Odbiorniki

Nasze radioodbiorniki, (archiwalny wątek głosowy)

Started by lukasz1993258 115 posts last post 11 months ago Page 4 of 6

Transcription

Witajcie Kupiłem sobie komputer statynarny i postanowiłem sprawdzić czy podczas jego włączonego że tak powiem podczas jego działania mogę korzystać z fal długich na teksunie i fal średnich nie wiem czy z odległości będzie to słychać ale mam nadzieję, że tak zaraz to sprawdzimy i sprawdzę oczywiście też ile zakłóceń powoduje na UKF no szczerze mówiąc jest całkiem dobrze nie mam tutaj żadnych śmieci nawet to odbieram to jest lepsza propagacja dzisiaj jest ale tu już niestety i tak, że na 519 wysyła swój dźwięk ale zakłócenia są oj sorry ale zakłócenia są na pewno nie tak duże a to regularne tak dla ścisłości 488 KHZ konkretnie z Poznań Książsiny i naprawdę jest niezła propagacja to ja muszę sprawdzić co tu będzie odbierać tak więc jeśli się przejdę na UKF i zobaczymy no cóż czekajcie bo coś czuć się tutaj wsuniło szczerze mówiąc to bardziej mój laptop zagłusza niż ta stacjonarka i to by było na tyle w dzisiejszym nagraniu moim do usłyszenia następnym razem taki mamy test po prostu

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

Te zakłócenia jakie słyszałem są mi bardzo dobrze znane. Powiem Ci szczerze, że przypomniałeś mi tymi długimi falami moje dzieciństwo. Pamiętam jak byłem mały i bawiłem się takimi właśnie radiami, które miały fale długie i czasami zastanawiałem się, co te dźwięki, które tam były, a który u Ciebie był, co one tak naprawdę oznaczały. Jakoś nigdy nie potrafiłem znaleźć prawdziwej odpowiedzi i do dzisiejszego dnia nie wiedziałem. Tak teraz dzięki Tobie prawdę mówiąc już wiem. Co to znaczy, także tyle. Ja tutaj niestety nie mam ani jednego radioodbiornika, który by taką funkcję posiadał. Pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

No, witam was wszystkich bardzo serdecznie, poczekajcie chwilę, poczekajcie chwilkę, no, moi drodzy, nabyłem niedawno, nabyłem nawet kilka godzin temu, odbiornik Texun S8800. Postanowiłem się tym publicznie na forum pochwalić, jest to zaawansowany odbiornik, o, tu jest taka rączka do przenoszenia, można sobie ją zawiesić, albo na szyi, albo coś tam. I teraz tak, krótka prezentacja, bo ja tu nie będę band skamował, bo tu jest komputer z tą śmiecią. Nie wiem, jeśli będą, ale krótka prezentacja tego odbiornika, jak on gra, itp. Ustawię jakąś silną, lokalną stację, typu RMF-kę, na FM, bo to będzie... Dobra. Teraz, teraz, moi drodzy, tak, ustawiam radio przed mikrofonem. O. O. Co, ruszyłem, c... ruszyłem trosootrocha gałąką do sk To jest trochę przez ten lat, ale ogólnie ten głośnik jest dosyć głośny i nawet się sprawdza. Tak działa korektor, już nie będę trzymał tego radia, ono nie jest lekkie, ono jest lekkie, ale... O, i tak ono wygląda i tak się zachowuje. I tak gra, ogólnie skupiam się teraz na dźwięku. Czy ktoś znowu coś tu przestawił? Zobrazienie, że trzeszczy lekko. Ta wzięła strojenie główne. A ta wzięła strojenie precyzyjne. O, ta wzięła strojenie precyzyjne. I to jest z niego... No, to było na razie. Więc to jest koniec tej prezentacji, na razie.

Transcription

szczerze ci powiem, że ciekawie ile się za niego dało

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Ogólnie kosztuje 1000 zł, teraz jak jest w przecenie, bo normalnie to radio kosztuje 1200 zł, ale przecena była i dalej na razie jest 1200 zł, czyli okazyjnie kupiłem to radio za 1000 zł, a główna cena to 1200 zł.

Transcription

Ale w jakim sklepie?

Transcription

www.rcomer.pl rcomer.pl

Transcription

Ja w pewnej chwili na to zerknę, zobaczę co to jest.

Transcription

Wow, stroje nieprecyzyjne, tego w PL-660 nie ma. No to kolejna rzecz, na którą będę zbierać. Bo wydaje się lepszy, ale pokazałbyś może AM-y, jakieś krótkie buzzery itd. I nie mówi się band skamował, tylko band skanował, bo skam to jest oszustwo internetowe. Czy jakieś takie. Natomiast powiem Tobie, że dość fajny, ale tak suna do FM-u kupować? No nie wiem. Ja bym chciał zobaczyć jego osiągi w kwestii stacji numerycznych itd.

Transcription

No, mógłbym pokazać AM w wolnej chwili, chyba jutro mógłbym nawet pokazać, właśnie będę jakiś buzzerów nasłuchiwał, już niektóre częstotliwości będę sobie wklepywał, zobaczymy, wyjdę na ogródek, gdzie jest mniej zakłóceń sprzętu elektronicznego i coś zobaczę, no, pozdrawiam.

Transcription

A to ci, no kurde, no przepraszam, ale nie wiedziałem naprawdę, że Texon P660 nie posiada tego strojenia precyzyjnego, no poważnie. A na przykład jak masz ten, jak masz modulację LSB-USB, to nie możesz się dostroić osobną gałką do 10 Hz? Dziwne, no myślałem, że ma, ale no jestem zaskoczony.

Transcription

Mogę jedynie rozszerzyć lub zmniejszyć filtr tego USB RSB, ale niestety do konkretnej częstotliwości się nie mogę dostroić.

Transcription

Witajcie, ja tak na chwilę Chciałem nagrać prezentację, ale jednakowoż Coś mi nie idzie, może dlatego, że nie śpię tyle czasu Chciałem wam powiedzieć, że do odbioru FM-u niestety od tekstu Najlepszy jest Senkor

Transcription

No tak, no tak, to zależy jaki tekst, no bo nie wiem, na przykład musiałbym porównać mojego tekstu z ten korem, bo na przykład twój może gorzej odbierać, a mój może na przykład lepiej odbierać. No, ale zależy.

Transcription

Witajcie, co do radioodbiorników, no to u nas w domu się trochę tego przewidęło. Był Kasprzak gdzieś od 70-tego któregoś tam roku do 2002 roku. Ja się nim zacząłem bawić gdzieś pod koniec lat 80-tych, no już wtedy kaseta nie działała, więc tylko radio działało. Później miałem Stylandię, to już mokry telefon był z tych nowszych, dlatego że już otwierało się klapka automatycznie, czyli przyciskiem, a w Kasprzaku trzeba było sobie tą klapkę otworzyć samemu. Później do szkoły dostałem Grundica, no z tym Grundikiem to w ogóle Grundiki były, no fajne magnetofony, tylko one miały ten głupi numer, że ten tył, to trzeba było otworzyć i bardzo często mi pasek spadał, bo przez przypadek się otworzył tył i w ogóle to było takie niefajne, więc ten Grundik szybko mi się popsuł. Radio też w sumie w nim odbierało jak odbierało na Stylandii. Lepiej mi radio działało, wtedy jeszcze była taka opcja, że można było jedynkę telewizję i domu złapać w radiu, no i normalnie bajki sobie nagrywałem. I różne inne problemy też miałem telewizyjne. Po Grundiku przyszedł Philips, magnetofon dwukasetowy. No w sumie o nim co można powiedzieć, no taki sobie magnetofon, jedynie to było dobre, że miał dobre głośniki i już uczyłem się, powoli robiłem jakieś takie dziwne miksy. No i wszelakiego rodzaju dyktafony, Panasonic'a dyktafon, Sony dyktafon, dyktafonów, które miałem, można powiedzieć, od groma i ciut ciut. Bo albo coś popsułem, albo źle nagrywał, no to kupowałem nowy, bo ten mi się nie podobał. W ogóle wtedy nagrywanie w tych sprzętach było takie, że niestety, ale jakość dobra nie była, no bo ten silnik jednak, który napędzał tą kasetę jednak po prostu tutaj, jakieś, jakieś właśnie tutaj swoje dorzucał, 3-4 grosze. Obecnie mam tylko ten korek, radioodbiornik i na dole w kuchni stoi jakieś tam radio nawet, nie wiem co to jest. ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

A ja mam pytanie, bo długo, długo mnie ta kwestia zastanawiała i nadal zastanawia w Krzyżu. Powiem, dlaczego tak się dzieje, dlaczego tak jest to, że w grze mi trudno złapać jakoś te stacje, te stacje. W Krzyżu trzeba dokładnie anteny dopozycjonować, nagryzowywać, żeby było słychać daną stację, a w nocy wszystko gra w Krzyżu, ładnie, pięknie, tak z ciekawości. Dlaczego tak się dzieje? I to, że od drugiej takiej pytanko, czy jest możliwa sytuacja, bo ja mam radio cyfrowe, FIPS-a i mam taki problem, ono, ono ma generalnie radu, pasmo FM to pasmo DAB+, cyfrowe. Pasmo FM od razu... On gra normalnie, a jak przyłączę na pasmo DAB+, to też on gra, tylko w momencie, gdy włączę rotez, on przestaje grać. I czy... I czy czystotliwość, na której gra rotez... Ale czy w ogóle to może mieć coś wspólnego z nadawaniem radia cyfrowego, czy to ta sama przestotliwość?

Transcription

To zależy od propagacji. Wieczorem to jonosfera w dzień mamy odbiór stacji stabilny. Natomiast wieczorem jonosfera, cokolwiek by to miało znaczyć, przychodzi do nas i stacje, i po prostu jonosfera przesyła nam fale elektromagnetyczne, dlatego odbieramy dużo, dużo, dużo więcej stacji.

Transcription

Witajcie, ja chciałem kupić lepsze radio, ale ponieważ mieszkam w mieście i są w nim zakłócenia od komputerów, wifi i tak dalej, a po drugie, niestety, ale coraz mniej krajów nadaje na falach krótkich, średnich i długich, więc kupiłem sobie radio Kormoran. Bardzo dobrze jest nastrojone, ma długie fale i ultrakrótkie, ale ma jedną wadę. Nie wiem czemu, że akurat na programie pierwszym jest taki dziwny... ...poświst i myślałem, że to zakłócenie wynika z mojego bloku, a to nie tak jednak jest. Wyszedłem na spacer z tym radiem i okazało się, że również takie coś ma miejsce. Teraz Wam pokażę jak to wygląda. Teraz mam na UKF radio. Teraz przełączę na długie fale. O, muszę się oddalić, bo na pewno komputer zakłóca. ...przebywa w jednym piecezie ręcznie rekresjonalny. ...postanawia się tutaj osiedlić. Jesteśmy jedni, tylko w środowisku. ...wyraźnie przybierają najwyższe mieszkańców. Niestety, próbowałem obracać radio. ...na różne, albo zmienić trochę częstotliwość, żeby słabą falę była dokręcona. ...ale niestety, ten szum słychać, zaraz Wam pokażę. ...a za chwilę Wam pokażę jak gra szwecja w tym radiu. ...były to aktualności radia wakacyjnej... ...ciekawe, czy tam takie wiii... ...poświsty również słychać. ...to jest wkurzające. ...a ja bardzo lubię czasami... ...przez moment posłuchać radia na falach długich. ...teraz zobaczymy jak gra szwecja. ...niby coś tu jest, ale nic nie mówił. ...więc na tym będę kończył. ...pozdrawiam Was.

życie jest Piękne.

Transcription

i widocznie twój odbiornik coś generuje tak jest niestety w takich radiach jeśli chciałbyś jakieś dobre radio z przyzwoitymi długimi to nie wiem na pewno bym ci teksuna nie polecił bo teksuny mają słabe długi

Transcription

A mnie zastanawia, bo w tych starszych radioodbiornikach jest czasami coś takiego, że ja tak mam, bynajmniej w tym jednym ze starych odbiorników, które dostałem jakiś czas temu, że na przykład z nieznanych przyczyn, jak jestem na najniższej częstotliwości, tam 84 i ileś, to czasami się zdarza, że w tle właśnie przewija się mimo to RMF Max Warszawa na 95,8. I zastanawiam się, skąd może coś takiego wynikać.