Mieszamy

Praca realizatora, pytania o sprzęt i szczegóły roboty

Started by jamajka 32 posts last post 4 years ago Page 2 of 2

Uwaga na te Behringery dwócyfrowe tj właśnie Uphoria22. To jest chyba dość mocno okrojone i osobiście raczej poszedłbym w 202hd. Tam już są te same przedwzmacniacze, co w wyższych modelach. co do Focusrite to z tego, co wiem, jedynym proboemem może być słaba lub żadna dostępność panelu, ale temat znam tylko z opowieści i w sumie ciekaw jestem na ile to prawda, no i czy to faktycznie przydaje się nam ten panel.

Mi panel do niczego się nie przydał, nie potrzebuje i nie potrzebowałem, nie potrzebuje i nie potrzebowałem pluginów jakie dostaje się za free po zarejestrowaniu się na stronie producenta.
karta jest brzmienoowo świetna.
ma fajną funkcję air co dodaje jasności, takiej ładnej góry którą oczywiście można włączyć i wyłączyć przyciskiem na karcie.
nie szumi, ni e burczy,
i nie jest bujdą wysoki hedroom bo ja nagrywając lektorkę mam gainy na minimum, podłączając mikrofon praktycznie coś tam kręcę gałką, ale nie jest to max jak w przypadku większości nawet drogich interfejsów.
pitolenie marketingowe.

Dołączone oprogramowanie:
• Ableton Live Lite program do produkcji muzyki
• Pro Tools | First Focusrite Creative Pack
• 3 miesiące darmowej subksrybcji na platformie Splice
• Focusrite Red 2 & Red 3 Plug-In Suite
• XLN Audio – Addictive Keys – wirtualne pianino. Do wybrania jeden z czterech
• Softube Time & Tone Bundle
• Plug-in Collective: ekskluzywne oferty na pluginy dla użytkowników Focusrite
Zawartość opakowania:
• Scarlett 2i2 3rd Gen
• Kabel USB (Typ C-A)
Darmowa subskrypcja Splice
Focusrite nawiązał współpracę ze Splice, aby dać użytkownikom 3 generacji bezpłatną 3-miesięczną subskrypcję Splice Sounds*. Splice Sounds oferuje miliony wysokiej jakości sampli, pętli i presetów. Na platwormie Splice codziennie pojawiają się nowe wydania sampli od ulubionych producentów, sound designerów i artystów. Twórcy używają Splice do tworzenia wszelkiego rodzaju muzyki, od topowych pop produkcji, albumów nagradzanych Grammy do podziemnych mixtape’ów i nagrań

dla kogoś kto może wywalić takie pieniądze 2i2 3 te gen jest super moim zdaniem.

ja chętnie kupił bym kartę tego behringera co ma tomek, ale 3 miksery behringera, psujące się rok po roku, z potencjometrami psującymi się c pół roku, sprawiły, że zastanawiam się
Zapraszam na mój youtube

https://www.youtube.com/channel/UCxk7p4SeqPz2uPU7m3rmwRA

Panel przydaje się w sumie jak w większości przypadków po ASIO.

Focusrite bardzo nie lubią "request block size". Reagują nań, ale inaczej niż ustawienie podobnej samplowo latencji w panelu
(rzecz z obliczaniem buforów ile X ile sampli).
Dostępność z Jawsem full myszka, z NVDA spora klikanina ale się da.
Pluginów sam jestem ciekaw, choć "w rodzinie" mamy focusrite co prawda pierwszej generacji.

Odnośnie dużych focusrite'ów, wszystkie 4x4, 6x6 etc. nadal nie udało mi się uzyskać jednoznacznego potwierdzenia, czy będąc kartą 6x6 focusrite rozdziela te kanały na 3 pary widoczne w systemie,
czy podział jest widoczny tylko w ASIO, zaś windows (głupi) myśli, że to gamingowe 5.1 jak w przypadku Steinbergów, Turtle Beach, a nawet (werbel proszę...) interfejsów z serii komplete które długo cierpiały na tę dolegliwość.

P.S.: Panel przydaje się jeszcze, gdy chcemy sterować zegarami lub coś, co podłączyliśmy oferuje swój wordclock (focusrite po cichu, nie w pełni i bez większego rozgłosu akceptują AES/EBU).
(potwierdzone praktycznym użyciem w naziemnej stacji radiowej, stream 24/48 po AES3 leci z procka do focusrite, stamtąd na enkoder i streaming do netu.
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT

Co do FC, panel jest dostępny jedynie by skonfigurować asio, czyli to samo co robimy w reaperze.
nie jest tak dostepny jak w interfejsach behringera.

co do behringera i interfejsów, w sklepie powiedzieli mi, że nie ma już w sprzedaży innych behringerów niżeli HD, więc 2i2 4i4 itd itp słynne behringery z preampami midasa dostępne są już w odpowiednio dobrej jakości więc tylko kupować.
ja przybyłem, kupiłem, i polecam.
Zapraszam na mój youtube

https://www.youtube.com/channel/UCxk7p4SeqPz2uPU7m3rmwRA

Przypomnę się w tym wątku i może ktoś coś powie. Cztery kanały mi potrzebne, i pytanie jest, czy ktoś ma / widział jakieś porównanie i coś konkretnego poleca? Podoba mi się evo 8 od audienta, ale tam może być spory problem z dostępnością i muszę to sprawdzić. Jeśli się okaże, że ten problemjest, to myślę, czy focusrite czy behringer. A może ktoś ma jakieś inne uwagi, że tak powiem?
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

U mnie zaczynają gałki trzeszczeć więc możliwe, że cóż.. tanie to i jest, nie szumi to tyż, ale na potencjometrach przyoszczędzili.

A taaak, słyszałam o tym, że te gałki są tam takie... Nawet nie wiedziałam, że masz, a szkoda, zerknęłabym na to wtedy. :d

W sumie ja też od pewnego czasu szukam. Mi 4 kanały maks wystarczą jak na razie, ewentualnie 6, ale to jak nic innego nie ma.
Zależy mi na kompaktowych rozmiarach, tak szerokość to 30 cm maks i tak samo głębokość też do 30 cm max.
Zależy mi również na dwuch wejściach słuchawkowych. Budżet tak gdzieś do 2000 zł. Zastanawiam się nawet nad tym steinbergiem ur44 co jest u nas w studiu na tynieckiej.
Z drugiej strony nie wiem co tam dokładnie za bebehy siedzą. Zastanawiałem się też nad focusrite clarett 4pre, no, ale to ma już dość wybajerzone parametry nad to co chcę a np scarlett 4i4 3rdgen ma tylko jedno wejście słuchawkowe. W tych Audientach to pono potencjometry się szybko zużywają. Nie popatrzyłem jeszcze na ofertę presonusa, może tam uda mi się coś znaleźć, ale też nie wiem jak tam u nich z stosunkiem jakością do ceny. O focusritach się dość sporo dobrego naczytałem i tak się zastanawiam czy jednak nie dozbierać do tego clarett 4pre mimo tych wybajerzonych parametrów.

O audientach jużci mogę powiedzieć, że zaraz ci sięspodoba evo8, i będzie ci siępodobać do momentu, kiedy ci powiem, że obsługiwany jednągąłką kanał wybierasz z myszki na komputerze. Nie wiem, czy znajdziesz coś z dwoma wejściami i czterema kanałami w tej cenie oprócz steinberga, nie wiem tylko, czy nie taniej by ci było po prostu znaleźćlepszy interface nie patrząc na wejścia słuchawkowe i dokupić wzmacniacz słuchawkowy. I wtedy masz i scarlety, i presonusy na bank też, nawet ten steinberg, jak ci zależy, o to niby można...

jeśli chodzi o asio, to zmieniamy sobie z traya. Klikamy kontekstowy, wybieramy np u mnie scarlett 2i2 2nd gen settings, mamy tam w zasadzie dwie rzeczy, które sobie możemy zmienić.
Sample Rate u mnie 48000,
buffer size, co najczęściej może będziecie chcieli zmienić, domyślnie 192. rozwijamy alt+strzałka w dół, wybieramy np 128 i wciskamy enter, jest zmienione.

#31 Edited

Jamajka dzięki za odp.
Chcę się ogólnie zorientować w tym co jak i gdzie. Na obecną chwilę tak na prawdę interfaceu nie potrzebuję. Będę tylko kupować klawiaturę midi i kontroler daw, bo te rzeczy mi się baardzo przydadzą w tym co będę obecnie robić.
Jeśli chodzi o kontroler to zastanawiam się nad behringer touch one a klawa midi... No właśnie wybór trudny bo są taaakie modele za 2000 zł z niewiadomo czym a są też modele za 400 zł. Podobno klawy od Native Instruments są dość dobrze konfigurowalne dla nas.
Ale odnośnie klawy jest już inny wątek.

Klawiaturę ci pokażę i troszkę się wstrzymaj z tym wszystkim o tyle, że możłiwe, że jak już będziesz miał klawiaturę, nie będzie ci trzeba tego kontrolera DAW tak od razu. ROzumiem potrzebę i sama kiedyśplanuję, ale tu trzeba mocno uważać, żeby się nie przejechać na niedostępnym.