Zbiórka na nową stronę Internetową
Back to Archiwum Eltena#21 nuno69
jezu WP nie wchodzi w grę bo konwersja tego wszystkigo zajęłaby lata
#22 pajper
Dużo szybsze, bo mamy też pewną ilość wpłat od osób z poza Eltena, za co bardzo dziękuję.
@mikolajholysz nie. Po pierwsze, Wordpress jest dużo wolniejszy, a o ile można rozważyć wygląd za wydajność, to jednak nie tędy chyba droga. I wolniejszy mówiąc mam na myśli nawet po 5-6 sekund na listę wpisów itp. itd.
Po drugie, sprawę komplikują ustawienia prywatności wpisów (ukrycie przed niezalogowanymi), czyli kolejne modyfikacje.
Dorzucę do tego takie smaczki, jak Markdowna na blogach, fakt, że Wordpress potrzebuje osobnych tabel na każdego bloga itp. i robi się spory chaos.
Temat kiedyś rozważałem poważnie, ale wtedy użytkownicy byli na przeciw, a teraz, moim zdaniem, jest za trudno.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#23 gadaczka
Co jest najdroższe w tworzeniu strony internetowej w naszym przypadku? Dostępność? Wygląd? Powiadomienia?
#24 nuno69
Integracja z back-endem
#25 pajper
To nie jest konkretny element, a fakt, że trzeba to napisać od zera w zgodności z innymi rozwiązaniami, tu naszą bazą danych.
#26 daszekmdn
WP odpada, bo dobrze chyba wszyscy pamietają piękne spamerskie komentarze na blogach w Klango, oraz późniejsze przejęcie blogów przez boty bo Simplito nie aktualizowało CMS-A.
#27 pajper
Nie, na Klango problem był inny. Już tłumaczyłem to w innym wątku.
Tam wszystkie blogi wykorzystywały Wordpressowskie konto admina.
Po prostu w kodzie Klango było zaszyte hasło do Wordpressa, które dawało dostęp do wszystkich blogów.
Stąd mogły się dziać takie rzeczy.
Ja widzę inny problem. W WP każdy blog to jakieś 20 tabel. Wyobrażacie sobie, ile będzie trwało sprawdzenie Co Nowego, a konkretnie wpisów na śledzonych blogach?
Przy tym błędy optymalizacji dotychczasowe to będzie pikuś.
#28 mikolajholysz
Tak trudno jest zrobić co nowego w drugą stronę? W sensie, gdy użytkownik wrzuca wpis, sprawdź, kto śledzi bloga i wrzuć tym userom do odpowiednich tabelek tę a nie inną informację. Tak działa np. Twitter, w celu optymalizacji właśnie. Jakaś automatyzacja do podobnych rzeczy musi tam być, bo przecież robi się np. automatyczne tweetowanie czy wrzucanie na fb postów z bloga.
#29 pajper
Tak. Wordpress nie powstał do takich rzeczy. Da się wszystko, ale gra niewarta świeczki. Dostosowanie WP było jedną z propozycji przy rozsyłaniu oferty przeze mnie i każda firma odrzuciła to jako bezsensowne. Pół biedy powiadomienia, jazda się zacznie przy listowaniu do otwarcia.
#30 magmar Archived
Czy mogę wiedzieć po co Wam taka bajońska suma na założenie zwykłej strony?
#31 tomecki
Było tłumaczone kilka razy.
#32 magmar Archived
Ok, ale 120 tys.?
#33 Lowca_Androidow
120 tys.? Gdzie taka cena jest podana? To chyba jakaś literówka
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#34 cinkciarzpl
łowca, na zbiórce
#35 Zuzler
Aha, już wiadomo, kto nawet nie otworzył linku :P :D
#36 pajper
Wycena strony była 60/90 tys zł plus vat.
Policzyliśmy górną granicę. ;)
#37 Lowca_Androidow
Zuzer nie pierdziel tutaj jak nie wiesz,
60 tysięcy? to ta strona robi loda?
Sorry Pajper, niedawno prowadziliśmy rozmoe z firmą o stworzenie strony internetowej + sklep internetowy dla dla firmy produkcyjnej, a produktów mamy naprawdę sporo i koszt to 14 14 ty. +/- bjeśli jeszcze coś w trakcie się wykluje, storna miała być dostosowana dla niewidomych itp, itd, tak że 60 tysiaków to już kosmiczna kwota, a 120 to powiem szczerze, że brak mi na to określenia, nie mam takiego słowa w moim słowniku.
Nie chcę być źle zrozumiany, nie żebym miał coś przeciwko nowej stronie i płaceniu za jej wykonanie, ale taka kwota, to co na tej stronie ma być
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#38 pajper
Tylko stworzenie sklepu Internetowego to zupełnie inna bajka.
Po pierwsze miliard gotowych rozwiązań, a nawet przy pisaniu własnych jest to dużo prostsze, niż strona dla Eltena. Ponieważ Elten ma wiele funkcji... nowych.
Dodać do tego integrację z istniejącymi rozwiązaniami i wychodzą takie kwoty.
Ja także nie jestem zachwycony tymi cenami i wolałbym zapłacić 15000zł, ale nie tyle cenią sobie za opracowanie wpisów audio wszelakich, struktur dla grup itp. itd.
Tu trzeba zasadniczo wszystko od zera projektować, stąd i takie koszty sobie policzyli.
#39 Lowca_Androidow
Pajper, tak sklep internetowy to inna bajka, ale obróbka setek zdjęć plus umiejscowienie ich na stronie, opis tych produktów to żmudna praca.
To tylko forum, widziałem rozbudowane fora na szablonach i działają, tak że wybacz, ale dla mnie to chore pieniądze.
#40 tomecki
Skoro chore pieniądze to znajdź kogoś, kto to zrobi taniej i dobrze. Osobiście przekonałem się, że wiele jest rzeczy, które tak na chłopski rozum winny być kilkanaście razy tańsze, ale gdy się wgłębić w temat to nagle okazuje się, że różnie to z tym bywa nawet w dziedzinie, w której sam się obracam czyli baardzo ogólnie muzyka.