EltenLink

Klapsy i lania w wychowaniu

Back to Inne

#161 nuno69

@Daszek, lepiej jest, gdy to młodym zajmuje się brat, niż matka czy ojciec. Tak przynajmniej może będzie umiał o siebie zadbać.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2020-10-22 09:55

#162 nuno69

Nie mówię nawet o swoim przypadku, a ogólnie. Starsze rodzeństwo jest czasem lepszym przykładem, niż rodzic.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2020-10-22 09:55

#163 Julitka

Nuno, rozumiem Cię.
Daszek, popieram Cię. :)
Ale nie jest tak, że jestem bardziej po którejś stronie.
Sytuacja przedstawiona przez Daszka po prostu jest i się dzieje, ale też i Nuno ma dużo racji.

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2020-10-22 16:07

#164 djsenter

Co racja to racja, powinien być zachowany zdrowy balans, którego z reguły nie ma, bo jak wspomniał Daszek, rodzice nie są przygotowani i nawet nie wiedzą na co się piszą, tak jest w wielu rodzinach.

Senter San
2020-10-22 18:01

#165 misiek

Ale jedno nie wyklucza drugiego, po za tym twój wpis wyglądał tak, jakbyś bezpośrednio uderzał w rodzinę Nuna, a to jest mega słabe zagranie bez względu na to jakaby ona nie była.
-- (daszekmdn):
Łysy:
Nie powiedziałem nikomu, że jest dzieckiem z przypadku, tylko często to tak wygląda. Rodzice robiący sobie dzieci, którymi później nie mają się czasu zajmować, bez żadnego zastanowienia się nad tym, czy podołają etc to bardzo częste zjawisko i co ja poradzę że dla mnie to tak wygląda.
Co w tym złego? Przede wszystkim to, że każde dziecko potrzebuje miłości rodziców, zrozumienia z ich strony, poświęcenia czasu. Tak to nie powinno wyglądać, że głównie zajmuje się nim brat czy siostra.
Rozumiem, gdyby robili to z uwagi na podobny wiek etc, ale od zajmowania i wychowywania są rodzice, a przynajmniej w teorii tak to właśnie powinno wyglądać.

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2020-10-22 19:47

#166 nuno69

A no, to fakt @165, ale pisząc coś takiego bądź co bądź wystawiłem się na takie komentarze. Cóż, rodzice robią, co do nich należy,a mi zajmowanie się bratem sprawia przyjemność.

2020-10-23 10:11

#167 misiek

I o to chodzi, co nie znaczy by oceniać czyjąś rodzinę publicznie.
-- (nuno69):
A no, to fakt @165, ale pisząc coś takiego bądź co bądź wystawiłem się na takie komentarze. Cóż, rodzice robią, co do nich należy,a mi zajmowanie się bratem sprawia przyjemność.

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2020-10-24 04:15

#168 daszekmdn

Nie oceniłem publicznie, ino tylko taka refleksja mi się nasunęła.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2020-10-24 12:14

#169 lwica

Myślę, że warto przeczytać.

https://www.matka-nie-idealna.pl/dalam-klapsa/

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2021-04-11 11:37

#170 Lowca_Androidow

A ja myślę, że każde dziecko to inny ccharakter, tak jak każdy dorosły człowiek, ale nie należy mylić bicia z klapsem.
Wystarczy popatrzeć jak kończy się to do czego doprowadzily prawa dziecka, nowe prawa, są w większości rozwydreni, wiedzą, że są nietykalni i mowa o już starszych dzieciach dorastających w przekonaniu, że nie wolno ich pokarać klapsem. Idealnym przykładem są brytyjczycy odwiedzający nasz kraj wychowywani od dawna właśnie w tym doskonałym prawie dotyczącym nietykalności cielesnej, u nas niestety rónież się dostrzega coraz więcej przejawów takiego bezstresowego wychowywania.
Wystarczy porównać młodzież z lat osiemdziesiątych, a raczej mało któy dorastał bez lania i wyrośli na uczciwych ludzi.
Nie będę powtarzał tutaj to co już pisałem, ale nie każde dziecko da się wychować bezstresowo.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2021-04-11 12:36

#171 DJGraco

Dokładnie Łowca.
Ja niejednokrotnie dostawałem klapsy i co, to od razu było znęcanie?

2021-04-11 12:42

#172 Zuzler

Ja np. nie mam szacunku do jednego z członków rodziny dlatego, że był moment, w którym wręcz czekałam, że wreszcie mi da w dziób, a nie dał.

Edited 2021-04-11 12:43

#173 balteam

Nie chodzi o to żeby dziecku kar nie dawać, tyko klapsów, a to, że jedno ludzie z drugim mylą to co innego.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2021-04-11 12:48

#174 Lowca_Androidow

No i właśnie. Tu nie chodzi o satysfakcję z bicia dziecka, bo to jest złe, zła jest forma pokazywania siły, chodzi o zwykłe klapsy, które pokazują, że jednak już została przekroczona granica, granica do której wystarczyły zwykłe kary i jeśłi dziecko na takie nie reaguje, a zachowanie staje się coraz bardziej agresywne należy odpowiednio zareagować.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2021-04-11 12:48

#175 Zuzler

Powiem tak: z tym narzędziem trzeba się bardzo umiejętnie obchodzić. Jaka jest pierwsza reakcja na to, że Ci ktoś przyłoży? Chęć oddania i poczucie krzywdy.

2021-04-11 12:50

#176 Lowca_Androidow

Ale nikt nie powiedział, że to jest proste, nie należy nadużywać i stosować jedynie wówczas kiedy naprawdę się należy, ale o tym już pisałem.

2021-04-11 13:05

#177 Zuzler

Trzeba jeszcze kilka razy rozważyć, czy aby na pewno się należy.

2021-04-11 13:21

#178 mucha

ja też byłem wychowywany w sposób z klapsami i nie nie zaszkodziło mi to człowiek miał respekt do rodzica wiedział co wolno a czego nie wolno a co teraz się dzieje, dzieci robią co chcą

2021-04-11 15:02

#179 Zuzler

Wtedy też były takie dzieci, które robiły co chciały. Z drugiej strony znam rodziców, którzy od ręcznego pokazywania miejsca w szeregu nie stronią, a dzieciaki i tak robią co chcą.

2021-04-11 15:04

#180 djsenter

Jest taka teza psychologiczna, że jeżeli pozwoli się dziecku zrobić co chce, i sam zrozumie, że to się nie opłaciło, że to je skrzywdziło, to przestanie i nigdy już tego nie zrobi.
Co wy na to?

Senter San
Edited 2021-04-11 15:06