#1 daszekmdn
Ja jak zawsze. Jak trwoga, to na forum nie? Może niektórzy stwierdzą, że jestem dziwny, archaiczny etc ale się tym nie przejmuje.
Poszukuję klienta do IRCA, bo gadać przez stronę nie jest zbyt łatwo. Wiem, żejest Miranda ale mnie osobićcie
denerwuje korzystanie z tego w Mirandzie bo na mojej wersji są crashe. Czy jest dla nas jakiś dostępny
klient IRCA?
#2 pajper
Z tych, które testowałem, najbardziej dostępny chyba mIRC.
Ale nawet w Telnecie dość sensownie można, bo wysyłanie wiadomości leci po zwykłym TCP.
mIRC o tyle fajny, że prawie wszystko da radę obsłużyć, sam używam.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#3 cinkciarzpl
MIRC, Mega IRC. Jeszcze są tacy co irssi pod win odpalają ale to już sztuka dla sztuki
#4 kacper10
W SUMIE VEBOWA WERSJA IRCA POZWALA NA ODCZYTANIE WIADOMOŚCI I NAPISANIE JEJ
#5 daszekmdn
Tak ale często nie ma to dźwięku a ja preferuję osobny mniej zasobożerny program od przeglądarki.
#6 daszekmdn
Jak używać tego MIrca? Odpaliłem i mam pole edycji pod Shitf+tab mam jakąś listę na której jestem widoczny.
Jedno pole edycji i tyle, połączyłem sie z freenode i kanałem.
#7 daszekmdn
Wpisałem poprawny kanał i widzę userów, pole do wiadomości ale nie widzę wiadomości.
#8 zywek
ja tam pidgina używam.
#9 daszekmdn
Chodzi o windows
#10 denis333
Na windzie jak ktoś sprawnie posługuje się wirtualną myszką nvda to pidgin był do ogarnięcia. Przynajmniej 2 lata temu, jak to testowałem.
#11 zywek
Teraz już ciężko z tym jest.
#12 Paulinux
A ja na Linuxie używam HexChata do takich rzeczy
#13 zywek
pidgin jest elegancki na Linuksie do IRCa
#14 Paulinux
A ja nie używałam pidgina ani razu. Jakoś tak nie zaprzyjaźniłam się
#15 zywek
Banalnie prosty jest. Tylklok trzeba sobie animowane kontakty wyłączyć, znaczy no ja tak zrobiłęm i emotki na domyślne i wszystkonajs
#16 daszekmdn
Ja używam na Lin pidgina a na Win Mirandy, konfigórowalna jest tylko trochę trzeba się namęczyć.
#17 midzi
E tam, sztuka dla sztuki, Ja przez lata korzystałem z IRSSI przez Putty i to było najbardziej dostępne rozwiązanie, w linii statusu powiadamianie o aktywnych okienkach rozmowy, no i bardzo fajny silnik skryptowy, którym można było cuda robić. :)
#18 Bartek1
A co to jest ten irc?
#19 daszekmdn
Stary protokół, który jest używany do chatowania.
#20 Paulinux
Witajcie!
Testuję właśnie program do OCR i jakoś podejrzanie żadna wiadomość do mnie nie przyszła. Czy ktoś mógłby wysłać mi jakąś wiadomość na kanale najlepiej ##Networking? Możemy zmienić ale na tym jestem i byłoby mi najwygodniej