EltenLink

Elten Engine, czyli nowy silnik Eltena

Back to Klient dla systemu Windows

#101 zywek

Ja mówię o GTA

2018-06-01 09:35

#102 daszekmdn

--Cytat (denis333):
Po prostu tym wszystkim niewidomkom nie chce się robić graficznego interface, i wolą bazować na tekście, przekazywanym do czytnika ekranowego przez jakieś biblioteki ługi bugi na kiju.
--Koniec cytatu
Powiedział ten, któremu się cokolwiek po za powtarzaniem tego samego chciało. Mówiłem, zgrajcie się, nauczcie programować i wydajcie własną wersje Eltena. Jak Dawidowi i innym przypadnie do gustu, to może program się zmieni.
Ja sam nie umiem Rubiego, ale wiem ogólnie, że programowanie to nie jest pstryknięcie palcem, szczególnie gdy robi to 1 osoba.
Aby weszły kontrolki Elten musiałby zostać napisany od podstaw.
Sądzę, że Dawid nie jest chyba w stanie sam robić czegoś takiego, bo to za dużo pracy na jednego człowieka żeby teraz wszystko przeimportować.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2018-06-01 10:05

#103 zywek

CIekawe swoją droga jak sobie wyobrażacie standardowy tekst w grach Audio. Toż to by sensu nie miało żadnego.

2018-06-01 10:06

#104 denis333

Jakieś szybkie komunikaty przez to api śmieszne co przekazuje tekst do nvda, a reszta ogarniana normalnymi kontrolkami.

2018-06-01 10:07

#105 pajper

Na kontrolkach nie da się zbudować takiego interfejsu.
W najlepszym razie mielibyście forum z polami edycji pod tabem i zakładkami, bo 1000 pól edycji na WinAPI w życiu się nie zrobi.
Oznaczenie dźwiękowe nowych wątków chociażby? No cóż, brak.
Wstępne, ale zamiar mam rozbudować rozróżnianie dźwiękowe plików? Także brak.
Interfejs z dźwiękami na pola edycji, przyciski itp.? Także brak.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2018-06-01 10:08

#106 daszekmdn

Elten w tedy został by pozbawiony tego dźwiękowego klimatu.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2018-06-01 10:09

#107 zywek

Musiałbyś tworzyć w takim razie dedykowany dodatek do Eltena tylko pod nvda i Orcę np

2018-06-01 10:09

#108 Paulinux

A dla mnie właśnie dźwięki są jedną z bardziej urzekających cech Eltena. Po prostu jestem dźwiękowym świrem i jak testowałam Eltena to nie myślałam, że to jest takie bogate

Happy hacking
2018-06-01 10:14

#109 pajper

Moim zdaniem interfejs jest czymś, co buduje Eltena.
To on sprawia, że to jest Elten, a nie kolejny program, jak na przykład Pidgin na Linuxa.
Może to tylko moje odczucie, ale sobie w ogóle nie wyobrażam Eltena jako zwykłego programu win32.

#StandWithUkraine

2018-06-01 10:15

#110 denis333

Jako użytkownik już wolał bym brak dźwięków i stabilnie działającą aplikację niż to, co jest obecnie. Gdzie nawet nie da się niczego szybko usunąć bo się robią jaja. To samo jest w wielu obszarach. Po za tym, na niektórych sprzętach przekazywanie poleceń klawiszowych to jest jakiś dramat. Choć i tak jest lepiej niż kiedyś. Ale umówmy się: Coś co jest pośrednikiem nigdy nie będzie działało tak dobrze jak to, co bezpośrednio bierze tekst z kontrolek i jest od kilkunastu lat przystosowane pod czytniki ekranu.

2018-06-01 10:16

#111 Paulinux

Nie wiem, ale ja nie mam żadnych jaj

Happy hacking
2018-06-01 10:18

#112 zywek

Denis kiedy TY ogarniesz, ze to Twoje niestabilne działanie jest wynikiem aktualnie używanego silnika?

2018-06-01 10:18

#113 pajper

Problem przekazywania tekstu z klawiatury nie jest związany z kontrolkami, nie bezpośrednio przynajmniej.
Ten problem jest rozwiązany od dawna, przynajmniej z programistycznego punktu widzenia.
Zgodnie ze standardami WinAPI i zaleceniami na samej stronie Microsoft for Developers.
Problemem jest RGSS, które się straszliwie przycina, gdy tylko coś raczy musnąć procesor bardziej.

#StandWithUkraine

2018-06-01 10:19

#114 denis333

Dlatego tak jak mówię: Mam nadzieję, że elten 3 będzie stabilny tak samo jak program ze standardowymi kontrolkami.

2018-06-01 10:22

#115 zywek

@pajper powiedz mi jedną rzecz. Czy ten owy silnik wreszcie umożliwi mi wzięcie większy udział w rozwoju projektu?
Bo ja tak patrzę, na to, że mam ten status programisty na Eltenie a i tak nic nie robię.
Chodzi mi o coś takiego, że t jest tylko Launcher, ten silnik, czy napisaną w nim funkcję będę mógł wimplementować w program gdzieś np.

2018-06-01 10:23

#116 pajper

Wreszcie wracamy do tematu.
Silnik to interpreter Rubiego rozwinięty o troszkę funkcji i bibliotek.
On zatem od razu ma w sobie audio, obsługę SAPI i tak dalej, aby tego nie pisać w Rubym, tylko w szybkim C.
Następnie tworzy, a raczej powinien tworzyć, bo to jeszcze nie działa, okno programu.
I tworzy wątek interpretera mainthread, w którym ładuje kod w Rubym i, co ważne, sprawia, że wykonuje się on tylko wtedy, gdy okno jest otwarte.
Tworzy też wątek agentthread, który może komunikować się z mainthread, w nim znowu ładuje kod Rubiego agenta.
I w ten sposób agent jest w jednym pliku i nie trzeba osobnego.
No i trzeci wątek to jest bgthread, do którego Elten wysyła wszelkie rządania, które mają działać w tle, jak konwersja plików itd.

#StandWithUkraine

2018-06-01 10:29

#117 zywek

Ale ja o co innego trochę pytałem.
Tworząc funkcję w C w samym silniku, nie wiem no... COkolwiek, comi na myśl przyjdzie czy będę mógł to wrzucić w główny program, czy nie?

2018-06-01 10:30

#118 pajper

Tak, ale musiałbyś ją umieścić w kodzie silnika i zainicjować w Rubym.
Masz tu przykładzik z silnika:

void EAPISpeech_INIT(VALUE mMod) {
VALUE mEltenEngineSpeech = rb_define_module_under(mMod, "Speech");
VALUE EltenEngineSpeech_say(VALUE self, VALUE saytext, VALUE outputtype, VALUE alter) {
#ifdef WIN32
if(outputtype==0)
sayString(StringValuePtr(saytext),alter);
else
sapiSayString(StringValuePtr(saytext),alter);
#endif
}
rb_define_module_function(mEltenEngineSpeech, "say", EltenEngineSpeech_say, 3);
VALUE EltenEngineSpeech_stop(VALUE self, VALUE outputtype) {
#ifdef WIN32
if(outputtype==1)
stopSpeech();
else
sapiStopSpeech();
#endif
}
rb_define_module_function(mEltenEngineSpeech, "stop",EltenEngineSpeech_stop,1);
VALUE EltenEngineSpeech_getvoice(VALUE self) {
#ifdef WIN32
return sapiGetVoice();
#endif
}
rb_define_module_function(mEltenEngineSpeech, "getvoice",EltenEngineSpeech_getvoice,0);
VALUE EltenEngineSpeech_setvoice(VALUE self, VALUE voiceid) {
#ifdef WIN32
return sapiSetVoice(voiceid);
#endif
}
rb_define_module_function(mEltenEngineSpeech, "setvoice",EltenEngineSpeech_setvoice,1);
VALUE EltenEngineSpeech_getrate(VALUE self) {
#ifdef WIN32
return sapiGetRate();
#endif
}
rb_define_module_function(mEltenEngineSpeech, "getrate",EltenEngineSpeech_getrate,0);
VALUE EltenEngineSpeech_setrate(VALUE self, VALUE vol) {
#ifdef WIN32
return sapiSetRate(vol);
#endif
}
rb_define_module_function(mEltenEngineSpeech, "setrate",EltenEngineSpeech_setrate,1);
VALUE EltenEngineSpeech_getvolume(VALUE self) {
#ifdef WIN32
return sapiGetVolume();
#endif
}
rb_define_module_function(mEltenEngineSpeech, "getvolume",EltenEngineSpeech_getvolume,0);
VALUE EltenEngineSpeech_setvolume(VALUE self, VALUE vol) {
#ifdef WIN32
return sapiSetVolume(vol);
#endif
}
rb_define_module_function(mEltenEngineSpeech, "setvolume",EltenEngineSpeech_setvolume,1);
}

#StandWithUkraine

2018-06-01 10:32

#119 zywek

Ehem.
Nie podoba mi sę to, no ale cóż. Lepsze chyba to, niż nic.

2018-06-01 10:37

#120 pajper

Ogólnie funkcję tworzysz tak, że najpierw definiujesz ją normalnie w C, przy czym wszystkie argumenty są typu VALUE, to Rubiowski typ parametru, a dodatkowo pierwszy parametr nieużywany pzez ciebie to self, a więc:
VALUE funkcjapiszacadokonsoli(VALUE self, VALUE copisac) {
puts(StringValuePtr(copisac));
return 0;
}
A potem ją rejestrujesz w Rubym
rb_define_module_function(uchwytmodulu, "nazwafunkcjiwrubym", funkcjapiszacadokonsoli, 1);
Ostatni parametr, tu 1, to ilość parametrów funkcji.

#StandWithUkraine

2018-06-01 10:38