Forum mieszane

Robienie zakupów przez Internet

Started by lukasz1993258 22 posts last post 6 years ago Page 1 of 2

Transcription

Witam Was w nowym wątku na Eltenie. W tym wątku poruszmy tematykę robienia zakupów przez internet oraz w zwykłym sklepie, czy to spożywczym, czy w jakimś takim większym. Może zacznę od tego, w jaki sposób ja robię zakupy, a robię je w następujący sposób. Jeżeli potrzebuję kupić takie rzeczy typu jakieś masło tylko, czy jakieś bułki, to idę tutaj do takiego sklepu, który jest blisko. Tam po prostu jest mi najlepiej robić, bo wiadomo, że tam szybciej poproszę sprzedawcę, co potrzebuje, on mi to zapakuje. Potem ja zapłacę i tyle. I usiedź wszystko w porządku. Natomiast jeśli chodzi o takie duże zakupy, to mam jakby dwie opcje. I tutaj też zaraz do Was skieruję pytanie, tylko najpierw te opcje powiem. Pierwsza opcja, z której najmniej korzystam i najrzadziej, ale czasami są takie przypadki, że z niej korzystam po prostu, to jest centrum handlowe. No i tam już troszkę jest taka sytuacja troszkę trudniejsza. No aczkolwiek w miarę da się to ogarnąć. Mianowicie, jeżeli na przykład potrzebuję pójść sobie do Kerfura, no to proszę o pomoc po prostu jakiegoś asystenta, tudzież kogoś innego, kto jest. No i kto chce jakoś tam mi pomóc, bo czasami ludzie tam się mnie pytają, czy mi jakoś nie pomóc, to tam też czasami korzystam z czyjejś pomocy, że tak powiem, z zewnątrz. No tylko, że to wiadomo, że czasami jest tak, że nie każdy jest tak skory do pomocy. No a poza tym, to troszkę jest trudniej pod tym względem, że no tam trzeba, bo ja tak zazwyczaj nie jestem zwolennikiem takich sklepów dużych, znaczy w sumie takich centrum handlowych typu właśnie Arcadia, bo wiadomo, że to jest bardzo duży budynek i to jest taki duży sklep, znaczy duży, duże centrum handlowe, tak? Więc no te zakupy się troszkę tam potem schodzą, bo trzeba szukać tam wiadomo też jak się poprosi o tego asystenta, też czasami trzeba z dobre 10-15 raz mi się nawet zdarzyło do 20 minut czekać, więc jeżeli chodzi o centrum handlowe, to ja zazwyczaj wolę chodzić tam naprawdę, jeżeli ja już naprawdę potrzebuję w ostateczność, czyli na przykład, nie wiem, jeżeli coś mi nawali w sprzęcie, to idę po prostu szybko to kupuję i wychodzę, no bo tak mi jest po prostu najlepiej. No i najlepiej w jaki sposób mi jest po prostu robić zakupy, no to jest to przez internet robię zakupy, na razie po prostu przez stronę Tesco. Strona jako tako przystosowana, ponoć można też przez Carefour robić zakupy, jakiś eCarefour jest, ale jakoś tak chyba bardzo zbytnio nie jest to przystosowane, więc no bo sprawdzałem. No i pytanie jest takie, z jakich Wy robicie stron internetowych i ze sklepów zakupy przez internet? Jeżeli znacie jakieś inne strony takie, przez które można robić zakupy, takie spożywcze na przykład poza Tesco czy coś, to daję Ci tutaj znać i Was pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Jestem bardzo zainteresowany właśnie robieniem zakupu przez internet i mam zamiar to przetestować, czy to w ogóle jest dostępne dla nas. Powinno być, prawda? Przecież na przykład jeżeli będę w koledżu za te dwa lata, no to może być tak, że żeby coś ugotować będę musiał kupić składniki, prawda? A na przykład będę miał wiele różnych zajęć dodatkowych i tak dalej, więc nie będę miał czasu, żeby je kupić, więc wystarczy kliknąć, wybrać i przyjdą za kilka dni me składniki. Mam nadzieję, że to tak działa.

Senter San

#3 1 like

Transcription

Cześć. Jakość tego wpisu jest jaka jest. Nic na to poradzić nie mogę. Znaczy mogę, ale mam mało czasu. Co do zakupów przez internet, nigdy ich nie robiłem, ponieważ w sumie to nie mam karty. A co do zwykłych? Nie z samodzielnością średnią. Ale gdyby ktoś zaprowadził mnie do jakiegoś sklepu skolewczego i po prostu stoi u sądzieniu, to ja bym sobie spokojnie radę zdał. Bo po prostu u mnie problem z drogą jest, żeby znaleźć drogę prawną. No i poza tym to nam się pozdrawia. Napisy by Jacek Makarewicz

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

Nie no jeśli chodzi o docieranie do sklepu typowo spożywczego to ja na szczęście tutaj aż tak wielkiego problemu z tym nie mam, no bo tam jako tako trafię. Natomiast jeśli ja mam problem z poruszaniem się po centrum handlowym są właśnie typu na przykład Arkadia. No a problem jest pod tym względem, że no wiadomo jaki to jest, znaczy jakie to jest centrum. Jest sporawe niestety. Żeby na przykład dojść gdzieś to czasami zdarza się tak, że nawet osoba widząca ma z tym problem. Zwłaszcza taka osoba, która no średnio kojarzy Arkadię i też musi jakoś się odnaleźć w tej kwestii. A najlepsze... ... ... ... ... ... ... tą tablicę no a jeszcze jeżeli chodzi o robienie zakupów przez internet niestety ale muszę powiedzieć że w pierwszą taką tutaj kiedyś zaliczyłem w sumie i gdybym no nie zgłosił tego to chyba by to umknęło im uwadze ta wpadka była taka że no wszystko pięknie ładnie produkty przywieźli po czym nagle okazało się po wypakowaniu wszystkiego że brakowało chyba z trzech albo czterech produktów no i potem się okazało po wszystkim zadzwonieniu na infolinie że te produkty po prostu zostały w transporcie i oni je przywieźli ale chyba jeden lub dwa dni później natomiast jeszcze druga taka sytuacja była taka że też było coś zamawiane po czym nie było trzech albo czterech produktów tylko że tutaj była sytuacja pod tym względem że niestety ale dostawca nie poinformował że tych produktów nie ma i dopiero po zadzwonieniu na właśnie infolinie okazało się że ich w ogóle nie było tam w sklepie więc też jednak troszkę ostrożniejszym trzeba właśnie pod tym względem być także także tyle i pozdrawiam

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

#5 1 like

Transcription

Dzień dobry, często robię zakupy przez internet, kupuję i jakieś jedzenie zamawiam do domu i kupuję różną technikę i jakieś telefony, nie telefony, jakieś urządzenia i w ogóle chyba tylko ubrania nie kupowałem nigdy przez internet, a tak chyba wszystko kupowałem i jestem zadowolony. Najczęściej wszystko dobrze idzie, dużo sklepów w Rosji, chyba także jak i w Polsce, którzy pracują przez internet i dowożą wszystko. Także ja jestem miłośników takiego typu zakupów, jeżeli chodzi o jakieś jedzenie, czyli nie takie, że tam pizza, takie, że na przykład tam jakieś słodycze czy coś. To ja lubię zaglądać na jakąś stronę, patrzeć co tam jest i kupować. Dla nas, dla niewidomych to w sumie wygodniej, chociażby dlatego, że my widzimy wszystko co proponuje ten konkretny sklep, możemy wybrać, możemy popatrzeć na opinie tych, kto już kupił. Jeżeli w sklepie jest taka opcja, możemy zobaczyć zawartość, możemy zobaczyć zestaw, wszystko jakby i już wiedzieć konkretnie co kupować. W zwyczajnym sklepie to trudno zrobić, nie wiem jak u was, może u was lepiej z asystencją w sklepach, bo u nas nie, bo u nas jak idziesz do sklepu, to możesz poprosić, że trzeba ci asystentkę jakąś, która ci poprowadzi po sklepie. Ale można ją pytać o każde co widzisz, o każde jakieś słodycze, o każde kiełbasy, o każde kiełbasy. O każde mięso, o każde wszystko, ale ile czasu to zajmie. I ja wolę kupować jakieś takie rzeczy na co dzień, jakiś chleb, to ja pójdę oczywiście do piekarni, bo ja konkretnie wiem dokładnie co ja chcę. A jak ja chcę już powybierać, kupić tego i tamtego, to ja już oczywiście idę do sklepu internetowego. Dlatego, że po prostu to łatwiej, to szybciej, można zamawiać przez internet, można zamawiać przez aplikację, można zamawiać przez telefon, jak kto woli. No i już wiesz kiedy to przyjedzie, można zapłacić kartą, można zapłacić gotówką, wszystko jedno, łatwo, szybko i dobra.

#6 1 like

Transcription

Dzień dobry Państwu, ja jako, iż jestem młodym człowiekiem, prawda, to zdarzało mi się już robić zakupy przez internet, no to normalnie wchodzę sobie na stronę jakiegoś tam sklepu, wybieram produkt, który chcę sobie zakupić i albo rejestruję się uprzednio w tym sklepie, by jakby mieć te zakupy na liście na swoim koncie, albo jeśli sklep umożliwia to, to kupuję sobie bez rejestracji, no i normalnie płacę sobie, prawda, przelewem bankowym przez Paypal albo Payu, czy jak to się tam, i co, no zazwyczaj kuriera DPD sobie zamawiam, żeby mi to przywiózł ładnie, odbieram to, podpisuję, że to jakby ja jestem, no i tyle. A jeśli chodzi o kupowanie w sklepach normalnych, to zazwyczaj kupowałem w jakimś leklerku coś, czy... czy w Biedronce, albo w Tesco, albo nie wiem gdzie jeszcze, no to staram się znaleźć kogoś, albo wychodzę do kasy i pytam, czy jakiś jest wolny pracownik, który by mógł pomóc mi w zrobieniu zakupów. Zazwyczaj jest tak, że ktoś wolny się znajdzie i pomaga mi, prawda, idziemy razem przez sklep, ja mu tam mówię, czego potrzebuje, on mi tam czasem pyta jakby jakiej firmy, czy coś, na przykład, nie wiem, jakieś masło, czy... czy... co ja kupowałem, jakieś wafle ryżowe dla kogoś tam, to jakby, czy one mają być przenne, czy jakieś inne, no to mu mówię, co tam potrzebuje, on sobie pakuje to, albo ja niosę koszyk, albo ten ktoś niesie koszyk, to w zależności, czy mam wolną rękę, no i idę sobie do kasy, płacę i pakuję sobie do plecaczka, albo do reklamóweczki, wychodzę. A w takich większych centrach handlowych, jak na przykład Arkadia, czy taka nowo otwarta Galeria Północna, to jest ochrona przy wejściu, która pyta zazwyczaj, jak widzi, że ta osoba niewidoma, czy ta osoba niewidoma potrzebuje jakiejś pomocy. No to ja mówię, że potrzebuję dojść gdzieś tam, tam idę sobie do tego sklepu z tą ochroną, gdzie tam sobie chcę pójść, no i algorytm się powtarza. Podchodzę gdzieś do jakiegoś punktu obsługi klienta, czy do kasy, czy coś, proszę kogoś o pomoc i tak to wygląda. Dobranoc.

Transcription

Nie no tak, ochrona w Arkadii faktycznie jest, czasami z niej korzystam, no tylko że ja tak jak mówię, ja takie standardowe, najpotrzebniejsze rzeczy typu chleb, bułka, czy na przykład, nie wiem, coś do picia, to ja wolę tutaj w pobliżu, w sklepie kupić. Tam już mnie i tak znają, więc generalnie wystarczy tylko, że wejdę i już wiedzą, że ja nie widzę, a potem to widać, więc przykup mnie, nie ma problemu. No ja tak jak mówię, jeśli chodzi o Arkadię, to ostatnio tylko byłem tam właściwie w dwóch celach. Chciałem sobie... Nie no, właściwie... Dwa razy pod rząd byłem, bo raz byłem w Arkadii, nawet nie prosiłem tam już ochrony, bo też sobie chciałem pochodzić tak po Arkadii po elektryce, bo mnie trochę to fascynuje, tam sobie wieże pooglądać i inne takie różne nowoczesne technologie, więc tam sobie pooglądałem. A potem poszedłem tam do Saturna kupić sobie głośniki. Właściwie subofer z JBM-a. To powiedziałem tam właśnie pracownikowi jakie głośniki chce dokładnie. I on mi je dał. Tam pomógł mi podejść do kasy. Zapłaciłem za nie. Jeszcze potem wiadomo, że pomogli mi tam pod Arkadię tam pójść. To jakoś sobie dałem radę. A ostatnio to poszedłem tylko po... ...dwie rzeczy, przy czym jedną potem zwróciłem. Mianowicie interesował mnie głównie zakup UPS-a do komputera. Niestety nietrafiony. Ale cóż tak bywa. To też ostatnio poszedłem do Arkadii. Tym razem już poprosiłem kogoś z ochrony, żeby mi pomógł pójść do Saturna, żeby to zwrócić, bo niestety ta rzecz nie spełniała moich wymagań jakie ja oczekiwałem. No cóż. I kupiłem sobie jeszcze jeden taki mikrofon, z którego właśnie obecnie nagrywam. Bo z tamtym coś się stało. No i tyle no. A jeżeli chodzi o zakupy takie duże przez stronę Tesco, to po prostu ja płacę przy odbiorze. Nie robię przelewów takich. Bo po pierwsze nie mam PayPal'a. A po drugie chyba, nie wiem czy tam się dałoby bezpośrednio przelać z mojego numeru rachunkowego na ich numer rachunkowy. Bo się jakoś tak nie orientowałem, ale chyba się nie da. Tam po prostu, no powiem może w ten sposób. Ja raczej wolę ogólnie płacić przy odbiorze, bo tak mi jest po prostu najwygodniej płacić i tyle raczej. Także pozdrawiam. Dzięki za oglądanie.

Transcription

Powiem tylko tyle Nie polecam robić zakupów z Tesco Dlaczego? Dlatego, że to już jest czwarty raz, kiedy minę walmi Zrobiłem zakupy Dwa dni temu I znowu była sytuacja, że jest awaria Anulowali zamówienie I zakupów nie będzie Aż do końca w świąt Więc nie polecam, nie polecam Jeszcze raz, nie polecam Robić zakupów z Tesco przez internet Pozdrawiam, życzę miłego dnia

#9 2 likes

Transcription

To mnie Łukaszu zawiodłeś, ci powiem, bo właśnie chciałem sobie zamówić 1000 litrów wódki w Tesco, ale skoro mówisz, że nie przyłożą, no to będę musiał znaleźć cały inny sklep, który spełni moje oczekiwania. Pozdrawiam.

Transcription

Zawsze możesz iść do monopolowego, nie widzę przeszkód.

#11 2 likes

Transcription

Wiesz, ale jednak jak się ma tą radochę, że przywiozło ci pod sam dom i nawet jeszcze może czasem wniosło na górę, to wiesz, ta tona tych butelek to jednak trochę waży, no to jest tona, nie oszukujmy się.

Transcription

Co prawda nie mam jeszcze swojej własnej karty płatniczej, ale bodajże chyba w listopadzie 2018 roku zrobiłem mój pierwszy zakup przez internet, tak naprawdę przez Allegro, kupując sobie pendrive'a Kingston DTS-E9H 32GB. Płaciłem za pomocą innej karty kredytowej, którą mi ktoś udostępnił po prostu. Razem z nim robiłem zakupy, on tylko odebrał sms itp itd., a ja ogólnie wpisywałem na moje imię i nazwisko, tylko płatność robiła ta osoba. Tak więc... No i powiem tak, no z Allegro, z zakupów jestem w sumie zadowolony. Dostępne jest wszystko, elegancko dla niewidomych. No i cóż, jeśli chodzi o Allegro, to dla mnie jest okej.

Transcription

Dla mnie zakupy przez internet to jest bardzo dobra rzecz. Ja na przykład korzystam ze strony zakupyzdowodem.pl, bo u mnie to działa. Nie działa Shopee, nie działa jakiś tam inny sklep czy coś, tylko te zakupy z dowodem. I powiem szczerze, że jestem zadowolona. Chociaż ostatnio nas trochę zawiedli, bo po prostu mieli przywieźć do 13, a przywieźli po 14. I no, zastanawiam się nad zmianą, albo będę musiała chodzić sama po zakupy, niestety. Bo Shopee w Słupsku nie działa. No to tak jest za dupie. Pozdrawiam. Pozdrawiam.

Olastenka.

Transcription

Ja sobie będę musiał to co Ty tutaj mówisz sprawdzić na spokojnie, Olu. W wolnej chwili to zobaczę. Dzięki za podpowiedź.

Transcription

KJK odświeży nieco wątek, generalnie jeżeli chodzi o Tesco zakupy to w tej chwili jest bardzo źle z tą stroną i z tym w ogóle sklepem, bo jak wiecie pewnie sieć Tesco wycofuje się z Polski i to definitywnie, na pewno do końca roku będzie, natomiast co później to trudno wyczuć, aczkolwiek już w tej chwili odczuwalne jest to, że nie ma praktycznie tam nic co można kupić, co będzie jakieś tam interesujące, kiedyś był wybór tych towarów naprawdę spory, w tej chwili jest naprawdę poważne przetrzebienie, właściwie tak jak kiedyś można było w samej kategorii słodyczy, chodzić godzinami, no tak teraz to można przejrzeć w pół godziny i tak można nie znaleźć tego co się szuka, także naprawdę tych towarów z każdym dniem ubywa, no i Tesco generalnie się zwija, w niektórych miastach działa taka usługa, być może w Warszawie będzie działać, na pewno w Poznaniu działa, na pewno, w kilku innych, wojewódzkich bardziej, musicie to sprawdzić na własną rękę, nazywa się to shopee.pl i polega to na tym, że już w dwie godziny od zamówienia, mamy dostarczony towar, przy czym towar jest dostarczany z wybranego przez nas jednego ze sklepów, które współpracują, w Poznaniu jest to na przykład Lidl, Biedronka i bodajże Auchan, jak jest w innych miastach, to nie wiem, w każdym razie przywożą nawet alkohol, nie ma żadnego problemu, także tutaj jest to coś, co mogę w zastępstwie polecić, jeżeli chodzi o taką typową spożywkę, jakieś tam ziemniaki, cebula, wiecie o co chodzi, nie?

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Transcription

To ciekawe co zamiast Tesco będzie, tak swoją drogą. No, pamiętam czasy Tesco, pamiętam, pamiętam jak się zamawiało z Tesco. No i był sporawy wybór, naprawdę sporawy wybór. Chociaż czasami jak się zamawiało, to zdarzały się zamienniki. Ale no, cóż, jak to mówią, nic nie trwa wiecznie. Jedno musi się skończyć, żeby drugie powstało.

#17 1 like

Transcription

Cześć! Dobry wieczór, dzień dobry, w zależności od tego, kiedy będziecie tego słuchać. Co to za kupów przez internet? To... Polecam taką aplikację, o której jest już tutaj wątek. Nazywa się ona Glomo. To jest aplikacja, która tak naprawdę umożliwia zamówienie dosłownie wszystkiego. Począwszy od takiego standardowego jedzenia jak na, nie wiem, pizza, portal czy pyszny. Po supermarkety, apteki, prezenty, różne dziwne rzeczy. Wszystko, dosłownie wszystko. Plus jest taki, że poza tym, co Glomo oferuje w swojej standardowej rozpisce, można też składać tak zwane niestandardowe Glomo specjalne prośby, jakkolwiek. Różnie jest to ujmowane. Zarówno w obrębie konkretnego już wybranego sklepu, jak i po prostu... ...w tym pierwszym polu edycyjnym, gdzie aplikacja się pyta, czego potrzebujesz. I ja z tego korzystam od jakiegoś czasu. I powiem szczerze, tak jak już pisałem w wątku tekstowym... ...w bodajże... ...w życiu codziennym. Tak, w życiu codziennym. To jest naprawdę fajna alternatywa, biorąc pod uwagę właśnie fakt, że to wszystko się zwija. Eee... To jest... ...to jest... ...to jest naprawdę... ...elegancki pomysł. Co do Shopeego, no to moje miasto, czyli Łódź niestety nie jest obsługiwane i chyba nie ma w przyszłości takiej możliwości, żeby w ogóle było. Więc to jest chyba najlepsza alternatywa, wydaje mi się, jaką polecam. Jest to dostępne... ...y... ...y... ...nie wiem jak na Androidzie, to by musieli się wypowiedzieć ludzie, którzy mają Androida. Natomiast na iOS-ie jest globalnie dostępne o tyle, że spokojnie zrobimy zakupy, jest możliwość śledzenia, na przykład nie ma możliwości oceny dostawcy, czy tam w tym wypadku kuriera, który dostarczył to... ...y... ...to je... ...te zakupy, jedzenie, no co tam zamówiliśmy. Niestety nie ma możliwości... ...y... ...oceny. No i przewagą, zdecydowanie nad wszystkimi wymienionymi powyżej, tej aplikacji jest... ...że... ...zamówienie robi się w czasie rzeczywistym. Czyli... ...no... ...myślę, że do godziny maksymalnie... ...y... ...te zakupy są. 30-40 minut, to jest tak standardowo. No do godziny, no to wszystko zależy od tego, co zamówiliśmy, skąd zamówiliśmy, jakie ewentualnie problemy napotkał dostawca, czy coś było, czy czegoś nie było. Zdarzyło mi się, że szukałem jednej konkretnej kawy i nie było. I w jednym sklepie, w drugim sklepie facet po prostu jeździł i szukał. ...y... ...natomiast, no... ...y... ...da się, jest to dostępne. ...y... ...ja ze swojej strony polecam. Jeżeli chodzi o zakupy takie standardowe, to korzystam sobie ze sklepu takiego osiedlowego, który się niestety zżabkowił. ...y... ...był to kiedyś taki sklep normalny, z eksped... znaczy ekspedientki nadal są. ...y... ...przy czym... ...y... ...y... ...jest taki pół, pół samoobsługowy. ...y... ...natomiast... ...y... ...ja dostałem od razu informację, z racji, że znamy się od lat z tymi ludźmi, którzy to prowadzą, mimo, że to jest taka sieciówka, ale to taka... ...chyba pół prywatna, czy nawet całkowicie prywatna, nie wiem. ...y... ...że w ogóle nie ma problemu, jak przyjdę zawsze, to, to na pewno zawsze ktoś pomoże. ...y... ...mini Tesco też nigdy nie było. ...też nigdy nie było problemu. ...y... ...zawsze chcieli, zawsze pomagali. ...gorzej z Biedronką. ...w Biedronce było ciężko, dlatego do Biedronki już nie chodzę. ...poza tym w Biedronce niestety oszukują, więc absolutnie nie wchodzi to w rachubę. ...y... ...no to i chyba tyle ode mnie. ...y... ...więcej takich informacji szczegółowych, jeśli chodzi o tą łapkę, wypisałem tam na stronie. ...y... ...tej tekstowej, na wątku. ...natomiast, jeżeli ktoś by chciał jakiejś tam porady, czy jakiegoś, miałby ktoś pytania. ...no to jak najbardziej zapraszam na kontakt prywatny. ...y... ...od razu mówię, że wiadomym jest, lub też nie, że trzeba podpiąć kartę. ...nie ma możliwości płacenia gotówką. ...to od razu mówię. ... ...

Transcription

A to sobie tą aplikację wypróbuję w takim razie w jakimś czasie, bo nie dostałem.

#19 1 like

Transcription

Właściwie tutaj chyba nie wypowiadałem, chociaż wątek istnieje długo, ale może właśnie dlatego, że kiedyś nie kupowałem przez internet. Teraz w zasadzie kupuję na Allegro, na OLX, już wcześniej na OLX, ale jak się przejechałem na OLX to odpaliłem sobie Allegro i teraz bardziej ufam tej platformie, bo wszystko da się ustalić, dogadać etc. Jeśli jest jakiś problem, są to dyskusje ze sprzedającym, są jakieś wiadomości lepsze, które dochodzą zawsze na OLX, nie zawsze to dochodzi, jest prawda pomoc techniczna. I cóż, poza tym też zdarza mi się kupować w jakichś sklepach internetowych, w Empiku np. gdzieś jeszcze. A jeśli już kupuję coś w sklepach stacjonarnych to głównie kartą. Korzystam wtedy z nich gdy muszę, w sensie nie kupiłbym ubrań przez internet, tak samo nie kupiłbym słuchawek czy jakiegoś tam mikrofonu raczej, bo ja wolę wiedzieć jak to brzmi. Więc tak to u mnie wygląda.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

Co do robienia zakupów na przykład przez OLX, no to ja swego czasu bardzo dużo zakupów robiłem przez OLX. No i generalnie ja nie miałem takiej nigdy sytuacji, żeby się do OLX zrazić. Aczkolwiek swego czasu, kiedy robiłem właśnie te zakupy, to bywały takie sytuacje, które troszkę wyprowadzały mnie z równowagi. Uściślając chodziło o to, że gdy na przykład ktoś dał ogłoszenie, to nie zawsze był podawany numer telefonu. A jeżeli był formularz, żeby skontaktować się ze sprzedawcą za pomocą maila, to wielokrotnie bywały sytuacje tego typu, że mail po prostu nie był odczytany, a skutkowało to tym, że nie było w ogóle odpowiedzi wzrodnej. Więc ja swego czasu dużo kupowałem mail. Przez OLX, a to były lata 2016-2017. I ja jednak bądź co bądź ceniłem sobie rozmowę przez telefon ze sprzedawcą. Więc wielokrotnie mi się udało dzięki temu coś tam kupić bez żadnych komplikacji, bez żadnych kontaktów przez maila. Bo tak jak mówię, wielokrotnie się zdarzyła taka sytuacja, że niestety mimo to, że napisało się maila, to nie było odpowiedzi. Co do Allegro, no to ja osobiście sam z tej strony nie korzystałem. Raz tylko mój znajomy pomógł mi niejedną rzecz zamówić przez Allegro, ale to był rok 2013. Tak to to, ja sam jeszcze tak nie próbowałem z tej strony korzystać, no bo jakoś nie było okazji.