Forum

podpis

Życie codzienne niewidomych

Previous 7 / 11 Next

mucha

#121 ·

ja podpisuję się tylko inicjałami z ramką

magmar

#122 ·

A co sądzicie o profilu zaufanym dzięki któremu można podpisywać dokumenty?
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

tomecki

#123 ·

1 likes
Nie wszystko można tym podpisać, ale tak w ogóle jest ok. Tak w ogóle tego typu usług robi się coraz więcej, a na Androidzie można też Edowodem podpisywać różności.

magmar

#124 ·

A co powiecie o odcisku palca?
Wiele osób się obrusza, no bo jak?
Analfabetyzm, osobiście uważam, że to jest najlepszy podpis, bo zawsze będzie identyczny.

Julitka

#125 ·

U mnie niestety moja parawka robi się nie coraz lepsza, a coraz gorsza. :(
Nie wiem, z czego to wynika, ale tak jest.
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

sanklip

#126 ·

Używam,
z przyjęciem tej formy zazwyczaj nie ma problemu,
więc jest ok.

--(magmar):
A co powiecie o odcisku palca?
Wiele osób się obrusza, no bo jak?
Analfabetyzm, osobiście uważam, że to jest najlepszy podpis, bo zawsze będzie identyczny.

Sygnatura:

Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.

Heilung -
"Norupo".

mucha

#127 ·

faktycznie moim zdaniem odcisk palca to nie głupia sprawa sam na to nie wpadłem tylko pytanie w jakich instytucjach można go urzywać

papierek

#128 ·

w bankach
po co mi sygnatura?

ninka

#129 ·

nie każdych bankach, ale w większośi, chyba wszędzie prawie, jeśli jest to większe miasto

magmar

#130 ·

1 likes
Ludzie się przed tym wzdragają, bo traktują to jako przejaw analfabetyzmu.
WG mnie osoby niewidomej od urodzenia nie da się nauczyć idealnej parafki.
To tak jak osoby niesłyszącej nie da się nauczyć prawidłowej artykulacji, niby coś tam umie, ale... niby.

Zuzler

#131 ·

1 likes
Ciekawam Magmar jakie skutki i w ogóle działanie ma cudeńko do nauki pisma, którym od paru miesięcy podniecają się Owińska. Kto wie, może wlaśnie jest to rzecz zdolna obalić Twoją opinię.

Monia01

#132 ·

1 likes
Magmar, Ty tak serio? Przyrównujesz naukę mowy przez osobę niesłyszącą do nauczenia się podpisu przez osobę niewidomą? Myślę, że jeśli ktoś jest w stanie nauczyć się podpisywać, to warto, nawet gdyby miało nie być idealnie.
🇺🇦 🇵🇱

balteam

#133 ·

1 likes
Skoro mój podpis w bankach uznawali, to stwierdzam, że się da.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Monia01

#134 ·

1 likes
Da się. W banku za pierwszym razem podpisałam się nazwiskiem drukowanymi literami i teraz już tak muszę. :D
🇺🇦 🇵🇱

Krzycha

#135 ·

Edited 1 likes
Potwierdzam. Da się. Mój też jest uznawany.
--Cytat (balteam):
Skoro mój podpis w bankach uznawali, to stwierdzam, że się da.

--Koniec cytatu

Julitka

#136 ·

Mój też jest uznawany, bo innego wyjścia nie mają, ale, co smutne, przestał być powtarzalny. Właściwie nigdy nie był.
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

przemol

#137 ·

Ja zkolei podpisuję się nazwiskiem. Kiedy trzeba to stawiam parawkę. A podpisywania nauczyłem się w podstawówce i nauczył mnie gościu od techniki, gdyż uznał, że będzie mi to potrzebne. Gdy klasa miała zadania czysto wizualne to ja wykłuwałem dłutkiem litery, które mi pokazywał. Podpis jest jaki jest, ale ważne, żesię umiem jakoś podpisać.

pajper

#138 ·

1 likes
Odkrycie z przed dwóch godzin, niestety dość stresotwórcze w skutkach.
Podpisać się potrafię nazwiskiem, imieniem i nazwiskiem czy jak tam trzeba. Z czytelnym podpisem szczęśliwie też u mnie problemów nie ma, może nie jest to podpis jakiś świetny, estetyczny, ale nigdy nie było problemów z jego czytelnością.
Ale podpis rysikiem na tablecie w urzędzie certyfikacyjnym mnie dzisiaj przemógł.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

piter9521

#139 ·

To dosyć oczywiste. Na poczcie zawsze piszą notatkę, że osoba niewidoma, czy coś.

Zuzler

#140 ·

Mi się udało rysikiem, ale z gratisowym odciskiem palucha.
Previous 7 / 11 Next