Inne

Kolory

Started by iwkan 151 posts last post 6 days ago Page 5 of 8

Wiem, że to dla osoby niewidomej trochę gdybanie, ale proszę zrób taką klasyfikację.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

Ale nie wiem, czy to ma sens.
Miarą miłości jest miłość bez miary

To może być ciekawe.

Pamiętam jak komuś pokazywałam kolortest i porównywał mahoń do czekolady.

#85 1 like Edited

Ja mogłabym zrobić to samo, tylko u mnie łączą się, nawet jakby nie do końca świadomie i nie zawsze, dźwięki i kolory, ale tylko w tę stronę, że dźwięki są różnobarwne. Kolejną ciekawą może cechą mojej synestezji jest to, że wszystkie liczby i litery, a także znaki interpunkcyjne też mają swoje barwy i to do tego stopnia mi weszło, że nawet gdy czytam coś w brajlu, wyobrażam sobie układ strony na kolorowo. Na przykład na górze jest kupa tekstu, więc jest to takie jakby ciemniejsze, a kiedy czytam, widzę każdą literkę z osobna, przesuwając po niej palcami, jednak gdy spojrzę na pełen układ, miejsca gdzie jest tekst wydają się fioletowo-nieokreślone, a puste linie są białe i jakby oświetlają całość. Ciężko to wyjaśnić.

No no, ciekawy obrazek.
Give me a sign.

Ja także nie widzę. Słyszałem jednak, że osoby niewidome potrafią odczówać ciepło kolorów.
Władca słońca

Ale właśnie przestał widzieć.

@Zuzler Ale Ty, jak rozumiem, widziałaś realnie kolory na tyle niedawno, że je jeszcze pamiętasz z doświadczenia wizualnego, tak?

#90 1 like

Tak, nadal, kiedy mam odpowiednie światło i odpowiedni kolor, a do tego chyba także lepszy dzień, potrafię dojrzeć intensywne albo, że tak powiem, wielkopowierzchniowe kolory.

Nie prawda, nie zgadzam się z tym.
-- (Krzysztof):
Ja także nie widzę. Słyszałem jednak, że osoby niewidome potrafią odczówać ciepło kolorów.

--
Give me a sign.

#92 1 like

Na pewno dąłoby się odróżnić coś jasnego od ciemnego w jednej prostej sytuacji, czyli wtedy, gdyby przedmioty wykonane byłyby z jednego tworzywa i były wystawione na słońce. Na ogół rzeczy czarne nagrzewają się znacznie mocniej, niż jasne.

To pewnie była gęcjana.
-- (Tygrysica):
Aaaa, jeszcze fioletowy jakoś kojarzę. Kiedyś do mamy przyszedł chłopiec z młodszym bratem i ten brat miał rozszarpaną rękę w łokciu. Mam rozrobiła coś w szklance wody, czy potem tę ranę obmyła i too coś było fioletowe. :D

--
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Albo jodyna

W moim dzieciństwie istniało coś takiego, jak zapachowe kredki.
Władca słońca

Tego nie pamiętam, zapachowe pisaki już owszem.

Wyglądało to mniej więcej jak dzisiejsze markery.
Władca słońca

Zapomniałam jeszcze dodać, że oprócz koloru zielonego lubię jeszcze niebieski.
Give me a sign.

Tak więc moimi ulubionymi kolorami są teraz zielony i niebieski.
Give me a sign.

I złoty.
Give me a sign.