Nagrywamy

Mikrofony, jakie mieliście, jakie macie?

Started by wojtas 911 posts last post 4 months ago Page 44 of 46

Ewentualnie te Fifine M9 mnie kuszą, ale to nie jest binauralne.

ładne mają brzmienie
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Fajne fajne, też chyba zainwestuje w takie.

Fajne fajne, też chyba zainwestuje w takie.

Fifine mają tą przewagę, że do rejestratora podepniesz, bo mają wejście jack skonfigurowane pod liniowy output do tegoż.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

to przecie przypinasz na głowie na uszach czy to hollylandy, czy fifine i masz bineural.

-- (markus1234):
Ewentualnie te Fifine M9 mnie kuszą, ale to nie jest binauralne.

--
po co mi sygnatura?

#867 Edited

Nie będzie to taki idealny binaural, hollylandów raczej nie włożysz do uszu.
No ale można przypiąć blisko to wtedy jakoś to będzie.
Same mikrofony binauralne na jacka z dobrymi kapsułami @Markus to nie jest tani wydatek ale nie już tki drogi jak kiedyś.
Jak byś miał jakieś pytania to zadawaj je w wątku odnośnie mikrofonów binauralnych.
https://immersivesoundscapes.com/earsight-binaural-microphones/

Zaraz wrzucę z hollylandów jako dowód, że bineural jest idealny. A przynajmniej bardzo bliski temu, co dają mikrofony sprzedawane jako bineural. PS: Można je włożyć do uszu, ale dużo lepiej i sensowniej przypiąć je klipsami do małżowin.
po co mi sygnatura?

A jakie masz Hollylandy? Ten sam model co ja czy jakiś inny?

Transcription

Muszę je obrać w kości. Zobaczcie jak to wygląda. Zobaczcie. Zobaczcie. Zobaczcie. Zobaczcie. Zobaczcie. Zobaczcie. Zobaczcie. Zobaczcie. Zobaczcie. Zobaczcie. Zobaczcie. Zobaczcie. Zobaczcie. Zobaczcie. Zobaczcie. Zobaczcie. Zobaczcie, co się dzieje. Zobaczcie, co się dzieje. Dziękuje za uwagę. Dziękuję za uwagę. Dziękuję za uwagę. Dziękuję za uwagę. Dziękuję za uwagę. Dziękuję za uwagę. Dziękuję za uwagę. Dziękuję za uwagę. Dziękuję za uwagę. Dziękuję za uwagę.

po co mi sygnatura?

tak, lark a1. Możecie sporo przewijać, plik jest długi. No i wiatr czasem daje się we znaki, ale ogólnikowo daje to mocny pogląd na to, co można osiągnąć. Plik niestety po podwujnej konwersji, bo z wave do mp3, potem jeszcze elten zrobił swoją konwersję, ale i tak.
po co mi sygnatura?

No powiem CI, ładne nagranie.

Ano. Więc skoro za 200 zł można mieć mikrofony, które posłużą do nagrań bineuralnych, plus działają z telefonem i są bezprzewodowe, a do tego do innych zastosowań, to nie ma co przepłacać. Pod warunkiem, że ktoś jest w stanie pogodzić się z pewnymi mankamentami, jak brak regulacji gain bez aplikacji. Do amatorskich nagrań, nie ma nic lepszego w tej cenie. PS: ciekawe, czy na iphone też da się uzyskać z nich stereo, bo mi się to nie udało, ale też za mało grzebałem.
po co mi sygnatura?

@Papierek, tak da się, mój kolega ma iphonea i mu się udało.

No ja tam tego 3d nie słyszę. Ale i tak ładnie to wypada jeśli chodzi o nagrywanie terenu.
Ps. Bi, nau, ral, nie! A nie bineuralnie :P

#876 Edited

Ale jak binauralne jak z tego co czytałem specki przynajmniej Fifinów to to zwykłe stereo jest?
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

@daszek, bo binauralna jest technika nagrywania, nie mikrofony. Oczywiście wiadomo, że do ucha nie wsadzisz sobie pełnowymiarowego pojemnika, ale efekt binauralny bierze się właśnie z tego, gdzie umieszczone są mikrofony a nie z jakichś ich ponadprzeciętnych możliwości.

Transcription

Dzień dobry, witam serdecznie, właśnie nagrywam się z tych samych mikrofonów co Graco, bodajże wczoraj czy przedwczoraj, no i niestety aplikacja na iPhone jest dostępna, niby jest dostępna, aczkolwiek ja osobiście za bardzo nic tam nie mogłem wyklikać, na szczęście miałem jakiegoś starego Samsunga, dzięki czemu udało mi się zamienić tryby na stereofoniczne i teraz przy komputerze, właśnie pod komputerem podłączone są i brzmią w ten sposób, na Androidzie jest to bardziej do ogarnięcia, tylko jest coś takiego jak Volume Slider, ale też jest jakby oddzielnie pokazane ile ma głośności mikrofon lewy i prawy, bodajże to jest chyba głośność, tak mi się zdaje, tak, i tego się nie da zmienić, tylko można zmienić, tam jest właśnie jakiś slider, Volume Slider na 0% ustawiony, a tak to nic za bardzo nie testowałem, a na iPhone niestety z jakiegoś powodu nie mam dźwięku na tych mikrofonach, spróbuję jeszcze ten właśnie suwak przestawić na 50% albo ileś, może będzie działać, ale w każdym bądź razie mikrofony bardzo fajne, lewy sobie podpiąłem tutaj do biurka z lewej strony, a prawy z prawej, prawda? Więc fajne są te magnesy, że przez to, że ja mam takie właśnie biurko metalowe, to mogę sobie przypiąć te mikrofony tutaj i jest taka fajna właśnie rola stereofoniczna.

podgłoszenie tego sówaka pomogło.

Ja słyszę. Najbardziej pod koniec, jak tam mnustwo smochodzików zaczyna przejeżdżać. No i w kilku innych miejscach też pewnie.
-- (djdenismusic):
No ja tam tego 3d nie słyszę. Ale i tak ładnie to wypada jeśli chodzi o nagrywanie terenu.
Ps. Bi, nau, ral, nie! A nie bineuralnie :P

--
po co mi sygnatura?