EltenLink

Zmywanie naczyń

Back to W domu

#121 piecberg

Nie sprawdziliście a już wypowiadacie się jak eksperci. No to proszę bardzo: Młynek koloidalny a przepisy prawa
Zgodnie z przepisami prawa, w Polsce zakaz stosowania młynków koloidalnych dotyczy bioodpadów pochodzących jedynie z zakładów zbiorowego żywienia, gastronomii oraz zakładów produkcji i obrotu żywnością. Odpady te powinny być bowiem utylizowane w specjalny sposób. Oznacza to, że z młynków swobodnie możemy korzystać w naszych domach i mieszkaniach, ciesząc się wszystkimi ich zaletami. https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/mlynek-koloidalny-wszystko-co-musisz-wiedziec-przed-zakupem-2988.html

Męszczyźni zdradzają a kobiety są tylko wierne w literaturze.
2022-12-30 03:41

#122 MarOlk

No widzisz. Sprawdziłem i proszę. Przepisy jak to często bywa w Najjaśniejszej Rzeczypospolitej są niejasne. Tu cytat "Młynek koloidalny w domu
Wspomniany wcześniej portal przywołuje również instrukcję rozesłaną do sanepidów. Zgodnie z jej treścią, kontrolerzy mają zwracać uwagę na stosowanie np. przez restaurację opisywanych młynków koloidalnych. A co z wykorzystywaniem takich urządzeń w domu?
Mówiąc najprościej – według przywołanych wyżej instytucji, także jest to oczywiście niedopuszczalne. Mimo tego jednak prywatne lokale nie są przedmiotem kontroli, a i same przepisy, które mają wprost zakazywać takiego zachowania, są poniekąd niejasne.
Uznając, że jest to łamanie przepisów ustawy ściekowej, sprawca wprowadzania bioodpadów do kanalizacji podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny do 10 000 zł.
Jak więc wygląda sprawa? Korzystanie z młynków do zlewu celem utylizacji bioodpadów jest w ocenie państwowych instytucji niedopuszczalne. Takie urządzenia niewątpliwie zanieczyszczają systemy kanalizacji – jakkolwiek kuriozalnie to nie brzmi, takie są fakty i mają oparcie w badaniach.
Przepisy pozwalają na – teoretyczne – karanie sprawcy takiego działania. Wszystko więc zależy od kontroli, które dotyczą w sumie jedynie przedsiębiorców."
A tu źródło: https://bezprawnik.pl/mlynek-do-zlewu-a-prawo/

Warto to przeczytać, bo są tam odnośniki do badań na temat szkodliwości tego rodzaju urządzeń.

2022-12-30 16:16

#123 Kat

U mnie program eko trwa właśnie ponad 33h i 15min, a mam Boscha, tak kwoli ścisłości.
-- (Julitka):
U nas trwa chyba godzinę czterdzieści. I raczej nie będą trwać trzech, bo trzy to trwają te najdłuższe, do garów i innego dziadostwa - przynajmniej w modelach, które ja spotkałam. No, ale co model, to parametry.

--

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2023-01-20 15:42

#124 Julitka

33 h???

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-01-20 16:11

#125 Kat

Łooo, coś przeoczyłam, bo miało być 3h.
-- (Julitka):
33 h???

--

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2023-01-20 21:34

#126 zywek

Jatego eko nie używam, bo ta zmywarka i tak jakoś ledwo zmywa, szczególnie, jak się nie dba, a przynajmniej niektórzy niebają o to, co w ogóle do tej zmywarki wsadzają. 70 stopni i lecimy.

2023-01-21 12:17

#127 Julitka

Eco mniej niszczy naczynia.

- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-01-21 15:03

#128 Agata.d

u mnie też ten tryb jakoś długo trwa, ponad godzine to na pewno, ale nie wiem ile dokładnie, bo nie liczyłam.

Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
2023-01-21 22:27

#129 pollyanna

Naczynia myję ręcznie.Mycie naczyń maszyną wymaga uprzedniego umycia naczyń.

“We do not lack ability. We just lack courage. It all comes down to courage.”
2023-02-23 17:35

#130 Julitka

@Pollyanna Nie. :)

2023-02-24 10:40

#131 zywek

Oczywiście, że tak, a przynajmniej ich opłukania, chyba, że chcesz potem wsadzić łapsko w odpływ pompy tak daleko i głęboko, jak sę tylko da.

2023-02-24 12:44

#132 MarOlk

Mycie, a opłukanie to jednak subtelna różnica. Wystarczy, że nie będą walały się po zmywarce resztki zimnioków, surówekczy innych makaronów.

2023-02-24 12:48

#133 Numernabis

Zywku, ale nie myjemy, tylko spłukujemy z tego co zostało na talerzach/w naczyniach.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-02-24 12:49

#134 Julitka

Ale to jest takie chlupnięcie wodą, machnięcie w prawo-lewo, siup do zlewu i buch do zmywarki. I to też nie wszystkie.

2023-02-24 14:54

#135 Postukujacy

Ale to jest zdanie przeciwko zdaniu. Dla Pollyanny mycie naczyń w zmywarce jest niewygodne, bo trzeba je wcześniej umyć/opłukać. Nie rozumiem negowania tego. Trzeba spłukac?
Trzeba. Więc napisała, że myje ręcznie.

INFP
2023-03-04 09:23

#136 Julitka

No tak, teraz to już będzie dyskusja pt. wyższość IPhona nad Androidem i Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem.
Z drugiej strony ja napisałam też tak, jak ja to widzę, bo dla mnie nieprawdą jest, że naczynia trzeba myć przed włożeniem do zmywarki i do tego też miałam prawo.

2023-03-04 11:39

#137 piecberg

Oczywiście, że nie trzeba myć. Jeśli użyjemy odpowiedniego programu w zmywarce i mamy dobre tabletki to wszystko będzie umyte.

Męszczyźni zdradzają a kobiety są tylko wierne w literaturze.
2023-03-04 15:51

#138 Julitka

@piecberg Chodzi np. o kawałki ziemniaków czy inne, większe drobiny.

2023-03-04 16:23

#139 djdenismusic

A najlepiej po prostu wszystko zjadać do końca. najlepszy sposób na zmywarkowe bolączki <3

2023-03-04 17:07

#140 sanklip

Ej, mam prośbę do Was. Zerknijcie na "styl" pisania koleżanki nickiem Polyanna i na jej wizytówkę. A konkretniej sekcję "pochodzenie" A potem dyskutujmy :P

Koleżanka byćmoże wie, jak traktować naczynia przed wrzuceniem do zmywarki, ale translatory chcą być często mądrzejsze od użytkownika. O, tyle.

A zmywarka dobra rzecz, zwłaszcza jak dużo osób w chałupie

Sygnatura:

Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.

Heilung -
"Norupo".
2023-03-04 18:19