokaże, że oko jedynie przyda się do rozpakowania pudełka ewentualnie aby potowarzyszyło nam miast radia.
Na grupach branży realizacyjno lektorskiej na portalu elten dla niewidomych, na wielu forach grupach czy ogólnie w internecie, aż grzmi od teoretyków, którzy nasłuchali się, że można kupić jajka a wytłoczkami zrobić studio, gdyż mają nie równą powieszchnię.
co drugi realizator klnie na gąbki, bo to szit, a każda stacja radiowa posiada gąbki pianki akustyczne, i praktycznie tu czy tam każde studio nagraniowe również nimi może się pochwalić.
Sam dzwoniąc natomiast do jednej z firm, produkujących pianki akustyczne, nasłuchałem się marketingowego bulgotu, że wełna mineralna pyli, i nawet dobrze użyta, wyjdzie na zewnątrz, a my będziemy oddychać pyłem, i zachorujemy na płuca.
precz teoretykom, ja opowiem i dam do posłuchania krótko i na temat opowiem troszkę o kosztach, i postaram się obalić te mity, o jakich internet piszczy, że nawet ucho głuchego zaboli.
http://www.tyflopodcast.net/#
Tyflopodcast – audycje dla niewidomych i niedowidzących
tyflopodcast.net
Zapraszam na mój youtube

Hej,
ja mam pytania.
Nie planuję jeszcze adaptacji mojego miejsca zamieszkania pod studio, ale mam pytania dot sprzętu.
1. Jaki interfejs audio dla początkujących polecacie? W innym wątku @koronowirus polecił mi
behringer umc-22 u-phoria. Zastanowię się.
A druga sprawa to kontroler daw, taki z tłumikiem, panoramą i z automatyką, zeby to to miało.
Rozejrzałem się wstępnie, ale w opisach nic za bardzo nie piszą.

#12 1 like

Kontrolery DAW to wgl jest skomplikowany temat, bo jak dobre, to słabo dostępne o ile wiem. WIem, że faderporty sąraczej fajne, takie trochę, jak my w studiu mamy pojedyncze, tylko np. z ośmioma tłumikami. Ja mam Icona platform nano jednotłumikowy, do nauczenia, ale trochęz tym zabawy jest i nadal mam. Jeszcze to zależy od tego, na jakim DAWie byś głównie pracował, no boczasami jakieś kontrolery fajniej mają zmapowane konkretne DAWy.

Co do interface, to wiem, że sporo osób ma focusrity, scarlet chociażby. Ja mam steinberga ur22, jest OK. W podobnych cenach presonus był OK i jeszcze jakiś, teraz nie pamiętam, ale ci znajdę.

Jeśli chodzi o kontlorer to głównie praca w reaperze

#14 1 like

Tutaj ciężko mi powiedzieć, bo sama jestem aktualnie tym zainteresowana, a jak się pytałam na muzycznych grupach na facebooku, to dostawałam jeden, dwa komentarze.

To na razie chyba lepiej kupić ten interfejs, skoro mam już jakiś model konkretny na ówadze.
Co do twojego to zauważyłem, że jest duża rozpiętość cenowa pomiędzy wytypowanym behringerem a twoim steinbergiem.
Muszę sprawdzić różnice.

A ile wejść chcesz?

Puki co to 2 wystarczą, a zarówno jeden jak i drugi ma 2x. Różniąsię częstotliwością próbkowania, twój może wycisnąć 24 192, a behringer 24 48.

Ja mam focus 2i2 3 gen, i jestem bardzo zadowolony, praktycznie 80 procent branży home studio oraz branży lektorskiej ma te karty.
śmiało mogę powiedzieć że aż tak duży procent.
gracjanie do przeciętnego użytku nawet nie wykorzystasz tak wysokiego próbkowania, musiał byś by słuchać mieć wszystko w jakości bez statnej aby nagrywać sprzęt do nagrywania np mikrofon rode ntk to tak najtaniej
Zapraszam na mój youtube

#19 1 like

Też słyszę o focusritach same dobre rzeczy, sama kupię prawdopodobnie focusrita, jak będę zmieniać na większy.

wcześiej miałem lexicon lambda studio, budowa plastik, preamp cichy, tzn wzmocnienie może 50 db teraz nie pamiętam, focus ma chyba o 20 db więcej, a to akurat znaczenie przy home sudio ma większe od bitów i kilobitów.
lexicon szumiał, focusrite praktycznie przy odpowiednim ustawieniu raczej nie generuje szumów na wysokim poziomie.

Focusrite sam robi preampy mikrofonowe, a wykonanie tego interfejsu jest bardzo przyzwoite.
Zapraszam na mój youtube