EltenLink

Elten Engine, czyli nowy silnik Eltena

Back to Klient dla systemu Windows

#81 Celtic1002

Ja tam problemów z zaznaczaniem tekstów nie mam. :)
Tyle w temacie. ;)

"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska
2018-05-31 20:55

#82 denis333

To nie na ten wątek, ale w skrócie często elten sobie źle linijki zaznacza przez co potem wychodzą kwiatki. A gdyy były tu pola edycji,a nie wymuszanie czegoś na silniku, który danej opcji nie wspiera jest cokolwiek dziwne i zrobione na siłę.

2018-05-31 20:58

#83 jamajka

A powiedz mi, jaki ma sens to, co piszesz teraz? Tutaj? było głosowanie na forum, czy chcemy nowy silnik czy funkcje? Było. Ludzie wybrali silnik? Wybrali. Wiedzieli dlaczego? Wiedzieli. A teraz nie ma czasu na przepisywanie tego tak, jak sobie teraz ustlaimy. Program był wzorowany na tym i tym, był rozpoczęty tak i tak, i teraz trzesie z kolei mnie, jak widzę, że zamiast znajdować nowe pomysły na pomoc przy programach i mediach, na nowe rozwiązania i funkcje, na promocję i nowy silnik, rozmawiamy o błędach lub nie błędach, to rzecz gustu, popełnionych 4 lata temu. Niedługo nam się tu zrobi sejm.
--Cytat (denis333):
Rozumiem ful pracy, jaka została w to włożona, dlatego tymbardziej trzęsie mnie, kiedy czas, który mógł być zarezerwowany na wprowadzanie nowych funkcji został od tak sobie zmarnowany na poprawę błędów, bo autor miał jakąś patyczną fantazję na interfejs zamiast skorzystać ze standardowych rozwiązań. Ewentualnie wspomóc się pythonowymi bibliotekami.

--Koniec cytatu

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2018-05-31 20:59

#84 Celtic1002

@Jamajka w punkt. :)

"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska
2018-05-31 21:00

#85 daszekmdn

A jeśli kogoś tak bardzo to razi, niech sam nauczy sie programować. Dawid jest 1 i nie ogarnie wszystkiego w kilka dni oraz sam 1 nie będzie raczej chciał przepisywać appki od podstaw. Gdyby miał team to może?

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2018-05-31 21:03

#86 denis333

Ja tylko życzę sobie i nam wszystkim, żeby elten 3 przyniósł rewolucję. Bo to, co się tu obecnie dzieje nie wygląda zadobrze. Działać działa, ale wiele rzeczy pozostawia dużo do życzenia.

2018-05-31 21:07

#87 jamajka

No to przecież po to powstanie, prawda? TYlko, że jak pwstanie, z nowym silnikiem, to dalej partia opozycyjna będzie mówić o kontrolkach? Po pięciu latach? SIedmiu? Ośmiu? No zdaje mi się, że nie bardzo. TYlko o to mi chodzi.

2018-05-31 21:09

#88 denis333

Jeśli wszystko będzie stabilne, będzie współpracowało ze wszystkimi czytnikami ekranu dostępnymi na rynku, to jak dla mnie kontrolek może nie być.

2018-05-31 21:15

#89 pajper

Elten nigdy nie będzie współpracował z Narratorem.
Nie przy obecnym nastawieniu Microsoftu, który nie daje nam, programistom, żadnego sensownego API do tego.
I proszę mnie tu nie zasypywać argumentami, że byłyby kontrolki, to Narrator by działał, ponieważ:
1. cztery lata temu nikt nie wiedział, że Narrator będzie używalny, choć dla mnie nadal nie jest,
2. gry audio także nie mogą go użyć.
Nawet Apple ma ichnie API do Voice Overa, a jest bardziej zamkniętą platformą.
Błąd w zaznaczaniu linijek wynika stąd, że Elten ma problem z liczeniem spacji.
Poprawi się.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2018-05-31 21:21

#90 gbrown

Dokladnie. Mysle, ze to smieszne, ze pozwalaja programistom dodawac tekst do mowy w swoich grach Xbox, ale nie pozwalaja programom pracowac z Narratorem. Jesli kiedykolwiek to zrobia, prawdopodobnie bedzie to mozliwe wylacznie w aplikacjach sklepowych Windows.

2018-05-31 21:31

#91 denis333

No dobra. A co w takim razie z linijkami brajlowskimi? Jak chcesz to rozwiązać bez standardowych kontrolek?

2018-05-31 21:40

#92 zywek

Denis, dlaczego TY nie możesz pojąć, że da sięzrobić apsolutnie wszystko przy odrobinie wysiłku?

2018-06-01 04:41

#93 denis333

Programistą nie jestem. Ale sądzę, że w obecnym stadium tego wsparcia dla linijek brajlowskich tak prosto się nie osiągnie, i Dawidowi nie będzie się chciało za to zabierać.

2018-06-01 09:27

#94 zywek

W obecnym stadium to na pewno nie. ALe w przyszłości na pewno wszystko będzie się dało osiągnąć przy odrobinie, a może i nieodrobinie wysiłku

2018-06-01 09:28

#95 jamajka

Dawid już mówił, że kiedyś się tym zajmie. Publicznie mówił, o ile pamiętam.

2018-06-01 09:29

#96 denis333

Zobaczymy, jaki będzie elten 3. Jeśli będzie działać po ludzku, niczym standardowa aplikacja ze standardowymi kontrolkami, to ja w to uwierzę.

2018-06-01 09:29

#97 zywek

Powiem tak. Znudziło mi sę już komentowanie wzmianek dotyczących standardowych kontrolek... Więc standardowo nie będę mówił, że nie będzie standardowych kontrolek, ale będzie działać dobrze.

2018-06-01 09:30

#98 denis333

Zobaczymy. Nie mniej jednak stabilność całości będzie na bank mniejsza. Wszystko, co jest pisane od nowa jest mniej stabilne od tego, co było zaimplementowane w systemie. I trzeba czasu na duperele, i poprawki, żeby to ładnie działało.

2018-06-01 09:31

#99 zywek

Interesujące jest to, co mówisz. Ciekawe jednak jest to, że żadna gra szanująca się nie wykorzystuje żadnych standardowych kontrolek. Wpisywanie tekstu np jeśli chce się wpisać kody jest robiona we własny sposób, menu itd. jest robione na niestandardowych kontrolkach i działa lepiej, nż w standardowych kontrolkach WIN32...
Więc już dalej tego komentował nie będę i kolejne wpisy typu "Standardowe kontrolki" będe ignorował

2018-06-01 09:32

#100 denis333

Czy ja wiem, czy tak lepiej? po prostu tym wszystkim niewidomkom nie chce się robić graficznego interface, i wolą bazować na tekście, przekazywanym do czytnika ekranowego przez jakieś biblioteki ługi bugi na kiju.

2018-06-01 09:35