Nagrywamy

Mikrofony, jakie mieliście, jakie macie?

Started by wojtas 911 posts last post 4 months ago Page 17 of 46

Transcription

Witam Was bardzo serdecznie. Tak specjalnie zostałam chwilę cicho, żebyście mogli posłuchać mój mikrofon laptopowy. Tak bez tych wszystkich oczu, miaci i innych różnych dziwnych rzeczy. Wszystko to powyłączałam i w takim, że tak się wyrażę, surowym stanie. Brzmi to tak. Znaczy nie do końca tak, bo surowy stan to były pewnie takie kwestie, kiedy bym to, ten klapę zamknęła. Natomiast, kiedy ja ją zupełnie odtworzę tak, że ekran jest widoczny, to brzmi to tak. I kiedy będą sytuacje tak jak teraz, że mam odłączony Zoom H1n, pojutro będą tutaj to pieśniowe okno w pokoju. Więc już to schowam, to po prostu wtedy i w takich sytuacjach będę używała tego mikrofonu.

Transcription

Witajcie, nagrywam się teraz z mikrofonu laptopa Dell. Nie wiem jaka to jest dokładnie specyfikacja, to jest duży laptop, ma 17 cali ma monitor. Ten laptop ma gdzieś 5 lat, gdzieś od 2013 roku. Ja teraz siedzę metr od niego, dlatego że on tam przez 100 lat nie miał za dużo miejsca. A Maci zna ten telefon, ten komputer w ogóle od prawie początku. Mi brzmi mikrofon właśnie tego laptopa. No to Was pozdrawiam i kończę.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

Nawet ciekawie brzmi, fajnie brzmi moim zdaniem ten mikrofon, z tego laptopa.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

No ten mikrofon jest w sumie nawet dobry. No szkoda, że niestety mój Asus nie ma takiego mikrofonu, że muszę nagrywać się Olympusem. No ale mój Asus w sumie ma lepsze parametry od tego.

Transcription

Ale i tak ten mikrofon jest dobry.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Spacjo! Co do Twojego mikrofonu Gracjanie, podejrzewam, że rzecz jest zupełnie inna. Mianowicie, po prostu ten mikrofon został stworzony pod wejście mono. To niepotrzebne mu są dwa kanały.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

Czekaj, a ten laptop Dell jest nowy czy star? Bo w tych nowych Dellach są włączone jakieś śmieszne ulepszacze, które się trudno da wyłączyć.

Transcription

To znowu ja, Adela, z zoomem H1n się zgłasza. Słuchajcie, sprawa wygląda tak. Na moim zoom H1n są w zasadzie trzy funkcje. Z tego jedna jest on-off, druga jest też on-off, a trzecia jest ustawialna, zacznijmy od tej, low-cut. On-off albo jest wyłączony, albo jest ustawiony na 80Hz, albo na 120Hz, albo na 160Hz. Limiter jest włączalny on-off i jeszcze jest auto-level włączalny on-off. Ja jeszcze zatrzymam na tym limiterze, bo o to w tej wiadomości chodzi. Słuchajcie, limiter się ukazał jako bardzo fajny pomocnik w nagraniach z karuzel. Kiedy to bardzo fajnie sobie poradził i z wiatrem, a też z okrzykami, czy to moimi, czy ludzi z okolicy mojej. To, że nagranie z tej samej karuzeli, tylko z innej jazdy, brzmiało ciszej z limiterem niż bez niego, to jest jasne, bo on tam coś chyba przycisza, żeby to tak ładnie potrafił ogarnąć. Czyli to, jak jest limiter. To jakby jest dla niego pozytyw. Ale teraz słuchajcie, zauważcie słuchawki lub nie wiem, podgłośnijcie głośniki i słuchajcie chwilę to nagranie bez włączonego limitera. ... ... Tak. ... I jeżeli słuchawki jeszcze nie założyliście, to to zróbcie teraz. Bo teraz limiter włączę i coś się stanie. Uwaga. ... Ładnie szumiało, co? ... No właśnie. ... I zastanawiam się, czy to jest to, co ja mam na myśli. ... I zastanawiam się, czy to jest to, co ja mam na myśli. ... Czy to jest kwestia do zgłoszenia, zoomu, ... Czy coś tam jednak prze-kombinowali z tym ustawianiem tego limitera, ... jak chcieli go mieć on-off. ... Albo to jest raczej kwestia, ... że tak się wyra, że fizyczna tego dyktafonu i z tym się już nic nie da zrobić. ... Jak to widzicie... ...记� Amoră

Transcription

Cześć, witajcie. Słuchajcie, w Zoom H1 było tak, że do głośności bodajże 37 albo 38 był słychać taki szum sobie, a potem znikał. Niestety w Zoom H1n, jak się włączy limiter, to ten szum jest przy cichych głośnościach, przy głośnych głośnościach po prostu zawsze. Także powiedziałabym, że spieprzili to bardzo poważnie. A skoro mowa o dyktafonach i rejestratorach, to powiem, że skontaktowałam się z osobą, która w tym tygodniu mamy przysłać wave nagrania z Eltrinex W12 Pro. Ma go dwa tygodnie w domu i bawi się nim. I po prostu te nagrania mogą coś tam... Znaczy, jeżeli się ten Zoom H1 nie sprawdzi do końca sezonu, to mogą mi tam podpowiedzieć, co dalej, te nagrania. Także no, zobaczymy. Ja jednak mam taką nadzieję, że to się uda, że ten dyktafon się jakoś u mnie załapie. I że nareszcie uda się go ustawić tak, że będę z nagrań zadowolona. W najbliższym czasie, jak pójdę na karuzelę, to planuję jeszcze potestować. ...Lowkata. I z włączonym, i z wyłączonym limiterem. Być może lowcat i włączony limiter, to będzie to. Albo może i lowcat bez włączonego. Zobaczymy. No, pobawię się tym. Może wypróbować wszystkie cztery opcje. I wtedy ostatecznie zapadnie decyzja, z jakimi ustawieniami pójdę kiedyś w październiku do Energylandy. I wtedy ostatecznie zapadnie decyzja, z jakimi ustawieniami pójdę kiedyś w październiku do Energylandy. I wtedy ostatecznie zapadnie decyzja, z jakimi ustawieniami pójdę kiedyś w październiku do Energylandy. I wtedy ostatecznie zapadnie decyzja, z jakimi ustawieniami pójdę kiedyś w październiku do Energylandy. I tam już chciałabym nagrywać na ustawieniach, które już będą jasne. I tam już chciałabym nagrywać na ustawieniach, które już będą jasne. I tam już chciałabym nagrywać na ustawieniach, które już będą jasne. I gdzie już będzie wiadomo, jak to chce mieć ustawione. I gdzie już będzie wiadomo, jak to chce mieć ustawione. Także... Także to tyle.

Transcription

Witajcie! Tak brzmią mikrofony wideo RAL ROLAND CS-10N podłączone do mojego komputera z kartą Realtek. Mam przejściówkę taką, tylko wyjście combo i musiałem sobie kupić przejściówkę, że podłączam słuchawki i mikrofon. I w ogóle tylko nagrywa lewym mikrofonem, to jest lewy. A prawy to jest to. I już nie nagrywa. To będzie natury z takiej ciekawej prezentacji.

Transcription

Wygląda na to, że masz włączone w karcie dźwiękowej w mikrofonie ulepszenia, wyłącz i może wtedy będzie w stereo, chociaż przejściówka może również monofonizować i to może nic nie dać.

Ulotka, miouuuu!

Transcription

Wyłączyłem ulepszenia, niestety stereo nie ma, a to sobie właśnie nagrywa tap, więc taka po prostu ciekawostka, jeżeli chodzi o binauralne.

Transcription

A to jest ten kranik binauralny z Olympusa, który jest podłączony jako kartę dźwiękowa. Tak brzmi. Mam nadzieję, że to jest binauralnie, dlatego że przekierowałem sobie, żeby słyszeć LT na słuchawkach na Olympusie. Ale znowu na głośnikach odtwarza się wpis głosowy. Więc jeżeli nie będzie to binauralnie, to... Słodki.

Transcription

I tutaj to akurat w tym ostatnim wpisie słychać Ciebie głosowo, to znaczy stereo, przepraszam.

Transcription

Mam wrażenie, że słyszę ciebie gdzieś u góry, słuchawek, więc bina oralnie chyba jest.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

Nie wiem czy to słychać, chciałam powiedzieć, że tak fajnie nagrywają te binauralki w mono, tak? Jakbyś siedział z przodu nich i one tak to fajnie nagrywają. No i generalnie elegancko, że masz binauralki.

Transcription

W ogóle to tylko jedna binauralka nagrywa, czyli lewa. Prawa już po podłączeniu do komputera nie nagrywa.

Transcription

A to ja się muszę nagrywać na starym Olympusie, jeszcze w dodatku podłączanym kablem audio do karty dźwiękowej, tak więc jakoś to słychać myślę.

Transcription

No, ten Olympus nawet fajnie brzmi, ale co prawda jest mono, ale nie potrafię tego dźwięku porównać do jakiegoś innego dyktofonu, ale jakoś daje radę.

Transcription

Tak w sumie to nie jest w mono ten Olympus bo to takie stare coś to bodajże w lewym kanale tylko jest no ale że ta karta dźwiękowa ma wejście na mikrofon monofoniczne no to jest tak a nie inaczej